Jump to content
VW Club Croatia

Recommended Posts

Posted (edited)

Pošto sam se nedavno registrirao prvo bih pozdravio sve članove VWCC foruma. Unazad par tjedana naišao sam na ovaj forum u kojem sam našao sve što me zanimalo u svezi VW-a. Edukativan i pun dobrih tema koje ti mogu pomoći da si sam pomogneš od onih najmanjih sitnica, pa do najvećih problema ako te zateknu, stvarno za pohvalu. :)

Prije dva tjedna postao sam ponosni vlasnik VW GOLF 1.9 TDI (130 KS). Dugo mi je bio u planu ali čekao sam da se tržište otvori kako bi malo cijene pale i ono najvažnije da imamo veći izbor kako bi mogao naći model koji tražim. Nisam planirao motor od 96kW ali kada sam vidio da ima krovni prozor nisam se dvoumio da ga ne uzmem jer ih jako malo ima. Ujedno su mi se poklopile i sve druge stvari koje sam htio kod novog Golfa. Crna boja obvezatno, CLIMAtronic, središnji naslon za ruku, da je karoserija u dobrom stanju, mlađe godište, petora vrata koja su mi isto bila bitna jer sam se dugo vozio u G2 1.6 GTD sa dvoja i više nisam htio auto bez petora vrata. Dolje nešto podataka o Golfu...

VW GOLF IV 1.9 TDI
• Godina: 02/12/2003
• Motor: PD
• Radio: Alpha
• Broj vrata: 5
• Krovni prozor
• Putno računalo
• Edition: CHAMP
• Servisna knjiga
• Broj ključeva: 2
• Ergonomska sjedala
• Oznaka motora: ASZ
• Kilometraža: 259.300
• Aluminijski naplatci
• Proizvodnja: Njemačka
• Centralno zaključavanje
• Djeljiva stražnja klupa
• Središnji naslon za ruku
• Klimatizacija: automatska
• Mjenjač: (ERF) 6 stupnjeva
• Električno podesivi retrovizori
• Boja: crna metalik perla (LC9Z)
• TAHO: PoluFIS BOSCH RB8 V25, (1J0 920 826C)
• Zračni jastuci za vozača, sa strane i suvozača
• Električni podizači prozora s komfornim upravljanjem i prekidačem
• Dodatno: Servo, ABS, ESP
• Snaga motora: 96kW (130 KS)

VW Golf IV - Wikipedia
Volkswagen Golf Mk4_EN - Wikipedia

Kodovi opreme:
X0A B0A C3H G0K H6S J0L D3E
1AT 1G2 1MP 1NL 5RQ 5SL T9J
0BB 3S0 3U1 QG1 0G4 8AS 8GL 8L3
1H0 1KS 1ZE 3FE 3YG G38 0GE
4UE 4X3 4R4 4K3 N3A 5MA
8RE 2JB E9R 0AE 0BB
UB8 L06 0YZ

Prevedeni:
X0A = National sales program Germany
B0A = Component parts set without country-specific design requirement
C3H = Cast alloy wheels 6J x 15 "A-Light", offset 38 (1J0 601 025 P)
G0K = 6-speed manual transmission
H6S = Tires 195/65 R15 V
J0L = Battery 340 A (70 Ah)
D3E = 4-cyl. turbo diesel engine 1.9 L/96 kW TDI with pump-jet injection system Base engine is T9J

1AT = Electronic stabilization program (ESP)
1G2 = Steel spare wheel with original equipment tires
1MP = Steering wheel for air bag system
1NL = Covers for alloy wheels
5RQ = Right exterior mirror: convex
5SL = Left exterior mirror: aspherical
T9J = 4-cylinder diesel engine 1.9 L unit 038.K

0BB = Rear stabilizer
3S0 = Without roof rails/roof load rack
3U1 = Foldable trunk cover
QG1 = Service interval prolongation
0G4 = Cable gearshift
8AS = Radio "alpha Europa"
8GL = Alternator 120 A
8L3 = Roof antenna

1H0 = Without proportioning valve
1KS = Disc brakes, rear (Geomet D)
1ZE = Disc brakes, front (Geomet D)
3FE = Electric slide/tilt sunroof with sun screen/sunblind
3YG = Door pockets, front
G38 = Front shock absorption
0GE = Emission standard EU3

4UE = Air bag for driver and front seat passenger
4X3 = Side air bag front with curtain air bag
4R4 = Power windows with comfort operation and circuit breaker
4K3 = Radio remote controlled central locking operated from inside and safe securing
N3A = Fabric seat covering
5MA = Decorative inserts

8RE = 4 speakers (passive)
2JB = Standard bumpers
E9R = "Champ"
0AE = Front stabilizer
0BB = Rear stabilizer

UB8 = Rear shock absorption
L06 = Suspension range 06 installation control only, no requirement forecast
0YZ = Without determination of weight category for rear axle

VW/Audi/Seat/Škoda Option Codes Decoder

Ukupno: 43 koda

U ovih par tjedana pregledao sam gotovo svaki kutak na Golfu i nemam primjedbe na auto. Karoserija je u boljem stanju nego što sam mislio, odnosno vidio prilikom kupovine. Garažiran, vidi se po laku koji je u dobrom stanju, unutrašnjost dobro očuvana što je isto bitno i uopće nema hrđe, pa i na onim mjestima gdje je inače slab. Auto je od prvog vlasnika koji je redovito obavljao servise i do sada je  samo mijenjao ulje i sve filtre, a pred kraj klinasti remen i prigušnik zatezača remena. Nedavno sam napravio mali servis u ovlaštenom. Zamjena ulja, filtar zraka motora, filtar goriva i napravili kompletni pregled vozila gdje smo popisali sve što bi trebalo promijeniti prilikom drugog servisa a radi se gumenim dijelovima koji su se sa vremenom istrošili što je i razumljivo.

