<TDI> Posted September 1, 2014 Posted September 1, 2014 (edited) Pošto sam se nedavno registrirao prvo bih pozdravio sve članove VWCC foruma. Unazad par tjedana naišao sam na ovaj forum u kojem sam našao sve što me zanimalo u svezi VW-a. Edukativan i pun dobrih tema koje ti mogu pomoći da si sam pomogneš od onih najmanjih sitnica, pa do najvećih problema ako te zateknu, stvarno za pohvalu. Prije dva tjedna postao sam ponosni vlasnik VW GOLF 1.9 TDI (130 KS). Dugo mi je bio u planu ali čekao sam da se tržište otvori kako bi malo cijene pale i ono najvažnije da imamo veći izbor kako bi mogao naći model koji tražim. Nisam planirao motor od 96kW ali kada sam vidio da ima krovni prozor nisam se dvoumio da ga ne uzmem jer ih jako malo ima. Ujedno su mi se poklopile i sve druge stvari koje sam htio kod novog Golfa. Crna boja obvezatno, CLIMAtronic, središnji naslon za ruku, da je karoserija u dobrom stanju, mlađe godište, petora vrata koja su mi isto bila bitna jer sam se dugo vozio u G2 1.6 GTD sa dvoja i više nisam htio auto bez petora vrata. Dolje nešto podataka o Golfu... VW GOLF IV 1.9 TDI • Godina: 02/12/2003 • Motor: PD • Radio: Alpha • Broj vrata: 5 • Krovni prozor • Putno računalo • Edition: CHAMP • Servisna knjiga • Broj ključeva: 2 • Ergonomska sjedala • Oznaka motora: ASZ • Kilometraža: 259.300 • Aluminijski naplatci • Proizvodnja: Njemačka • Centralno zaključavanje • Djeljiva stražnja klupa • Središnji naslon za ruku • Klimatizacija: automatska • Mjenjač: (ERF) 6 stupnjeva • Električno podesivi retrovizori • Boja: crna metalik perla (LC9Z) • TAHO: PoluFIS BOSCH RB8 V25, (1J0 920 826C) • Zračni jastuci za vozača, sa strane i suvozača • Električni podizači prozora s komfornim upravljanjem i prekidačem • Dodatno: Servo, ABS, ESP • Snaga motora: 96kW (130 KS) VW Golf IV - Wikipedia Volkswagen Golf Mk4_EN - Wikipedia Kodovi opreme: X0A B0A C3H G0K H6S J0L D3E 1AT 1G2 1MP 1NL 5RQ 5SL T9J 0BB 3S0 3U1 QG1 0G4 8AS 8GL 8L3 1H0 1KS 1ZE 3FE 3YG G38 0GE 4UE 4X3 4R4 4K3 N3A 5MA 8RE 2JB E9R 0AE 0BB UB8 L06 0YZ Prevedeni: X0A = National sales program Germany B0A = Component parts set without country-specific design requirement C3H = Cast alloy wheels 6J x 15 "A-Light", offset 38 (1J0 601 025 P) G0K = 6-speed manual transmission H6S = Tires 195/65 R15 V J0L = Battery 340 A (70 Ah) D3E = 4-cyl. turbo diesel engine 1.9 L/96 kW TDI with pump-jet injection system Base engine is T9J 1AT = Electronic stabilization program (ESP) 1G2 = Steel spare wheel with original equipment tires 1MP = Steering wheel for air bag system 1NL = Covers for alloy wheels 5RQ = Right exterior mirror: convex 5SL = Left exterior mirror: aspherical T9J = 4-cylinder diesel engine 1.9 L unit 038.K 0BB = Rear stabilizer 3S0 = Without roof rails/roof load rack 3U1 = Foldable trunk cover QG1 = Service interval prolongation 0G4 = Cable gearshift 8AS = Radio "alpha Europa" 8GL = Alternator 120 A 8L3 = Roof antenna 1H0 = Without proportioning valve 1KS = Disc brakes, rear (Geomet D) 1ZE = Disc brakes, front (Geomet D) 3FE = Electric slide/tilt sunroof with sun screen/sunblind 3YG = Door pockets, front G38 = Front shock absorption 0GE = Emission standard EU3 4UE = Air bag for driver and front seat passenger 4X3 = Side air bag front with curtain air bag 4R4 = Power windows with comfort operation and circuit breaker 4K3 = Radio remote controlled central locking operated from inside and safe securing N3A = Fabric seat covering 5MA = Decorative inserts 8RE = 4 speakers (passive) 2JB = Standard bumpers E9R = "Champ" 0AE = Front stabilizer 0BB = Rear stabilizer UB8 = Rear shock absorption L06 = Suspension range 06 installation control only, no requirement forecast 0YZ = Without determination of weight category for rear axle VW/Audi/Seat/Škoda Option Codes Decoder Ukupno: 43 koda U ovih par tjedana pregledao sam gotovo svaki kutak na Golfu i nemam primjedbe na auto. Karoserija je u boljem stanju nego što sam mislio, odnosno vidio prilikom kupovine. Garažiran, vidi se po laku koji je u dobrom stanju, unutrašnjost dobro očuvana što je isto bitno