<TDI> Posted April 15, 2017 Author Posted April 15, 2017 (edited) Specifikacija materijala i dimenzije za izradu stalaka za lakiranje Pošto su me neki već pitali da li ću staviti nacrt i dimenzije u temu, evo i njih. Donji video koji sam već stavio kod lakiranja R15 čeličnih felgi je bio jedan od onih koji mi je dao ideju da napravim rotirajući, a ovi drugi su svi fiksni za odlaganje, što mi je isto bilo važno da ih imam. Ovo rotiranje kod lakiranja je dobro kod felgi sa velikom površinom kao ove u videu, ali kod onih koji imaju žbice već je malo problem, jer treba sve tri strane dobit, pa je malo teže, zato se vidi da je otvore u felgama popunio pomičući felgu polako i špricom ubacio materijal. Ostao mi je još jedan stalak, to je onaj prvi rotirajući koji nam nije uspio, pa ću ga ipak koristiti za odlaganje jer sam vidio da mi kod lakiranja trebaju pet stalaka (1+4). Rotirajući za rad, a četiri za odlaganje, pa tako mogu sve sam odradit, u suprotnom trebam nekoga da mi donese slijedeću dok ovu koja je lakirana skidam i odlažem na stalak, a to želim izbjeći, tako da je na kraju dobro ispalo. Uglavnom, ako se netko odluči za izradu dolje sam stavio specifikaciju materijala sa dimenzijama, pa tko voli neka izvoli, na ovaj ili neki sličan način. • Stalci za lakiranje felgi - (1+4) - Rotirajući za rad - Ostali za odlaganje • Specifikacija materijala: - Pravokutne cijevi 40x20....................4M - Šavne konstrukcijske cijevi 27x2.......3M - Šavne crne cijevi 1"............................1M - Betonsko željezo 8-7 2kg..........cca.3M - PVC čepovi 3/4"............................4 kom - PVC čepovi 40x20........................16 kom - PVC crijevo prozirno 8x12.................3M • Ležajevi - Transp. kotač pomični 50mm..........1 kom - Ležaj aksijalni 539..........................1 kom Rotirajući stalak sa podešavanjem visine Fiksni stalak za odlaganje felgi Felgen lackieren - OHNE Indianertanz! Rims painting goes easy! • Link do komentara na temu Edited September 27, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted April 18, 2017 Author Posted April 18, 2017 (edited) SERVIS 04/2017 (ovlašteni) Ove godine nosi se MANN kolekcija. Uzeo preko Anđelka CASTROL Edge (5W-40) ulje i filtre, a kod zamjene filtra kabine vidio sam da ona zaštitna plastika koja naliježe struže lak, pa sam odlučio da na poklopac stavim samovulkanizirajuću gumu i zalijepim sa obostranom ljepljivom trakom. Nema vibracija, ne oštećuje lak i bolje prianja. Na slici je sa folijom koja se kasnije samo skine i ostane gumena traka. Uvijek ima nešto za doradit, a ujedno prošli tjedan odradio mali servis u ovlaštenom, zamjena ulja, filtra goriva i vodilicu štapa za mjerenje ulja koji je puštao na spoju, a kod skidanja se doslovno raspao. Pošto ovlašteni dopušta da stranka može donijeti svoje ulje i filtre, odradio sam i ove godine kod njih servis da se upiše u servisnu knjižicu. Da li ću tako raditi i do kada ne znam ali za sad ostaje ovako. Filtar zraka motora i kabine sam odradio sam u garaži. • Servis 04/2017 - CASTROL Edge (5W-40) 4+1L - Filtar zraka motora - (MANN C37 153) - Filtar goriva - (MAN WK853/3X) - Filtar kabine - VAG OE (1J0 819 644A) - Vodilica od šipke ulja - (038 103 663) Račun Lageros VG Račun VW Štasni VT Shema ETKA Vodilica od šipke ulja (038103663) Castrol ulje, MANN filter goriva, motora i kabine Gumirana podloga kod filtra kabine MANN Filter motora i VW OEM kabine (zamjena) Edited September 27, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted April 26, 2017 Author Posted April 26, 2017 (edited) TREĆE STRAŽNJE STOP SVIJETLO, PREKIDAČ I GRIJAČ Grijač i prekidač stražnjeg stop svijetla Ovdje ću ukratko pojasnit tri slučaja jer su vezana za kvar istih dijelova, pa ću sve povezat u jednu cjelinu. Prvo mi je otišao prekidač stop svjetla i grijač, pokazala se žarna nit na instrument ploči i otišao u servis 03/2017. da odrade zamjenu i skidanje grijača. Najveća frka kod grijača mi je skidanja da ne pukne, pa sam to prepustio servisu i susjedu. Grijač je otišao na prvom cilindru, ugradio OEM Beru, a druge nisam htio dirat jer dok rade rade, kad ode ide zamjena. Drugih simptoma osim upaljene lampice grijača nije bilo, motor je palio bez problema i bez 1 grijača. Inače kad je pojavi greška na instrument ploči sa oznakom grijača moguće je da do greška bude i do prekidača, tako da treba provjerit obje mogućnosti. Skidanje grijača je prošlo u redu, pa sam bio zadovoljan sa poslom, usput dobio garanciju na dijelove, pa sam ostavio da ugrade i prekidač stop svjetla koji se nalazi ispred pedale kočnice. Iako sama ugradnja nije komplicirana, skineš stari, staviš novi ali zbog garancije sam ostavio da to odradi servis. Treće stražnje stop svijetlo U međuvremenu sam obavio redovni tehnički 07/2017. pregled i kod testiranja kočnice se vidjelo da ne radi stražnje treće stop svjetlo, odnosno da djelomično radi. Srećom na tehničkom me nisu zezali da to odmah moram riješit tako da su me pustili, pa sam se odmah poslije bacio u potragu za njim. Nazvao ovlašteni i dobio ponudu, prodaju samo LED kućište, ne kompletno svijetlo ali je cijena bila pretjerana, pa sam na ebay.de našao rabljeno u ispravnom stanju i uzeo ga jer sam prije skidanja htio imati dio za zamjenu. Dolje sam stavio teme u kojima smo raspravljali oko trećeg stražnjeg stop svijetla, pa je bilo savjeta možda korozija kontakta ali na kraju su ipak LE diode otišle, isprobao ju na stolu nakon skidanja, pa je dobro da sam ga uzeo. Skinut je sa G4 2003. pa nisam morao razmišljati ima li nekih razlika, a upute koje mi je poslao kolega bruiser dobro došle jer sam točno znao gdje su pozicionirane žabice, što mi je olakšalo skidanje. U temi sam malo slikovito pojasnio što se mora skinuti da bi se došlo do njega, pa ako netko bude imao sličan problem može se poslužiti fotkama i opisom. Ukratko skinuo staro treće stop svjetlo, ugradio novo i zadovoljan što sam riješio problem. Prekidač stražnjeg stop svijetla #2 Da ne bude dosadno ponovno mi se 01/2020. pokazala žarna nit na instrument ploči, a pošto sam zamijenio