Pošto imam dvicu 1.6 GTD neću ga registrirati do slijedeće godine pa imam vremena sve pregledati i oporaviti se od kupovine i te prikupiti lovu za servis koji će biti veći i opsežniji a do tada će stajati u garaži na suhom. :)

Vidio sam nešto tema na forumu i stvarno zanimljivi projekti. Ne znam da li ću ići u tom smjeru, vidjeti ću još ali svakako ću ga malo dotjerati kako mi financije budu dozvoljavale. Ovo bi trebao biti obiteljski auto sa malim sportskim štihom. Najprije ulog u motor pa kasnije ostalo. Pripremio sam nešto fotki za forum a stavit ću i one sa oglasa jer trenutno nemam svojih iz svih kutova pa ću ih kasnije stavljati kako ih budem imao a za sada što imam.

VW GOLF IV 1.9 TDI (130 PS)
8pf5uydn.jpg

d7v3ormx.jpg

qnwr6sfb.jpg

r8bo266d.jpg

6c9r6f98.jpg

whorglzd.jpg

lwyxeys6.jpg

tmyzrgtz.jpg

nv5tcyy7.jpg

flhqguo3.jpg

I nekoliko mojih fotki nakon kupovine sa tatom gdje smo stali u blizini Bjelovara na Spomen-područje Barutana, na mali predah. Zatim ujna i ja zajedno kad smo stigli doma i na kraju ujak. On mi je ujedno i posudio zajam za G4 i nagovarao da ga uzmem, tako da je red da i njega stavim. :)

7vtn6pz2.jpg

8jwvg4gr.jpg

xwgygr7k.jpg

whz3kis4.jpg

ancvsjac.jpg

ijs4b9je.jpg

Servisna knjiga
4t4h6p9r.jpg

VW G olf IV/1J Video Betriebsanleitung Oktober 1997

Vorstellung Golf IV

Link do komentara

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Par novina i fotki koje sam nedavno napravio. Htio sam vidjet kako izgleda mjesto gdje se nalazi rezervna guma i vidim da je čisto i uredno, bez nekih naznaka hrđe. Samo sam malo obrisao i usisao, ništa više.

nt7jtgso.jpg

Kupljeni VW OEM zvučnici za stražnja vrata, hvala kolega tihca. To mi je sada najveća okupacija i htio bih ih ugraditi ako se sve poklopi do kraja ove godine. Zvučnici su isprobani kod kolege koji ima servis za zvučnike i po njegovom sasvim solidni i kvalitetni, ujedno mi se i ponudio za ugradnju što sam objeručke prihvatio. Snaga zvučnika nije velika i po njegovom kreće se od 30-40W RMS što će zadovoljiti moje potrebe.

kuc77s99.jpg

mxykzp6d.jpg

p5p7odcb.jpg

cr26vu4q.jpg

tmzf3u6q.jpg

hpsj49d3.jpg

U planu je i 2DIN multimedija TEAC ili Kenwood, pa ako netko ima prijedlog što uzet, samo naprijed. TEAC ima trenutno akciju i cjenovno je prihvatljiviji čak upola od Kenwooda samo ne znam kakvi su. Uskoro u planu i kupovina dva stražnja visokotonca koje sam našao na ebayu.

Modeli 2DIN koje me zanimaju:
• TEAC TE 263T sa RCU - (1599 kn)
• Kenwood DDX-4025BT - (2519 kn)

Par fotki poslije čišćenja OEM zvučnika. Ovjes, membrana u vrlo solidnom stanju kao i središnja kalot kapica.

• Philips (1J0 035 411G)

sdj4zxkx.jpg

z9ibyqnu.jpg

lhmxys2c.jpg

vo4553mm.jpg

ilfs34wp.jpg

t9n62s79.jpg

pib5pfze.jpg

yu3pn5yx.jpg

yq7on24j.jpg

5l4pry9k.jpg

l68g2nqe.jpg

Kupljen PVC čep za alu felge koji je nedostajao u Tokiću za 80 kn. Inače taj dio je dolazio pod oznakom koda 1NL = Covers for alloy wheels.

• PVC čep za alu felge - (6N0 601 171 BXF)

o4ckzuta.jpg

pq64vp3w.jpg

Nekoliko fotki od VW 1.9 PD TDI motora bez poklopca.

r6mw9m4f.jpg

pas9ft3e.jpg

49lrs2ei.jpg

Kupljen filtar za kabinu, a za demontažu/montažu se pobrinuo YouTube. :) Kod dvice sam zamjenu ulja, filtra i sve ostale sitnice radio sam. Ovdje se nisam odmah usudio jer nisam znao gdje se što nalazi, a kada sam skužio rekoh da pokušam. Ne moram sve u ovlašteni vozit. Filtar je bio dosta prljav kao i originalni PVC dijelovi, što znači da mu je bilo vrijeme za temeljito čišćenje. Najprije usisavanje, pranje ramice sa Čarlijem, te onda poklopac koji sam kasnije prešpricao kokpit sprejem da malo osvježim plastiku. Naravno i samo mjesto je prebrisano krpom i usisano više puta. Filtar nije kvalitetan kao originalni ali je nov i čist, pa ću se originalnom vratit slijedećom zamjenom ali za sada će poslužit. Važnije mi je bilo temeljito čišćenje koje ne vjerujem da tako rade u servisu. Nadam se da sam ga dobro vratio nazad, jer sam gledao kako je bio stavljen originalni ali mislim da se niti ne može pogriješiti jer četiri zareza koji su samo na jednoj strani ramice onemogućuju krivu ugradnju, a natpis sam postavio na prednju stranu jer je i originalni tako stavljen, a strelica prema dolje pokazuje smjer zraka.  

