Jump to content
VW Club Croatia

Anketa za vlasnike VW/VAG vozila i članove VWCC  

181 members have voted

1. 1. Koristite li originalne rezervne dijelove?

• Uvijek koristim isključivo originalne VW/VAG rezervne dijelove
      23
    • Koristim zamjenske dijelove samo onda kad su drastično jeftiniji od originalnih VW/VAG rezervnih dijelova
      89
    • Koristim zamjenske dijelove samo onda kad smatram da je rezervni dio nekog drugog dobavljača/proizvođača kvalitetniji od originalnih VW/VAG rezervnih dijelova
      24
    • Izbjegavam koristiti originalne VW/VAG rezervnih dijelova - dopi?ite obja?njenje za?to
      6

Recommended Posts

Posted

Molimo, izjasnite se kakav je Vaš običaj po pitanju upotrebe originalnih VW/Audi/Škoda/Seat rezervnih dijelova.

Cijenimo Vaše mišljenje, hvala!

Posted

Izbjegavam koristiti originalne VW/VAG rezervne dijelove isključivo zbog cijene!

Kupujem dijelove poznatih i kvalitetnijih proizvođača koji nisu lošiji od orginalnih a puno su pristupačniji po cijeni.

Posted (edited)

U 90% slučajeva koristim original dijelove jer sam se naučio na teži način nažalost da zamjenski dijelovi ne mogu konkurirati originalnim.

U ovih 10% spadaju neki dijelovi koji u originalu imaju cijenu da ti odmah dođe loše kad čuješ cifru, pa se potrudim bar saznati tko je to radio za Volkswagen.

Onda naći zastupnika te marke u Hrvatskoj i uzet od njih.

Za primjer klapna gasa za moj auto. Proizvođač Siemens-VDO

Ovlašteni servis: 3800kn

Firma koja zastupa Siemens VDO: 1100 kn

Znači ista ista stvar, a razlika 2700 kn.

Edited by TROJAN
Posted

Ja najviše koristim zamjenske dijelove što se tiče potrošnih dijelova (filtri, diskovi, pločice, svjećice).

Što se tiče vitalnih dijelova motora i svega što se tiče oko njega tu perferiram original ili pak proizvođača koji radi za VW.

Posted

ja sam prije nekoliko dana u ovlaštenom salonu trazio predračun za dijelove u originalu za veliki servis, skoro me kap udarila, preko 6 somova, dok vec spomenuti kvalitetniji proizvodjaci ili firme koje su za vag radile imaju takodjer kvalitetnih stvari i cijena u zamjenskoj verziji je do 2200.

volio bi da mogu u originalu udarati, no lova nije do krova

Posted

izabrao sam drugu točku.... al koristim zamjenske dijelove isključivo marki koje rade za VAG....

original sam kupovao neke šrafe i matice iz razloga što sam ih polirao a stare su shebane od šrafanja/trošenja....

pa neke plastične i gumene sitnice....tipa one kaj dođu na polugu mjenjača jer je zamjenski KOMA!...

Posted

Zamjenski u vidu filtera i djidja za redovne servise a zubcasti,spaneri,vodena itd original,u biti sve sto moze svojom losom kvalitetom ugroziti druge komponente preferiram oem jer s nekim stvarima se ne isplati zekit,u startu jeftinije-poslje skupo.

Posted
U 90% slučajeva koristim original dijelove jer zamjenski dijelovi ne mogu konkurirati originalnim.

U ovih 10% spadaju neki dijelovi koji u originalu imaju cijenu da ti odmah dođe loše kad čuješ cifru, pa se potrudim bar saznati tko je to radio za Volkswagen.

Vrlo jednostavno,ko da sam ja pisao.. :palacg

Posted (edited)

Mislim da je anketa mrvicu nejasna tj treča točka!

Po meni bi se trebalo klasificirati zamjenski dio i recimo aftermarket odnostno neki tuning dio!

Jer recimo ja sam stavio Powerflex selene za koje sam siguran da su bolji od VW-ovih a nemogu ih nazvati zamjenskim selenima koji se kupuju u tokiću i auto kreši. Tako da to nebi trebalo bacati u isti koš.