donji prekidač kod kočione pedale i grijač na 1 cilindru, mislio sam da mora biti neki drugi grijač na 2, 3 ili 4 cilindru, ali ne, opet dobri novi stari prekidač stražnjeg stop svijetla je otišao. Inače, ispravnost njega se može testirati putem upaljenog tempomata, ako ne radi onda je do njega jer kad je tempomat uključen i vozi se zadanom brzinom stiskanjem na pedalu kočnice gasi se tempmat, pa je to jedan od načina da se vidi da li je do njega, ali ja sam napravio VCDS skeniranje i vidio da je opet on u pitanju. Trajao je taman do isteka garancije od 2. godine. Napravio reklamaciju u ovlaštenom ali osim nekog simboličnog popusta od 10% drugo nisam mogao dobiti, a kako su se cijene dizale tijekom godina platio sam ga onoliko koliko i prvi puta 2017. Uzeo opet OEM, ali ovaj puta ugradio sam jer nisam htio vozit u ovlašteni samo zbog ugradnje, a koliko će trajat, vidjet ćemo. • Ponuda Štasni VT - (03/2017) - Samo LED kućište - (1J6 945 131C) 440,11 Kn / 58,34€ - Zamjena prekidača - (1C0 945 511A RDW) - 131,01 kn / 17,37€ - Zamjena grijača 1 cilindar - (N10 579 202) Beru - 180,12 kn+45,03 PDV • Grijač: - Navoj: M10 - Stezanje: 15 Nm • ebay.de - Stražnje stop svjetlo - (1J6 945 097C) - (14€ + 8€ HR dostava = 22,90€) • Ponuda Štasni VT - (01/2020) - Prekidač - (1C0 945 511A RDW) - 129,11 kn / 17,11€ • VCDS Ross-Tech 16955/P0571/001393 - Brake Light Switch (F): Implausible Signal Possible Symptoms • Malfunction Indicator Lamp (MIL) active • Glow Plug Indicator Light active • Brake Light(s) not working Possible Causes • Wiring and/or Connectors faulty • Fuse(s) faulty • Wrong Brake Light Bulb installed (21W instead of 5/21W) • Brake Light Bulb(s) faulty • Brake Light Switch (F) faulty Possible Solutions • Check Wiring or Connectors • Check/Replace Fuse(s) • Check/Replace Brake Light Bulb(s) • Check/Replace Brake Switch (F) Special Notes • Brake Light Switches (F) have the reputation of breaking quite often. • When found in the NAR market 2011+ (16/AJ) Jetta Sedan using PR code AW0 Version Low in addition to a BCM25/PQ25 BCM check the wiring to/from the brake light switch. Internal Ref: ST?ID=66540 Category: • Fault Codes VWCC forum • VW Golf 4 grijači - 12/2019 • Treće stražnje stop svijetlo Golf 4 - 07/2016 Upute • Third Brake Light replacement Greška na instrument ploči ŠTASNI VT račun (grijač i prekidač) ŠTASNI VT (ponuda za treće stražnje stop svijetlo) ebay.de kupovina (rabljenog stražnjeg svijetla) Stražnje stop svjetlo (ugradnja) Test starog svijetla Test novog stražnjeg svijetla nakon ugradnje Shema i ETKA Prekidač stražnjeg stop svijetla Edited October 6, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted May 1, 2017 Author Posted May 1, 2017 (edited) IZRADA INSTALACIJE ZA BORA VENTILACIJU (LE DIODE) Nekoliko fotki od izrade Bora instalacije koju sam nedavno završio, a koristio sam žice koje sam izvadio iz jednog G4, pa su istih debljina i boja kao što su na ventilacijama. Prvotno sam mislio sve napraviti sa M/Ž stopicama ali kada sam vidio da je nemoguće pronaći mikro stopice zbog debljine žice odlučio sam sve odraditi lemilicom i ispalo je bolje nego što sam mislio. U instalaciju sam dodao i dva para voda koji će privremeno služiti samo za osvjetljenje prekidača za grijanje sjedala. Iako ih trenutno nemam bitno mi je bilo osvjetljenje, pa sam to dodao standardnoj instalaciji. Stavio sam shemu, pa ako se netko odluči može se poslužiti. Ista je kao što je jedan lik iz Engleske napravio samo sam obrnuo stranu i k tome stavio dužinu instalacije, što mi se kod izrade pokazalo dosta važnim. Stavljanje ventilacije slijedi kasnije jer imam u planu još nešto ugraditi, pa bih onda sve zajedno odradio. Dodatno je kupljen termobužir CGPT 2.4/1 pa sam ga stavio, te ponovno omotao sa Tesa platnenom trakom. Vjerujem da je sada napravljeno kako treba iako sam vidio gotove instalacije koju rade poneki shopovi izvana i nigdje termobužira nego koriste samo Tesa platnenu traku s kojom se i OEM instalacija omotava. Usput sam dodao i jednu žicu (+) za W8 iluminaciju koju sam skoro zaboravio, jer planiram i ugradnju stropnog svijetla W8 LED od Passata, pa da i za to bude spremna. Instalaciju sam isprobao sa 9V DC baterijom, sve radi pa je sada spremna za ugradnju. • Materijal - Kabel - Duljina: cca. 130cm - Konektor (1J0 873 332) • Heated Seats Question - (1J0963563C / 1J0963564C) PIN 1 - (Iluminacija).........(+) PIN 6 - (Dash GND).........(-) UPUTE • Wiring loom for bora vents and W8 light • Anleitung zum Ausbau von Lüftungsdüsen • Removing Golf vents & installing Bora vents • Volkswagen Golf V6 4motion Prekidač svijetla - (6R0 941 531F APV) - PIN 58 (+) - PIN 31 (-) ili uzeti masu sa šasije Konektor (1J0 873 332) Instalacija iz G4 sa auto otpada Moja shema Shema za sjedala sa grijačima Pripremljene žice Izrada i lemljenje Isprobavanje LE dioda Bora instalacija finiš Moja shema na stolu i korišteni termobužir Primjeri izrade Bora instalacije Edited October 16, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted May 9, 2017 Author Posted May 9, 2017 (edited) RUKOHVATI DRVENI DEKOR (SKIDANJE ST SLOJA, KITANJE I BOJANJE) Došli su i oni na red, onako ostaviti nisam htio, pa sam se odlučio na bojanje. Lak koji je nanesen na drveni orahov furnir nisam dirao, pa sam ga ostavio u originalu, a ujedno je još u dobrom stanju s obzirom na godine. Svaki je bio malo oštećen, pa sam morao uzeti kit za plastiku i popuniti oštećenja jer DC boja to nikako ne bi prekrila, previše je rijetka pa se razlijeva, što je prilikom nanosa dobro, ali se zato svaka neravnina vidi kada se osuši. Zato površinu treba poravnati da bi se dobio što bolji krajnji rezultat. I ovdje kao i kod prijašnjih dijelova koje sam bojao koristio sam već dobro poznati sprej za plastiku od dolje navedenog proizvođača. U komentarima smo nešto raspravljali od raznih nebuloza poput keramičke zaštite i lakiranja i da sad ne idem u detalje ovdje ću ukratko staviti svoje mišljenje. Boja je fantastična za ovakve radove na plastici, istina, osjetljiva je kao i svaka druga koja bi se stavila, ali