• Filtar za kabinu (TQ-G227)

qud578pk.jpg

233iwgqb.jpg

rtcpp3aq.jpg

xnsjc5io.jpg

hv5dcaqg.jpg

s6rg4g7q.jpg

ph3fwuk6.jpg

3rqi8lis.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

POKROVNA KAPA ZA STRAŽNJU KUKU
Još jedna sitnica ali oku lijepa. :) Kupio pokrovnu kapu za stražnju kuku koja mi je neki dan stigla, ništa veliko ali malo po malo.

• Pokrovna kapa za stražnju kuku - (1J0 803 663)

mltnw24c.jpg

tz5sx9yv.jpg

iios9qd5.jpg

6hmitipy.jpg

phy4snzf.jpg

t6rrz4od.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

KROVNI PROZOR
Nekoliko fotki od krovnog prozora, ujedno meni jedan od najdražih detalja na G4 i vrlo ga je korisno imat, pogotovo u proljeće i početkom ljeta, a dolazio je pod kodnom oznakom dodatne opreme (3FE).

• (3FE) = Electric slide/tilt sunroof with sun screen/sunblind.

zoiwsnor.jpg

g6jcm3pp.jpg

8fashnep.jpg

6quz6sew.jpg

vwlhpskn.jpg

2s3bgdvg.jpg

itf2apm8.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

SJEDALA I UNUTRAŠNJOST VOZILA
Nešto fotki nakon još jednog temeljitog čišćenja, vanjskog pranja i detaljnog usisavanja sjedala i brisanja iznutra.

rswxooge.jpg

ayo8nbhn.jpg

u3l5uyjq.jpg

7hjklxdq.jpg

jrv8q58u.jpg

zo6q85cg.jpg

hkn6bej4.jpg

64lkmz9i.jpg

da8rgqm6.jpg

6wroi4wh.jpg

miqrxwbj.jpg

vet52y7i.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

OEM FILTAR ZRAKA KABINE
Kada nisi odmah zadovoljan sa kupljenim onda posao radiš dva puta. Prije nekoliko dana kupio sam filtar zraka za kabinu/klimu TG-G227 kod Tokića ali kada sam ga bolje usporedio sa svojim originalnim vidio sam da je puno tanji, odnosno doslovno vidiš kroz njega, dok je kod originala vidljivo da je puno deblji, a krajnja dorada TG-G227 je jako loša, ljepila ima na sve strane i loše zalijepljeni rubovi. Nadoplatio sam razliku i uzeo originalni VW 1J0 819 644A (MANN Filtar) i razlika je vidljiva. Zadovoljan sam ali ono što me smeta je da su štedjeli na njemu, tako da novi ima 30, a stari 35 rebara. Plaćamo istu cijenu, a dobivamo lošije dijelove, što svakako nije za pohvalu od strane VW-a, a da je jeftin, baš i nije.

• OEM filtar zraka kabine - (1J0 819 644A)

rp8pgydk.jpg

wqzpdwy5.jpg

ydrwg3cd.jpg

7op2o9nc.jpg

c6knt2b5.jpg

9xwfizc9.jpg

gp3pa97h.jpg

tilq6wi7.jpg

ixuvj8tp.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

FILTAR ZRAKA MOTORA
Neki dan sam se bacio i na filtar zraka motora. Ovako on izgleda kada ga se koristi do zadnjeg kilometra, prljav i krajnje vrijeme za zamjenu. Prvo sam se bacio na usisavanje, pa zatim čišćenje iznutra. Potrajalo je dok sam bio gotov i ovako je izgledalo nakon što sam sat vremena proveo i temeljito ga očistio. Nakon toga sam ga prešpricao lagano kokpit sprejem i još jedanput obrisao sve iznutra. Mislim da ovako nikada više neće izgledat, barem ne kod mene. Sutra sam u potrazi za originalnim (1J0129620) ili MANN filtrom.

qhybcvyk.jpg

qpg7l4t6.jpg

j8z74lxp.jpg

au2hhjlw.jpg

3x76r2pk.jpg

j3abkrir.jpg

7td526h8.jpg

bl29tzdu.jpg

nq9b39qb.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

FILTAR ZRAKA MOTORA - (MANN C37 153)
Ipak je odluka pala na MANN C37 153 filtar zraka motora. Nema razlike između filtra u originalnom VW pakiranju i MANN-ovog jer ih ionako proizvodi isti proizvođač MANN, samo pod različitim kataloškim. Cijena je upola manja, a kvaliteta ista, tako da se nema što prigovorit, neka prodiše punim plućima. :)

• Filtar zraka motora - (MANN C37 153)

j9wxwkwf.jpg

akjfh9no.jpg

gvqwo7mx.jpg

ryerb8hs.jpg

92eouvvq.jpg

hfeapfyt.jpg

aib8vm72.jpg

crij347m.jpg

gbu4bay6.jpg

gxtwd892.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

POSUDA ZA TEKUĆINU VJETROBRANSKOG STAKLA
Pošto nam zima sporo ali sigurno dolazi pregledao sam tekućinu za vjetrobransko staklo i vidio da je unutra samo voda. Pošto je nije bilo puno, izvadio sam je i ostatak usisao jer je bilo nešto tragova kamenca, pa sam i to riješio. Sito na čašici je također bilo prekriveno kamencem pa sam ju kompletnu stavio u Sanitar na jedan dan i nakon toga je bila kao nova. Odmah sam isprobao prednje i stražnje brisače da se cijevi napune i da preko zime ne bi bilo problema. Kupio sam Auto Lux od 5L tako da imam za nadolijevanje, lijepo miriše i služi do -25°C. Nakon ovih sitnica koje sam riješio krenuo sam na kompletno čišćenje motora i mjenjača ali odozdol, pa sam ovih dana skinuo zaštitu motora i počeo sa čišćenjem, sretno mi bilo. :)

w5iyb79x.jpg

hxju6pv7.jpg

aqlegg8o.jpg

ecoupcis.jpg

nfww45ky.jpg

4k4g7d3l.jpg

3ayfxb47.jpg

uy8kptov.jpg

ggdvp2y8.jpg

Edited by <TDI>
  • 1 month later...
Posted (edited)