i uopće nema hrđe, pa i na onim mjestima gdje je inače slab. Auto je od prvog vlasnika koji je redovito obavljao servise i do sada je samo mijenjao ulje i sve filtre, a pred kraj klinasti remen i prigušnik zatezača remena. Nedavno sam napravio mali servis u ovlaštenom. Zamjena ulja, filtar zraka motora, filtar goriva i napravili kompletni pregled vozila gdje smo popisali sve što bi trebalo promijeniti prilikom drugog servisa a radi se gumenim dijelovima koji su se sa vremenom istrošili što je i razumljivo. Pošto imam dvicu 1.6 GTD neću ga registrirati do slijedeće godine pa imam vremena sve pregledati i oporaviti se od kupovine i te prikupiti lovu za servis koji će biti veći i opsežniji a do tada će stajati u garaži na suhom. Vidio sam nešto tema na forumu i stvarno zanimljivi projekti. Ne znam da li ću ići u tom smjeru, vidjeti ću još ali svakako ću ga malo dotjerati kako mi financije budu dozvoljavale. Ovo bi trebao biti obiteljski auto sa malim sportskim štihom. Najprije ulog u motor pa kasnije ostalo. Pripremio sam nešto fotki za forum a stavit ću i one sa oglasa jer trenutno nemam svojih iz svih kutova pa ću ih kasnije stavljati kako ih budem imao a za sada što imam. VW GOLF IV 1.9 TDI (130 PS) I nekoliko mojih fotki nakon kupovine sa tatom gdje smo stali u blizini Bjelovara na Spomen-područje Barutana, na mali predah. Zatim ujna i ja zajedno kad smo stigli doma i na kraju ujak. On mi je ujedno i posudio zajam za G4 i nagovarao da ga uzmem, tako da je red da i njega stavim. Servisna knjiga VW G olf IV/1J Video Betriebsanleitung Oktober 1997 Vorstellung Golf IV Link do komentara Edited August 1, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted September 6, 2014 Author Posted September 6, 2014 (edited) Par novina i fotki koje sam nedavno napravio. Htio sam vidjet kako izgleda mjesto gdje se nalazi rezervna guma i vidim da je čisto i uredno, bez nekih naznaka hrđe. Samo sam malo obrisao i usisao, ništa više. Kupljeni VW OEM zvučnici za stražnja vrata, hvala kolega tihca. To mi je sada najveća okupacija i htio bih ih ugraditi ako se sve poklopi do kraja ove godine. Zvučnici su isprobani kod kolege koji ima servis za zvučnike i po njegovom sasvim solidni i kvalitetni, ujedno mi se i ponudio za ugradnju što sam objeručke prihvatio. Snaga zvučnika nije velika i po njegovom kreće se od 30-40W RMS što će zadovoljiti moje potrebe. U planu je i 2DIN multimedija TEAC ili Kenwood, pa ako netko ima prijedlog što uzet, samo naprijed. TEAC ima trenutno akciju i cjenovno je prihvatljiviji čak upola od Kenwooda samo ne znam kakvi su. Uskoro u planu i kupovina dva stražnja visokotonca koje sam našao na ebayu. Modeli 2DIN koje me zanimaju: • TEAC TE 263T sa RCU - (1599 kn) • Kenwood DDX-4025BT - (2519 kn) Par fotki poslije čišćenja OEM zvučnika. Ovjes, membrana u vrlo solidnom stanju kao i središnja kalot kapica. • Philips (1J0 035 411G) Kupljen PVC čep za alu felge koji je nedostajao u Tokiću za 80 kn. Inače taj dio je dolazio pod oznakom koda 1NL = Covers for alloy wheels. • PVC čep za alu felge - (6N0 601 171 BXF) Nekoliko fotki od VW 1.9 PD TDI motora bez poklopca. Kupljen filtar za kabinu, a za demontažu/montažu se pobrinuo YouTube. Kod dvice sam zamjenu ulja, filtra i sve ostale sitnice radio sam. Ovdje se nisam odmah usudio jer nisam znao gdje se što nalazi, a kada sam skužio rekoh da pokušam. Ne moram sve u ovlašteni vozit. Filtar je bio dosta prljav kao i originalni PVC dijelovi, što znači da mu je bilo vrijeme za temeljito čišćenje. Najprije usisavanje, pranje ramice sa Čarlijem, te onda poklopac koji sam kasnije prešpricao kokpit sprejem da malo osvježim plastiku. Naravno i samo mjesto je prebrisano krpom i usisano više puta. Filtar nije kvalitetan kao originalni ali je nov i čist, pa ću se originalnom vratit slijedećom zamjenom ali za sada će poslužit. Važnije mi je bilo temeljito čišćenje koje ne vjerujem da tako rade u servisu. Nadam se da sam ga dobro vratio nazad, jer sam gledao kako je bio stavljen originalni ali mislim da se niti ne može pogriješiti jer četiri zareza koji su