Da se vratim na temu...

Stavljam isključivo originalne dijelove ili tuning dijelove ( dakle u vecini slucajeva bolje od originala jer se OEM dio izrađuje da bude najdugotrajniji, da cijena bude tu negdje ok, trala la dok za tuning dio nije bitna cijena )

Isto bih se osvrnuo na neke koji kazu da ne uzimaju OEM u VW servisu nego iste te artikle kod proizvođača koji zastupa dio u servisu. To se moze odnositi samo na neke dijelove ali nemoze se generalizirati. Primjera radi, prve pločice ATE koje dođu s autom uvijek traju najdulje pa ti kupi druge u VW-u ili kod ATE dobavljača ali nikada nece biti kao one prve.

Na svojoj kozi sam se uvjerio masu puta da se nemoze uspoređivati zamjensko vs OEM i mislim da mi vise netreba situacija da opet učim i tučem se po glavi sto mi je bilo puno dati razliku u cijeni za OEM dio jer to nije bezveze i ima svoje zašto i zato.

Edited by sven
Posted

kako na koje auto...

u doba dok sam slagao duju, u ovlastenoj auto kuci su i imali slogan koji mi pise nu potpisu svaki put kada bi dosa :)

samo vise nije moguce stariji vagen slagati u ovlastenom servisu sa originalnim dijelovima zato sto je vecina dijelova otpala bez zamjene zbog cega sam mislio iti odustati od slaganja duje i zbog cega nikad necu rastaviti jedinicu... :palacd:palacd:angry:

Posted

Pretežno orginal , postoje dijelovi koji se mogu stavit i zamjenski , tipa filter goriva , zraka ( ne ulja ) ako idu zamjenski onda je to neka kvalitetnija zamjenska roba , npr. kada su filteri u pitanju MAN...

Posted

potrošni materijal provjerenih marki filteri MANN,remeni Continental,španeri,remenice Rouville ili SKF,a stvari koje mogu riknut iznenada i potrebno je otići zbog njih na tester onda najbolje original pa da imaš garanciju i ne mjenjaš nešto što nisi siguran...

Posted

Kaj se mene tiče, naravno da koristim oriđiđi dijelove, ipak nemam posla sa nabavkom non stop jer je to ipak malo kvarljiv auto :palacg

A što se tiče periferija auta, nekad i padne koji originalni dio, ali kolko vidim po tipičnom primjeru branicima :doh - mislim da ću skoro počet nabavljat samo originalno :D

Posted
kako na koje auto...

u doba dok sam slagao duju, u ovlastenoj auto kuci su i imali slogan koji mi pise nu potpisu svaki put kada bi dosa :)

samo vise nije moguce stariji vagen slagati u ovlastenom servisu sa originalnim dijelovima zato sto je vecina dijelova otpala bez zamjene zbog cega sam mislio iti odustati od slaganja duje i zbog cega nikad necu rastaviti jedinicu... :palacd:palacd:angry:

E zato se ja divim kad vidim slozenu jedinicu ili dvojku onako kao iz tvornice. Da ne govorim sada u Austriji kakvih je jedinica bilo..

Tim ljudima treba skinut kapu jer za slozit tako nesto treba zivaca i novaca. MIslim novci vise manje kad s njima i da hoces neke stvari nemozes kupit..

Pretežno orginal , postoje dijelovi koji se mogu stavit i zamjenski , tipa filter goriva , zraka ( ne ulja ) ako idu zamjenski onda je to neka kvalitetnija zamjenska roba , npr. kada su filteri u pitanju MAN...

Ne govorimo o filterima ulja, goriva, lezajima itd al do sad jos nisam naisao na zamjenski dio koji je bolji od originala. Jedino sto se sjecam da je Highlander spomenuo je bila zamjenska kvaka za MK2 koja ima neki kurac za stelanje nemam pojma..a OEM to nema. To je jedino sto mi je ostalo u sjecanju .