Kao što sam najavio u prošlom postu krenuo sam u čišćenje motora, mjenjača i podvozja. Skinuo sam donju zaštitu i počeo sa pranjem motora i mjenjača. Ujedno sam vidio da je jedna unutarnja desna manžeta popustila i izbacila mast na motor i mjenjač tako da je odluka o čišćenju ipak bila dobra. Pregledao sam sve manžete i samo ću unutarnje promijeniti da obje budu nove, a vanjske su još dobre i vitalne. Koristio sam Ivasol CS za pranje i nakon toga obrisao krpom i tako tri puta zaredom. Na kraju sam sve prešpricao sa WD-40 kako bi spriječio danju oksidaciju aluminija.

Kako me posao sve više vukao odlučio sam se i na čišćenje oplata koju mi je predložio kolega Divine i moram priznati da je to bio pravi pogodak. Hvala kolega na savjetu jer bez tog čišćenja auto ne bi bio potpuno pregledan i opran što mi je i bila namjera. Ujedno sam vidio koliko je odvodnih rupa bilo začepljeno. Od onih na pragovima, pa do odvoda na amortizerima. Samo da je to napravljeno već je puno ali ja sam si dao i nešto više truda tako da je nakraju sve ispalo kako treba.

Pregledom auta odozdo samo je dodatno potvrdilo da je kupovina u Auto Fučkan u Sesvetama bila dobra odluka. Na šasiji nigdje nisam uočio ni traga od hrđe i nakon brisanja podvozja pojavila se i original boja. Mogu reći samo da sam prezadovoljan jer sam sada pregledao svaki kutak na autu i stvarno nemam primjedbe.

Ovih dana ću pokušat stavljat fotke na forum kako budem imao vremena jer trenutno radim treći kotač, a desnu stranu sam potpuno završio. Od čišćenja oplata, blatobrana, alu felgi, pa do bojanja vijaka i kočionih kliješta u crvenu boju. Bilo je dosta posla, pa krenimo redom. :) Na žalost Photobucket je u štrajku pa ću sutra staviti fotke.

Edited by <TDI>
Posted (edited)

PODVOZJE PRIJE/POSLIJE I ČIŠĆENJE MOTORA
Ovako izgleda Golf naš svagdašnji ali odozdol nakon deset godina korištenja. Srećom da imam kanal u garaži te sada vidim koliko mi on znači za ovakav rad. Bez njega teško da bih mogao ovoliko napravit na Golfu koliko sam do sada uradio.

Malo masnoće ispod motora i mjenjača ali vidio sam i puno gore na našim bivšim vozilima, a ovo mi se ne čini pretjerano nakon toliko vremena, jer prvi vlasnik nije provodio vrijeme lickanjem na njemu ali mi je bitno da je redovito servisiran, što se vidi po servisnoj knjizi i garažiran, pa je i lak ostao dobro sačuvan.

Podvozje sam malo prebrisao, a kasnije sam uočio da je puno gumenih čepova napuklo, neki su se i doslovno raspali. Tako da sam dosta vremena proveo na skidanju istih i pripremio odvode za bojanje, a neki koji su bili premazani body zaštitom to isto primijenio i na nove, samo sa bitumenom, jer mi je on bio pri ruci, te ih kasnije obojao. Nove sam naručio u ovlaštenom servisu i za sada mi samo još jedan nedostaje, odnosno jedan par kojeg očekujem, sve ostalo sam riješio. I tu sam uočio da je dosta čepova tzv. odvodnih ventila (443 803 583 M) bilo začepljeno. Ima ih jako puno, pa ih je dobro tankim odvijačem ili nečim sličnim pročistiti, jer se vremenom dosta nakupi smeća, pa odvod nema funkciju koju bi trebao imati. Ja sam sve čepove koji su bili oštećeni skinuo, očistio i usisao odvod te ih ponovno vratio.

Motor i mjenjač oprani su tri puta, a ova fotka je napravljena na drugom pranju, tako da ću na kraju sve još jednom snimiti da se vidi razlika. Trećim pranjem sam još više očistio motor i sam mjenjač, odnosno onu masnoću koja se nakupila oko vijaka ali već i ovdje se vidi razlika. Sutra stavljam ostale fotke od podizanja auta, pa do rada na desnom kotaču.

Podvozje prije
q354v3io.jpg

aydass4r.jpg

tuyfz42k.jpg

749swgqi.jpg

xpwgryby.jpg

shbsj36t.jpg

tfjq2tie.jpg

ziykeqvg.jpg

Motor i mjenjač prije čišćenja
qfncaq9n.jpg

khg23x8b.jpg

c6cup38c.jpg

lbjhbpcy.jpg

Podvozje poslije čišćenja
rhwvdr6u.jpg

rbi8qegw.jpg

hzq7x38y.jpg

u7jdn5fr.jpg

iqtyacq5.jpg

3kvjhe2d.jpg

8fsornmm.jpg

Motor poslije čišćenja
4exjgrb3.jpg

xvvsdx89.jpg

rusdgr8u.jpg

n6y4k3cr.jpg

bvl3iads.jpg

6hvikdk5.jpg

a4x3km3y.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

PODIZANJE PREDNJE DESNE STRANE I SKIDANJE FELGE
Nakon što sam nešto vremena proveo na čišćenju motora, mjenjača i podvozja odlučio sam se na skidanje kotača jer su alu felge bile prljave iznutra i teško ih je dobro oprati kada su na vozilu. Podigli smo prednju desnu stranu i krenuo sa čišćenjem.

