brončani Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Promjenio sam ulje u mjenjacu 5 br. 02A oznaka, tdi motor 90ks, 95. God, i nakon izmjene mjenjac losije radi, osjeca se kako prve 3 brzine zapinju lagano prilikom prebacivanja, pogotovo kad je ulje hladno. Ulje je Valvoline 75W90 AP5, prije izmjene je sve bilo u redu,.
RD1 Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Oce to tak zbog novog ulja, kazu da ako 200-300tkm nije mijenjano onda ga bolje ni ne mijenjat
darac mk1 Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 to nema potrebe mijenjati, pregusto ti je ulje odi po orginal u ovlasteni pa ce ti se normalno saltati. E sada si vjerovatno si isprao lezaje u mijenjacu sa novim ulje i vrlo vjerovatno ce ti prozujati lezaji na mjenjacu.
ivica11 Posted February 2, 2013 Posted February 2, 2013 isti slučaj sam i ja imao, radilo se o jetti 91.g 1.8 benc, zamijenio mi ga mehaničar iako nisam to tražio (mjenjao je kuplung set pa kao ulje bilo "gotovo", da, moš mislit), što je stavio nemam pojma, ali čim je bilo ispod 5 °C, prva druga i treća katastrofa, u drugu brzinu jedva uz "bolan" zvuk, tek kad se zgrijalo bilo ok, ja ga lijepo ispustio i stavio nutra 75W-80 Champion!
Sandro_mk3 Posted February 3, 2013 Posted February 3, 2013 to nema potrebe mijenjati, pregusto ti je ulje odi po orginal u ovlasteni pa ce ti se normalno saltati. E sada si vjerovatno si isprao lezaje u mijenjacu sa novim ulje i vrlo vjerovatno ce ti prozujati lezaji na mjenjacu. Kako moze 75w90 ulje bit gusto,od svih gradacija ulja za getribe to je najrijedje?! A originalno ulje ti nema nikakvu gradaciju ali je najslicnije ovoj 75w90,ili je to to.. Ugl,ulje u getribi je pozeljno mijenjat svakih 150-200km i nekuzin zasto neki govore ako ga nisi mijenja u 200-300km da ga netreba ni mijenjat-to je malo glupo razmisljanje..proc cu 1000km vise sa izmjenom motornog ulja pa necu ni njega minjat Sa starim uljem ti se nece cut sinkron ako je iti malo ostecen ali je teze za saltat a i getriba se papa jer ulje ima i funkciju zastite od habanja kao i motorno i sta je starije ima manje ucinka..a s novim uljem ce ti se uvik malo cut sinkron ako je osrecen ali samo prvih nekoliko min dok ulje malo ne prokola a kasnije nista,a sta je puno mekse i lakse za saltat netriban ni pricat
Sandro_mk3 Posted February 3, 2013 Posted February 3, 2013 I zaboravia rec,ako vec mijenjas ulje u getribi moj je savjet da uvik ides na originalno a pogotovo jer nije nista skuplje od svih 75w90 koja su najskuplja ulja,cak uz mali popust moze bit i dosta jeftinije...ali ako ti je getriba losija, ostecenih sinkrona i sta ti ja znam sta vec onda ajde na neku guscu gradaciju al samo da je novo
polo Posted October 7, 2013 Posted October 7, 2013 (edited) kakve su to priče da se isperu taj neki film sa ležajeva i ostalog kad se natoči novo ulje u getribu, i da onda tek prozuji sve itd., to mi danas i čovjek u ovlaštenom servisu rekao, sad ne znam šta da mislim i šta da radim, kog da slušam opće, mjenjat ulje ili ne(125 000km) Edited October 7, 2013 by polo
Žac Posted October 7, 2013 Posted October 7, 2013 Zbog izmjene ulja lagerima nece nista biti pod pretpostavkom da su dobri. Druga je stvar kaj velika vecina mjenjaca ima 200tkm i visea ulje nikad nije promijenjeno. Problem je u tome kaj ulje ako se dugo ne mijena postane ko mast i prigusi zujanje loših lager pa kad se stavi svjeze ulje onda kao odjedanput lageri prozuje.
Sandro_mk3 Posted October 7, 2013 Posted October 7, 2013 Zbog izmjene ulja lagerima nece nista biti pod pretpostavkom da su dobri. Druga je stvar kaj velika vecina mjenjaca ima 200tkm i visea ulje nikad nije promijenjeno. Problem je u tome kaj ulje ako se dugo ne mijena postane ko mast i prigusi zujanje loših lager pa kad se stavi svjeze ulje onda kao odjedanput lageri prozuje. To je to...o tome je riječ
MarioIV Posted October 25, 2013 Posted October 25, 2013 Oce to tak zbog novog ulja, kazu da ako 200-300tkm nije mijenjano onda ga bolje ni ne mijenjat evo ja zamjenio...240 tisuca, ulje crno bilo i prljavo dojmovi: u leru nestalo skljocanje, brzine idu bas lagano i eto...a ulje je stavljeno 75w80
Marko39 Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 Ja sam krenuo u zamjenu ulja na ~140k km i nakon razgovora sa poznanikom koji radi u ovlastenom vw servisu odustao sam - majstor je bio preuvjerljiv kad je poceo pricat kako cesto imaju problema sa mjenjacima nakon zamjene ulja. Meni osobno sve to bezveze zvuci, onako laicki mi je cudno da novo ulje moze stetit, al' ajde, covjek vec 15 godina popravlja vwove, pa mu vjerujem
Bora PD Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 Evo mi smo prošli tjedan zamijenili ulje na četvorki TDI 74 kW, 315000 km, stavili origi ulje, vozač se žalio na teško ubacivanje u treću, e sad po njegovim riječima rad sa mjenjačem je puno lakši, moram ga probati koji dan da dam prosudbu....
