Jump to content
VW Club Croatia

Recommended Posts

Posted (edited)

Konektor (1J0 937 743), B stup i kabel do 2DIN multimedije
Ovo su završni koraci i posao je pri samom kraju. Spojen je audio kabel sa B stupom i povezan sa konektorom koji vodi sve do 2DIN multimedije. Ispalo više nego dobro, sad samo testiranje i vidjet da li sve radi kako sam zamislio. Oplata od vrata je stavljena nazad i time su desna stražnja vrata gotova.

ff98vhre.jpg

h27ashih.jpg

yobc2mja.jpg

kh6qua75.jpg

zv8rd6sr.jpg

swjhnpre.jpg

44ae666x.jpg

i8dynjwo.jpg

9yh3brka.jpg

on9ntrwu.jpg

bzagqlq4.jpg

8yzihemq.jpg

v8xr4qib.jpg

ol3yy9go.jpg

jon2sbdf.jpg

2ptyehk8.jpg

tjiqlglf.jpg

sxwl9vfg.jpg

osrucdwh.jpg

cby6976d.jpg

k5t8v24c.jpg

Desna stražnja vrata sa ugrađenim stražnjim zvučnikom
c4gik3as.jpg

5697hdhm.jpg

m3izaik9.jpg

hzmm6dm5.jpg

l73hsise.jpg

rd4b9ewk.jpg

7okodt9o.jpg

im27r5cx.jpg

gf5wahis.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

UGRADNJA VANJSKOG MIKROFONA ZA BT U STROPNO SVIJETLO
Nekoliko fotki od ugradnje koja je po meni dobro prošla. Prvo sam htio samo provući kabel i mikrofon staviti u lijevi kut iznad vozača, ali kolega Tomaš mi je pokazao da ga je moguće ugraditi i u interijer svijetlo, što je i Sven ako se ne varam predložio, pa sam htio isprobati tu kombinaciju koja je ujedno i OEM. Najteže mi je bilo skidanje PVC držača od sjenila ali kolega Šime mi je dao ideju oko izrade alata jer sam sve pokušao i nije išlo. Napravio sam ga od starog odvijača i tek tada sam ga uspio skinuti bez oštećenja. Bez odvajanja sjenila ne može se kabel od mikrofona provući, zato j biilo važno napraviti alat. Elegantno rješenje jer se nigdje ne vidi mikrofon, u blizini je glave, što bi se trebalo biti dovoljno za razgovor u vožnji, a kablovi sakriveni.

Prva verzija ugradnje vanjskog mikrofona u lijevi kut
984qjldg.jpg

3b9jzynx.jpg

bimff3jo.jpg

xf8s5fhd.jpg

9oivqbho.jpg

Alat za skidanje držača od sjenila
enb6i5yd.jpg

rc54r4pr.jpg

mtfghrw7.jpg

Skidanje držača sjenila i stropnog svjetla
7ib7lfo8.jpg

grpvfzbd.jpg

zevbrobx.jpg

abnf6zcn.jpg

cuf79d2g.jpg

izrooteg.jpg

gcgucgpy.jpg

ed4xab85.jpg

kit7u4iq.jpg

enit5luq.jpg

nohzzgsl.jpg

cahwgxaa.jpg

gz7lokok.jpg

Mikrofon ugrađen u stropnu svjetiljku
9grhidbw.jpg

i2lalzk8.jpg

vo6abxdk.jpg

smm2g5xv.jpg

e4jgjklw.jpg

k9486rxb.jpg

5ka48orm.jpg

2ldthol7.jpg

Spremanje kablova
4cevqfku.jpg

p29p3k3s.jpg

srbmeks4.jpg

97uv6fte.jpg

fq332i8z.jpg

iamgxwz2.jpg

Finiš
t9naohx8.jpg

8z2uacl6.jpg

n2fnksja.jpg

mde6d7nq.jpg

qdfup2ng.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Ugradnja GPS +5V antene
Antenu sam ugradio ispod volana, gdje je nosač zavaren na poprečnu cijev. Teško je napraviti neku bolju fotku ali nalazi se sa desne strane, između volana i glavne konzole. Odlično je jer ima dovoljno ravne površine za magnet, a na tom mjestu je lim perforiran pa se vezicom može još dodatno uhvatiti kabel od  antene i time biti siguran da će dobro stajati. Kabel sam izolirao termobužirom, pa preko njega krpenom trakom da na mjestima gdje prelazi preko metala ima dovoljnu zaštitu. Ako se u međuvremenu nađe neko bolje rješenje budem ju premjestio, za sad je tu.

DIY: How to install MFD into Golf/Bora with Double-Din radio

dvijmf7y.jpg

9foxsti6.jpg

8kj2d4x6.jpg

35mnhwjx.jpg

cct7bcnh.jpg

4rjptpoz.jpg

slgxqqwz.jpg

wr2l6p5p.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Ugradnja OEM stražnjeg lijevog zvučnika (1JO 035 411D)
Nakon što sam završio desnu stranu prešao sam na lijevu koja mi je išla puno brže jer sam se već uhodao oko redoslijeda skidanja, a imao sam i pomoć, pa smo u sat vremena poskidali sve što sam na desnoj strani potrošio sate, pa i dane jer sam radio u etapama.

• OEM stražnji zvučnik - (1JO 035 411D)
• Spajanje žica L zvučnika sa konektorom - (1J0 937 733)
- PIN 1 (+) / PIN 5 (-)

Skidanje lijeve oplate od stražnjih vrata
2lzvwzek.jpg

5wdmomh5.jpg

xrprlrco.jpg

mj44lerm.jpg

wy742j9z.jpg

sdrlvd77.jpg

yrvqi3fq.jpg

bq7k24hn.jpg

b7obbxrk.jpg

9a7er2b2.jpg

ddjg5hy5.jpg

23g2widc.jpg

Skinuti PVC dijelovi od interijera
xjiho75y.jpg

zqy5uc9l.jpg

Uvlačenje kablova od zvučnika
cjq8dca7.jpg

gfgkzvhc.jpg

vdxco2o2.jpg

Izoliranje žica od zvučnika
rgsjk89m.jpg

lin22rz5.jpg

ylwafgu3.jpg

sokgir8v.jpg

det3hghs.jpg

mjilmbfb.jpg

e3ieyzob.jpg

ukzvcodr.jpg

Spajanje L zvučnika sa konektorom (1J0 937 733)
vgi9jm2d.jpg

sc8ebb9q.jpg

t73ji8ly.jpg

v7rqh6vp.jpg

x46bomcu.jpg

44ehf8i5.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Ugradnja stražnjeg visokotonca u lijevu oplatu
Ovdje sam zamijenio svoju kompletnu ručku sa ručkom koja je imala ugrađeni visokotonac, onako kako sam i najavio. Inače je zvučnik stavljen u ležište gdje su PVC pinovi rastaljeni i na taj način je pričvršćen. Mogao bi se ugraditi i sam visokotonac u ležište ali ovako mi je bilo jednostavnije jer sam već imao kompletne ručke. Usput sam par zareza od PVC oplate sanirao kad je već prilika, a nakon toga slijedilo je povezivanje konektora i sređivanje kablova te sastavljanje.

