Riktas

Član
  • Content Count

    21
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Riktas

  • Rank
    SDI
  • Birthday 06/13/1988

Profilne informacije

  • Ime
    Tarik
  • Vozilo
    Golf mk4
  • Interests
    Ribolov,ekonomija,računovodstvo,automobili i knjige.

Recent Profile Visitors

754 profile views
  1. Riktas

    akumulator za 1.9tdi ( pd )

    Ja sam prosle godine kupio FiAMM Titanium Pro slicnih specifikacija koje si ti napisao i zadovoljan sam pravo. To je bio jedini akumulator u ponudi sa tri godine garancije i po rijecima prodavca FIAMM je akumulator iz prve ugradnje kod nekih velikih proizvodjaca kao sto je recimo Mercedes. Cjenovno je takodjer bio povoljan. Da mene pitas,ja bih izabrao opet FIAMM. Pozz
  2. I po mom misljenju,zeza te vakuum dozer na turbini. Meni su na turbini bila zaprljana krilca i bacalo me u safe mode,ono standardno kad ga u 4. brzini stisnes. Vozio ga kod jednog "strucnjaka" i on gospodin samo "naštelovao" turbinu na tom vakum dozeru i onda se ona kasnije otvarala i nije bilo problema sa prepunjavanjem,medjutim odaziv bio tek iza 2000rpm i to mi je predstavljalo problem jer uzbrdo auto nece da ide i moras ga tjerati u visoke obrtaje. Kasnije sam turbinu poslao na ciscenje,odnosno na pjeskarenje i nakon toga bude kao nova..uzeo novi vakuum i sad ide kao prije.
  3. Riktas

    Trese nakon balansiranja

    Najvjerovatnije ti je otisao homokineticki zglob jer je treskanje jedan od simptoma. Kada odes na centriranje trapa oni ce ti odmah uociti sta ti je sve za zamjenu jer je nemoguce centrirati trap ako ima luft na nekom od dijelova podvozja.(ako je sve ostalo ispravno,treskanje se javlja iskljucivo zbog lose balansiranih guma) Sto se tice lezajeva, oni se konstantno cuju pri odredjenoj brzini,zavija,struze a intenzitet zvuka se mijenja uporedo sa mijenjanjem pravca smjera tockova..najcesce ako motas ulijevo a zvuk se pojacava,onda je vjerovatno u pitanju desni lezaj..i obrnuto. To su vazni dijelovi trapa pa nije pozeljno voziti pogotovo tako velike brzine.
  4. Ma imaćeš sreće ako jeftino pronađeš kvar. Ja sa istim problem kuburim od početka ovog hladnijeg razdoblja. Ljeti i u proljeće kreše ko veliki a čim zahladni patnja,baca dim i nemiran rad par sekundi a uz to njanjavo vergla. Alnaser nema jak onaj prvi start. Doduše ja sam sa ovim dunđerima od majstora nadrljo i skoro ostao bez gaća a nisam ništa riješio. Prvo izmijenio gumice na diznama - ista stvar. Balila mi tandem pumpa i majstor govori ma sigurno je do nje..kupim polovnu i repariram je - ista stvar. Dijagnostiku opet uradim,kaže neispravna jedna dizna..ajd repariram i nju - ista stvar. Kad god je gledao grijače uvijek se potrefi na jedan ne radi..- i tad ista stvar. To je da poludiš, radiš samo za auto a majstori su ti najveći dušmani,pa zato pazi kod koga voziš auto. Meni je još ostalo da probam sa reparacijom alnasera i da se ispita struja vezana za grijače. Ono što sam primijetio je da mi je onaj kabal koji se ušteka na grijače malo "razvaljen" pa možda nema dobrog kontakta sa grijačima. Moja greška je što sam dozvolio da se popravka otpočne sa najvećim stvarima. Moja preporuka ti je da kreneš od najjeftinijih opcija..znači ispitivanje grijača,struje,releja,instalacije. Onda pokušati sa reparacijom alnasera,pa ako ni to ne pomogne - nek ti je Bog na pomoći. Moj ima kompresiju, ne troši ulje, ne dimi u vožnji pa opet se sranje dešava.
  5. Provjereno ne može ništa protiv Passata. Ove specifikacije koje si napisao, ne znam odakle si ih izvukao ali one ne odgovaraju onom što druge stranice pišu. http://www.zeperfs.com/en/fiche393-vw-passat-tdi.htm http://www.zeperfs.com/en/fiche494-vw-golf-iv-tdi.htm Evo ti pa uporedi. https://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=8912 Recimo od 0-160km/h Passat brži za 2 sekunde što nije malo.. Moj savjet ti je 505.01 norma. Blokiraj ti taj EGR i očisti granu pa nam reci kako se ponaša.
  6. Da,vrlo je moguće pošto su to inače auta sa euro 3 normom. Da je maksimalno ispravan, ti ne možeš Passatu ništa..za Sharana ne znam. Ta auta po specifikacijama idu bolje od golfa.Passat ide ispod 10 sekundi do 100,dok golf oko 10,5. Razlika se još značajnije osjeti na većim brzinama..plus imaju veću maksimalnu brzinu.
  7. Ja lično sipam LIQUI MOLY 5w40 TOP TEC koji ispunjava normu 505.01. Ulje mora biti 505.01 a da li može 507.00, to ne znam. Moja preporuka ti je Castrol turbo 5w40 505.01 ili ovaj liqui moly. Ja imam istog golfa, AJM 85 kw,također je bio mrtav,bacalo ga u safe mode kad ga u četvrtoj pritisnem, na oko 120km/h. Ono zbog čega ti je možda mrtav je EGR ventil,zaprljan. Ja sam to prvo riješio,odnosno zablokirao sam ga. Potrebno je vidjeti stanje katalizatora - i to sam skinuo. Treća stvar je turbina. Ima varijabilnu turbinu i ukoliko se auto često "tuši" i vozi na niskim obrtajima,gradska vožnja, te ne produvava na autoputu,krilca varijabilne turbine se zaprljaju i ostaju zablokirana pa turbina nema punu snagu. Zbog ovih stvari kompjuter isključuje turbinu,tzv. safe mode. Turbina se mora skinuti,provjeriti i odnijeti na "pjeskarenje" u posebnim komorama. Kućna čišćenja ne daju dugoročne rezultate. Kod mene se nakon urađenih ovih stvari preporodio. Vuče iz svih obrtaja,nema više safe moda..redovno ga propuhujem i razvlačim na auto putu.Kada je ispravan,auto je pravi zvrk. Na njegovu težinu,tih 116ks je prava stvar, naročito ko sa 90 konja pređe na 116,preporodi se i naprosto uživa. Sad sam već navikao i planiram ga chipovat Četvrta stvar koja te također može zezati je MAF senzor. Čest je taj problem kod vw vozila. Najjednostavniji način ispitivanja MAF senzora je da ga iskopčaš i da vidiš kako se ponaša auto. Ja sam svoj isključivao i auto se ponaša kao da ima 50 konja,kada ga opet prikopčam,ponašanje se vrati u normalu. Tako sam ja shvatio da je moj MAF senzor vjerovatno ispravan. SIgurno da postoje i stručniji načini a neko od momaka sa sajta će ti sigurno reći. Moj ti je savjet da pronađeš i raspitaš se za dobrog majstora, mehaničara i dijagnostičara i mislim da bi ti mogao vrlo lako riješiti navedene probleme. Sigurno je nešto od ovog što sam ti nabrojao. Sve u svemu,da uradiš sve ovo što sam ti nabrojao,ne bi te puno koštalo..bar mene u BiH nije puno koštalo.
  8. Riktas

