marcusmarcus Posted January 17 Posted January 17 T-cross, 1.0 TSI, 81 kW, 165 000 km. Prije dva mjeseca mi je otišla visokotlačna pumpa i usput je kao oproštajni poklon bacila strugotinu u sustav goriva. Auto je pod (produljenim) jamstvom i u servisu su odlučili zamijeniti kompletan sustav goriva – HPFP, LPFP, svih injektora, ispiranje/zamjena crijeva te pražnjenje i čišćenje rezervoara. Čim sam preuzeo auto u servisu, kroz par stotina metara sam primijetio trzaje / prekide u ubrzanju, najviše u području 2.000–3.000 okretaja, nakon čega bi check engine lampica znala blinkati, a u ECU-u je bio zabilježen misfire na 1. cilindru (P0301). Auto sam sutradan vratio u servis i tada su pronašli napuknuto crijevo EVAP sustava i zamijenili ga. Nakon toga, isti simptom je ostao, ali rjeđe. Auto u principu vozi OK, ali se povremeni trzaji i dalje javljaju, najčešće na 2.800 o/min i pri otprilike 70–80% gasa. Prvih par dana se problem mogao namjerno isprovocirati jačim ubrzanjem i znao je opet blinkati check engine uz isti P0301. Sada, nakon skoro 3.000 km, trzaji se još ponekad jave, ali više ih ne mogu isprovocirati i u ECU-u više nema nikakvih grešaka, čak ni nakon što se trzaj dogodi. LTFT je 0%, lambda oko 0.99. Uspoređivao sam traženi i stvarni tlak goriva preko OBD i aplikacije i uspio natjerati na autocesti par trzajeva, ali tlakovi se savršeno poklapaju i ne primjenim nikakva odstupanja. Čini mi se da se simptom javlja češće u situacijama na koje auto prije nije bio “naviknut" – npr. kad se vozi više nas u autu ili je jače opterećen, u odnosu na vožnju kad sam sam. Možda je malo izraženije dok je motor hladan, ali ne dramatično. U 5. i 6. brzini na otvorenoj cesti/autocesti se češće osjeti nego u gradskoj vožnji. Brine me kako to uopće dalje dijagnosticirati, s obzirom na to da je problem povremen, teško ga mogu pokazati tj uzrokovati i ne ostavlja greške u ECU, a iskreno me strah da se ne krene naslijepo raskapati pola auta i napravi još veća šteta. Auto mi je nužan za posao tako da mi je jako teško se bavit servisom i ostavljati ga kod njih svako malo. Ako je netko imao sličan slučaj ili ideju u kojem smjeru gledati, svako mišljenje je dobrodošlo.
Recommended Posts