• Stražnja ručka lijeva - (1J4 839 113C)
• Stražnja ručka desna - (1J4 839 114C)
• Konektor B stup lijevi - (1J0 937 733)
- Pin 1 (+)
- Pin 5 (-)

xwxnzezz.jpg

ktvlrr9l.jpg

avafa5u9.jpg

5f7yxupu.jpg

rgwimhl2.jpg

xz6th6ai.jpg

upmluwnm.jpg

vaehvi2k.jpg

7m9ulauz.jpg

xko87f3l.jpg

abjw2cls.jpg

Saniranje PVC zareza
fwc8v65c.jpg

ikrdpvvt.jpg

uhozp9p2.jpg

j4nkmves.jpg

n9qlhzvf.jpg

crb5f5rd.jpg

Stavljanje žica u konektor i spajanje sa B stupom
n7fnhuxu.jpg

ly6fgwlf.jpg

mm4dtzal.jpg

7r2lvrrk.jpg

c2ksagya.jpg

b57xvoh5.jpg

eqifftbd.jpg

vizl5cc5.jpg

seade8dd.jpg

Kabel od stražnjeg lijevog zvučnika
3ef7dy5k.jpg

onot7e7j.jpg

dtsoo6gb.jpg

7a647thj.jpg

2rzl2qqp.jpg

ie5y295g.jpg

Izoliranje kablova, stavljanje releja u Armaflex
3esfpxcm.jpg

4oq2yurr.jpg

v5a3ubom.jpg

hzrp2dbb.jpg

7tytm9zw.jpg

avkwr9gl.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Ugradnja lijevog stražnjeg zvučnika (1JO 354 411D)
Nazire se polako kraj pa me veseli kako će to na kraju sve izgledati. Za sad radovi idu po planu, pa se ne bunim i čekam da sve polako legne na svoje mjesto. Hrpa kablova je iza mene i sve zamotano Tesa trakom kao da je tvornički, razlike nema, tako da sam poprilično zadovoljan poslom, iako sam razočaran da VW nije mogao provući tu instalaciju i da se zvučnici samo spoje, to bi olakšalo posao uveliko, ovako je to popriličan poduhvat, pogotovo ako se ide ovim putem na ugradnju OEM instalacije.

• OEM stražnji zvučnik -  (1JO 354 411D)
• OEM gumeni prsten na zvučnik - (1J0 035 217A)
• ISO konektor od zvučnika
- prednji zvučnici: RF pin 3 (+) / 4 (-), LF pin 5 (+) / pin 6 (-)
- stražnji zvučnici: RR pin 1 (+) / 2 (-), LR pin 7 (+) / pin 8 (-)

Shema
gskp2vfx.jpg

Zamotana OEM instalacija Tesa trakomjmmiwwwl.jpg

5hy8uwhb.jpg

af5hu6vs.jpg

wnyvu9k6.jpg

Slijepa matica na 5mm imbus vijak
fqopowew.jpg

w4hcw437.jpg

yp2kosqk.jpg

cxfu22rb.jpg

ukcifszo.jpg

OEM gumeni prsten na zvučnik (1J0 035 217 A)
s3clo6ok.jpg

49cyplrk.jpg

h6bjy7gw.jpg

54szmaf2.jpg

Vraćanje oplate od vrata
k2p373oq.jpg

ov7sk78o.jpg

Svi kablovi provedeni do središnje konzole
bby2e224.jpg

3jjl28at.jpg

zm2vobwo.jpg

o8cx48ud.jpg

zacgue5i.jpg

plyhpbnc.jpg

wv6i8byn.jpg

njl5eirb.jpg

ostpygdv.jpg

rdmk7423.jpg

5pbx2k2k.jpg

rpncwwkn.jpg

dzuen49b.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

UGRADNJA PHILIPS CED-1800BT (2DIN MULTIMEDIJE)
Nakon što sam isprobao i riješio stražnje zvučnike, ugradio visokotonce, doveo sve kablove do središnje konzole, krenuo sam na ugradnju 2DIN kaveza i multimedije. Mislio sam da sam obavio najteži posao i da je ovo samo "P&P", ali i ovdje sam morao nešto kemijat da bi ispalo kako treba. Stavio sam stopicu na "Parking Brake" kabel, te zatim stegnuo za kućište multimedije (GND) kako bi se mogao gledati video u vožnji. Na taj način ne trebaju nikakvi adapteri ili slično, a većina ih podržava ovaj način, tako da sam odmah i to riješio.

PHILIPS CED-1800BT - (Manual)
PHILIPS CED-1800BT - (Gdrive Manual)
PHILIPS CED-1800BT (WITH NAV) - (Specifikacije)
Link na temu (kupovina)
PHILIPS CED-1800BT (WITH NAV) - 2DIN multimedija

PHILIPS CED-1800BT
lah3rdrv.jpg

hjc463xb.jpg

v7el35k8.jpg

cwkwkagg.jpg

Stavljanje nosača od 2DIN kaveza
nk73q8gq.jpg

q2fqklvo.jpg

onjqu8pv.jpg

r62ueh85.jpg

Stavljena stopica na "Parking Brake" žicu i na kućište (GND)
c9vyjbh7.jpg

pqgfbv9f.jpg

Spremljeni kablovi od multimedije koji se ne koriste
3jy7hco8.jpg

Stavljanje 2DIN kaveza u konzolu
2x4u29yu.jpg

js5hobgc.jpg

nhy3gj6k.jpg

8q8rv4oh.jpg

How to do an In Dash DVD GPS stereo Parking Brake Bypass

Edited by <TDI>
Posted (edited)

2DIN kavez CONNECTS CT23UNO2 (110mm)
Nakon što sam stavio 2DIN kavez u konzolu vidio sam da ne stoji baš najbolje, a ona donja perca koja bi trebala služiti kao distanca ne drže ama baš ništa nakon ugradnje radija, pa sam morao nešto smisliti. Od tvrde gume izrezao sam par komadića 5x4mm i stavio ih u one zareze i tako dobio distancu da mi ne propada, a nakon toga od nešto tanje ali iste gume izrezao sam podlogu da dobijem na ravnini jer visina kaveza je 5mm, pa sam podlogom riješio taj nagib. Osim toga dobio sam da nakon toga gumeni odbojnik odzada točno paše u gornju rupu od konzole i time dobio na stabilnosti cijelog uređaja. Sad kad su svi  kablovi na jednom mjestu vidio sam da guranje neće biti rješenje, pa sam se ipak odlučio za skidanje dijelova od interijera da bih mogao doći do pretinca za rukavice i do onog famoznog sedmog vijka koji je sakriven u tunelu. Kada ga skinem imat ću bolji pregled ugradnje i manipulaciju sa kablovima, a usput sam sve usisao i očistio, pa mi je to bila jedina utjeha. :) Mogu samo reći da nije lako i da je na kraju najteže skinuti pepeljaru jer je vezana vezicom, pa ju je već u početku teško vaditi, a taj detalj odnosno vezica nije bila prikazana na videu, tako da se na neko iznenađenje uvijek naiđe. Usput sam obojao i držač za napitke Cup Holder.

• 2DIN kavez CONNECTS CT23UNO2 - (110mm)
• Gumene podloške za 2DIN kavez - (5 x 4mm)
• Gumena podloga za donji dio 2DIN kaveza
• Držač za napitke "Cup Holder" - (1J0 858 601)

Glove box latch repair
Removing Your Glove Box
• Glove box door and handle
• Handschuhfach-die verflixte 7.Schraube

Izrada gumene podloge
w6hr3wri.jpg

tugx5r9i.jpg

u547sjpb.jpg

3aqmowkk.jpg

ijfbesct.jpg

gwoiji5k.jpg

odu88242.jpg

ps83vimz.jpg

sm6ml3jj.jpg

2DIN kavez sa distancama i podlogom od gume
dekldyfb.jpg

p6t6w5tq.jpg

v9c9pw7i.jpg

Držač za napitke "Cup Holder" (1J0 858 601)
kxuq9486.jpg

oxy35gjo.jpg

Skinut "soft-touch" površinski sloj
x2fas9ns.jpg

7y3cuvas.jpg

Nakon bojanja sa Dupli Color sprejem za plastiku
phy6f225.jpg

orhen8si.jpg

Skidanje dijelova interijera
s6653eap.jpg

2glz9qvu.jpg

zg78jpcw.jpg

scdmi8tk.jpg

cxf8op8v.jpg

cgeatfec.jpg

sai3no7r.jpg

fnxx6ovf.jpg

eqlj3nsn.jpg

qel3eutd.jpg

Sedmi vijak95s4thtz.jpg

osr2eyqu.jpg

ecycjzdi.jpg

ajhnn4ec.jpg

Skinuti dijelovi
aegyoeqj.jpg

rj5h9g2u.jpg

VW Golf Mk4 Glove Box Compartment Removal 96-06 (Quick Easy Steps)