MarioIV Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 Ja sam krenuo u zamjenu ulja na ~140k km i nakon razgovora sa poznanikom koji radi u ovlastenom vw servisu odustao sam - majstor je bio preuvjerljiv kad je poceo pricat kako cesto imaju problema sa mjenjacima nakon zamjene ulja. Meni osobno sve to bezveze zvuci, onako laicki mi je cudno da novo ulje moze stetit, al' ajde, covjek vec 15 godina popravlja vwove, pa mu vjerujem ma kakvi. bitno se drzati 75w/80 i to je to. meni je stavljeno champion
RAZZOR Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 (edited) Nakon izmjene da 10% krepa puno je jer bez izmjene nisam cuo da je ikome krepo. Dakle ja se drzim ko pijan plota ne mjenjati ionako imam pun k kilometara tako da mi je sad veliko kockanje da mjenjam. a i trosak je promjenit ulje a pogotovo ako jos rikne getriba, poslje. 5-6-7-8 tisuca kuna stete zato sto mi se prohtjelo promjenit ulje u getribi A-A Edited October 28, 2013 by RAZZOR
AUTOFREAK Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 često radim getribe koje i mnoge su iz nutra glibave od naslaga ulja koje je svakakvih boja samo ne prozirno ki novo. Konkretno zadnja getrima na mk4 tdi pukao je feder rikverc polugice i getriba je rastavljena isprana kućišta i snopovi stavljen novi feder (35kn) zadihtana i uliveno org v.a.g ulje. Nit tesko salta nit ima ikakvih nuspojava....
MarioIV Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 autofreak...kad smo kod mjenjaca, koliko para bi po tebi mogla izaci izmjena lezaja 6 brzine g5 tdi(zuji mi kad drzim gas)
Žac Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 Nakon izmjene da 10% krepa puno je jer bez izmjene nisam cuo da je ikome krepo. Dakle ja se drzim ko pijan plota ne mjenjati ionako imam pun k kilometara tako da mi je sad veliko kockanje da mjenjam. a i trosak je promjenit ulje a pogotovo ako jos rikne getriba, poslje. 5-6-7-8 tisuca kuna stete zato sto mi se prohtjelo promjenit ulje u getribi A-A A ako ti rikne jer niko nikad nije uopce pogledao dal ima dovoljno ulja u mjenjaču? Jel znaš da sintetičko ulje može ishlapit? Ulje u getribi ko i svako drugo ulje ima svoj vijek trajanja, isto se grije i hladi, haba se između zubčanika u mjenjaču ko i motorno ulje u motoru, druga stvar je sto nitko ne vodi brigu o tome.
AUTOFREAK Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 autofreak...kad smo kod mjenjaca, koliko para bi po tebi mogla izaci izmjena lezaja 6 brzine g5 tdi(zuji mi kad drzim gas) Pozdrav.... pitanje jel taj ležaj izjeo kućište što je čest slučaj kod 6brzinki pa onda spojnička dobije lufta a kasnije se smelje kompl ležaj i nastane velika steta u mjenjacu. Ruke oko iljadu kuna ovisno ima li još posljedica.... Na 5ici koju sam radio isto je zujalo al u 5oj brzini tek pa u 6oj.... spojnička je imala lufta 5mm jer se lezaj okrenuo u kućištu i onda treba obrađivat kućište izmjenit lezaj i gass...
MarioIV Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 da...samo pazi ovo. Mjenjac je vec radjen. Dio kucista(gledano izvana)u kojem su peta sesta je noviji od ostatka mjenjaca i silikon nije original nije mi jasno nista sta se desilo da se opet pokidalo u tom dijelu
AUTOFREAK Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 (edited) pretežno su problem 3osovinke... tj ovakvog izgleda (ispod ovog čepa je taj ležaj) Dok ovakve "klasične" koliko je meni poznato nisu imale takvih problema... Edited October 28, 2013 by AUTOFREAK
Žac Posted October 29, 2013 Posted October 29, 2013 (edited) da, 1.9 105 ks 6 brzinaTvoja je onda ova donja sa slike kaj je stavio Autofrik.Nazalost tu moze biti vise stvari u pitanju. Ako je netko prckao po tome mozda nije dosta stegnuo sraf koji drzi 6br. , moze biti ostecenje zubcanika 6br. sa nutarnje strane di klizi po osovini, moze biti da je nekad falilo ulja u mjenjacu pa su spaljeni zupcanici 6br itd. Bez skidanja ovog alu poklopca neces nista znati, dobra stvar u tome je da ne treba skidat mjenjac zbog toga, moze se to na autu odraditi. Edited October 29, 2013 by Žac
Recommended Posts