    ATE POWER diskovi tresu

    Kad sam auto kupio,prednji trap nije bio u najboljem izdanju,kuckalo je i volan stajao ukrivo a kočenje je bilo uzasno..treslo nenormalno.Odem u servis da uradim reglazu trapa i tada otkriju ostecene selene i homokineticki zglob. To sam promijenio i uradio reglazu. Treskanje je ostalo ali se znacajno smanjilo...znaci da su mi jedino diskovi ostali kao uzrocnici treskanja. Kad sam ove godine isao na more..malo sam agresivnije vozio,jaca kocenja da bi mi uz treskanje nesto pocelo i lupat i fakat je bio ruzan osjecaj i to samo na malo vecim brzinama..mislio sam da su diskovi opasno losi. Odvucem opet na servis..diskovi "naoko" izgledaju okey..pregledaju opet trap..kad otisla kugla,krajnica,spona i aksijalni lezajevi..nakon sto sam sve to izmijenio..treskanje je prestalo. DIskove nisam mijenjao.
  9. Riktas

    ATE POWER diskovi tresu

    Ma ne mora značiti da je do diskova. Meni je isto treslo i to u desnom točku a pogotovo se osjeti kad je veća brzina i bukvalno počne lupati i tresti. Mislio sam da su diskovi. Odvedem kod majstora i on mi promijenio desnu kuglu,krajnicu,sponu i aksijalni lezaj. Nakon toga normalno sve. Nek ti neko pregleda prednji trap za početak..ako je dole sve utegnuto onda reklamiraj diskove.
  10. Riktas

    Ima li što loše u mapiranju golfa?

    Jesi li zadovoljan rezultatima? Jel se osjeti znacajna razlika? Sent from my SM-N910F using Tapatalk
  11. Kod mene je EDITION 2001. godiste 1.9 tdi AJM...nemam saznanja po cemu je moja serija drugacija u odnosu na neke druge. Od opreme koja nije uobicajena i toliko cesta u golfovima su grijaci sjedista i automatska klima(klima manje-vise).
  12. Riktas

    Ima li što loše u mapiranju golfa?