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Ugradnja 2DIN multimedije i okvira
Poslije skinutih dijelova od tunela i pretinca imao sam bolji pregled kablova, a mogao sam rukom sve odozdo i sa strane popraviti, namjestiti i provjeriti da li leži kako treba. Pošto nisam imao informaciju na kojem zarezu treba biti počeo sam sa trećim, pa ću vidjeti kako izgleda. Kada sam ga stavio vidio sam da prednji dio jako viri van, ramica je dobro sjela ali to nije bilo ono što sam htio, a već i sada je bilo knap sa prostorom iza njega, tako da bez skidanja dijelova da bih dobio na prostoru teško bi bilo složiti sve kablove iza multimedije. I ovdje sam naravno imao dodatnog posla, tako da me čekalo brušenje okvira sa 10mm na 7,5mm. Svi okviri dolaze sa startnom debljinom od 9-10mm što je kod mene bio problem, jer kada sam stavio multimediju na peti zarez, okvir je ostao vani jer je utor konzole cca. 7 mm, pa je jedino rješenje bilo skinuti taj sloj da bi se dobila željena debljina i da odgovara ovom položaju. Brusio sam na stolcu sa nalijepljenim brusnim papirom jer nisam imao onu malu brusilicu sa kojom bi išlo možda brže ali ovo mi se čini preciznije jer lovi veću površinu i imam bolji pregled ravnine. Nakon brušenja okvira i desetaka pokušaja da se dobije najbolja debljina i da sve odgovara kako treba uspio sam konačno dobiti ono što sam htio. Okvir sada odgovara, napravljeni su dodatni zarezi na kvačice jer je sada tanja, a dodatno sam stavio tanku samovulkanizirajuću traku na njih i time dobio da se ne trese pri dodiru.

• 2DIN okvir za kavez CT24UV24 Universal Double DIN Trim 113mm

Prva proba i nosač na trećem zarezu
ylvvrh6a.jpg

c9hvno5w.jpg

ak79chnp.jpg

gfeqkvo9.jpg

twds2mh6.jpg

Nosač od 2DIN kaveza na petom zarezu - (to je to)
kdr5kido.jpg

9f42sy8p.jpg

byhng3nb.jpg

tr7yzipw.jpg

g2ax2xww.jpg

t5al68al.jpg

Brušenje okvira sa 10mm na 7,5mm
w5qw9qb8.jpg

6p44ti28.jpg

npr7c4tf.jpg

obyubj35.jpg

r5qhj3yc.jpg

bu8mhbqq.jpg

mlpufo9m.jpg

Vraćanje 2DIN multimedije u središnju konzolu
tqxb3b6y.jpg

rjj8reds.jpg

vm3rhjbg.jpg

q4rsji7s.jpg

hla8o8nu.jpg

tb5dwawz.jpg

Konačna ugradnja 2DIN kaveza i multimedije
bymh5eds.jpg

rrxq6ogd.jpg

sdmphpga.jpg

zumrhti7.jpg

dkt2wv6c.jpg

n229xfwh.jpg

j43sqhn6.jpg

du9c8jio.jpg

78ctfugr.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

PHILIPS CED-1800BT (u funkciji)
U komentarima sam spomenuo da mi je prijam radio stanica ostao isti kao što sam imao sa OEM Alpha radiom, pa čak i nešto bolji jer primam Otvoreni u garaži koji se emitira na području zagrebačke županije na 105.60MHz, a ja ga inače slušam na 104.40MHz sa osječkog područja. Što se kvalitete zvuka tiče, e tu ima puno razlike, skoro pa neusporedivo. Zvuk je fantazija naspram ovog što sam imao, a o dodacima da ne pričam. Imam skoro sve što mi je potrebno, MP3, Bluetooth koji se povezuje sa mobitelom i mogu razgovarati u vožnji što je baš fina opcija, plus navigacija. Zadovoljan sam ugradnjom OEM adaptera za radio antenu pa se muka oko spremanja kablova i skidanje PVC dijelova ipak isplatila. Što se samog izgleda tiće moram priznati da je sjeo u G4 samo tako, inače osim MFD-a, skoro da ništa ne paše u njega ali ovaj je iznimka, a meni osobno čak i ljepši jer taman sad okvir od multimedije paše sa ramom od CLIMAtronica, pa izgleda baš lijepo. A tu je i veći ekran od 6,2" na dodir, u crvenoj podlozi i sa crvenim indikatorima od tipki, pa se baš uklopio. Znam da će puristi reći nema do MFD-a ali mislim da je ovo jedan od rijetkih izuzetaka da je aftermarket bolje sjeo i izgleda. Složili se sa mnom ili ne, kako god, ja sam prezadovoljan sa poslom.

PHILIPS CED-1800BT - (Manual)
PHILIPS CED-1800BT - (Gdrive Manual)
PHILIPS CED-1800BT (WITH NAV) - (Specifikacije)

Technical Specifications Sound
- Equalizer: 3-bands
- Output power (RMS): 20Wx4 channels (4 ohms, 10% T.H.D.)
- Sound Enhancement: FullSound, MAX Sound, Dynamic Bass Boost, Music zone
- Output power (MAX): 50Wx4 channels

Tuner/Reception/Transmission
- Auto digital tuning: Yes
- Tuner Enhancements: Auto search and store
Tuner Bands:
- AM
- FM Stereo
No. of preset stations: 18(FM), 12(AM)

Audio Playback: Compression format
- Dolby Digital
- MP3
- WMA
ID3 Tag support
- Song title, artist, album
- MP3 bit rates:  32-320kbps and variable bit rate

Picture/Display
- Aspect ratio: Widescreen
- Display screen type: LCD TFT
- Key illumination: Red
- Diagonal screen size: 6.2"

MFD1 - (tehnički podaci)
- Display: 5,5" TFT Display
- 4*20W Ausgangsleistung UKW (FM)