Za druge stvari neznam da moze vrijediti ta izjava..

Posted
E zato se ja divim kad vidim slozenu jedinicu ili dvojku onako kao iz tvornice. Da ne govorim sada u Austriji kakvih je jedinica bilo..

Tim ljudima treba skinut kapu jer za slozit tako nesto treba zivaca i novaca. MIslim novci vise manje kad s njima i da hoces neke stvari nemozes kupit..

Ne govorimo o filterima ulja, goriva, lezajima itd al do sad jos nisam naisao na zamjenski dio koji je bolji od originala. Jedino sto se sjecam da je Highlander spomenuo je bila zamjenska kvaka za MK2 koja ima neki kurac za stelanje nemam pojma..a OEM to nema. To je jedino sto mi je ostalo u sjecanju .

Za druge stvari neznam da moze vrijediti ta izjava..

da ali to je zalosno da pored originalnog komada moras uzeti zamjenski jer original se vise nemoze kupiti u ducanu nego moras izmisljati toplu vodu i kupovat preko ebay-a na rizik da ne stigne...

ja sam ozbilno razmislio o promjeni znaka na autu kada sam dosao sa novcima kupiti prednji vezni lim i far od rallye golfa, kada mi je receno da je otpalo bez zamjene :palacd .

ta kvaka nije bolja od originalne, stavio na crvenu duju i pucaju isto...

Posted

Koristim većinom zamjenske djelove poznatih proizvodjaca, a neke stvari za koje znam da ni od cega drugog nevaljaju kupujem orginal iako znaju biti papreno skuplji

cak izbjegavam kupovati rabljene pa makar i orginalne djelove jer vecinom starost napravi svoje

Najbitnije da se sve mjenja na vrijeme i da je auto ispravan sto za mnoge ne vrijedi nego kad se auto raspada onda idu popravci

A sto se tice tuning dijelova nisu bas svi kvalitetni pa cak i neke poznatije marke prolaze na trzistu zbog reklame a ne zbog kvalitete

Posted
A sto se tice tuning dijelova nisu bas svi kvalitetni pa cak i neke poznatije marke prolaze na trzistu zbog reklame a ne zbog kvalitete

istina, većina tuning dijelova je za smeće bez obzira na proizvođača...

Posted (edited)

Koristim provjerene dijelove koji nemoraju nužno bit iz ovl servisa jer kao i većini ovdje dođe mi slabo kad čujem cijenu.

Opet te dijelove koje koristim nebi svrstal pod "zamjenske" jer niti naovdni originalni dio nije proizvel sam vw već netko za njega.

Inače meni pod zamjenske dijelove spadaju oni dijelovi koji nikad nisu tvornički ugrađivani ili još gore oni koje kupuješ "na kile" odnosno ono kaj dobiješ bez kutije tipa seleni, spone i kajjaznam kaj...

Edited by marin-82
Posted

Jedva krpam pare i za zamjenske dijelove jer održavam 3 auta.

Ipak se držim nekih provjerenih proizvođaca dijelova koji surađuju sa VW-om.

Malo igranja ETKOM malo TecDocom, malo savjetima meštra koji radi u ovlašcencu

i brzo se nađe proizvođac koji je prva ugradnja.

Ionako sam VW radi samo platformu, blok motora i još neke stvari, a sve ostalo rade

dobavljaci koji u postprodaj imaju te iste dijelove samo u drugoj ambalazi

Po meni je glupo kupovat recimo set kvacila u ovlaštenom kad ga ionako rade

ili Sachs, Valeo ili Luk i tu je tocka.

Ili zupcasti remen kad je ContiTech prva ugradnja, a drži ga svaki iole ozbiljniji

prodavac rezervnih dijelova.

Cak je jedno te ista kvacilo u ovlaštenom razlicitih cijena unutar koncerna: Audi najskuplji,

pa VW...

Nemam ništa protiv ljudi koji imaju para pa idu u ovlašteni, idem i ja, ali samo po

neke sitnice koje nemogu drugacije naci.

U svim ostalim slucajevima ovlašteni zaobilazim u širokom luku.

