Jump to content
VW Club Croatia

Recommended Posts

Posted (edited)

Koja je razlika u izmedju te sa ECON funkcijom i one bez??

Recimo ja nemam tu ECON funkciju na svojoj sto znaci da ne mogu kad hocu samo koristiti vanjski zrak bez da Climatronic pali kompresor kad misli da treba.

E sad kakva je razlika u instalaciji izmedju te dvije uvijek me zanimalo, nije valjda s da samo trebam recimo taj modul sa ECON funkcijom i to je to ili jos ima nekih stvari koje bi trebalo promijenit da to radi???

Edited by 444IN
Posted

ja sam da je ECON da kompresor klime NE radi ,a sad kak je to na trojci bilo izvedeno bez tipke ECON i mene zanima

Posted
ja sam da je ECON da kompresor klime NE radi ,a sad kak je to na trojci bilo izvedeno bez tipke ECON i mene zanima

Ja nisami nikada vidio Klimatronik bez tipke ECON ...

Posted
Koja je razlika u izmedju te sa ECON funkcijom i one bez??

Recimo ja nemam tu ECON funkciju na svojoj sto znaci da ne mogu kad hocu samo koristiti vanjski zrak bez da Climatronic pali kompresor kad misli da treba.

E sad kakva je razlika u instalaciji izmedju te dvije uvijek me zanimalo, nije valjda s da samo trebam recimo taj modul sa ECON funkcijom i to je to ili jos ima nekih stvari koje bi trebalo promijenit da to radi???

ne kuzim da nema te tipke :mellow: .....znaci tebi uvjek radi klima i za toplo i hladno...hm

Ja nisami nikada vidio Klimatronik bez tipke ECON ...

mi two.....

prvi mi je ovo glas

Posted

Nema ECON tipke da, taj je sistem zamisljen da uvijek ide zrak preko isparivaca valjda, a Climatronic pali kopresor kad misli da treba i tako regulira zrak u unutrasnjosti da ne bude suh, vlazan da se ne magli i tako to.

Sve to super funkcionira ali mene zanima ovo sto sam pitao jer ja bi bas da mi ima i tu opciju nekad :rolleyes:

Posted (edited)

Kod starijih godišta je dolazilo bez ECON tipke kod mene je 1994 god i nema ECON

Edited by Bolc
Posted
Kod starijih godišta je dolazilo bez ECON tipke kod mene je 1994 god i nema ECON

Moja trica je imala bez econ a bila je 95/12 mjesec.

Posted
To bi znacilo da nemozes vozit auto da klima nije upaljena ili ?

možeš ako nepališ grijanje ili hlađenje... :rotfl

Posted (edited)
To bi znacilo da nemozes vozit auto da klima nije upaljena ili ?

Ovak ti je to, po ljetu uvijek, radi sad recimo na ovim temperaturama naravno da ne radi. U biti, imas problem samo ako bi se htio vozit po ljetu sa zatvorenim prozorima bez klime da ti samo ide vruc zrak izvana, e to ne mozes drugo je sve normalno. A i to mozda mozes tako da namjestis veliku temperaturu pa ce ugasit komrpesor, tipa vani je 32 ti dignes na HI tad mislim da nece koristit kompresor, to nisam ni probo.

Edited by 444IN
Posted
Ovak ti je to, po ljetu uvijek, radi sad recimo na ovim temperaturama naravno da ne radi. U biti, imas problem samo ako bi se htio vozit po ljetu sa zatvorenim prozorima bez klime da ti samo ide vruc zrak izvana, e to ne mozes drugo je sve normalno. A i to mozda mozes tako da namjestis veliku temperaturu pa ce ugasit komrpesor, tipa vani je 32 ti dignes na HI tad mislim da nece koristit kompresor, to nisam ni probo.

kompresor radi i na grijanju....

znači bilo da se oćeš ladit ili grijat klima je ON... :palacg

Posted
kompresor radi i na grijanju....

znači bilo da se oćeš ladit ili grijat klima je ON... :palacg

Hmm ne znam bas ne osjetim ono opterecenje kao kad ljeti upalim pa se "prikopca" kompresor, toga kad je hladnije nema, bas cu provjerit . A sta onda si kombinira sa hladnim zrakom otkud da narikta zadanu temperatura u ovo hladno vrijeme?

Posted
Hmm ne znam bas ne osjetim ono opterecenje kao kad ljeti upalim pa se "prikopca" kompresor, toga kad je hladnije nema, bas cu provjerit . A sta onda si kombinira sa hladnim zrakom otkud da narikta zadanu temperatura u ovo hladno vrijeme?

Provjeri, 100 % radi i na grijanju...