PHILIPS CED-1800BT
g7egf45g.jpg

9ds4n3vp.jpg

hr5w6ele.jpg

4yu95rur.jpg

lkxzwmnp.jpg

Alpha vs Philips
6j5lhau9.jpg

4yu95rur.jpg

VW MFD i ostali aftermarketi
a5x7g8lt.jpg

6q33wsqj.jpg

3d22dmtl.jpg

4iutwtiq.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

VARTA Silver Dynamic 77Ah 780A (01/2015)
Ipak sam se odlučio za kupovinu Varta akumulatora mada ni Exide 77Ah 760A ne bi bio loš odabir jer su u istoj kategoriji, nešto slabiji ali prevagnula je Varta, ujedno ugrađivali su se kao prva ugradnja. Radi se o klasičnom akumulatoru sa kiselinom, zatvorenog tipa bez održavanja, što znači nema čepova i ne treba provjeravati razinu niti nadolijevati destiliranu vodu po potrebi. Pošto me je zanimao datum proizvodnje kontaktirao sam generalnog uvoznika za Hrvatsku Ciak.hr i ugodno iznenađen povratnom informacijom u kojoj sam dobio sve što me zanimalo oko načina održavanja i datuma proizvodnje. Kupljen u Zagrebu, Ribnjak, pristojna trgovina sa svježom robom što potvrđuje i datum proizvodnje. Što se tiće održavanja jedan sam od onih koji nije baš puno mario za akumulator i kad je pokazivao znakove slabosti išlo se na kupovinu novog, pa sam ovdje htio malo promijeniti način koji sam dosada imao i uvesti održavanje. Rečeno mi je da je najvažnije pratiti ispražnjenost, odnosno napunjenost akumulatora i da napon ne bi smio pasti ispod 12.5V, što znači staviti ga odmah na punjenje, pogotovo da se ne isprazni potpuno jer nakon toga akumulator e nepovratno oštećeni gubi svoju deklariranu snagu. Kleme sam prešpricao WD-40 što mi je potvrdio da je dobra stvar, prebrisao ih nakon toga sa malo grubljom krpom kojom sam odmah ispolirao i polove, a dobro ih je namazati vazelinom što je "Old school" metoda ili ABRO BC675 sprej za zaštitu polnih izvoda, a tu je i ABRO BC575 čistač klema. Ja sam se odlučio za WD-40 i poliranje sa krpom što je po meni sasvim dovoljno za novi akumulator. Pročitao sam dosta tema oko akumulatora, vrstama i što se treba pridržavati kod održavanja, pa sam se odlučio da ovome ipak dam ono što proizvođač savjetuje. Neki serviseri akumulatora savjetuju da se poslije kupovine i prije stavljanja u vozilo dobro napuni jer stajanjem u trgovini dolazi do samopražnjenja, pa sam primijenio tu metodu i napunio ga. Kada sam ga kupio izmjerio sam napon od 12,65V i dopunio ga, a sutradan mu je napon bio 12,8V što je normalno i smatra se da je sad akumulator napunjen.

VARTA Silver Dynamic 77Ah 780A
- Šifra: 577 400 078 316 2
- Kratki kod: E44
- Dimenzije: 175/190/278mm (Š/V/D)
- Raspored polova: D+
- Datasheet - (Gdrive)

CIAK.hr
• ABRO BC675 - sprej za zaštitu polnih izvoda
• ABRO BC575 - čistač klema
• Vazelin - Old school metoda
• WD-40 - (za poliranje polova i sprečavanje oksidacije)

VARTA - (shema datuma proizvodnje)
-C0C5170811928 - (5=2015 godina / 1=siječanj)
 536073

*Akumulator je proizveden u 1 mjesecu 2015 godine.
(Godinu označuje četvrti broj u šifri C0C “5“, a mjesec proizvodnje peti broj „1“)

Datum proizvodnje akumulatora
ryxtsur6.jpg

VARTA Silver Dynamic 77Ah 780A
ji2btzv5.jpg

fmh8ctw5.jpg

Napunjenost nakon kupovine 12,65V
25u8h964.jpg

Punjenje akumulatora sa CTEK MXS 5.0A punjačem
obi62blr.jpg

2yythv5l.jpg

xzn8abso.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Ugradnja CTEK indikatora (CTEK Comfort Indicator Eyelet M8)
Ovo mi se čini kao dobar dodatak uz CTEK MXS 5.0A punjač kojeg sam kupio. Pomoću ledica koje signaliziraju vidi se trenutna napunjenost akumulatora, pa ako zatreba odmah se može staviti na punjenje. CTEK ima dosta tih dodataka što me i privuklo na kupovinu, a glasi kao jedan od vrlo kvalitetnih i pouzdanih punjača, iako je cjenovno dosta skuplji od ovih ostalih.

CTEK.com
CTEK Accesories .pdf
Comfort Connect Eyelet M8
INDICATOR Eyelet M8 - Product Sheet - (Gdrive)

M8 eyelets and indicator panel to check battery status
Features:
An INDICATOR is the easiest way to monitor the charge in your battery. An accurate voltage reading for your battery is displayed two hours after you’ve used your vehicle.
- GREEN means the battery voltage is more than 12.65 V. No need for charging.
- YELLOW means the battery voltage is between 12.4 and 12.65 V. It’s time to consider charging the battery.
- RED means the battery voltage is below 12.4 V. It’s definitely time to charge the battery.

Priprema za ugradnju
s2xamzqr.jpg

ikfcyl4n.jpg

5azrkite.jpg

8nazjkfo.jpg

loonbx4f.jpg

9tduulz6.jpg

CTEK indikator na polovima
gspz4knx.jpg

katazoxs.jpg

Stavljanje kablova u termobužir i omotavanje sa Tesa trakom
awrywl6g.jpg

8tehksjt.jpg

Namještanje kablova od CTEK indikatora
9v6iinnj.jpg

it5ubfp6.jpg

ico5mwjx.jpg

mjo22npp.jpg

ispvyfnl.jpg

tdhrf6zm.jpg

hlvjqxt8.jpg

fcrreznh.jpg

oggol9d6.jpg

kam5zg5g.jpg

aiw8qzip.jpg

jcxknncs.jpg

Stavljen PVC držač za kabel
hd5gv8r5.jpg

g59cb2mv.jpg

37k4dz79.jpg

CTEK Comfort Indicator Eyelet

Edited by <TDI>
  • 3 weeks later...
Posted (edited)

PVC DIJELOVI OD INTERIJERA (BOJANJE)
Poznato je da je to jedna od boljki Golfova i sličnih generacija koji su tretirani tim gumiranim slojem tzv. Soft-touch, a on se nakon jednog desetljeća pretvori u pravi užas, ljepljivu masu pa ako se nema za novi dio slijedi istraživanje što i na koji način to sanirati. Nakon opsežne potrage po internetu što bi najbolje bilo za tu plastiku, naišao sam na Dupli-Color i vidio da imaju veliki asortiman boja što mi se činilo odličnim za ono što trebam. Sviđa mi se što je ta boja 2 u 1, odnosno prajmer i boja u jednom, pa nema potrebe za nanosom više slojeva, a što tanje to bolje jer se kod plastike vidi i najmanja pogreška. Nešto sam bojao sa Dupli-Colorom, a nešto ostavljao oguljeno ako je PVC mat i odgovara u interijeru, uglavnom za sad prva liga i zadovoljan kako je ispalo, a omjer uloženo i dobivenog je popriličan, tako da se posao isplatio.

Upute za skidanje interijera
Door card (panel) removal on a mk4 Jetta or Volkswagen Golf
Demontage der Verkleidung Und der Fahrerseite
Demontage der Verkleidung Und der Fahrerseite - (Gdrive)

Proizvođač: MOTIP-DUPLI GmbH, Njemačka
- Dupli-Color (Motip), Black Mat (Crna boja za plastiku), 2 u 1
- Sprej doza 400ml 3
- Artikl: 11518 DC
- Cijena: 87 kn
- Datasheet - (Gdrive)

Postupak i priprema plastike prije bojanja:
01) Nanijeti Permetal na površinu, bolje djeluje dok je niža temperatura,
02) Ostaviti da djeluje 5 min. pa ponovno nanijeti i tako nekoliko puta,
03) Sa drvenom daščicom skinuti sloj ako ide teže ponoviti sa Permetalom,
04) Skinuti sav sloj Soft Touch sa drvenom daščicom,
05) Oprati rukohvat sa Likvijem ili Čarlijem sa malom spužvom, ne onom grubom stranom,
06) Uzeti vodobrusni P800-1000, pa na mokro cijelu površinu priječi dok se sve ne skine i postane glatko,
07) Oprati ponovno sa Likvijem ili Čarlijem za suđe, prirodno osušiti i ne brisati plastiku sa krpom jer se stvara statički elektricitet, pa navlači mucice i prašinu,
08) Ako ima kakva rupica ili je zagrebano pokitati sa običnim kitom i poravnati površinu, sve odraditi na suho,
09) Staviti na stalak i prijeći sa DC-om 3-4 ravnomjerna sloja sa 20cm udaljenosti,
10) Međusušenje slojeva cca. 3-5 min. ovisno o vanjskoj temperaturi.