samo na jednoj strani ramice onemogućuju krivu ugradnju, a natpis sam postavio na prednju stranu jer je i originalni tako stavljen, a strelica prema dolje pokazuje smjer zraka. • Filtar za kabinu (TQ-G227) Edited August 2, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted September 8, 2014 Author Posted September 8, 2014 (edited) POKROVNA KAPA ZA STRAŽNJU KUKU Još jedna sitnica ali oku lijepa. Kupio pokrovnu kapu za stražnju kuku koja mi je neki dan stigla, ništa veliko ali malo po malo. • Pokrovna kapa za stražnju kuku - (1J0 803 663) Edited August 2, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted September 9, 2014 Author Posted September 9, 2014 (edited) KROVNI PROZOR Nekoliko fotki od krovnog prozora, ujedno meni jedan od najdražih detalja na G4 i vrlo ga je korisno imat, pogotovo u proljeće i početkom ljeta, a dolazio je pod kodnom oznakom dodatne opreme (3FE). • (3FE) = Electric slide/tilt sunroof with sun screen/sunblind. Edited August 2, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted September 10, 2014 Author Posted September 10, 2014 (edited) SJEDALA I UNUTRAŠNJOST VOZILA Nešto fotki nakon još jednog temeljitog čišćenja, vanjskog pranja i detaljnog usisavanja sjedala i brisanja iznutra. Edited August 2, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted September 12, 2014 Author Posted September 12, 2014 (edited) OEM FILTAR ZRAKA KABINE Kada nisi odmah zadovoljan sa kupljenim onda posao radiš dva puta. Prije nekoliko dana kupio sam filtar zraka za kabinu/klimu TG-G227 kod Tokića ali kada sam ga bolje usporedio sa svojim originalnim vidio sam da je puno tanji, odnosno doslovno vidiš kroz njega, dok je kod originala vidljivo da je puno deblji, a krajnja dorada TG-G227 je jako loša, ljepila ima na sve strane i loše zalijepljeni rubovi. Nadoplatio sam razliku i uzeo originalni VW 1J0 819 644A (MANN Filtar) i razlika je vidljiva. Zadovoljan sam ali ono što me smeta je da su štedjeli na njemu, tako da novi ima 30, a stari 35 rebara. Plaćamo istu cijenu, a dobivamo lošije dijelove, što svakako nije za pohvalu od strane VW-a, a da je jeftin, baš i nije. • OEM filtar zraka kabine - (1J0 819 644A) Edited August 2, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted September 14, 2014 Author Posted September 14, 2014 (edited) FILTAR ZRAKA MOTORA Neki dan sam se bacio i na filtar zraka motora. Ovako on izgleda kada ga se koristi do zadnjeg kilometra, prljav i krajnje vrijeme za zamjenu. Prvo sam se bacio na usisavanje, pa zatim čišćenje iznutra. Potrajalo je dok sam bio gotov i ovako je izgledalo nakon što sam sat vremena proveo i temeljito ga očistio. Nakon toga sam ga prešpricao lagano kokpit sprejem i još jedanput obrisao sve iznutra. Mislim da ovako nikada više neće izgledat, barem ne kod mene. Sutra sam u potrazi za originalnim (1J0129620) ili MANN filtrom. Edited August 3, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted September 16, 2014 Author Posted September 16, 2014 (edited) FILTAR ZRAKA MOTORA - (MANN C37 153) Ipak je odluka pala na MANN C37 153 filtar zraka motora. Nema razlike između filtra u originalnom VW pakiranju i MANN-ovog jer ih ionako proizvodi isti proizvođač MANN, samo pod različitim kataloškim. Cijena je upola manja, a kvaliteta ista, tako da se nema što prigovorit, neka prodiše punim plućima. • Filtar zraka motora - (MANN C37 153) Edited August 3, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted September 18, 2014 Author Posted September 18, 2014 (edited) POSUDA ZA TEKUĆINU VJETROBRANSKOG STAKLA Pošto nam zima sporo ali sigurno dolazi pregledao sam tekućinu za vjetrobransko staklo i vidio da je unutra samo voda. Pošto je nije bilo puno, izvadio sam je i ostatak usisao jer je bilo nešto tragova kamenca, pa sam i to riješio. Sito na čašici je također bilo prekriveno kamencem pa sam ju kompletnu stavio u Sanitar na jedan dan i nakon toga je bila kao nova. Odmah sam isprobao prednje i stražnje brisače da se cijevi napune i da preko zime ne bi bilo problema. Kupio sam Auto Lux od 5L tako da imam za nadolijevanje, lijepo miriše