Malo sam pametovao, namojte zamjerit.

Pozzzz

Posted (edited)

na corradu pokusavam sve originalno kupit sve sitnice, kupovo sam

sve dok nisam trebo vezni lim od VR6 corrada cijena je bila za ubit vola 7300 kn

uzeo sam polovan, nisam nikako mogo prebolit te novce

kad sta trebam prvo nazovem Simuna u VK ako on nema onda ima ovdje Huber tako da

vecinom djelovi su sa ovlastenog servisa

Edited by dalibor
Posted
sve dok nisam trebo vezni lim od VR6 corrada cijena je bila za ubit vola 7300 kn

I onda kad ja za polovnog odlično očuvanog tražin 100 eura gledaju me ko englezi :D

Ja uglavnom ne kupujem ništa od dijelova,sve iman doma,polovno očuvano pa samo pribacujen s auta na auto :palacg zato mi auti i traju koliko traju :lol:

Ulje dobivam na nagradnim igrama pa ni to nije potrebno kupovat :vopi

A večinu sitnica koje mi pofale uzmem original,jer u večini slučajeva me ugodno iznenadi cijena istih,razlika originalnih vs zamjenskih dijelova je mala a kvaliteta pretpostavimo veća kod originalnih :palacg

(primjeri tt seleni za vilice,plastična kopča za sajlu na biraču getribe.........)

• 3 weeks later...
Posted

Koristim isključivo originalne dijelove, no i oni nisu što su nekad bili!

Slučaj od prije 2 mjeseca!

Trebao sam izmjeniti prednje kočione pločice i prednje diskove na mom passatu. Malo sam se raspitao, što se sve nudi na tržištu, i kakve su reakcije ljudi kod pojedinih proizvoda. Također uspoređivao sam i cijene.

Nakraju sam se ipak odlučio za originalne pločice i diskove, jer sam do sada bio zadovoljan radom originalnih pločica (diskove sam sada prvi puta mjenjao)

Nakon ugradnje originalnih dijelova, nastaju prvi problemi. Jako škripanje, struganje... Mislio sam da je to normalno u početku, pošto su mi rekli da treba proći neko vrijeme kako bi to sve nasjelo na svoje mjesto.

Međutim ni nakon 5 000 km problem nije rješen. Pločice jako škripe, cvile. Potužio sam se ovlaštenom servisu, i oni su mi izašli u susret i zamjenili pločice novima, no problem nije rješen. I dalje škripe. U mom slučaju, ugrađene su "JURID" pločice. Znači JURID radi za VW.

E sad se postavlja pitanje zašto koristiti originalne dijelove, kada mi škripe i cvile isto kao i pločice, od nekog drugog, jeftinijeg proizvođača?

• 1 month later...
Posted (edited)

Jedini orginal izlazi iz tvornice proizvođaća automobila,svi dijelovi koje kupujete u ovlaštenim servisima ili trgovini za auto dijelove nemaju veze s orginalom... kad dođete u ovlašteni servis ili trgovinu za auto dijelove i pitate koliko koštaju npr orginalni diskovi remen i ostali potrošni materijali da ne nbrajam, prodavać će vam reć 800kn a zamjenski 350kn , no proizvod koji ste platili 800kn nije orginal nego je rađen po orginali i rade ga

tvrtke za proizvodnju dijelova određenih marki automobila a za one koji prvi put mijenjaju nešto na svom vozilu nikad ne bacajte orginalni iliti tvornički dio ,nego prije toga izmjerite dimenzije dijela koje trebate promjenit i kad izmjerite zapišete na papir odete u ovlašteni rećeš treba mi mi taj dio tih dimenzija i prodavač vam uruči taj dio vi ga montirate na vaše vozilo i nema problema za vaše vozilo... nego zašto ovo pišem jer sam čuo od dosta ljudi koji su mijenjali nešto na svom vozilu, a da su se žalili na te "orginalne"proizvode koje su skupo platili i a imali su problema s njima

eto to je moje mišljenje :zivio

Edited by niđo ST
  • Create New...