• Stražnja pepeljara - (1J0 857 962 H)
• Stražnje pepeljara D/L poklopac - (1J0 863 359 E)
• Ramica od CLIMAtronica - (1J0 907 047 E)
• Poklopac prednje pepeljare - (1J1 857 351 C)
• Lijevi poklopac rukohvata - (3B 186 7171E A94)
• Prekidač za podizanje prozora - (1J4 959 857 D)

Dupli-Color sprej za plastiku
k2m5zyxs.jpg

l27pn5eu.jpg

wnk63zfa.jpg

pdp6cbts.jpg

Stražnja pepeljara (1J0 857 962 H) i poklopac OBD2 porta (prije)
e5moc5lk.jpg

ym92nrfx.jpg

Priprema za bojanje stražnje pepeljare i D/L poklopaca (1J0 863 359 E)
357sm4np.jpg

5byqyqtx.jpg

Finiš
neyi6rtl.jpg

5ws8ikkz.jpg

rdh4zmiu.jpg

mdeawukp.jpg

Ramica od CLIMAtronica (1J0 907 047 E)
oyt5a499.jpg

Poslije oguljenog sloja
jgc94gb5.jpg

k7w4fch9.jpg

hqs2a5e4.jpg

ztget333.jpg

Poklopac prednje pepeljare (1J1 857 351 C) prije
9rxn5z73.jpg

3f7u5ukm.jpg

Lijevi poklopac rukohvata (3B 186 7171E A94)
mcseevgv.jpg

sxzdk9ni.jpg

apl6i92r.jpg

9lm8hqur.jpg

ggfjhg89.jpg

rr84f9eb.jpg

Prekidač za podizanje prozora (1J4 959 857 D)
f52x6nyt.jpg

8q7p8yso.jpg

udqpgf8g.jpg

Skinut gumirani sloj
b3eonn95.jpg

b7bac42j.jpg

enlr38cu.jpg

Priprema i bojanje
mniu3n8g.jpg

9aeemqof.jpg

bhm4v237.jpg

r9o8plaf.jpg

friguprf.jpg

Finiš
bfrmnlb9.jpg

3dbj9gak.jpg

2ltp2gz9.jpg

pmx7pdqa.jpg

VW Golf MK4 Door Panel Removal (Simple Easy Steps)

Volkswagen Jetta Driver's Door Panel How To Remove 99 to 05

Edited by <TDI>
Posted (edited)

ZAŠTITA PRAGOVA (DONJI RUB)
Nakon što sam oprao pragove i skinuo nešto zemlje koja je bila na rubovima, vidio sam da je tekući vosak kojeg je bilo na samom falcu, vjerojatno iscurio iz pragova, počeo se ljuštiti i da se nakon njega pojavio tvornički primer. Pošto je sada čist odlučio sam da stavim zaštitu ali samo na taj unutarnji dio, sve ostalo je više nego dobro, pa nisam smatrao da ima potrebe za bilo čime dodatnim. Ujedno sam primijetio da se taj rub oštećuje kada se vozilo podiže dizalicom prilikom servisiranja, pa sam i ta oštećenja ovim putem malo sanirao. Motipov sprej mi se ovdje dobro pokazao, jednostavan za nanošenje jer je u spreju, pa se površina lijepo osuši i dobro izgleda.

MOTIP Undercoating Spray - 500ml
- Art. nr. 000007
- EAN 8711347000074
- Color: black
- Technical Information - (Gdrive)

Motip bitumen sprej
fmaqlwyl.jpg

Rub praga prije
34k95m9s.jpg

qeynjboe.jpg

7dp2cq5c.jpg

rbent6wv.jpg

blo89dt4.jpg

jqauigom.jpg

o3mfndyo.jpg

n9hcaaxm.jpg

Nakon pranja i stavljanje zaštite sa Motip bitumenom
zetwtpo9.jpg

waypig3q.jpg

umtlh8d2.jpg

pnfkp3ck.jpg

fx9r3k94.jpg

jesf7hph.jpg

7zwjnnx8.jpg

g6l8qfo2.jpg

Finiš
gv2rydx6.jpg

hr9pxafi.jpg

yhx4x6jg.jpg

9t78stjj.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

ISPUŠNI SUSTAV CIJEVI SA STRAŽNJIM LONCEM (BOJANJE)
Nakon što sam završio sa zaštitom unutarnjeg ruba praga, odlučio sam se i za bojanje cijevi ispušnog sustava zajedno sa stražnjim loncem. Iako se nastavci izvana ne vide, htio sam ga obojati crnom mat bojom koja mi se više sviđa nego da bude ovako u originalu, a ujedno je to i zaštita od korozije. Pošto sam već imao nekog iskustva sa bojanjem ispušnog sustava jer sam slično radio i na G2 1.6 GTD mogu reći da bilo kakva zaštita, pa čak ona nanijeta običnim sprejem drži i štiti od daljnje korozije, tako da se nadam da će ova zaštita potrajati slijedećih nekoliko godina.

Ispušni sustav cijevi (kataloški)
• Catalytic converter - (1J0 253 058 GX)
• Intermediate Pipe - (1J0 253 201)
• Exhaust Muffler - (1J6 253 609 BN)

Priprema za bojanje:
- skidanje korozije,
- odmašćivanje površine,
- nanos Antikorozin sredstva,
- zaštita prije bojanja sa papirom,
- nanos crne temperaturne boje u spreju

Opis:
Prvo sam nanio temperaturnu boju od Dupli-Color otpornu do 800°C, što je inače overkill za dizela i mene osobno nije me baš dojmila, čak mi je bila bolja ona od RenCo do 350°C, ali pošto sam ga potrošio ostao mi je ovaj. Uslijedio je nanos u dva sloja i nakon toga više ga nisam imao jer se ipak radilo o velikoj površini. Da ne ostane na dva, nanio sam još dva ali sa običnom crnom mat bojom isto u spreju preko ove temperaturne.