jkz38hyq.jpg

phd38lne.jpg

Prednji desni blatobran prije čišćenja
Ovako je izgledalo nakon skidanja kotača, a nakon toga sam krenuo na alu felgu jer me ona i povela na cijeli posao. Htio sam imati onaj čisti izgled iznutra i da se vidi dubina, a onda su nakon toga pale, oplate od blatobrana i ostale sitnice.

osgjsp4y.jpg

goo354ej.jpg

82bwcaih.jpg

7s2dxh9u.jpg

dfdi7s77.jpg

Skidanje oplate
Nakon skidanja alu felge krenuo sam na skidanje PVC oplate od blatobrana. Dobar savjet kolege Divine, a vidio sam nakon skidanja da imam posla oko čišćenja. U već nama poznatom ćošku nije bilo puno prljavštine, moglo bi se reći šaka pijeska nakon deset godina ali odvod od praga je bio začepljen. Ne moram spominjati koliko je to loše za auto jer se voda zadržava u pragu, a potom nastaje hrđa. Nakon čišćenja pregledao sam da li ima znakova hrđe ali ništa nisam vidio. Sve uredno premazano tvorničkom zaštitom i još u dobrom stanju.

qqvvgsqp.jpg

m8eur5na.jpg

urbska44.jpg

fanwjqpw.jpg

ikkfqj5t.jpg

4yq955m8.jpg

Smeće
wxb79iry.jpg

qg4sexh6.jpg

Bojanje i zaštita kuta u blatobranu
Pošto Hrvatska nije sunčana Italija bez snijega, soli i blata odlučio sam se ipak da prebojam taj Bermudski ćošak sa sprejem, pa koliko drži da drži. Odredio sam visinu od 20 cm i smatram da je to dovoljno i obojao u tri sloja. Mislim da je dobra ideja, a namaz sa bitumenom nisam htio jer nema potrebe. Boja koju sam nanio je dovoljna da zaštiti koliko toliko taj dio, ujedno je ta površina dobila sada na glatkoći pa će se i prljavština lakše oprati. Ali bez obzira na sve mislim da bi neka kontrola trebala biti barem svake treće godine jer nijedna zaštita nije 100%. Ne treba pretjerivati sa čišćenjem, pa prepuštam da svatko odluči sam kada će ili neće očistiti blatobran ali nakon nekoliko godina nije naodmet prekontrolirati i po potrebi očistiti taj dio od blata i nakupina, jer on nakon nekog vremena može stvoriti ono što nitko od nas ne želi, koroziju.

53ckbb4t.jpg

xf6pvpii.jpg

ajgs8hmx.jpg

gpe93cdx.jpg

qbcak37c.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Pranje desne oplate od blatobrana
Nakon pranja oplate od blatobrana prešpricao sam ju kokpit sprejem da dobije na svježini. Nedavno sam bio u ovlaštenom po gumene čepove i pregledao novu sedmicu, a nakon stavljanja oplata ovako čistih ni moj se ne razlikuje puno od nje. :) Ujedno sam i sve vijke od oplate očistio i obojao sa crnom sjajnom bojom kakva se i koristila za te vijke kako bi sve dobilo na krajnjem izgledu.

• PVC prednja desna oplata - (1JO 809 962B)

tg6f8qin.jpg

wcd8r6fb.jpg

cg5ql8v2.jpg

m76i5pxh.jpg

Prednja desna alu felga (SL 1750 SPEEDLINE) - 195/65 R15
Kada sam kupovao auto pomislio sam hmm, što ima ružne felge, zar baš moj mora imati takve. A sada kada sam malo prelistao forum i vidio da baš te lijepo stoje na Golfu odlučio sam da im dam malo sjaja. Felge su originalne od VW-a pod brojem (1J0 601 025 AL) SL 1750 SPEEDLINE. Zadovoljan sam sa njima i htio sam ih srediti koliko se može u kućnoj radinosti. Jednom sam prešao Ivasolom CS a nakon toga je slijedilo niz od bezbroj pranja sa Čarlijem i kuhinjskom spužvom, pa nakon toga ispiranje. Nekako mi se ona pokazala najbolje za skidanje dugogodišnje naslage koju nije bilo lako skinuti, doslovno sam prste polomio perući ih.

msarldn5.jpg

5s6dv3l6.jpg

3p5tbeqq.jpg

6ttbv7fs.jpg

5snkt5zs.jpg

Alu felga nakon pranja
Ovako je izgledala nakon što sam ju oprao, skinuo svu nečistoću od pakni i dijelove asfalta koji su se nalijepili na nju.

i7u22h2r.jpg

97985k77.jpg

78ysjjf5.jpg

fceg6awn.jpg

Bojanje alu felge
Nakon detaljnog pranja vidio sam da je nemoguće svu nečistoću uklonit, pogotovo onu u udubinama felge, pa sam se odlučio da prebojam krakove iznutra, da ipak ljepše izgledaju. Koristio sam REN-CO sprej srebrni za felge, nije neka sreća ali poslužit će za ovu korekciju. Prešao sa njim u tri sloja i malo osvježio krajnji izgled. Neke konkretnije radove na njima ću ostavit za kasnije.