kad se gleda uloženo/dobiveno po meni nema bolje opcije, barem ju do sada našao nisam. Ako se rukohvat misli kompletno lakirat troškovi se penju, a sa lakom nije jednostavno raditi, niti bi to bilo u ovom cjenovnom razredu. Upitan bi bio i krajnji rezultat, jer teorija je jedno, a praksa nešto sasvim drugo. Po meni kad se ova boja od korištenja zasjaji, a hoće jer se radi o rukohvatima, da ne govorim da će sa vremenom biti i ogrebotina, što od noktiju i prstenja, jednostavno se skinu i ponovi postupak bojanja, vrlo jednostavno. Zato mislim da je ovo vrlo pristupačno rješenje za odradit skoro pa svu plastiku na kojoj je nanesen Soft Touch mekani sloj i kojeg se svi želimo riješiti kad počnu problemi s njime. • Proizvođač: MOTIP-DUPLI GmbH, Njemačka - Dupli-Color (Motip), Black Mat (Crna boja za plastiku), 2 u 1 - Sprej doza 400ml 3 - Artikl: 11518 DC - Cijena: 87 kn / 11,53 € - Datasheet DC - (Gdrive) • Drveni dekor - (str. 5) - (kupljeni set) • Postupak i priprema plastike prije bojanja: 01) Nanijeti Permetal na površinu, bolje djeluje dok je niža temperatura, 02) Ostaviti da djeluje 5 min. pa ponovno nanijeti i tako nekoliko puta, 03) Sa drvenom daščicom skinuti sloj ako ide teže ponoviti sa Permetalom, 04) Skinuti sav sloj Soft Touch sa drvenom daščicom, 05) Oprati rukohvat sa Likvijem ili Čarlijem sa malom spužvom, ne onom grubom stranom, 06) Uzeti vodobrusni P800-1000, pa na mokro cijelu površinu lagano priječi dok se sve ne skine i postane glatko, 07) Oprati ponovno sa Likvijem ili Čarlijem za suđe, prirodno osušiti i ne brisati plastiku sa krpom jer se stvara statički elektricitet, pa navlači mucice i prašinu, 08) Ako ima kakva rupica ili je zagrebano pokitati sa običnim kitom i poravnati površinu, sve odraditi na suho, 09) Staviti na stalak i prijeći sa DC-om 3-4 ravnomjerna sloja sa 20cm udaljenosti, 10) Međusušenje slojeva cca. 3-5 min. ovisno o vanjskoj temperaturi. • Rukohvati (poklopac) 3B1 867 171E - Rukohvat prednji L 1J0 867 171B/C - Rukohvat poklopac prednji L 1J0 867 172B/C - Rukohvat prednji D • Rukohvati (unutarnji dio) - Rukohvat unutarnji desni stražnji - (1J0 867 180A) - Rukohvat unutarnji lijevi stražnji - (1J4 867 180A2) Dupli-Color sprej za plastiku Skidanje Soft Touch sloja Kitanje i priprema za bojanje Bojanje rukohvata Bojanje unutarnjih rukohvata (1J0867180A), (1J4867180A2) Edited October 16, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted May 10, 2017 Author Posted May 10, 2017 (edited) Ugradnja drvenih dekor rukohvata Nekoliko fotki za usporedbu PVC rukohvata kako su prije izgledali i sada nakon bojanja i ugradnje dekor rukohvata. Jedini dio na autu koji me dugo smetao, pogotovo taj mekani i ljepljivi sloj kojeg sam se napokon uspio riješiti. Dolje sam stavio upute kako se rukohvati skidaju u .pdf i JPEG formatu kad ga već imam. Ovi dekor rukohvati su mi baš sjeli, ne mogu ih prestat gledat, melem za oči. • Upute - G4 Door Trims - (skidanje rukohvata) Upute u slikama Prije (obični rukohvati) Poslije (dekor rukohvati) Edited October 16, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted May 11, 2017 Author Posted May 11, 2017 (edited) Ručica mjenjača drveni dekor (1J0 711 113 AQ) Zamijenio sam i nju za ovu sa drvenim dekorom koja je skinuta iz G4 4Motion V6 modela, odnosno sav drveni dekor je izvađen iz njega. Sviđa mi se rama iako je fejk krom ali zato je prava koža umjesto one umjetne i plastične ručice. Ovo je ono što sam htio od interijera i mogu samo reći, prezadovoljan. Upravo onako kako sam gledao neke fotke koje sam našao kao ogledni primjerak tako je i ovo ispalo. Iako nisam znao da će sve ići glatko ali odigralo se kako sam zamislio, sasvim drugi osjećaj kada je pod rukom lakirano drvo umjesto plastike. • Ručica mjenjača 6 brzina - (1J0 711 113Q FEU) • Ručica mjenjača 6 brzina (drveni dekor) - (1J0 711 113 AQ) Sheme Prije (1J0 711 113Q FEU) Poslije (1J0 711 113 AQ) Edited October 16, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted May 21, 2017 Author Posted May 21, 2017 (edited) Porsche 911 Turbo Cabriolet (997) (2008) - 480KS Malo se provozao u Porscheu, nije prvi puta, već sam vozio Porsche 911 Carrera davnih dana, a sad ovu zvijer. Lijepo bi ga bilo vidjet u garaži, onako za stalno. Ujedno sve paše, crna boja, moja omiljena, crvene kočiona kliješta, skoro pa isti Golf 4 haha, ali što ćeš, sve lijepe stvari kratko traju. Meni osobno bi se više svidio Porsche sa tvrdim krovom ali ovo mami osmijehe svakome. Našao fotke iz 05/2002. kada sam prvi put sjeo u Porsche 911 Carrera, a pored njega moj G2 1.6 GTD zmaj. Eto, sad samo da mi još jedan od njih ostane za stalno u garaži i nitko sretniji. Wikipedia • Porsche 911 (996) Carrera Wikipedia • Porsche 911 Turbo Cabriolet (997) - (2008) - Zapremina: 3.6L - Cilindara: 6 - Snaga: 480KS (353kW) - Okretni moment: 620Nm / 1950 Rpm - Brzina: 310 km/h - Potrošnja: 12,9L Porsche 911 (996) Carrera Porsche 911 Turbo Cabriolet (997) - (2008) Edited October 17, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted June 10, 2017 Author Posted June 10, 2017 (edited) UGRADNJA BORA DEKOR VENTILACIJE Dodatno sam u ovlaštenom naručio i PVC rame za lijevu i srednju ventilaciju, dok se desna strana hvata za samu ploču i stvarno dobro sjedne, pogotovo srednja koja ulazi točno u dimenziju otvora, dok spužva zabrtvi prijelaz jer kod nje su otvori manji nego kod standardne Golf 4 ventilacije. Mnogi zaborave na te rame ali one itekako imaju svoju funkciju, tako da kad se već uzima Bora set za ventilaciju uz nju bi bilo dobro i njih odmah uzeti da se posao ne radi dva puta. Zadovoljan sam kako je sve odrađeno i sjelo u interijer, baš su podigle izgled, a ove dekor pogotovo. Uzet i novi 2DIN kavez na koji se mogu staviti dekor lajsne, moj je obični, pa sam i to riješio. Uskoro slijedi ponovno akcija bojanja interijera, bit će u slijedećem postu jer sam i ovu konzolu ispod ručne odlučio obojati. Oguljena je na nekoliko mjesta, pa će potrajat dok sve složim. Hvala kolegi Ivanu (raxivan94) oko potvrde pinova i spajanja instalacije, konzultacija uvijek dobro dođe kada je struja u pitanju, mada sam se i sam dobro informirao oko svega. Usput sam uzeo novi motorić za klimu jer mi je izbacivao grešku i zvučnu izolaciju motora, uglavnom račun poveći, pa kad je bal nek je maskenbal. VWCC forum (tema) str. 6 • Bora instalacija - (izrada) • Bora ventilacija - Lijeva rama - (1J1819185A)...........................