i služi do -25°C. Nakon ovih sitnica koje sam riješio krenuo sam na kompletno čišćenje motora i mjenjača ali odozdol, pa sam ovih dana skinuo zaštitu motora i počeo sa čišćenjem, sretno mi bilo. Edited August 3, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted October 24, 2014 Author Posted October 24, 2014 (edited) Kao što sam najavio u prošlom postu krenuo sam u čišćenje motora, mjenjača i podvozja. Skinuo sam donju zaštitu i počeo sa pranjem motora i mjenjača. Ujedno sam vidio da je jedna unutarnja desna manžeta popustila i izbacila mast na motor i mjenjač tako da je odluka o čišćenju ipak bila dobra. Pregledao sam sve manžete i samo ću unutarnje promijeniti da obje budu nove, a vanjske su još dobre i vitalne. Koristio sam Ivasol CS za pranje i nakon toga obrisao krpom i tako tri puta zaredom. Na kraju sam sve prešpricao sa WD-40 kako bi spriječio danju oksidaciju aluminija. Kako me posao sve više vukao odlučio sam se i na čišćenje oplata koju mi je predložio kolega Divine i moram priznati da je to bio pravi pogodak. Hvala kolega na savjetu jer bez tog čišćenja auto ne bi bio potpuno pregledan i opran što mi je i bila namjera. Ujedno sam vidio koliko je odvodnih rupa bilo začepljeno. Od onih na pragovima, pa do odvoda na amortizerima. Samo da je to napravljeno već je puno ali ja sam si dao i nešto više truda tako da je nakraju sve ispalo kako treba. Pregledom auta odozdo samo je dodatno potvrdilo da je kupovina u Auto Fučkan u Sesvetama bila dobra odluka. Na šasiji nigdje nisam uočio ni traga od hrđe i nakon brisanja podvozja pojavila se i original boja. Mogu reći samo da sam prezadovoljan jer sam sada pregledao svaki kutak na autu i stvarno nemam primjedbe. Ovih dana ću pokušat stavljat fotke na forum kako budem imao vremena jer trenutno radim treći kotač, a desnu stranu sam potpuno završio. Od čišćenja oplata, blatobrana, alu felgi, pa do bojanja vijaka i kočionih kliješta u crvenu boju. Bilo je dosta posla, pa krenimo redom. Na žalost Photobucket je u štrajku pa ću sutra staviti fotke. Edited August 3, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted October 25, 2014 Author Posted October 25, 2014 (edited) PODVOZJE PRIJE/POSLIJE I ČIŠĆENJE MOTORA Ovako izgleda Golf naš svagdašnji ali odozdol nakon deset godina korištenja. Srećom da imam kanal u garaži te sada vidim koliko mi on znači za ovakav rad. Bez njega teško da bih mogao ovoliko napravit na Golfu koliko sam do sada uradio. Malo masnoće ispod motora i mjenjača ali vidio sam i puno gore na našim bivšim vozilima, a ovo mi se ne čini pretjerano nakon toliko vremena, jer prvi vlasnik nije provodio vrijeme lickanjem na njemu ali mi je bitno da je redovito servisiran, što se vidi po servisnoj knjizi i garažiran, pa je i lak ostao dobro sačuvan. Podvozje sam malo prebrisao, a kasnije sam uočio da je puno gumenih čepova napuklo, neki su se i doslovno raspali. Tako da sam dosta vremena proveo na skidanju istih i pripremio odvode za bojanje, a neki koji su bili premazani body zaštitom to isto primijenio i na nove, samo sa bitumenom, jer mi je on bio pri ruci, te ih kasnije obojao. Nove sam naručio u ovlaštenom servisu i za sada mi samo još jedan nedostaje, odnosno jedan par kojeg očekujem, sve ostalo sam riješio. I tu sam uočio da je dosta čepova tzv. odvodnih ventila (443 803 583 M) bilo začepljeno. Ima ih jako puno, pa ih je dobro tankim odvijačem ili nečim sličnim pročistiti, jer se vremenom dosta nakupi smeća, pa odvod nema funkciju koju bi trebao imati. Ja sam sve čepove koji su bili oštećeni skinuo, očistio i usisao odvod te ih ponovno vratio. Motor i mjenjač oprani su tri puta, a ova fotka je napravljena na drugom pranju, tako da ću na kraju sve još jednom snimiti da se vidi razlika. Trećim pranjem sam još više očistio motor i sam mjenjač, odnosno onu masnoću koja se nakupila oko vijaka ali već i ovdje se vidi razlika. Sutra stavljam ostale fotke od podizanja auta, pa do rada na desnom kotaču. Podvozje prije Motor i mjenjač prije čišćenja Podvozje poslije čišćenja Motor poslije čišćenja Edited August 3, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted October 26, 2014 Author Posted October 26, 2014 (edited) PODIZANJE PREDNJE DESNE STRANE I SKIDANJE FELGE Nakon što sam nešto vremena proveo na čišćenju motora, mjenjača i podvozja odlučio sam se na skidanje kotača jer su alu felge bile prljave iznutra i teško ih je dobro oprati kada su na vozilu. Podigli smo prednju desnu stranu i krenuo sa čišćenjem. Prednji desni blatobran prije čišćenja Ovako je izgledalo nakon skidanja kotača, a nakon toga sam krenuo na alu felgu jer me ona i povela na cijeli posao. Htio sam imati onaj čisti izgled iznutra i da se vidi dubina, a onda su nakon toga pale, oplate od blatobrana i ostale sitnice. Skidanje oplate Nakon skidanja alu felge krenuo sam na skidanje PVC oplate od blatobrana. Dobar savjet kolege Divine, a vidio sam nakon skidanja da imam posla oko čišćenja. U već nama poznatom ćošku nije bilo puno prljavštine, moglo bi se reći šaka pijeska nakon deset godina ali odvod od praga je bio začepljen. Ne moram spominjati koliko je to loše za auto jer se voda zadržava u pragu, a potom nastaje hrđa. Nakon čišćenja pregledao sam da li ima znakova hrđe ali ništa nisam vidio. Sve uredno premazano tvorničkom zaštitom i još u dobrom stanju. Smeće Bojanje i zaštita kuta u blatobranu Pošto Hrvatska nije sunčana Italija bez snijega, soli i blata odlučio sam se ipak da prebojam taj Bermudski ćošak sa sprejem, pa koliko drži da drži. Odredio sam visinu od 20 cm i smatram da je to dovoljno i obojao u tri sloja. Mislim da je dobra ideja, a namaz sa bitumenom nisam htio jer nema potrebe. Boja koju sam nanio je dovoljna da zaštiti koliko toliko taj dio, ujedno je ta površina dobila sada na glatkoći pa će se i prljavština lakše oprati. Ali bez obzira na sve mislim da bi neka kontrola trebala biti barem svake treće godine jer nijedna zaštita nije 100%. Ne treba pretjerivati sa čišćenjem, pa prepuštam da svatko odluči sam kada će ili neće očistiti blatobran ali nakon nekoliko godina nije naodmet prekontrolirati i po potrebi očistiti taj dio od blata i nakupina, jer on nakon nekog vremena može stvoriti ono što nitko od nas ne želi, koroziju. Edited August 3, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted October 27, 2014 Author Posted October 27, 2014 (edited) Pranje desne oplate od blatobrana Nakon pranja oplate od blatobrana prešpricao sam ju kokpit sprejem da dobije na svježini. Nedavno sam bio u ovlaštenom po gumene čepove i pregledao novu sedmicu, a nakon stavljanja oplata ovako čistih ni moj se ne razlikuje puno od nje. Ujedno sam i sve vijke od oplate očistio i obojao sa crnom sjajnom bojom kakva se i koristila za te vijke kako bi sve dobilo na krajnjem izgledu. • PVC prednja desna oplata - (1JO 809 962B) Prednja desna alu felga (SL 1750 SPEEDLINE) - 195/65 R15 Kada sam kupovao auto pomislio sam hmm, što ima ružne felge, zar baš moj mora imati takve. A sada kada sam malo prelistao forum i vidio da baš te lijepo stoje na Golfu odlučio sam da im dam malo sjaja. Felge su originalne od VW-a pod brojem (1J0 601 025 AL) SL 1750 SPEEDLINE. Zadovoljan sam sa njima i htio sam ih srediti koliko se može u kućnoj radinosti. Jednom sam prešao Ivasolom CS a nakon toga je slijedilo niz od bezbroj pranja sa Čarlijem i kuhinjskom spužvom, pa nakon toga ispiranje. Nekako mi se ona pokazala najbolje za skidanje dugogodišnje naslage koju nije bilo lako skinuti, doslovno sam prste polomio perući ih. Alu felga nakon pranja Ovako je izgledala nakon što sam ju oprao, skinuo svu nečistoću od pakni i dijelove asfalta koji su se nalijepili na nju. Bojanje alu felge Nakon detaljnog pranja vidio sam da je nemoguće svu nečistoću uklonit, pogotovo onu u udubinama felge, pa sam se odlučio da prebojam krakove iznutra, da ipak ljepše izgledaju. Koristio sam REN-CO sprej srebrni za felge, nije neka sreća ali poslužit će za ovu korekciju. Prešao sa njim u tri sloja i malo osvježio krajnji izgled. Neke konkretnije radove na njima ću ostavit za kasnije. Edited August 3, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted October 28, 2014 Author