hvpsfiin.jpg

n73pvup5.jpg

rnprsvqh.jpg

2732qbmw.jpg

e32mns6z.jpg

spskj323.jpg

r7z22lpd.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Bojanje kočionih kliješta - (prednja desna strana)
Konačno su na red došla i kočiona kliješta. Na njima je već bilo tragova lagane oksidacije što nije bilo lijepo za vidjet. Bojanjem bih dobio tri stvari odjednom, zaštitu za aluminij, lakše pranje jer se nečistoća teže zadržava ako je glatka površina i naravno final look koji nam je svima važan. Pretražio sam internet i naš forum da vidim kako su drugi radili. Znam za 2K Foliatec sa utvrđivačem i za Dupli-Color sprej ali meni više odgovara 1K boja jer se nanosi kistom, a ne sprejem kojim se puno stvari oboja usput, ako se prethodno dobro ne zaštite dijelovi. Međutim, nabava Foliateca bi trajala, a u jednom danu ne mogu sve odjednom obojat. Pročitao sam na forumu da je netko i običnu boju koristio, tako da sam se odlučio za tu varijantu. I obična boja ima temperaturnu vrijednost koju može podnijet. Po specifikacijama proizvođača do 80°C, a kratkotrajno i do 120°C što svakako nije zanemarivo, a pošto mi Golf ne služi za trke poslužit će i obična. Ionako nakon dvije godine treba ju osvježiti, tako da mislim da će ona poslužiti svrsi. Kasnije lako mogu nabavit Foliatec ako ovo ne bude baš najbolje sjelo ali vidjet ćemo kako će se ova kombinacija pokazati.

Koristio sam bušilicu i na nju sam stavio finu žičanu mesinganu rotacijsku četku koja je doslovno sve skinula tako je aluminij izgledao kao nov. Treba obratiti pažnja na gumice da ih se ne ošteti prilikom brušenja. Nakon što sam sve detaljno očistio, ispuhao kompresorom i prebrisao Seles antisilikonskim odmaščivaćem, krenuo sam na bojanje. Koristio sam običan ali fini meki kist br. 8 i dobro se pokazao za rubove i kutove. Radio sam u dva sloja, a prvi sloj sam malo razrijedio boju da ga lakše nanesem, dok sam drugi išao bez razrjeđivanja, direktno iz ambalaže. Malo je teže bojat ali siguran sam da otapalo ne rastopi prvi prethodni naneseni sloj. Drugim slojem sam dobio masu boje koja se pravilno razlila, a nakon sušenja izgledalo je kao da je plastificirano, glatko i čisto. Koristio sam sjajnu crvenu emajl boju od HELIOS-a (RAL 3000) koja u sebi ima laka i ta mi se nijansa sviđa. U ovom moram priznati da sam stvarno uživao, pogotovo kada sam vidio završetak. :) Samo da napomenem, sve diskove zanemarite jer ću njih slijedeće godine zamijeniti zajedno sa pločicama.

• HELIOS emajl lak crveni - (RAL 3000)

Bojanje
6y4ho9zn.jpg

uej9dt3s.jpg

dk4rqsmy.jpg

aaafhenp.jpg

uv8w8b6c.jpg

ahgakrkk.jpg

g834pful.jpg

yledmyph.jpg

fzk3c7jc.jpg

elx4bebt.jpg

j9eswl2c.jpg

7bxflzym.jpg

eg7o6uuz.jpg

o2b6mckf.jpg

bpfp2bq2.jpg

Finalni izgled
Nakon dugog rada i dosta prolivenog znoja došao je i dan kada se sve montiralo i rezimiralo što se napravilo u tih nekoliko tjedana. Puno toga se vidjelo nakon skidanja oplata, otklonilo i zamijenilo što nije valjalo novim. Mislim da bez ove kontrole skidanja oplata i čišćenja ne bi bilo dobro, a ujedno sam vidio koliko stvari je potrgano, začepljeno ili nije na mjestu. Osobno sam zadovoljan urađenim i da se cijeli trud u konačnici isplatio.

s5ylqir5.jpg

o4tk53gr.jpg

evm5mnlx.jpg

9oa9cu3e.jpg

5n88pr5h.jpg

rqtw6t5v.jpg

j5xlvi8v.jpg

6h4w66sb.jpg

FOLIATEC.com - Bremssattel Lack Set +++ Brake Caliper Lacquer Set

Edited by <TDI>
  • 2 weeks later...
Posted (edited)

STRAŽNJI DESNI BLATOBRAN
Nakon završetka prednjeg desnog kotača počeo sam sa čišćenjem stražnjeg. Pošto kolega PeroB voli guštat u novim fotkama, a volim i ja :), pa evo mali "update". Ovako je izgledalo nakon skidanja stražnjeg desnog kotača.

Stražnji desni blatobran prije
xbkm733n.jpg

4eyt863a.jpg

acal8d7u.jpg

yf73nzio.jpg

n2d9r7tt.jpg

r4tpw7bz.jpg

6stkegmr.jpg

uh2wiac9.jpg

ljj7zi7i.jpg

kyipzhhn.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Skidanje oplate na stražnjem desnom blatobranu
Poslije skidanja kotača došla je na red i oplata koju sam skinuo i poslije se prihvatio čišćenja. Unutarnji dio blatobrana sam čistio sa spužvom, vodom i to nekoliko puta dok više nije bila prljava. Nakon toga uzeo sam krpu i sve obrisao. Na blatobranu nigdje tragova hrđe, kao ni na prednjem desnom ali se malo ipak pokazala na mostu i na nosaču. Vidim da nije prethodno nanesena temeljna boja, nego samo 1K završna. Nešto kao 3 u 1 (primer + boja i lak u jednom) i sve direktno nanijeto na metal, lakirano sjajnom crnom bojom, tako da je tu njegova slaba točka. Pošto je to uvijek prekriveno blatom i ne čisti se pretjerano, nikada se ne vidi koliko ga je vrijeme načelo, dok god ga se detaljno ne opere. Skidanjem sam uočio da su i donji čepovi koji su bili premazani tvorničkom zaštitom malo popustili. Radi se o gumenim čepovima (N 102 266.01) koje sam naručio u ovlaštenom ali umjesto njih sam dobio zamjenske (1K0 899 185) koji odgovaraju ali su nešto manji obujmom i tanji su, pa mi se nisu baš svidjeli. Pošto na ovoj strani nisam mijenjao čepove jer su svi u dobrom stanju ostavio sam sve kako je bilo sa originalnim.

