Kefren

Član
  • Content Count

    73
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Kefren

  1. Pozz, Da li netko ima iskustva sa Polom 1.6 75ks iz 1997. godine i vučom auto prikolice? Hvala
  2. Kefren

    POLO 6N1 Vuča prikolice

    Ništa ekstremno. Mislim vući prikolicu 120kg i teret na njoj od oko 400-500kg max. Čuj, moj je stari svojevremeno sa Golfom II d 54ks 100 nm vukao priklokicu bez problema - cijelu kuću smo tako napravili. E sad me zanima ista stvar za Pola (6n1) 1.6 75ks 126nm. Na papiru su podaci bolji nego za duju. Ali... Ja ne mislim ništa ekstremno vući ali ponekad će trebati povući nekih 500tinjak kg na relaciji 50 km. Ima nešto uzbrdica i nizbrdica ali to je sve u dužinama od nekih 500tinjak metara. Ma i ja mislim tako vući nekih 500 kg na relaciji Rijeka - Krk.
  3. Pozdrav svima! Zanima me kakva su iskustva navedenog motora obzirom na probleme oko lanca razvoda ventila. Danas mi je jedan prodavač u VW rekao da je bilo dosta problema sa ovim motorom. Friend mi ima Audi A3 2009 godište (1.4 TS 122ks - isto je razvod sa lancem) sa nekih 200.000 i nema nikakvih problema. LP Davor
  4. Da li je br okretaja na leru od 675 o/min normalan ili je to previe nisko. To me zanima iz razloga to sam promjenio ecu na mom polotu i sad imam ecu od golfa 3. Prije su mi okretaji bili oko 850 o/min i to mi je bilo ok. Adaptaciju klapne nisam uspio napraviti sa vagcom-om ali auto lijepo radi tako da mi to ne smeta jedino to su mi okretaji niski. Na netu sam vidio da je to za golfa ok, dok je za polota za isti motor ecu programiran da daje gotovo 200 o/min vie. Inace, ostalo je ok i auto se ponaa odlično to se tiče performansi i potronje. Mislim da mi i neto manje troi nego dok je imao originalnu ecu. Ecu sam promjenio iz razloga to je auto trzao ponekad u vožnji. Sada sam rijeo taj problem iako sam gotovo sve promjenio na motoru. Djelovi koje sam mjenjao: bobina, kabeli, svjećice, lambda sonda, katalizator, klapna gasa, distributor paljenja, vakum cijevi - motor je vukao i fali zrak, očićeni injektori, servo bubanj od kočnica, nepovratni ventil na vakumu za servo bubanj, pumpu goriva. Svaki put kada bi neku navedenu komponentu promjenio auto bi radio za nijansu bolje ali nikako nisam uspio rijeiti to povremeno trzanje, sve dok nisam konačno promijenio i ecu. Negdje prije sam već pisao o tome a sada sam konačno rijeio problem!! Pozz!
  5. Kefren

    POLO 6N1 AEE 75 KS

    Ok moram onda opet spojit na vag com pa vidjet sto pokazuje.
  6. Pozdav, kao što naslov govori auto mi trza dok ubrzavam (osjeti se i gubitak snage) i primjetio sam povećanu potrošnju goriva od prosječno 8l/100 km sada mi je nekih 10l/100 km. Svjećise su promjenjene prije nekih 30.000 km (NGK) - mislim da nisu uzrok. Na VAG COM-u dijagnostici nema nikakvih grešaka. Lamda šeta uredno od 0,1 do 0,9. Tako da izgleda da je i lambda sonda ok. Uglavnom auto se ponaša kao da je hladan i kao da je vani -10 a ne +20. Još nešto npr. kada vozim po ravnome ili nizbrdici u 3. brzini i kada pustim gas pri okretajima od recimo 3.500, onda auto usporava, padaju okretaji i kod okretaja od 1.500 čuje se lagano pucanje iz auspuha onako kao kod sportskih automobila. Mislim da se malo osjeti i miris benzina ali ne znam da li je to samo subjektivan osjećaj. Što bi bilo uzrok ovome problemu. Pozz Davor
  7. Kefren

    POLO 6N1 AEE 75 KS

    Zaboravio sam to pogledat na vag comu ali kazaljka od temperature uredno se podigne i stoji na sredini pa mislim da senzor temperature pokazuje ispravne vrijednosti (u koliko je kazaljka vezana uzi senzor).
  8. Kefren