    Ne idi kod dunđera već kod provjerenih momaka koji iza sebe imaju iskustva,a ako se to dobro uradi ostatak priče ti pišeš. Ako ga paziš i normalno voziš,nekad ga potegneš,bez škripe guma,tjeranja u crveno itd..onda nećeš imati nikakvih problema. Redovno održavanje se podrazumijeva.
  13. Riktas

    Golf 5 2.0 TDI dimi

    Karike na klipovima,ili uljne karike na turbini. Nesto od toga je sigurno. Moj je dimio isto plavo..pogotovo na usponima..ali je vukao normalno. Bile su uljne karike na turbini i morao sam je reparirati.
  14. Riktas

    Golf 4 - dizne - dizel

    Znam druze,zato i trazim misljenje ljudi koji su imali slicna iskustva. Relativno sam nov u svijetu automobila pa su me navozali kao malo dijete i izbili para iz dzepa. Ne zalim ni pare,ni vrijeme ako je uredno uradjen posao..ali najveca muka ti je kad je auto kod majstora 7 dana,jedva docekas da ga preuzmes a ono isto ili jos gore stanje. Moracu ovu tandemku prvo uraditi..da li si ti nju reparirao ili si uzeo novu. Vidio sam da imaju neki setovi za reparaciju,koliko to valja?
  15. Kada sam kupovao auto znao sam da auto ima problem sa diznama i covjek mi ga je prodao ispod cijene i ajde kontam ulozicu to nesto para da ga sredim. Auto sam vozio kod jednog prijatelja misleci da covjek poznaje svoj posao. Dijagnostika je pokazala greske na dvije dizne. On je skinuo cetiri i odnio u neki servis za reparaciju i ispitivanje. Utvrdjeno je da su dvije neispravne. Uradjena je reparacija,momak ih je slozio u auto i meni dovukao i kaze sve je uredu, rijesene su dizne. To je bilo nekad u martu. Sutradan,nakon sto sam preuzeo auto, budim se i ajd rekoh odo da vidim kakvo je prvo paljenje(sa pokvarenim diznama morao sam verglati 2-3 sekunde i onda kad upali auto se trese i vremenom se smiruje a nazad je izbacivao plavkasto-bijeli dim) kad opet isti problem. Nije se nista znacajno promijenilo. Ja ga nazovem..sta je rec,opet isto..on veli..kako isto,kod mene je normalno palio..bla bla bla..ajde eto dovuci ga opet,ima garancija,poslacemo..ali meni se nije dalo vise zajebavati sa njim jer sam skontao da i nije neki majstor a plus mi je udaljen 20-30 km a auto mi je potrebno tako da sam deverao sa ovim pokvarenim diznama...u medjuvremenu sam nasao drugog majstora koji veli da u bosni ima samo jedan servis i to neki u Tuzli koji moze uraditi reparaciju kako treba ali da se uglavnom repariraju cetiri odjednom. Kod novog majstora sam radio dijagnozu i na prvom paljenju kad prenoci ima odstupanje na jednoj dizni ali je daleko manje izrazeno kad je toplije vrijeme. Recimo u ovo ljetno vrijeme..potrebno je mozda 2 sekunde zaverglat i onda se upali auto i par puta ga strese..par sekundi nemirno radi i odjednom se smiri..a ja ocekujem kad vrijeme zahladni da ce to biti izrazenije. Kompresija je uredu, motor je 1.9 tdi ajm 85 kw. Ja imam garanciju od tog servisa a sada mene interesuje sljedece:da li je ko imao iskustva sa reparacija ovih pumpa-dizni, zasto nije uspjela reparacija? Da li je mozda uredno reparirano ali nije po propisu stavljena u motor..da li je moj majstor mozda napravio neku gresku..da li je potrebno kodirati ove dizne? Novi majstor je primijetio curenje nafte na tandem pumpi..pa mi on rece da je moguce da duze vergla zbog tandemke pa imam u planu reparaciju tandemke. Ovo duze verglanje se desava samo kad auto prenoci..ako ga recimo preko dana vozim i auto odstoji par sati,opet ga upalim na pola kljuca..znaci samo duze stajanje preko noci. Posto se blizi kraj ljeta i uskoro ce vrijeme hladnije,volio bih rijesiti ovaj problem..pa ima li neko savjete na sta bih sve trebao obratiti paznju. Da li je moguce da dijagnostika pokazuje odstupanje na diznama..ali da problem nije u diznama direktno vec u nekom drugom dijelu koji je povezan sa diznom? Svi savjeti su dobrodosli.