• Originalni gumeni čepovi - (N 102 266.01)
• Zamjenski gumeni čepovi - (1K0 899 185)

hvz8zii3.jpg

ufoleamd.jpg

ucfvhdlc.jpg

xp76g3y3.jpg

jnlp2i3c.jpg

udy72j8m.jpg

tli5b9tt.jpg

r3u7tv3x.jpg

ayc4w2v9.jpg

jndqomph.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Bojanje pokrovnog lima disk kočnice
Nakon što sam više puta očistio blatobran, podvozje i kočiona kliješta odlučio sam se na bojanje zaštitnog lima od kočnice jer su se na njemu vidjele točkice od hrđe, a tako nisam htio ostavit. Uzeo sam brusni papir P600 i par puta prešao po limu, zatim sve ispuhao kompresorom, te obrisao sa SELES odmašćivačem. Sva mjesta koja se ne bojaju zaštitio sam sa novinskim papirom, što je malo potrajalo, te zatim tri puta prešao sa crnim sjajnim sprejem u razmaku od 10 minuta. U originalu i ovaj lim kao i cijeli most obojan je sa 1K univerzalnom bojom 3 u 1 (primer, boja i lak u jednom) direktno na lim, bez temeljne, zato je sav metal dolje vrlo podložan koroziji.

• Pokrovni lim, desni stražnji - (1J0 615 612D)

Prije
wu44vsls.jpg

dqwimkgs.jpg

fsgq5kh2.jpg

sbb2hluv.jpg

np5ws6ze.jpg

xz7yosi3.jpg

Poslije
ccd28bm5.jpg

xqzx8cnm.jpg

cttimcdh.jpg

o7v7yvj5.jpg

rgcvsg2e.jpg

pq7fuu8s.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Bojanje stražnjeg mosta na desnoj strani
Kada sam već počeo odlučio sam se i na bojanje dijela mosta, nosača selen bloka, nosača opruge i amortizera. Na fotkama se vidi da je i on dobio točkice od hrđe, a na nosaču pogotovo. Ajde da i on ima malo hrđe, ovako mi je bio nekako sumnjiv. :) Ako bih tako ostavio za kojih pet godina hrđa bi se još više mogla proširit, a ovako čist teško da će uvijek biti, a za bojanje je sada taman. Kupio sam crnu sjajnu boju za metal od Heliosa (RAL 9005) i počeo sa bojanjem. Sjajni crni lak se i koristio na podvozju, pa sam takvu nijansu i uzeo. Nisam ju razrjeđivao, nego direktno iz limenke i polako nanosio sa kistom. Trajalo je jer sam sve prešao, pa čak i mjesto oko zadnje opruge, tako da je sada sve premazano. Nakon što se boja osušila, vidio sam da je ipak dobro što sam se odlučio na taj posao. Boja je tako glatka da se prljavština neće toliko zadržavati, a i kod pranja će biti puno lakše. Sve u svemu, zadovoljan sam napravljenim.

• HELIOS crni sjajni email lak - (RAL 9005)

8v5dqqh7.jpg

aovry7gr.jpg

bfkztt2l.jpg

2t7bagqp.jpg

7dz8vp4s.jpg

sy35vu3d.jpg

q9zloptu.jpg

Bojanje stražnjeg desnog nosača selena
Nakon što sam osvježio ovaj dio podvozja odlučio sam se i na bojanje nosača sa obje strane kako bi dobio na vizualnom izgledu. Ponovno brušenje sa P600 brusnim papirom i sve što ide nakon toga, te prešao u tri sloja sa crnim sjajnim sprejem.

Prije
vkjj4kdi.jpg

gflgejs5.jpg

liq9ut6a.jpg

bbblw9qg.jpg

Nakon
sy862cwp.jpg

pu9c5uby.jpg

mjchxzyz.jpg

lqonwa6t.jpg

fxvs8qbh.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Gumeni čepovi u stražnjem desnom blatobranu (N 102 266.01)
Spomenuo sam da su gumeni čepovi malo popustili, odnosno tvornički body namaz se povukao i popucao. Nisam htio tako ostavit jer bi se sa vremenom zaštita još više mogla povući, a i voda bi nakon toga mogla ulaziti u područje praga. Da to spriječim namazao sam bitumen oko čepova, a onaj tvornički namaz zalijepio sa bitumenom kako bih sve to nakraju prešpricao crnim sjajnim sprejem u tri sloja na sva tri čepa. U donjem dijelu gdje se nalazi prag, primijetio sam da ima dosta rupica koji su nastali tvorničkim premazom koji nije sve ravno prekrio. Tu je inače bilo puno blata pa sam još jednom namazao bitumenom i izravnao sve neravnine da se voda ne zadržava u tom dijelu i na kraju sve prešpricao sprejem kao što sam napravio i na prednjem desnom blatobranu.

• Gumeni čepovi u blatobranu - (N 102 266.01)

up6zjt4u.jpg

ymk87xf9.jpg

d5anmesa.jpg

8afsbwm9.jpg

tidh42d6.jpg

sgryyudc.jpg

lee2ln72.jpg

ycv6ysz2.jpg

h5su6g5l.jpg

u7m9ka7r.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Stražnja desna alu felga (SL 1750 SPEEDLINE) - 195/65 R15
Nakon toga došla je na red i alu felga SL 195/65 R15. Pošto sam se već izvježbao u čišćenju nekako je sve išlo malo brže nego prvi put. Na felgi se nakon čišćenja vidjela oštećenja na laku, pa nije bilo smisla tako ostavit, a pošto sam bojao stražnju stranu krakova odlučio sam se da cijelu prednju stranu felge prešpricam srebrnom bojom za felge i tako malo osvježim, a kasnije ću vidjeti kako ću riješiti felge. Lagano sam površinu prebrusio finim brusnim papirom P800, prebrisao, odmastio i prešpricao. Nakon toga sam usporedio da li je bolje ili lošije ispalo. Boja je ipak prekrila oštećenja i malo osvježila cijelu felgu.