Temperaturna boja Dupli-Color Thermo 800°C
auuzkt7f.jpg

Shema ispušnog sustava
o5n6fofl.jpg

qtcssr33.jpg

pf6tygek.jpg

Čišćenje, brušenje i odmašćivanje cijevi
k7uroxzk.jpg

k5zal4js.jpg

ovh93yaw.jpg

zcbtv7h4.jpg

Premazan sredstvom protiv daljnje korozije (Antikorozin)
eygazb5e.jpg

nff5kxkb.jpg

4s73p8xj.jpg

zfuzkxb7.jpg

mi4kp4ae.jpg

4yvdyxur.jpg

iwmqrkoe.jpg

t7uwrkve.jpg

thsssa7p.jpg

Nanos crne mat temperaturno otporne boje
qyv5nngr.jpg

eh5ix2tr.jpg

xwj9mdjj.jpg

he2z7lka.jpg

jo34qrwe.jpg

xeth5cl2.jpg

odudzn7p.jpg

n8vfdbpy.jpg

Auspuh finiš
cpd7ksjr.jpg

yczniczd.jpg

bjpmjljx.jpg

jekamhzf.jpg

iq7ow4m6.jpg

6l6i6ggp.jpg

xrzus9pw.jpg

pc6dijjh.jpg

xwqkymjj.jpg

8fi8bpys.jpg

k3ko4bfn.jpg

7flwuqm6.jpg

enpp3jaa.jpg

m8rmvf9t.jpg

Izvana
wjyid357.jpg

nnemfw9g.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

ATE POWER DISKOVI SA ATE KERAMIČKIM OBLOGAMA (PAKET)
Ipak sam se odlučio za ovu kombinaciju za koju neki možda nisu pristalice ali nakon što sam vidio da za iste novce mogu dobiti ovaj set nisam se više htio zezati sa drugim puno skupljim ponudama ali lošijim kombinacijama ili OEM. Tek nakon što ih isprobam i vidim u praksi mogu dati neku ocjenu. Što se keramike tiće na YouTubeu postoji video uradak iz kojeg se može otprilike zaključiti da li je keramika dobra ili nije, a po njima keramika ipak ima svoje dobre strane. Kako god ja sam prezadovoljan sa ovim setom, a vrijeme će pokazati da li je odluka bila dobra ili ne. Hvala kolegi Anđelku iz Lagerosa koji mi je omogućio set po stvarno povoljnoj cijeni, koji ni u Njemačkoj nije puno jeftiniji jer znam koliko je bratić platio istu kombinaciju za svoju Jetta iz 2010. S tim da on nije dobio stražnje Power diskove jer se za nju ne proizvode nego obične, pa mi je još više drago zbog toga. Cijela kupovina je prošla u najboljem redu, jednom riječju za pohvalu. Ugradnja slijedi već u srijedu 01.07. 2015. kada imam dogovoren termin u ovlaštenom servisu jer imam nekih gumenih dijelova koje treba promijeniti i naravno ugradnja diskova, pa onda na registraciju. Postoji otvorenih tema oko ATE, pa ako nekoga zanima neka ih prelista.

VWCC forum
Diskovi/Pakne
ATE powe disc & ATE caremic

ATE.de
Bremsscheibe ATE PowerDisc
Bremsbeläge Ceramic
ATE Allgemeine Betriebserlaubnis (ABE) za diskove
- ATE POWER 24.0325-0113.1 - (prednji disk)
- ATE POWER 24.0309-0123.1 - (stražnji disk)

Cijena kompleta:
- Kočioni diskovi, prednji, 288mm, 5x100, ventilirajući, OE broj 1J0615301S:
ATE POWER 24.0325-0113.1 = 450,00 kn x 2 = 900,00 kn/2komada (uvoz)

- Kočione disk pločice, prednje, OE broj 1J0698151M:
ATE CERAMIC 13.0470-7122.2 = 590,00 kn/set (uvoz)

- Kočioni diskovi, stražnji, 232mm, 5x100, puni, OE broj 1J0615601P:
ATE POWER 24.0309-0123.1 = 210,00 kn x 2 = 420,00 kn/2komada (uvoz)

- Kočione disk pločice, stražnje, OE broj 1J0698451P:
ATE CERAMIC 13.0470-2894.2 = 370,00 kn/set (uvoz)
Ukupno: 2280,00 kn (gotovina) / 302,60€

Za on koji sumnjaju u ispravnost ove kombinacije ovdje je odgovor od samog proizvođača ATE.
FAQ zu ATE Ceramic Bremsbelägen
Kann ich ATE Ceramic Bremsbeläge auch mit der PowerDisc oder gelochten Bremsscheiben verwenden? Ja, dies ist technisch möglich. Die Bremsleistung bleibt bei dieser Paarung gleich hoch, wie bei einem ATE Original- oder OE-Bremsbelag. Das Zusammenspiel der beiden Bauteile kann aber zu einer erhöhten Geräuschentwicklung beim Bremsen führen. ATE Ceramic Bremsbeläge sind Beläge, die für den komfortablen Fahrer entwickelt wurden. Grundsätzlich empfehlen wir ATE Ceramic Bremsbeläge nur mit „normalen“ d.h.glatten  Bremsscheiben zu kombinieren.

Prijevod
Mogu li koristiti ATE keramičke kočione pločice s PowerDiscom ili perforiranim kočionim diskovima? Da, to je tehnički moguće. Kočione performanse ostaju iste s ovom kombinacijom kao i s ATE originalnim ili OE kočionim pločicama.

Tablica kombinacija diskovi i kočionih obloga

Tablica kombinacije diskova i kočionih obloga
lzmylww8.jpg

ATE diskovi i ATE kočione obloge (paket)
agay637k.jpg

4pe3zfce.jpg

5k962mec.jpg

tcyvh4jm.jpg

nj4g3yg6.jpg

u8rs8ukv.jpg

qzwq25w9.jpg

7ojnfo9w.jpg

u7la4ula.jpg

q47p4jie.jpg

sxq5zicm.jpg

fnvtcv48.jpg

pof4c5n8.jpg

w6r4zksy.jpg

mdqzuev3.jpg

v65zrwrd.jpg

b8uodco3.jpg

4usvhwl4.jpg

ATE CERAMIC Bremsbeläge bei PROFITEILE

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Ugradnja ATE Power diskova i ATE keramičkih kočionih obloga
Došao je konačno i taj dan. :) Jutros je Golf predan u ovlašteni Štasni servis i sutra oko 12h bi trebao biti gotov. Ima dosta posla, skidanje poluosovina i stavljanja novih unutarnjih manžeta, pa i ostalih sitnica koje su na popisu, tako da se ima što za raditi ali važno mi je da se posao napravi kako treba nego na brzaka. Susjed ga radi, pa se nadam da će sve biti u redu oko zamjene dotrajalih dijelova i ugradnje novih ATE Power diskova. Mislio sam napraviti nekoliko fotki od ugradnje ali ništa od toga, pa stavljam svoje koje sam napravio ispred servisa prije same primopredaje.

Popis radova:
1. Izmjena prednjih i stražnjih diskova sa kočionim oblogama,
2. Izmjena prednjeg lijevog zaštitnog lima od kočnica,
3. Izmjena kočione tekućine i stavljanje nove,
4. Izmjena lijeve i desne unutarnje manžete,
5. Izmjena lijevih i desnih krajnika,
6. Izmjena lijeve i desne kugle
7. Ostale sitnice...

Štasni d.o.o., Virovitica (račun)
nr3cgcfp.jpg

vhks6p9q.jpg

82zumfoe.jpg

ukke82o4.jpg

Na parkiralištu Štasni prije predaje na servis
c7fp5lp4.jpg

2o4f2yav.jpg

82wwjokk.jpg

vkkfwn8q.jpg

kzh5zvc2.jpg

nj2b9kzt.jpg

ia3vez5m.jpg

eyk8y9od.jpg

9bjnx85j.jpg

ql7pgjm7.jpg

Stari izmijenjeni dijelovi
97eunvdn.jpg

7zae32fb.jpg

fuop9aib.jpg

tbhyausm.jpg

5ewaru2z.jpg

5nmzfgnj.jpg

eeabizbw.jpg

6cldhmeo.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Štasni d.o.o. Virovitica (VW ovlašteni servis)
Ipak sam dobio nekoliko fotki od radova iz servisa, a usput odahnuo jer svi diskovi odgovaraju i nije bilo problema kod ugradnje. Ovi novi ATE diskovi sa ATE keramičkim kočionim oblogama izgledaju fantastično, baš su mu dobro sjeli uz ove obojane kočione čeljusti u crvenoj nijansi, prva liga kako je ispalo. Ovi multifunkcionalni žljebovi na diskovima daju neku sportsku notu, pa i to podigne kompletni izgled. Jedno veliko hvala susjedu na trudu i dobro obavljenom poslu i savjetniku Davoru koji mi ih napravio za uspomenu. Dolje sam stavio jedan vrlo interesantan video od ATE koji pokazuje kako se stavljaju diskovi, obloge i kakva je kontrola kod ugradnje istih. Dobro za one koji žele sami odradit ugradnju ili kontrolu nakon ugradnje.