(22,21 kn) / 2,94€ - Srednja rama - (1J0819197A).........................(43,81 kn) / 5,81€ • 2DIN dekor kavez - (1J1 858 069G 01C)........(1560,51 kn) / 206,87€ • Motorić klime - (1J1 907 511A).......................(713,63 kn) / 94,60€ • Upute - (Gdrive) - HowTo-BoraVents - Einbau_bel._Bora_lueftungsduesen - Wiring diagram Golf/Jetta 97--14163. Edition 03/01 Štasni VT račun ETKA Shema rastavljanja Bora ventilacije PVC Bora rame Rastavljeni dijelovi interijera Skidanje G4 ventilacije (desna strana) Skidanje G4 ventilacije (srednja) Skidanje G4 ventilacije (lijeva) Wiring Diagram No: 17/4 Golf/Jetta on page 97-157. Shema konektora (1J0972999) Prekidač svijetla Konektor (1J0972999) Provlačenje instalacije i spajanje sa prekidačem Finiš VW Bora Lueftungsduese ausbauen Edited October 17, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted June 25, 2017 Author Posted June 25, 2017 (edited) BOJANJE SREDIŠNJE KONZOLE I OSTALIH PVC DIJELOVA OD INTERIJERA Krenulo je sa središnjom konzolom i nakon što sam ju obrisao vlažnom krpom počeo se skidati sloj, a taman sam sve dijelove htio montirati nazad. Puko mi je film, pa sam se odlučio da sav taj ljigavi sloj skinem i da konačno mogu normalno održavati plastiku u interijeru kako treba. Postupak isti kao i kod svih drugih bojanja koje sam prethodno radio. Ne poznajem nikoga tko je ovoliko dijelova od interijera sredio, valjda sam jedan od rijetkih, ali netko krenut mora. Krajnji rezultat očekivano dobar, DC sprej se ponovno pokazao kao dobar izbor, pogotovo u ovoj reljefnoj plastici gdje se sve pokrije i nije toliko osjetljiva na ogrebotine kao kod glatke, ali kao što sam već spomenuo bolje opcije uloženo/dobiveno od ovog za sad nema. • UPUTE (skidanje dijelova) - G4_covers_trims • Proizvođač: MOTIP-DUPLI GmbH, Njemačka - Dupli-Color (Motip), Black Mat (Crna boja za plastiku), 2 u 1 - Sprej doza 400ml 3 - Artikl: 11518 DC - Cijena: 87 kn / 11,53 € - Datasheet DC - (Gdrive) • Kataloški brojevi dijelova - Prednja središnja konzola.....(1J1863201D) - Središnja konzola...............(1JO863323N) - Poklopac rukonaslona.........(1JO864279Li) - Poklopac rukonaslona.........(1J0864280re) - Oplata volana donja..............(1J1858366A) - Oplata volana donja..............(1J1858367C) - Poklopac D...........................(1J1858247B) • Postupak i priprema plastike prije bojanja: 01) Nanijeti Permetal na površinu, bolje djeluje dok je niža temperatura, 02) Ostaviti da djeluje 5 min. pa ponovno nanijeti i tako nekoliko puta, 03) Sa drvenom daščicom skinuti sloj ako ide teže ponoviti sa Permetalom, 04) Skinuti sav sloj Soft Touch sa drvenom daščicom, 05) Oprati rukohvat sa Likvijem ili Čarlijem sa malom spužvom ne onom grubom stranom, 06) Uzeti vodobrusni P800-1000, pa na mokro cijelu površinu lagano priječi dok se sve ne skine i postane glatko, 07) Oprati ponovno sa Likvijem ili Čarlijem za suđe, prirodno osušiti i ne brisati plastiku sa krpom jer se stvara statički elektricitet, pa navlači mucice i prašinu, 08) Ako ima kakva rupica ili je jako zagrebano pokitati sa običnim kitom i poravnati površinu, sve odraditi na suho, 09) Staviti na stalak i prijeći sa DC-om 3-4 ravnomjerna sloja sa 20cm udaljenosti, 10) Među sušenje slojeva cca. 3-5 min. ovisno o vanjskoj temperaturi. Dupli-Color sprej za plastiku Shema konzola Središnja konzola prije (1J1863201D) Skidanje ST sloja Središnja konzola (1J1863201D) bojanje Središnja konzola ispod ručne (1J1863201D), prije bojanja Središnja konzola ispod ručne (1J1863201D), bojanje Ostali dijelovi prije Skidanje ST sloja Bojanje Edited October 18, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted June 25, 2017 Author Posted June 25, 2017 (edited) Pretinac za rukavice (1J1 817 101A) Nakon gornjih dijelova odlučio sam se i na njega jer nije bilo izbora, a na njemu se površina ljepila na sami dodir. Taj pretinac mi je bio trn u oku, nikako tu prašinu koja se zalijepila za sloj skinuti. Preko zime još kako tako, preko ljeta živi užas, jer se sloj doslovno topi i na dodir je ljepljiv, katastrofa. Permetal zakon za skidanje Souft Touch sloja i bez njega teško da bih uspio ovoliko posla napraviti, hvala Dado na savjetu. Što se nanosa boje tiče jedan savjet, iako je ovo mat sprej ako ga se blizu nanosi i stvara tekući sloj na površini vrlo lako se pretvori u sjajni, znači koristiti ga po uputi proizvođača i nanositi ga na udaljenosti od 20cm od površine. Još jedan savjet, kod gornjih dijelova koje sam prethodno bojao, ovdje mislim na oplate kod 2DIN kaveza, površina mi je ispala baršunasto sjajna. Nisam ju htio dirat jer mi se činila vrlo simpatično, ali kod pretinca mi je bilo važno da dobijem taj mat izgled, pa sam koristio metodu duple udaljenosti i tako sa nekih 40 cm nanio završni sloj i dobio stvarno mat koji je potpuno isti kao instrument ploča. Tom metodom se dobije da se boja u zraku već stvrdne i pada na površinu kao prašina, pa se dobije baš mat izgled. Kada se boja dobro osuši, površinu prebrisati vlažnom mikrofibrom da se pokupi taj višak koji se stvorio na površini i nakon toga imamo baš lijepi mat izgled pretinca kao u originalu koji se uklapa sa gornjom instrument pločom. • Pretinac za rukavice - (1J1 817 101A) • UPUTE - (skidanje dijelova) - G4_covers_trims Dupli-Color sprej za plastiku Shema pretinca Upute za skidanje Pretinac (1J1 817 101A) prije Rastavljanje Skidanje ST sloja Bojanje Sastavljanje pretinca Pojačanje sedmog vijka Dodatna izolacija iza pretinca sa Armafleksom 9mm Edited October 18, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted June 29, 2017 Author Posted June 29, 2017 (edited) 2DIN DEKOR KAVEZ (UGRADNJA) Došao je i on na red, meni jedan od važnijih detalja jer na onom običnom