Posted October 28, 2014 (edited) Bojanje kočionih kliješta - (prednja desna strana) Konačno su na red došla i kočiona kliješta. Na njima je već bilo tragova lagane oksidacije što nije bilo lijepo za vidjet. Bojanjem bih dobio tri stvari odjednom, zaštitu za aluminij, lakše pranje jer se nečistoća teže zadržava ako je glatka površina i naravno final look koji nam je svima važan. Pretražio sam internet i naš forum da vidim kako su drugi radili. Znam za 2K Foliatec sa utvrđivačem i za Dupli-Color sprej ali meni više odgovara 1K boja jer se nanosi kistom, a ne sprejem kojim se puno stvari oboja usput, ako se prethodno dobro ne zaštite dijelovi. Međutim, nabava Foliateca bi trajala, a u jednom danu ne mogu sve odjednom obojat. Pročitao sam na forumu da je netko i običnu boju koristio, tako da sam se odlučio za tu varijantu. I obična boja ima temperaturnu vrijednost koju može podnijet. Po specifikacijama proizvođača do 80°C, a kratkotrajno i do 120°C što svakako nije zanemarivo, a pošto mi Golf ne služi za trke poslužit će i obična. Ionako nakon dvije godine treba ju osvježiti, tako da mislim da će ona poslužiti svrsi. Kasnije lako mogu nabavit Foliatec ako ovo ne bude baš najbolje sjelo ali vidjet ćemo kako će se ova kombinacija pokazati. Koristio sam bušilicu i na nju sam stavio finu žičanu mesinganu rotacijsku četku koja je doslovno sve skinula tako je aluminij izgledao kao nov. Treba obratiti pažnja na gumice da ih se ne ošteti prilikom brušenja. Nakon što sam sve detaljno očistio, ispuhao kompresorom i prebrisao Seles antisilikonskim odmaščivaćem, krenuo sam na bojanje. Koristio sam običan ali fini meki kist br. 8 i dobro se pokazao za rubove i kutove. Radio sam u dva sloja, a prvi sloj sam malo razrijedio boju da ga lakše nanesem, dok sam drugi išao bez razrjeđivanja, direktno iz ambalaže. Malo je teže bojat ali siguran sam da otapalo ne rastopi prvi prethodni naneseni sloj. Drugim slojem sam dobio masu boje koja se pravilno razlila, a nakon sušenja izgledalo je kao da je plastificirano, glatko i čisto. Koristio sam sjajnu crvenu emajl boju od HELIOS-a (RAL 3000) koja u sebi ima laka i ta mi se nijansa sviđa. U ovom moram priznati da sam stvarno uživao, pogotovo kada sam vidio završetak. Samo da napomenem, sve diskove zanemarite jer ću njih slijedeće godine zamijeniti zajedno sa pločicama. • HELIOS emajl lak crveni - (RAL 3000) Bojanje Finalni izgled Nakon dugog rada i dosta prolivenog znoja došao je i dan kada se sve montiralo i rezimiralo što se napravilo u tih nekoliko tjedana. Puno toga se vidjelo nakon skidanja oplata, otklonilo i zamijenilo što nije valjalo novim. Mislim da bez ove kontrole skidanja oplata i čišćenja ne bi bilo dobro, a ujedno sam vidio koliko stvari je potrgano, začepljeno ili nije na mjestu. Osobno sam zadovoljan urađenim i da se cijeli trud u konačnici isplatio. FOLIATEC.com - Bremssattel Lack Set +++ Brake Caliper Lacquer Set Edited August 3, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted November 11, 2014 Author Posted November 11, 2014 (edited) STRAŽNJI DESNI BLATOBRAN Nakon završetka prednjeg desnog kotača počeo sam sa čišćenjem stražnjeg. Pošto kolega PeroB voli guštat u novim fotkama, a volim i ja , pa evo mali "update". Ovako je izgledalo nakon skidanja stražnjeg desnog kotača. Stražnji desni blatobran prije Edited August 3, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted November 11, 2014 Author Posted November 11, 2014 (edited) Skidanje oplate na stražnjem desnom blatobranu Poslije skidanja kotača došla je na red i oplata koju sam skinuo i poslije se prihvatio čišćenja. Unutarnji dio blatobrana sam čistio sa spužvom, vodom i to nekoliko puta dok više nije bila prljava. Nakon toga uzeo sam krpu i sve obrisao. Na blatobranu nigdje tragova hrđe, kao ni na prednjem desnom ali se malo ipak pokazala na mostu i na nosaču. Vidim da nije prethodno nanesena temeljna boja, nego samo 1K završna. Nešto kao 3 u 1 (primer + boja i lak u jednom) i sve direktno nanijeto na metal, lakirano sjajnom crnom bojom, tako da je tu njegova slaba točka. Pošto