Nekoliko fotki od radova u servisu
ebpxvpcz.jpg

ggwe6552.jpg

4g5pxdje.jpg

uxzskzpk.jpg

slcicvp9.jpg

Dolazak po auto u servis nakon završenih radova
3obr6lqq.jpg

swk39k4g.jpg

ATE Bremsscheibe und Bremsbelag richtig wechseln – Anleitung

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Agroservis STP Virovitica (tehnički pregled vozila)
Nekoliko podataka od prijašnjeg OEM seta diskova i kočionih Textar obloga i sadašnjih ATE Power diskova sa keramikom. Pošto su nove treba im do 200 km uhodavanja, pa će se tek slijedeće vidjeti razlika, nadam se sa nešto boljim rezultatima. Trenutno mogu napisati da neku poveću buku kod ove kombinacije ne osjetim, dobro primaju, nema vibracija, a konkretno će se pokazati kada budu isprobane na autocesti. Nema cviljenja pri laganom kočenju kao kod prethodnog OEM seta gore spomenutog i za sada mogu napisati da sam zadovoljan sa odabirom. Ujedno su se poboljšali ostali rezultati na EKO testu u odnosu na prošlu godinu, tako da je ulog u novo ulje i zamjene svih filtra pomoglo.

18.08.2014.
CVH STP "ENCO", SESVETE
OEM set diskova (Textar)

........................................................Lijevo...................Desno.............. Razlika
1. Osovina-radna kočnica...............3340 N...............3210 N................4%
2. Osovina-radna kočnica...............1980 N...............1660 N................16%
3. Osovina-pomoćna kočnica..........2020 N...............1780 N...............12%

02.07.2015.
AGROSERVIS STP, VIROVITICA
ATE PowerDisk sa keramikom

........................................................Lijevo..................Desno...............Razlika
1. Osovina-radna kočnica...............3100 N...............3300 N................6%
2. Osovina-radna kočnica...............1700 N...............1800 N................6%
3. Osovina-pomoćna kočnica.........1600 N...............1500 N.................6%

Tehnički pregled
63db4kjr.jpg

84fofbo6.jpg

t3mvslkz.jpg

ze2gxy6j.jpg

cvncgfm8.jpg

mvzztxuc.jpg

eeofviap.jpg

xtdsuiir.jpg

pcuqt9dl.jpg

wyloqpr8.jpg

lr4z4oqy.jpg

c4hmlx6o.jpg

tylzf4tt.jpg

mzrx784x.jpg

u5c2fgfw.jpg

apbsn33j.jpg

58g5zmmt.jpg

bxlqboby.jpg

qt3sh275.jpg

Preuzimanje registarskih pločica
mb7mtka9.jpg

h7xki6n2.jpg

z3cy8odr.jpg

obghilaj.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

SERVIS ZUPČASTOG I KLINASTOG REMENA (VELIKI SERVIS) - 07/2015
Za vrijeme tehničkog na EKO testu primijetio sam neku buku u području klinastog remena i nekako mi se činilo da su to ležajevi na generatoru, a ujedno i temperatura na njemu prilikom dodira kućišta mi se činila previsokom. Već nam se to dogodilo na G2 pa imam iskustva s time. Pošto nisam bio siguran da li su ležajevi ili možda napinjač dogovorio sam ponovno termin za servis s tim da se zamjene ležajevi na generatoru, što je i bio slučaj i kada je auto već tamo da se napravi kompletan servis zamjene zupčastog, klinastog remena, vodene pumpe, svih napinjača i servis klime u kojoj je bilo svega 205g od 750g plina R134A zajedno sa nadopunjavanjem ulja u kompresoru klime. Što se prvog i drugog servisa kod Auto kuće Štasni Virovitica ti će, mogu reći da sam prezadovoljan sa uslugom i kako se odnose prema autu. Susjed je sve korektno odradio tako da sam za sada neko vrijeme miran. Slijedi još kupovina ljetnih guma ako se nešto novaca prikupi jer su ukupni troškovi za ovaj mjesec bili podosta veliki.

Kataloški brojevi:
• Šesterostrani vijak M8 - (N10516702)
• Vijak sa cilindričnom glavom M8 - (N90339605)
• Antifriz G13 rashladno sredstvo - (G013A8JM1)
• Vodena pumpa - (03L121011GX)
• Dvostrani klinadsti remen - (06A260849C)
• Napinjač remena - (038903315AE)
• Set zupčastog remena - (038198119A)

Klima
• Plin za klimu  R134a
• Boja za klimu
• Ulje za klimu - (892764025)

Generator
• Zamjena oba ležaja - (prednji / stražnji)

Štasni Virovitica (račun od servisa)
xuwyaumm.jpg

33r5ssid.jpg

Shema
5lyzb5og.jpg

uoluq526.jpg

Štasni Virovitica (dijelovi u skladištu prije ugradnje)
lh8f5z3z.jpg

qj7cjpxd.jpg

Ugradnja zupčastog remena i vodene pumpe
cyqlfh5m.jpg

Zamjena oba ležaja na generatoru
yaoh3myl.jpg

Stari dijelovi
gm5ibv3o.jpg

8lcma7ha.jpg

g2gshacp.jpg

o6vb2jbe.jpg

zu6x864o.jpg

h774vqb5.jpg

vwzoaxyq.jpg

lwk8xfhh.jpg

dadd6afb.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

Prvo tankiranje INA BP (Eurodizel BS Class)
Ovo mi je prvo tankiranje na novoj INA BP sa Eurodizel BS Class nakon svih radova u garaži, servisiranja i registracije. Lijepo ga je nakon svega uloženog truda i vremena vidjeti u pokretu. Nakon toga sam se parkirao kod Plodina u hladu, a iza mene A5 i odmah krene spika oko auta.

rhtolye9.jpg

3qgp64yo.jpg

9dc9fli3.jpg

y99mmds3.jpg

ah5mytvn.jpg

fctsn44e.jpg

Edited by <TDI>
  • 2 weeks later...
Posted (edited)

Čišćenje krovnog prozora
Ovo je drugi puta da sam ga čistio, prvi put je bilo dosta površno. Nakon čišćenja prebrisao sam klizače i svu plastiku sa silikonskim uljem, a pošto sam na nekim mjestima vidio bijelu mast ponovno sam ju nanio. Nakon isprobavanja višak masti sam obrisao. Žao mi je što nisam rub prozora prešao sa nekim blagim sredstvom da izvučem i onu prljavštinu između rubova ali to ću drugi puta, jer dosta je nezgodan položaj kod čišćenja.

• Krovni panel - (8D0 877 071C)
• Motor krovnog prozora - (4B0 959 591H)
• Krovni prozor komplet - (847 856 915)

Golf4.de
[ANLEITUNG]: Schiebedachabläufe vorne erneuern! Ohne VW Teile ewig haltbar

Shema
owl2c8oz.jpg

j3iqmr9x.jpg

Krovni prozor na kip (prije)
wk5a6rtn.jpg

zlobqf8g.jpg

potbxzm4.jpg

gyretqpk.jpg

5pmy2u8g.jpg

pem2paqn.jpg

89ii9wtz.jpg

Poslije
hgcknb7y.jpg

oozo7et8.jpg

wcbdbyan.jpg

nkh7ecfr.jpg

x59jiswp.jpg

q4tfkndi.jpg

Krovni prozor uvučen
ehu339rc.jpg

lxo3zw9v.jpg

7q88e2je.jpg

xb762alq.jpg

gsl736oa.jpg

kovap9ff.jpg

o98l7226.jpg

8ysca252.jpg

Golf mk4 rear sunroof drain clearance

Volkswagen Jetta Leaky Sunroof Wet Floors

Edited by <TDI>
  • 1 month later...
Posted (edited)

Čepovi za podvozje i shema za narudžbu
Došle su mi neke sitnice za ugradnju, a PVC čep i kapu stražnjeg brisača sam odmah ugradio, ostala je samo blazinica ležaja od kugle ručnog mjenjača koja uskoro slijedi. Ovaj poveći čep mi je bio dosta važan jer nisam znao da tu išta dolazi, pa sam na internetu slučajno naišao na fotku, a preko ovlaštenog naručio. Podvozje sam prao sa kantom vode, Čarijem i spužvom. Ne znam više koliko kanti sam promijenio i koliko se puta pralo, ali sve ručno, tako da onaj tko vjeruje da se može ovako i sa peračem odozdo neka i dalje sanja, nema do ručnog pranja, a masnoće samo tako, godinama se taložila. Evo nekoliko fotki kako je prije izgledalo podvozje i nakon čišćenja, dosta uredno odrađeno nakon čestitog pranja.