površina je bila sva izgrebana, a izgled živi užas, što znači da ako bih to htio srediti da donekle izgleda išlo bi skidanje i bojanje. Prednost ovog sa lajsnama je da se mogu skinuti i staviti lajsne po želji, što je veliki plus, a o samom izgledu kada su lasne na njemu ne treba ni govoriti. Polovni je teško naći, na auto otpadu ih nisam uspio vidjeti, tako da je odluka pala na novi. Skup je ali je nov i znam da perca koja drže lajsne nisu potrgana, jer uglavnom to zna biti problem. Dosta njih koji ih skidaju ne znaju postupak, a on je jednostavno klizni i treba ih samo spustiti kod skidanje prema dolje, stavljanje je obrnuto. Odradio i nešto ostalih radova koje sam imao kod ugradnje dekor kaveza, pa sam usput očistio CLIMAtronic panel koji na lijevoj strani ima mali ventilator, ispuhao ga i očistio. Skinuo sam kutiju koja se nalazi ispod akumulatora i očistio sve, napravio zaštitu oko akumulatora koja je sada kako sam zamislio, a Armaflex se i ovdje pokazao kao dobar izbor. • 2DIN dekor kavez - (1J1 858 069G 01C) • CLIMAtronic - (3B1 907 440C) Štasni VT račun (06/2017) ETKA i shema 2DIN dekor kavez (novi) Primjer rabljeni sa interneta i lajsnama Usporedba dekor i fiksnog kaveza Vađenje fiksnog 2DIN kaveza Čišćenje CLIMAtronica Skidanje kutije ispod akumulatora Zaštita za akumulator Edited November 17, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted July 1, 2017 Author Posted July 1, 2017 (edited) BORA VENTILACIJA I DRVENI DEKOR (INTERIJER) Ovako to na kraju sada izgleda sa obojanom plastikom interijera s kojom sam se dobrano namučio, ugrađenim dekor kavezom i zajedno sa Bora ventilacijom. Tako sam i zamislio gledajući fotografije od nekoliko V6 4Motion Golfova na koje sam naišao. Dekor je kompletno iz jednog takvog izvađen, a Bora dekor ventilacija je dodatak koji je vrlo rijedak, a meni neopisivo drag, tako da sam prezadovoljan urađenim poslom. Konačno sam se riješio Soft Touch sloja i njegove ljigave površine oko konzole, ispod volana, a pogotovo pretinca što je bila strašno za vidjeti, ujedno skoro svaki ima izgrebane lajsne oko radija, pa to jadno izgleda, a sada sam sa ovim dekorom dobio elegantan i pristojan izgled unutrašnjosti. Bilo je dosta posla ali se isplatio svaki tren koji sam proveo u garaži znojeći se danima da bih došao do ovog konačnog rezultata. Ove drvene lajsne na kavezu su mi tako dobro sjele da mi oko bježi samo na njih, pa u vožnji moram pazit, jednostavno predobro. VWCC forum (tema) str. 5 • Drveni dekor set - (kupovina) VWCC forum (tema) str. 6 • Bora dekor ventilacija - (ugradnja) Bora ventilacije zatvorene Bora ventilacije otvorene Sa upaljenim ledicama Noćna Edited November 17, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted July 7, 2017 Author Posted July 7, 2017 (edited) OKVIRI ZA TABLICE Neki dan su mi stigli i ugradio da se riješim onih sa natpisom na rami, a i inače nisam neki ljubitelj istih. Prvo sam bio zagrijan za originalne ali sve sa crvenom crtom okolo okvira imaju dolje natpis GTI, a za dizele imaju GTD ali sivom, tako da mi to nije pasalo jer mi se crvena više sviđala, a inoks ne volim, pa je odluka pala na ove. Na AHW-Shop.de ima dosta izbora, pa ako nekoga zanima može tamo pogledati što imaju u ponudi, a ove sam našao na ebay.de i rekoh to je to što tražim. Iako ni sa njima nije bilo lako jer prodavač nije imao dostavu za HR, pa sam ih poslao bratiću u DE, a on ih je prvom prilikom donio. Kod montaže sam prvo stavio na dva vijka, pa onda na četiri da pojačam jer je rupa bilo, no sviđa mi se to da se tablica prvo namjesti unutra i ona sama stoji u okviru, a donja perca ju guraju gore, tako da se samo poklopi i tvori jednu cjelinu bez prekida. • Okviri za tablice (crveni rub) - 14,99€ Paket Prednja strana Stražnja strana Usporedba Edited November 17, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted July 8, 2017 Author Posted July 8, 2017 (edited) VOLAN DRVENO KOŽNI TROKRAKI (1J0419091BT) Nisam mogao izdržat, a da se ne pohvalim jer mi je u dolasku. Nešto što sam planirao ali niti zamisliti da će se ostvariti, pogotovo ne ove godine. Ovdje bih se zahvalio kolegi Srđanu (VWTDI) što je stavio link. Iako je prvotno možda ispala kao šala krenulo je zaozbiljno i kolegi Marku (markol5) koji je cijelu logistiku obavio, od dogovaranja i pregovaranja do prijevoza, što nije bilo lako i bez njega neostvarivo, tako da se obojci od srca zahvaljujem, dečki pravi ste, to je forum i kolegijalnost. Nekoliko slika iz oglasa i sve što u ovom trenu imam, a kasnije kada mi stigne bit će još materijala, no bitno je da se vidi i da kataloški broj odgovara, iako imam info da ni sa drugim modelima ne bi bilo problema ali ovo mi je draže da se sve poklopilo. Unazad nekoliko mjeseci imao sam prilike vidjeti dosta takvih drveno kožnih volana na kojima je koža bila u boljem stanju ali drvo je kod svakoga bilo oštećeno. Ovdje je u perfektnom stanju dok je koža nešto lošija, no i za to ima lijeka i nju je lakše srediti. Što reći, prezadovoljan kako se ovo sve odigralo, za ne povjerovat. Oglas OLX.ba (BIH) • Volan trokraki Mahagoni drvo Koža VW Golf Passat - (190KM) • Volan drveno kožni trokraki - (1J0 419 091BT) Fotke iz oglasa Skidanje volana Nakon primitka paketa u Grude (BIH) Markove slike ST (HR) Edited November 21, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted July 16, 2017 Author Posted July 16, 2017 (edited) Meguiar's Quik Interior Detailer (čišćenje interijera) Kolega Kamenarić me pitao kako se pokazao Quik Interior Detailer od Meguiar'sa pa sam ga isprobao prije nekoliko mjeseci i nedavno poslije ugradnje dekora ali ovo je materijal od prvog pranja. Pošto mi je ovo prvo detaljnije čišćenje uzeo sam prije njega Likvi da odmastim svu površinu, a po vodi se vidi koliko su oplate bile prljave i tek nakon toga nanio Detailer. Nema se puno što reći nego zadovoljan sam s njim i stvarno je mat, upravo ono što sam tražio. • Sredstvo za brzo i detaljno čišćenje unutrašnjosti Meguiars QUIK DETAILER INTERIOR - 14€ • Spužva od mekane pjene 2kom (promjer 10cm) Meguiars SOFT FOAM APPLICATOR