je to uvijek prekriveno blatom i ne čisti se pretjerano, nikada se ne vidi koliko ga je vrijeme načelo, dok god ga se detaljno ne opere. Skidanjem sam uočio da su i donji čepovi koji su bili premazani tvorničkom zaštitom malo popustili. Radi se o gumenim čepovima (N 102 266.01) koje sam naručio u ovlaštenom ali umjesto njih sam dobio zamjenske (1K0 899 185) koji odgovaraju ali su nešto manji obujmom i tanji su, pa mi se nisu baš svidjeli. Pošto na ovoj strani nisam mijenjao čepove jer su svi u dobrom stanju ostavio sam sve kako je bilo sa originalnim. • Originalni gumeni čepovi - (N 102 266.01) • Zamjenski gumeni čepovi - (1K0 899 185) Edited August 3, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted November 12, 2014 Author Posted November 12, 2014 (edited) Bojanje pokrovnog lima disk kočnice Nakon što sam više puta očistio blatobran, podvozje i kočiona kliješta odlučio sam se na bojanje zaštitnog lima od kočnice jer su se na njemu vidjele točkice od hrđe, a tako nisam htio ostavit. Uzeo sam brusni papir P600 i par puta prešao po limu, zatim sve ispuhao kompresorom, te obrisao sa SELES odmašćivačem. Sva mjesta koja se ne bojaju zaštitio sam sa novinskim papirom, što je malo potrajalo, te zatim tri puta prešao sa crnim sjajnim sprejem u razmaku od 10 minuta. U originalu i ovaj lim kao i cijeli most obojan je sa 1K univerzalnom bojom 3 u 1 (primer, boja i lak u jednom) direktno na lim, bez temeljne, zato je sav metal dolje vrlo podložan koroziji. • Pokrovni lim, desni stražnji - (1J0 615 612D) Prije Poslije Edited August 4, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted November 12, 2014 Author Posted November 12, 2014 (edited) Bojanje stražnjeg mosta na desnoj strani Kada sam već počeo odlučio sam se i na bojanje dijela mosta, nosača selen bloka, nosača opruge i amortizera. Na fotkama se vidi da je i on dobio točkice od hrđe, a na nosaču pogotovo. Ajde da i on ima malo hrđe, ovako mi je bio nekako sumnjiv. Ako bih tako ostavio za kojih pet godina hrđa bi se još više mogla proširit, a ovako čist teško da će uvijek biti, a za bojanje je sada taman. Kupio sam crnu sjajnu boju za metal od Heliosa (RAL 9005) i počeo sa bojanjem. Sjajni crni lak se i koristio na podvozju, pa sam takvu nijansu i uzeo. Nisam ju razrjeđivao, nego direktno iz limenke i polako nanosio sa kistom. Trajalo je jer sam sve prešao, pa čak i mjesto oko zadnje opruge, tako da je sada sve premazano. Nakon što se boja osušila, vidio sam da je ipak dobro što sam se odlučio na taj posao. Boja je tako glatka da se prljavština neće toliko zadržavati, a i kod pranja će biti puno lakše. Sve u svemu, zadovoljan sam napravljenim. • HELIOS crni sjajni email lak - (RAL 9005) Bojanje stražnjeg desnog nosača selena Nakon što sam osvježio ovaj dio podvozja odlučio sam se i na bojanje nosača sa obje strane kako bi dobio na vizualnom izgledu. Ponovno brušenje sa P600 brusnim papirom i sve što ide nakon toga, te prešao u tri sloja sa crnim sjajnim sprejem. Prije Nakon Edited August 6, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted November 12, 2014 Author Posted November 12, 2014 (edited) Gumeni čepovi u stražnjem desnom blatobranu (N 102 266.01) Spomenuo sam da su gumeni čepovi malo popustili, odnosno tvornički body namaz se povukao i popucao. Nisam htio tako ostavit jer bi se sa vremenom zaštita još više mogla povući, a i voda bi nakon toga mogla ulaziti u područje praga. Da to spriječim namazao sam bitumen oko čepova, a onaj tvornički namaz zalijepio sa bitumenom kako bih sve to nakraju prešpricao crnim sjajnim sprejem u tri sloja na sva tri čepa. U donjem dijelu gdje se nalazi prag, primijetio sam da ima dosta rupica koji su nastali tvorničkim premazom koji nije sve ravno prekrio. Tu je inače bilo puno blata pa sam još jednom namazao bitumenom i izravnao sve neravnine da se voda ne zadržava u tom dijelu i na kraju sve prešpricao sprejem kao što sam napravio i na prednjem desnom blatobranu. • Gumeni čepovi u blatobranu - (N 102 266.01) Edited August 3, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted November 