    POLO 6N1 AEE 75 KS

    Evo, promjenio sam kablove - BERU. Cijena 361 kn. Usput sam promjenio i svjecice NGK - cijena 54 kn/kom. Nema razlike, auto i dalje trza - onako lagano bas da te zaj.. i da ne mozes lagano odgonetnut kvar. Stvarno ne znam vise sto bi moglo bit neispravno na mom autu. Mislim da je dobro da sam promjenio kablove jer su originalni probijali na sve strane. Pumpa goriva je isto nova (nekih 2.5 godina). Da li vam jos sto pada na pamet. Dakle auto trza dok ubrzava. Nekako mu fali snage. Na dijagnostici nema gresaka. Kada pustim gas u 3. brzini kada okretaji padnu na cca 1500 onda se cuje lagano pucanje (brbotanje) u auspuhu onako kao kod sportskih auta. Potrosnja goriva skocila sa 8 na 10 l/100 km.
  9. Kefren

    POLO 6N1 AEE 75 KS

    Ucinio sam to danas po mraku. Skinuo sam filter zraka i promatrao. Nije bilo probijanja. Onda sam kablove malo pospricao sa vodom sa pumpicom za cvijece i kablovi su poceli iskriti. Iskrili su kablovi u podrucju zadebljanja iznad svjecica cilindara 1 i 4, te na dva kabela na razvodnku paljenja - isto oni zadebljani djelovi ispred lulice. Sta bi to sad znacilo da su kablovi dali svoje jer iskre samo kada su mokri. Ako moram mijenjati kablove koje da stavim-molim preporuku za nesto kvalitetnije. Pozz.
  10. Kefren

    POLO 6N1 AEE 75 KS

    Kablovi su original 1996. godište. Izgledaju dosta dobro na oko. Pozz.
  11. Kefren