PAD - 1,50€ kom Prije Poslije How To Use Meguiar's NEW 2010 Quik Unterior Detailer Cleaner Edited November 19, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted July 22, 2017 Author Posted July 22, 2017 (edited) Hidraulična tekućina (G00400M2) - provjera razine Namjera mi je bila zamijeniti servo ulje, pa sam nazvao ovlašteni radi cijene i kakav je postupak oko izmjene. Nakon nekoliko razmijenjenih postova skužio sam da nemaju uređaj koji potpuno izvlači ulje iz kompletnog sustava nego nakon mog nagovaranja da mi ne odgovara samo nadolijevanje pristao je da može isprazniti iz posude i iz crijeva dovoda i povrata. Zamjena servo ulja u ovlaštenom košta cca. 350 Kn / 46,40€ i za njega ne postoji servisni interval nego samo provjera razine. Pošto je ulje po izgledu čisto, bez nečistoća u posudi i dovoljno ga ima mislim da nema potrebe za izmjenu, barem ne za sada, a kasnije ću vidjeti. Ujedno sam čep od posude pritegnuo do one druge crtice kako treba biti jer je prije bio na sredini, mala kontrola ali mirniji jer znam da je sve u redu. • Hidraulična tekućina (G00400M2) • How to Check Your Hydraulic Power Steering Fluid OEM hidraulična tekućina Upute Posuda Otvorena posuda Poklopac "Na točkovima" - zamena ulja u servo volanu, Wynn's Edited November 19, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted July 25, 2017 Author Posted July 25, 2017 (edited) PREDNJA D/L VRATA (INSTALACIJA), UNUTARNJI RUKOHVAT I PREKIDAČ Nešto materijala od prije kako sam radio popravke na desnim i lijevim vratima. Na vozačevim je bila puknuta košarica za rukohvat, pa sam uzeo novu i zamijenio, a usput sanirao sve što je bilo odmotano, pa i potrgano od žabica do gumenih dijelova koji su čak ušli iza limene oplate, pa sam ih morao izvlačiti. Nakon desetak godina vidi se kako tekstilna traka zna popustiti. Sve sam sanirao, omotao sa novom Tesa trakom gdje je trebalo, a na završni spoj sam stavio nešto Neostik ljepila tako da sam siguran da se više neće odmotavati. Na desnim vratima mi je otišla crvena ledica od prekidača za spuštanje i dizanje prozora, pa sam morao skinuti oplatu i promijenio kompletan prekidač. Ostala su mi dva od stražnjih ručki, pa mi je sada dobro došao, a usput sam sve trake i žabice sredio, očistio zvučnike, pa su sada sva vrata sanirana i čista. Alat i materijal - Tesa traka - Neostik ljepilo - Pištolj za vruće ljepljenje • Unutarnji lijevi rukohvat (1J1 867 179A B41) - 120,93kn / 16€ Shema Unutarnji prednji L rukohvat Oplata L vrata (saniranje kablova) Čišćenje zvučnika Rukohvat finiš Prednja desna vrata (skidanje oplate i saniranje) PVC vruće ljepljenje zareza Finiš Edited November 22, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted August 1, 2017 Author Posted August 1, 2017 (edited) ALU FELGE SPEEDLINE SL 1750 R15 (2001) - (DRUGI SET) Počeo raditi na drugom setu alu felgi koje sam kupio početkom godine. Felge su iste kao i one koje sam dobio uz auto, a pošto mi se sviđaju uzeo sam još jedan jer je bila prilika. Ima nešto sitnih površinskih oštećenja mada ništa što se sa malo kita ne da poravnat ali su svi rubovi felge sačuvani što mi je važnije. Na slikama je i moj vjerni pomagač Miško koji mi da je podršku da ustrajem. • Podaci o felgi - VW SL 1750 Speedline - Kataloški: (1J0 601 025AL) - Novi kataloški: (1J0 601 025 BDZ31) - Žbica: 13 - ST5 Italy - 6J x 15 H2 - 5/100 - ET38 - R15 - Godina proizvodnje: (10/2001) Shema Alu felga (nova) ZUBAK Sesvete (ponuda) Prvo pranje Drugo pranje, kitanje, brušenje Edited November 21, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted August 5, 2017 Author Posted August 5, 2017 (edited) VAKUUM CRIJEVA, KROMIRANI VENTILI I KAPICE, IZVLAKAČ Nešto sitnica što sam nedavno uzeo pa jedan zbirni prikaz svega. Već neko vrijeme tražim polu kromirane TR412 ventile za alu felge, svidjele su mi se jer sam ih vidio na drugom setu felgi koje sam uzeo, pa sam ih htio imati kad ih sredim. Usput uzeo i crvene kapice, punu vrećicu koje će mi biti za R15 čelične felge, a tu je i alat za skidanje ISO stopica koji će mi dobro doći kod instalacije i ugradnje tempomata. Vakuum crijeva od 3 i 4mm koje smo Dino i ja uzeli u C-Mod u Zagrebu po preporuci kolege RAZZORa da se i njih konačno riješim nakon duge potrage, te jedan mali izvlakač za skidanje ruke brisača, a dobro će doći i za ostale stvari. Mali dodatak oko vakuum crijeva pošto sam bio u potrazi i uzeo od (N 0202821) 1,30M od jedne auto kuće po preporuci savjetnika iz ovlaštenog jer se poznaju i na kraju ispalo da ne odgovara, jer je predebelo i pregrubo, a meni je trebalo za rezervu na AGR/EGR i za ostale spojeve prema N75 ventilu. Ono koje je gore je još dobro ali ima sitnih pukotina, pa sam preventivno htio nabaviti za rezervu. Na kraju je i dobro ispalo jer za EGR treba crijevo užeg unutarnjeg promjera fi 3mm, dok oni koji idu prema N75 ventilu su fi 4mm, tako da sam kojim slučajem uzeo ovu ponudu od ovlaštenog pod kataloškim (N 0202821) u dimenziji od 5M za 560 kn / 74€ dobro bih se zeznuo, jer s njim ne bih mogao ama baš ništa. Moj savjet uzet nova silikonska sjajna ili skinut OEM sa nekog Golfa i vozi, za neku treću opciju za sad ne znam. Dolje sam stavio otvorenu temu na našem forumu na vakuum crijeva i ventile za gume, koga zanima može prelistat. VWCC forum • Vakuum crijeva • Ventili za gume Ktataloški brojevi • OEM Vakuum crijevo (038 131 055 BA) • OEM vakuum crijevo (N 0202821), 1,30M (150 kn / 20€) CMod Zagreb • Vakuum silikonsko crijevo 3mm • Vakuum silikonsko crijevo 4mm • Kromirani ventili TR412C • PVC ventil kapice crvene • Alat za vađenje ISO stopica • Izvlakač sa 3 kraka mali 75mm Shema AGR/EGR ventil vakuum crijevo fi 3mm OEM vakuum crijevo (N 0202821) CMod vakuum silikonska crijeva 3 i 4mm Shema raznih ventila Polu kromirani ventili TR412C Na alu felgi (stari ventili) Crvene PVC ventil kapice Alat za vađenje ISO stopica na električnoj instalaciji Primjena Edited November 22, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted August 15, 2017 Author Posted August 15, 2017 (edited) TEMPOMAT (GRA) Golf 4 dizel TDI/SDI