VW OEM Alu felga (SL 1750 SPEEDLINE) - (1J0 601 025 AL)

Čišćenje i priprema
y3av4wfy.jpg

u6hs3x63.jpg

x8x7bhra.jpg

qoztx3le.jpg

Prije
3xfgg4zu.jpg

5k94moet.jpg

codh5n8y.jpg

q5cf5vuq.jpg

gxw4tnzv.jpg

6e3xfikt.jpg

Bojanje (poslije)
92gj3274.jpg

ijmu9bdy.jpg

g7o6lcwz.jpg

b38yptks.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Bojanje stražnjih desnih kočionih kliješta
Malo po malo došao sam i do njih, užitak ih je radit, a najljepše kada stegneš zadnji vijak na felgi i vidiš svoj uradak. Postupak je bio isti kao i na prednjim, pa sam već malo ušao u štos. 

• HELIOS crveni emajl lak - (RAL 3000)

Sprijeda
fqc2ma8f.jpg

a8eircux.jpg

9v55aek9.jpg

bcmvtvud.jpg

wnab4spa.jpg

9eha93s4.jpg

xgbekzz7.jpg

qjj2zjxv.jpg

Sa strane
acz8gj2z.jpg

k2zqvkzf.jpg

x2mtv493.jpg

g695jgco.jpg

Odozgo
8h6eu2sk.jpg

u8qwo8ws.jpg

d2fjd4gq.jpg

9vbg29sn.jpg

3ftvvthb.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Stražnji desni blatobran prije stavljanja oplate
Ovako je izgledao stražnji desni blatobran netom prije stavljanja oplate, više puta opran, obrisan i spreman za ugradnju. Nisam spomenuo u prethodnim postovima da se za skidanje oplate koristi torks odvijač ili nastavak. Bez njega ne bi trebalo ni počet skidat. Kupio sam dva torks nasadna bita od 25mm / 1,4" i stavio ga na dva nastavka, to je sve što treba. Oplatu sam više puta oprao jer su se na nju zalijepili komadi asfalta kojeg nije baš lako skinut, ali ako si uporan ide. Malo je dobila osvježenje sa kokpit sprejem, pa nazad na staro mjesto, a usput stavio i PVC vezicu na crijevo od prelijeva goriva, namjestio ga kako je najbolje i da ne smeta.

Oplata i vijci stražnjeg desnog blatobrana
q75nozo3.jpg

xjflboka.jpg

lvp9ph2h.jpg

leoqdejz.jpg

9jf8pu7v.jpg

whzh7s23.jpg

Oplata i vijci stražnjeg desnog blatobrana
zoehcua6.jpg

druknf9x.jpg

bbotdfej.jpg

z2cerga9.jpg

ftl5dasx.jpg

5w7ngp88.jpg

Torks nastavak (bit) 25mm / 1.4"
t9tmu2la.jpg

zoman9c7.jpg

et4sisw7.jpg

ep4skhya.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Stavljanje oplate u stražnji desni blatobran
Prije stavljanja oplate namazao sam sve vijke višenamjenskom masti kako bih spriječio nastanak hrđe, a ujedno i olakšao stezanje. Jedan savjet, samo nježno sa pritezanjem, pogotovo kod PVC tipli da se ne presili navoj, jer kada se sve skupa stegne, vijci dobro drže, pa nema potreba za nekom pretjeranom silom.

874ibiex.jpg

bfaehtce.jpg

hrr7mslu.jpg

hr55bk8w.jpg

prvkfx5d.jpg

jh7hc9xw.jpg

dmvrvqyy.jpg

ijr7ntns.jpg

bd99hl8w.jpg

6nyzv925.jpg

94u6qvlb.jpg

hkk3c9m9.jpg

5p6sx5lu.jpg

mz7ff9xv.jpg

lsfolp3m.jpg

42n8jc76.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Finalni izgled stražnjeg desnog kotača
PVC čep od alu felge ću nabaviti novi, odnosno sva tri bih morao zamijenit novima, ali za sad su i ovi dobri jer imam i drugih važnijih troškova. Eto, i drugi kotač je završen. :)

• VW OEM Alu felga (SL 1750 SPEEDLINE) - (1J0 601 025 AL)

skg876qi.jpg

lneej74a.jpg

ivqsblem.jpg

zaiawwyj.jpg

zpt84ll7.jpg

2qzyjpfa.jpg

n39g7kzu.jpg

xkr82hon.jpg

5iwx4qqy.jpg

kqw9zpv3.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

OEM podnice za VW Golf 4
Nakon težih poslova nešto što je bilo lako za ugradnju bez neke velike muke, a korisno i lijepo izgleda. Uzeo sam ipak originale jer ću najvjerojatnije uzet i Petex podnice. Koristim ih kroz cijelu godinu, a ne samo preko zime jer su praktične i prljavština se zadržava u utorima, pa ih samo istreseš, a tepihe ne volim jer se brzo zaprljaju. Tako da ću originalne koristit ljeti, a zamjenske zimi jer imaju viši rub, pa ću uvijek ove koje se ne koriste biti očišćene i spremne za slijedeću sezonu.

OEM set gumenih podnica
• (1J1 061 501 A 041)....prednje........224,93 Kn
• (1J0 061 511 041).......stražnje.........168,40 Kn
UKUPNO:.......................................(393,33 Kn)

Zapakirane
hurns9z8.jpg

2m7za8jb.jpg

dp6qtywn.jpg

vf52ik4z.jpg

w9tqcunk.jpg

xmx9coqb.jpg

Stavljene
4nsa6rmu.jpg

wcl7xeuf.jpg

bcdidqf4.jpg

wucrptvl.jpg