12, 2014 Author Posted November 12, 2014 (edited) Stražnja desna alu felga (SL 1750 SPEEDLINE) - 195/65 R15 Nakon toga došla je na red i alu felga SL 195/65 R15. Pošto sam se već izvježbao u čišćenju nekako je sve išlo malo brže nego prvi put. Na felgi se nakon čišćenja vidjela oštećenja na laku, pa nije bilo smisla tako ostavit, a pošto sam bojao stražnju stranu krakova odlučio sam se da cijelu prednju stranu felge prešpricam srebrnom bojom za felge i tako malo osvježim, a kasnije ću vidjeti kako ću riješiti felge. Lagano sam površinu prebrusio finim brusnim papirom P800, prebrisao, odmastio i prešpricao. Nakon toga sam usporedio da li je bolje ili lošije ispalo. Boja je ipak prekrila oštećenja i malo osvježila cijelu felgu. • VW OEM Alu felga (SL 1750 SPEEDLINE) - (1J0 601 025 AL) Čišćenje i priprema Prije Bojanje (poslije) Edited August 3, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted November 12, 2014 Author Posted November 12, 2014 (edited) Bojanje stražnjih desnih kočionih kliješta Malo po malo došao sam i do njih, užitak ih je radit, a najljepše kada stegneš zadnji vijak na felgi i vidiš svoj uradak. Postupak je bio isti kao i na prednjim, pa sam već malo ušao u štos. • HELIOS crveni emajl lak - (RAL 3000) Sprijeda Sa strane Odozgo Edited August 3, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted November 13, 2014 Author Posted November 13, 2014 (edited) Stražnji desni blatobran prije stavljanja oplate Ovako je izgledao stražnji desni blatobran netom prije stavljanja oplate, više puta opran, obrisan i spreman za ugradnju. Nisam spomenuo u prethodnim postovima da se za skidanje oplate koristi torks odvijač ili nastavak. Bez njega ne bi trebalo ni počet skidat. Kupio sam dva torks nasadna bita od 25mm / 1,4" i stavio ga na dva nastavka, to je sve što treba. Oplatu sam više puta oprao jer su se na nju zalijepili komadi asfalta kojeg nije baš lako skinut, ali ako si uporan ide. Malo je dobila osvježenje sa kokpit sprejem, pa nazad na staro mjesto, a usput stavio i PVC vezicu na crijevo od prelijeva goriva, namjestio ga kako je najbolje i da ne smeta. Oplata i vijci stražnjeg desnog blatobrana Oplata i vijci stražnjeg desnog blatobrana Torks nastavak (bit) 25mm / 1.4" Edited August 4, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted November 13, 2014 Author Posted November 13, 2014 (edited) Stavljanje oplate u stražnji desni blatobran Prije stavljanja oplate namazao sam sve vijke višenamjenskom masti kako bih spriječio nastanak hrđe, a ujedno i olakšao stezanje. Jedan savjet, samo nježno sa pritezanjem, pogotovo kod PVC tipli da se ne presili navoj, jer kada se sve skupa stegne, vijci dobro drže, pa nema potreba za nekom pretjeranom silom. Edited August 4, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted November 13, 2014 Author Posted November 13, 2014 (edited) Finalni izgled stražnjeg desnog kotača PVC čep od alu felge ću nabaviti novi, odnosno sva tri bih morao zamijenit novima, ali za sad su i ovi dobri jer imam i drugih važnijih troškova. Eto, i drugi kotač je završen. • VW OEM Alu felga (SL 1750 SPEEDLINE) - (1J0 601 025 AL) Edited August 4, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted November 13, 2014 Author Posted November 13, 2014 (edited) OEM podnice za VW Golf 4 Nakon težih poslova nešto što je bilo lako za ugradnju bez neke velike muke, a korisno i lijepo izgleda. Uzeo sam ipak originale jer ću najvjerojatnije uzet i Petex podnice. Koristim ih kroz cijelu godinu, a ne samo preko zime jer su praktične i prljavština se zadržava u utorima, pa ih samo istreseš, a tepihe ne volim jer se brzo zaprljaju. Tako da ću originalne koristit ljeti, a zamjenske zimi jer imaju viši rub, pa ću uvijek ove koje se ne koriste biti očišćene i spremne za slijedeću sezonu. OEM set gumenih podnica • (1J1 061 501 A 041)....prednje........224,93 Kn • (1J0 061 511 041).......stražnje.........168,40 Kn UKUPNO:.......................................(393,33 Kn) Zapakirane Stavljene • Link do komentara na temu Edited August 4, 2025 by <TDI>
Recommended Posts