Konačno sam ga uzeo nakon nekoliko kombinacija koje sam imao. Prvo sam mislio uzeti originalni ali ovlašteni ih više nemaju u ponudi, zatim preko AHW-Shopa (96,50€) ali ni tu cijena nije bila baš prihvatljiva, od kineskog sam odustao, da li sam ga trebao uzet i zaboravit pokazat će vrijeme, za sad je pala odluka i uzeo preko Kufatec.de jer su mi dali popust od 10€, pa je na kraju ispalo donekle prihvatljivo. Dodatno sam se htio informirati oko kataloškog, pa sam kontaktirao našeg ovlaštenog i Zubaka, od njih sam dobio neki čudan broj, kasnije sam skužio da ih je ovlašteni imao u ponudi i prodavao baš te ručice od Kufatec firme jer mi je savjetnik dao kataloški (KU30037), a kasnije poslao i presliku zaslona da se uvjerim, no radilo se artiklu pod kojim je zaveden u firmi Kufatec i pod tom šifrom su ga prodavali. Sve u svemu zadovoljan kupovinom, a idući tjedan mi stiže jer sam poslao bratiću, inače bi poštarina za Hrvatsku iznosila dodatnih 25€ što mi je bilo previše, pa sam i na tome uštedio. Alternativa je skinuti neki rabljeni sa auto otpada, nadajući se da je još vizualno u dobrom stanju ali sa Passata 3BG jer je veća šansa da ih se nađe, kod Golfa 4 je to dosta rijetko bilo u ponudi i išlo je uglavnom uz dodatnu opremu. • Kataloški OEM brojevi: - Tempomat Golf 4 (1J0 953 513) - Tempomat Passat (8L0 953 513J) - Tempomat Passat (8L0 953 513S) MFD volan • Kataloški od Kufatec.de - KU30037 • KUFATEC.DE_GRA (Tempomat) für Diesel TDI-SDI - (69,00 €) - Tempomat (popust 10€).................................59,00 € - DHL prijevoz u DE............................................5,50 € - PayPal..............................................................2,07 € - UKUPNO........................................................66,57 € Sheme Preslika zaslona iz ovlaštenog Kufatec.de Edited November 22, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted August 20, 2017 Author Posted August 20, 2017 (edited) Restauracija drveno kožnog volana bojanjem (1J0419091BT) Odlučio sam se na bojanje kože jer sam htio da originalni šavovi ostanu, ujedno oštećenja su bila površinska, pa je bio idealan kandidat za takvu vrst popravka i to samo na lijevoj strani, nikakvih dubljih niti pukotina nije bilo dok je na desnoj koža bila samo sjajnija od korištenja, pa je bojanje ispala najbolja opcija da se opet dobije tvornički izgled, a sve drugo ostaje u originalu što mi je i bila namjera. Odradio sam to kod Željka u Španskom, vjerujem da je već poznat jer i po ostalim forumima kruži njegov broj mobitela, a ljudi su zadovoljni. Ujedno vraćen je mat izgled, pa čak i miris kože se osjeti, a sama priprema i bojanje nije baš jednostavna, slike sve govore. Dino i ja posjetili smo ga prošli mjesec i vidjeli u radionici gdje se bavi restauracijom jednog Mercedesa 280 SEL koji izgleda kao da ga je vrijeme zaobišlo. Neki dan je Dino (G2 LTD) stigao do mene sa volanom, pa smo obavili malo upoznavanje grada i druženje u dvorcu Pejačević uz malu zakusku, hvala Dino. • VWCC forum - Kupovina volana - Restauracija volana lakiranjem • Kataloški broj volana (1J0 419 091BT) Shema Volan iz paketa Volan nakon restauracije i bojanja kože Mercedes 280 SEL Edited November 22, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted August 29, 2017 Author Posted August 29, 2017 (edited) Tempomat (1CO 953 513A 01C) Prošli tjedan ga je bratić iz DE donio pa nekoliko fotki. Pregledao sam hrpu instalacija i vidio da su prijašnji imali dodatno dva konektora s kojima si mogao uzeti struju s (S5) bez da se zarezuje originalni kabel sa nekom Scotch konektor stopicom ili lemljenjem što sam imao prilike vidjeti, tako da ću naručiti ta dva konektora i ISO stopice, pa uzeti struju na taj način iz kutije gdje su osigurači. Dodatno sam numerirao pinove sa etiketama jer na žicama su utisnuti brojevi ali pošto se jako slabo vidi i k tome sve su žice iste boje stavio sam ih da mi olakša kod umetanje pinova u konektor. • VWCC forum - TEMPOMAT (GRA) Golf 4 dizel TDI/SDI • OEM kataloški broj - Tempomat (1CO 953 513A 01C) - Instalacija (3B0 971 425A) Pinovi su: PIN 1 PIN 2 PIN 3 PIN 9 S5 (+5V DC) • KONEKTORI - Single ISO konektor muški.........(191 972 701) - Single ISO konektor ženski........(191 972 711) • JUNIOR POWER TIMER (ISO stopice) -JPT ISO stopica (muška) 2,8mm - (N10318905) za žicu presjeka 1,0 mm2 -JPT ISO stopica (ženska) 2,8mm - (N90684405) za žicu presjeka 1,0 mm2 Shema Tempomat (1CO 953 513A 01C) JPT ISO stopice ženske Konektori Instalacija sa konektorom (3B0 971 425A) Edited November 22, 2025 by <TDI>
<TDI> Posted September 3, 2017 Author Posted September 3, 2017 (edited) Pokrov volana, motor i ruke brisača Nakon skidanja dijelova radi ugradnje tempomata odmah sam se odlučio i za bojanje pokrova volana koji je jedini još ostao za sređivanje, a novi dosta koštaju. Vjerujem da sam ovim potezom obojao skoro pa sve dijelove od unutarnje plastike. Nije mi jasno kako netko može toliko izgrebati pokrov oko volana, kao da na slijepo ubada ključ. Ujedno sam očistio motor i navoj brisača tako da je spremno za ugradnju, čekam još dva konektora koja sam naručio od ovlaštenog, pa planiram do kraja idućeg tjedna sve dovršiti, a instalacija je provedena tako da je ostalo samo ponovno brtvljenje poklopca elektro kutije, vraćanje ručice koja je već složena i naravno volana. Dolje sam stavio jedan interesantan video kako popraviti poluge brisača kada teže ili sporije brišu, uglavnom problem je u osovinama koje su u aluminijskom kućištu i kad nestane podmazivanja prvo dolazi do unutarnje oksidacije, a rezultat tomu je otežana vrtnja. Ugrađena mazalica na aluminijsko kućište je jedno od rješenja, pa se jednostavno podmaže. Drugo, da se obje osovine skinu jer dolje postoji osigurač koji te dvije drži, podmazati ih sa masti i vratiti nazad. Svoje sam namakao u silikonskom ulju nekoliko dana jer nisam imao vremena pozabaviti se time, pa se nadam da sam tako eliminirao problem do danjeg ali ako primijetim da se teže vrte znat ću gdje treba tražiti problem. Evo nešto za luka93 koji je spomenuo isti problem za