• PVC čep podvozja........(4D0803583G)
• Blazinica ležaja.............(1K0 711 699)
• PVC kapa brisača..........(7M3 955 435 01C)

Linkovi od podvozja na nekoliko korisnih tema:
VAG Auto
zaślepka w podłodze
Din Bil hittar inte gummipluggen jag söker

Račun i PVC dijelovi
ap3245e2.jpg

qges36ft.jpg

a7zsceje.jpg

Shema čepova od podvozja i kataloški za narudžbu
g3n5c2ey.jpg

w9aeiwfg.jpg

PVC čep podvozja (4D0803583G)
9gqmole8.jpg

dz3q64qp.jpg

ggkum2j6.jpg

mutjodbx.jpg

oc3xstrw.jpg

4jd8oitf.jpg

zoxlp4to.jpg

nmelibra.jpg

Zaštita ispod motora
on9zi666.jpg

q4yf7rwh.jpg

u5bzzi22.jpg

Podvozje prije čišćenja
pr9zs8sg.jpg

bikwx669.jpg

j5rsspfn.jpg

bb6nhwpi.jpg

l2wjn44i.jpg

a428ungy.jpg

otxq6vcg.jpg

gi9gcq4h.jpg

Podvozje poslije
87y5hw98.jpg

rhov4by5.jpg

jcz3s3bu.jpg

g6xx78wq.jpg

2bihyokc.jpg

bi5p24fi.jpg

e6b46cki.jpg

l5642ft3.jpg

5qp6ciim.jpg

23c49e7m.jpg

Edited by <TDI>
Posted (edited)

UGRADNJA BLAZINICE OD KUGLE RUČKE MJENJAČA
Pozabavio sam se sa ugradnjom nakon što sam riješio podne čepove i kapu od stražnjeg brisača. Prije ugradnje provjerio sam prazan hod i kod stare je bilo nešto minimalno. Ugradnjom nove dobio sam još manje hoda, lakše se ubacuje u brzine jer je cijeli zglob podmazan iznutra, a nakon što sam na sajlama podmazao štiftove sa bijelom masti dobio sam da je ukupni dojam ipak nešto bolji nego što je bilo prije. PVC blazinica nije skupa, nešto posla ipak ima, odviju se dva torks vijaka T20, nakon toga ručica mjenjača se podigne u zrak, stavi u lijevi položaj kao da ubacujete u prvu brzinu i polako izvadite staru stavite novu blazinicu. Ujedno treba pripaziti kod vađenja da se kratka ručica na lijevoj strani mjenjačke kutije ne ubaci u gornji položaj, kako kod ugradnje nove ne bi bilo problema ali kada se gleda uloženo/dobiveno ipak se isplati. Silikonsko teflonsku mast sam uzeo u Chipoteci u Zagrebu, odmah dvije kutijice, pa neka se nađe.

• Blazinica ležaja - (1K0 711 699) - 28,90 Kn
• Silikonsko teflonska mast SMAR TF - 28,00 Kn

Nekoliko zanimljivih linkova na temu:
DIESELGEEK
Loose gearshifter? Easy fix!
• Drivetrain Bushing/Mount Compendium

Shema
5oa25l6u.jpg

Skidanje
iuqpkqed.jpg

nw8ul7cj.jpg

tdyfkgyt.jpg

pd9wy5nv.jpg

m6p4e9hb.jpg

hrtdbhyr.jpg

zm22ij7c.jpg

Izvađena stara blazinica i usporedba
vspwappd.jpg

7vuxikaq.jpg

xkyfvzyj.jpg

8uairelm.jpg

Zglob
8qn25soi.jpg

559pysjq.jpg

zt48cvfw.jpg

Čišćenje kugle
glvcjj8e.jpg

pqjxxk73.jpg

Nanošenje silikonske masti
o7hiaysg.jpg

5w5cxbi8.jpg

47n4mfgs.jpg

Završni radovi
3qlm2qma.jpg

t95c6tnr.jpg

rd7zoikl.jpg

jckr6erw.jpg

ygzna4fc.jpg

Stavljena obujmica na ručicu mjenjača
dp2eu2iv.jpg

l995a8z3.jpg

2sq44c53.jpg

cjk2bwbt.jpg

jua8suof.jpg

4sa83t4i.jpg

64gpsi2d.jpg

Podmazivanje štiftova
339nkcrz.jpg

w9bjgvus.jpg

rwb6588a.jpg

b6g4ud6k.jpg

s6op3rc4.jpg

6l54q9x9.jpg

f6a6vvbk.jpg

6cdgv55o.jpg

Poslije
soavj92v.jpg

qusqoe89.jpg

ppw83ht2.jpg

w7373l6d.jpg

tc66b78b.jpg

2o7fubjn.jpg

nwtpu7ki.jpg

miaxma46.jpg

VW Shifter How-To Videos

Dieselgeek Cable Saver: Diagnosing a bad cable end bushing

Dieselgeek Cable Saver: Installing the front to back bushing

Dieselgeek Cable Saver: Installing the side to side bushing

VW 5 speed shifter adjustment for 02J and MQ250 transmissions

DIY: How to replace your shifter bushings on your MK4 Golf/Jetta/GTI/GLI/R32

Dieselgeek short shifter installation and review DIY install on VW Jetta, Golf, (sportwagen similar)

Edited by <TDI>
  • 2 weeks later...
Posted (edited)

DVOSTRUKI DAVAČ TEMPERATURE
Od registracije vozila zezala me kazaljka temperature koja je u vožnji znala pasti na nulu, pa se ponovno nakon nekoliko sekundi vratila na 80-85/90°C. Mislio sam da je to možda što je auto stajao ali nakon što sam prelistao po internetu vidio sam da su i drugi imali slične probleme. Kod mene je bio djelomični kvar jer se znalo desiti da mi kazaljka cijelo vrijeme u vožnji  pokazuje normalnu temperaturu ali mi je dosadilo da nakon svakog paljenja barem jednom padne. Nekih vidljiv problema sa radom motora nisam imao ali se nisam više htio zezati jer dio je dosta važan za normalan rad motora. Zamjena nije komplicirana pa ako netko ima viška G13 antifriza moguće je i sam zamijeniti. Ja sam uzeo elegantniju ali zato nešto skuplju verziju i otišao u servis.

• Antifirz G013A8JM1
• Spring clip:........................VW 032121142.......(  7,74 Kn)
• Rubber o-ring:...................VW N90316802.....(  7,90 Kn)
• Temperature sensor:.........VW 059919501A....(315,74 Kn)

Nekoliko korisnih linkova na temu
2.5TDi Coolant Temperature Sensor (G62) Replacement Guide
[TDI VP] Szalejąca temperatura, wymiana czujnika temperatury
Thermostat and coolant temperature sensor removal and replacement - mk4 VW and Audi

Račun
fm9mvtjk.jpg

ETKA
bgfz52bz.jpg

Mjesto gdje se termodavač nalazi
q75ieoyi.jpg

Popis kompleta
o2iotwgq.jpg

m7oajdtm.jpg

h8f26b2k.jpg

Novi zapakirani termodavač (059919501A)
kxmuf55p.jpg