Posted

A ne znači li taj econ da se smanji snaga kompresora? Jer kompresor se uvijek vrti i nemoguće ga je iskopčati, ali pritiskom na tu tipku on zakrene onu ploču u njemu (ne pitajte što, tako sam čuo, klipni kompresori...) i onda radi sa smanjenim intezitetom, skoo zanemarivim..... :respekt

Ispravite me ako griješim...

Posted
A ne znači li taj econ da se smanji snaga kompresora? Jer kompresor se uvijek vrti i nemoguće ga je iskopčati, ali pritiskom na tu tipku on zakrene onu ploču u njemu (ne pitajte što, tako sam čuo, klipni kompresori...) i onda radi sa smanjenim intezitetom, skoo zanemarivim..... :respekt

Ispravite me ako griješim...

Upravu si , ali ovo što sam napisao vrijedi za modele do 95 go. koji nemaju tipku ECON..

Posted

moja poanta je bila u tom da kako god okrenes faking kompresor se koristi i auto ti trosi vise i slabije ide ( isto kao da ti je klima upaljena ) zar ne ??

Dakle totalna pusiona :angry:

Posted (edited)

Svakako da auto slabije ide čim ima kompresor. Ali ako je na econ onda radi sam manjim intezitetom, slabije (zanemarivo) tlači plin pa i slabije hladi, a onda i manje opterećuje motor... :palci

Ali onda dolazimo do ozbiljnog zaključka: ako skineš kompresor (potpuno anuliraš klimu), auto bolje ide, pa kada otvoriš prozor, brže ideš pa se bolje hladiš....xd... :respekt

Edited by Leo
Posted

neki dan radio audi a3 (zadnji model) i kompresor stalno radi dok ne stisneš econ, i ja sam se čudio kako je to tako glupo napravljeno i na dotičnom autu je kompresor crknuo. možda autofreak zna više o tome???

Posted
neki dan radio audi a3 (zadnji model) i kompresor stalno radi dok ne stisneš econ, i ja sam se čudio kako je to tako glupo napravljeno i na dotičnom autu je kompresor crknuo. možda autofreak zna više o tome???

Tako je na svim klimatronicima u vw-ima ...

Na displaju kad god ne pise ECON ( bilo to AUTO ili bez ikakvog natpisa ) je upaljen kompresor tj. klima

Cesto vlasnici četvorki i trojki imaju problem tj neznaju kad im je upaljena klima kad nije s obzirom da mze pisati ECON, AUTO, i moze pisati nista a to je isto upaljen kompresor tj klima primjerice kad se stisne puhanje na sofersajbu itd..

Posted (edited)

Ako kompresor i je konstantno prikopcan nema govora da je isto opterecenje sad i ljeti. Auto sad ide normalno bolje ne moze ic osim ako mu ne maknes kompletan sklop sa remenice valjda.

Paralela sa voznjom po ljetni vrucinama kad popravo klima hladi je neusporediva tako da je vjerovatno tocno nesto izmedju odnosno kompresor je prikopcan, ali sad zasigurno ne tlaci plin za rashladjivanje i ne trosi energiju motora naspram ljetnog rezima. Ili ako to i radi to je zanemarivo jer se ni ne osjeti u voznji kao po ljetu.

Po ljetu kad su vrucine se itekako osjeti kad pocne hladjenje vanjskog zraka od 30+ stupnjeva.

O potrosnji ni necu, ako kog zanima snimit cu mu jednu normalnu , ali jo uvijek debelo preko ogranicenja voznju na otvorenoj cesti, pa neka pogleda prosjek, ovako bi mislili da lazem....

Edited by 444IN
Posted

Evo,da tu pitam da nepodtavljam novu temu !

U trojki imam klimu,ali mi fali hladnjak klime,tj bivsi vlasnik ga je maknuo.....

Pa me zanima kako to funkcionira ? Imam samo dvije tipke NORM I MAX ?

spa0486.th.jpg

• 4 months later...
Posted

Može netko objasniti šta znaći tipka auto na golf 3 climatronic?puno hvala

Posted
Može netko objasniti šta znaći tipka auto na golf 3 climatronic?puno hvala

znaci da kad nariktas temperaturu koju zelis i stisnes AUTO on pali kompresor ( klimu ) i odrzava tu temperaturu konstantnom.

• 5 months later...
Posted

koja je na kraju razlika između climatronica sa ECON i bez te tipke? kak funkcionira bez econ tipke,kad upalim auto tipku nemrem mjenjati temp ili kak to ide sad?

Posted
koja je na kraju razlika između climatronica sa ECON i bez te tipke? kak funkcionira bez econ tipke,kad upalim auto tipku nemrem mjenjati temp ili kak to ide sad?

AUTO... mozes mjenjati temp ali ne radi klima konstantno vec kad se ugrije kabina na tu temperatutu kompresor se gasi i sam pali kad opane temp.

ECON...ne radi klima vec obicna ventilacija

• Create New...