pokrov volana, skinut dio, obojat i vratiti ga nazad. Postupak je isti kao i za svu ostalu plastiku što sam prethodno bojao, a bome bilo ih je. • Kataloški brojevi: - Pokrov stup volana gornji - (1J0858565F 2AQ).............207,68 kn - Pokrov za stup volana donji - (1J0858559D 1QA).............546,18 kn - Motor prednjih brisača - (1J0 955 325A) - Ruka brisača L Bosch Aero - (1J1 955 409D) - Ruka brisača D Bosch Aero - (1J1 955 410D) • Dupli-Color sprej za plastiku - Proizvođač: MOTIP-DUPLI GmbH, Njemačka - Dupli-Color (Motip), Black Mat (Crna boja za plastiku), 2 u 1 - Sprej doza 400ml 3 - Artikl: 11518 DC - Cijena: 87 kn / 11,53 € - Datasheet - (Gdrive) • Postupak i priprema plastike prije bojanja 01) Nanijeti Permetal na površinu, bolje djeluje dok je niža temperatura, 02) Ostaviti da djeluje 5 min. pa ponovno nanijeti i tako nekoliko puta, 03) Sa drvenom daščicom skinuti sloj ako ide teže ponoviti sa Permetalom, 04) Skinuti sav sloj Soft Touch sa drvenom daščicom, 05) Oprati rukohvat sa Likvijem ili Čarlijem sa malom spužvom ne onom grubom stranom, 06) Uzeti vodobrusni P800-1000, pa na mokro cijelu površinu lagano priječi dok se sve ne skine i postane glatko, 07) Oprati ponovno sa Likvijem ili Čarlijem za suđe, prirodno osušiti i ne brisati plastiku sa krpom jer se stvara statički elektricitet, pa navlači mucice i prašinu, 08) Ako ima kakva rupica ili je zagrebano pokitati sa običnim kitom i poravnati površinu, sve odraditi na suho, 09) Staviti na stalak i prijeći sa DC-om 3-4 ravnomjerna sloja sa 20cm udaljenosti, 10) Međusušenje slojeva cca. 3-5 min. ovisno o vanjskoj temperaturi. Sheme Dupli-Color sprej za plastiku Pokrov volana prije Priprema za bojanje Finiš Shema brisača Motor i ruke brisača prije Poslije Navoj ruke brisača Wischergestänge Audi TT, Golf 4 schmieren gängig machen Edited January 13 by <TDI>
<TDI> Posted September 17, 2017 Author Posted September 17, 2017 (edited) TEMPOMAT UGRADNJA (1CO953513A 01C) Nešto informacija oko ugradnje koju sam riješio prošli tjedan, pa da podijelim iskustva ako se netko odluči. Bilo je nekoliko verzija, da to odradim u ovlaštenom, pa sam napravio upit ali od Zubaka nisam dobio odgovor iako znam da su ih ugrađivali i od našeg lokalnog servisa ali oni to nisu nikada radili a nekog kolegu u blizini nisam imao da mi pomogne, pa je odluka pala da to odradim sam, ujedno riješio sam jako puno ostalih stvari koje u ovlaštenom ili da sam privatno ugrađivao ne bih mogao jer se dosta vremena izgubi na čišćenje, bojanje pokrova volana, ponovnog omotavanja kablova, provlačenju instalacije tempomata, čišćenje i podmazivanja zglobova motora brisača, ponovnog brtvljenja elektro kutije. Od svih dosadašnjih ugradnji koje sam do sada radio ova je bila najzahtjevnija i najteža kao što to uvijek biva kada se prvi puta nešto radi. Prije ugradnje proveo sam dosta vremena na internetu da se upoznam pa sam proučavao razne projekte članova i tako prikupio dosta informacija, a neke jako korisne sam dobio sa ruskog foruma jer su slikovno imali dosta materijala koji su mi pomogli oko nekoliko problema. 1) Kako izvaditi ISO stopicu S5 jer postoji dodatni zatvarač u kutiji za osigurače, 2) Kako spojiti i uzeti struju jer instalacija dolazi bez konektora, 3) Kuda idu pinovi da sam siguran da je sve dobro spojeno. Dolje ću staviti nešto od prikupljenog materijala koji sam izabrao jer ima dosta važnih stvari koji mogu pomoći i nešto video uradaka koji vizualno mogu biti od koristi kao kod ponovnog stavljanja deflektora vode. Materijala ima dosta, pa ću podijeliti u nekoliko postova, a ako se netko odluči da sam želi odraditi ugradnju i ako ima pitanja može me slobodno kontaktirati, iako ovakvim pojašnjenjem vjerujem da će svima olakšati posao oko tempomata, a tu su i upute od Kufateca koje sam stavio na svoj Gdrive, koje se mogu skinuti i uvelike biti od koristi kod ugradnje, kao i ostali materijal na koji sam naišao i podijelio ovdje na forumu. VWCC forum - (Kupovina) str. 6 • TEMPOMAT (GRA) Golf 4 dizel TDI/SDI • Kataloški OEM brojevi: - Tempomat Golf 4 (1J0 953 513) - Tempomat Passat (8L0 953 513J) - Tempomat Passat (8L0 953 513S) MFD volan • Kataloški od Kufatec.de - KU30037 VWCC forum - (Paket) - str. 6 Tempomat (1CO 953 513A 01C) • OEM kataloški broj - Tempomat (1CO 953 513A 01C) - Instalacija (3B0 971 425A) Shema pinova Konektor T10e crni (1J0937733) Pin 1........................Pin 5 Pin 2..........9...........Pin 6 Pin 3..........10..........Pin 7 Pin 4.......................Pin 8 Konektor (8E0971980) od ručice tempomata.........konektor T10e crni (1J0937733) od elektro kutije Pin 1 Not assigned Pin 2 on/off..............................................................ide u......Pin 1 (plavo/siva)........JPT iso stopica Pin 3 button set/delay.............................................ide u.......Pin 2 (crvena).............MPT iso stopica Pin 4+7 reset/resume saved speed/accelerate......ide u.......Pin 3 (crno/bijela)........MPT iso stopica Pin 5 reset/resume saved speed/accelerate..........ide u.......Pin 9 (bijela)................MPT iso stopica Pin 6 (+) on/off Pin 7 switch Pin 8 Not assigned Switch for cruise control system MK4 (Scheme) Upute za ugradnju tempomata • Kufatec.de_(GRA)_Tempomat_ver.1.09 (13.07.2017) • Golf 4 Variant_(GRA, Tempomat) • Original Einbauanleitungen (GRA) • Einbau GRA im Golf 4/Bora,A3,TT • Instructions for installing a Retrofit Cruise Control Kit_MK4 Shema Shema konektora (8E0 971 980) Shema konektora T10e (1J0937733) Skidanje volana Skidanje ruke brisača (izvlakač 75mm) Skidanje motora brisača Nakon skidanja (prostor) Deflektor vode (1J1 819 415B) Skinuti dijelovi Lajsna vjetrobranskog stakla TESA traka (omotavanje kablova) Izoliranje žice od pokazivača smjera Activate Cruise Control VCDS-VW Audi Skoda Seat Original GRA Tempomat Hebel Nachrusatz SET fur Skoda fabia Scheibenwischermechanik Wechseln (Scheibengestänge) Golf IV VW A4: Turn Signal Switch Replacement https://www.youtube.com/watch?v=ip6doPZfTSA • Link do komentara na temu Edited January 14 by <TDI>
Recommended Posts