    POLO 6N1 AEE 75 KS

    Da, bobina je nova BERU. Promjenjena prije cca. 10.000 km.
  12. Upravo me zvao mehaničar. Izgleda da je riješio problem. Navodno da su bile loše instalacije (iza kutije sa osiguračima/relejima). Nadam se da je to sada to. Još je promjenjen i servo bubanj od kučnica koji je najvjerojatnije propuštao vakuum (pa su mi možda okretaji varirali zbog problema vakuuma). Sve u svemu sada predstoji period testiranja pa ću se za par dana javiti sa utiscima. Još jednom bi se htio svima zahvaliti koji su se uključili u ovu temu. Pozz!
  13. Kao što sam topic kaže, jedva sam startao auto nakon što je stajao na parkingu 6 dana. Dođem sa puta, stavim ključ u bravu, dam kontakt, pričekam kao i obično da pumpa goriva odradi svoje i nakon toga okret kuljuča za startanje. Motor se okreće, i ništa. Ok, kažem ja - nema veze startat će iz druge, kad ono isto. Neće pa neće. Nikad, ali nikad mi se do sada nije dogodilo da mi auto nije startao iz druge. Pkušam ja ponovo, treći put, četvrti i ništa! Akumulator ok! Gorivo ok! Već sam postao očajan jer mi je auto bio u ZG a ja moram u RI. Nazovem svog mehaničara i čovjek kaze, probaj iskopčat map senzor, pa onda probaj startat. Napravim ja to i opet NIŠTA! I onda iziđem van, pa guranje, pa u drugu brzinu pa pokušam startat na stari način, i opet ništa. I dok sam tražio broj od vw servisa u zg, nakon jedno 2 min, pokušam ja još jednom startat i auto starta onako jedva kao da je prvo startao samo jedan cilindar, pa nakon par sekundi drugi, pa onda nakon par sekundi dođu okretaji na cca 1200 i onda na 900 kao kad je sve normalno. Nakon toga sam vozio do Rijeke bez problema. Opet starta kao prije, bez problema. Interesantno je i to da niti prije ovoga nije bilo nikakvih problema sa autom. Motor je radio uglađeno kao urica. Da li imate bilo kakvih ideja što je to moglo biti?
  14. Molio bi forumase da mi objasne kako relej od pumpe goriva dobija signal za start pumpe goriva, ocito je tu moj problem jer kada smo izvadili relej i kratko spojili pinove pumpa vrti bez problema. Elektro shema spajanja releja bi mi dobro dosla. Pozz!
  15. UPDATE! Morao sam auto otpeljat kod mehaničara jer je stanje postalo sve gore i gore. Nisam ga mogao startat na parkiralištu ispred kuće. I kad sam već mislio zvat vučnu službu, dođe moj mehaničar do auta, sjedne u njega, ključ u bravu i starta od prve. Ništa, odveze ga u garažu i sutra dan opet mu nije startao. Nije problem niti u svjećicama, razvodniku paljenja, kablovima, već u releju od pumpe goriva. U stvari relej je ispravan jer kad smo stavili novi isto nije pumpa goriva radila. Kada se kratko spoje pinovi u relej ploči pumpa radi i sve je ok, ali relej ne dobiva nalog za start pumpe. E sad treba otkrit zašto je to tako! Pozz, Davor!
  16. Hvala na odgovoru. Možda su svjećice imaju nekih 25.000 km. Da barem trza ili nešto, kad upali radi ko urica - nema nikakvih problema.
  17. Danas u jutro opet problemi. Uhvatio je tek iz treće. (vrijeme je vlažno već tri dana pada kiša) Nakon toga radi ok! Znam da mi propušta vakum bubanj od servo kočnica - da li to može biti uzrok??? Molim za pomoć jer mi se čini da ću ostat negdje sa autom. Bio sam jučer i kod mehaničara, spojili smo se na VCDS i nema nikakvih greški. Pozz, Davor
  18. Da, moguće da sam presaugao motor i da je u cilindrima bilo viška benzina. Najvjerojatnije je bio neki problem sa iskrom. Mislim dok sam ga gurao da sam osjetio miris benzina (vjerojatno kroz auspuh). Ok, ako je iskra što bi moglo bit u kvaru. 1. Svjećice, 2. Kabeli, 3. Razvodnik paljenja, 4. Bobina, 5. Hall sender? Još nešto, ponekad kada mi se auto ugasi na nenormalan način, npr kada se penjem na veliku bankinu. Onda mi se zna poremetit mislim klapna gasa, pa onda okretaji idu gore, dole (sami od sebe) i auto zna cukat pri 1750 o/min. I minimum bude povišen (cca. 1100 o/min). Nakon nekog vremena to se samo od sebe vrati u normalu (nakon nekih 1000 km), i onda bude sve ok. Da li je to eventualno povezano sa navedenim problemom nemam pojma ali ipak sam vam i to naveo pa ako netko zna u čemu bi mogao bit problem...
  19. Znaci po mraku dignut haubu pa pregledat da li ima kakva iskra oko kabela?
  20. Da, padala je kiša. Kablovi od svjećica izgledaju na oko ok. Kako bi mogao provjeriti kablove osim vizualno?
  21. Hm, ne vjerujem da je faza ili da je remen popušten. Remen sam mijenjao prije nekih 25.000 km. (u svakom slučaju mogu to provjerit). Baš sam gledao u Autodata, tamo piše da je mogući problem u imobilizeru. I baš sad razmišljam obzirom da sam se vraćao sa puta (avionom), možda se što poremetilo sa kodom u ključu uslijed skeniranja na aerodromima (ukupno sam provukao ključ 6 puta kroz X-ray skener). Kako sam mjenjao motor (a time i kompjuter i imobilizer), ključ sa kodom je napravljen u jednoj radnji prema originalu, tj. ja nemam original ključ nego nekakvu kopiju. Sad je opet sve ok! Ne znam i prije sam provlačio ovaj kjuč kroz raznorazne skenere na aerodromima i nisam imao nikakvih problema. Ne bi htio ovim postom vas navući na krive zaključke, ali baš me muči razlog nemogućnosti startanja motora, stoga molim cijenjene forumaše da izraze svoja mišljenja.
  22. Pozdrav, učinio sam sve kako je opisano u manualu od ross-techa: Procedure for performing a Throttle Body Alignment on Cable-Throttle Cars: These are cars with a physical cable between the accelerator and the throttle, but WITHOUT an ISV. Turn the key on but do not start the car. [select] [01 - Engine] [Measuring Blocks - 08] Group 098 (Note: Some SIMOS or Marelli ECU's use Group 001 such as ADY & AEE engines) [Go!] [switch to basic settings] Once you do this you will see the top right display say ADP RUN. The TB adaptation is being done as soon as you switch to basic settings. You will see the values change and hear the TB cycle for the first few seconds then it will stop. Leave it in Basic Settings for about 30 seconds. [switch to Meas. Blocks] button and you're all set. Be sure not to touch the accelerator and make sure the engine is NOT running when you do this! Naravno nisam uspio.
  23. Kao što je navedeno u topicu zanima me kako se popravlja tj. gdje je lampica od kontrole i distribucije zraka za kabinu. Hvala.
  24. Molim pomoć! Dakle radi se o Polu 6n1 sa aee motorom od 75 ks (prešao 150 000). Prije sam vozio Polo 6n1 1.4 AEX 60 ks. 1. Razočaranje je bilo jer "novi" auto ne ide ništa bolje nego 1.4 (60 ks). 2. Potrošnja je bila oko 10 l/100 km. Spajanjem na dijagnostiku uočio sam grešku na lambda sondi. Nakon izmjene potrošnja je drastično pala na nekih 7-8 l / 100 km, što je rješilo problem pod točkom 2 ali, auto i dalje ne razvija snagu kakvu ja mislim da bi trebao. Mjero sam i ubrzanje od 0-100 km/h i iznosi oko 15s. Tvornički podatak je 12,2 s. Dakle ubrzanje isto kao i 1.4, jedino što je konačna brzina nešto veća i na nižim okretajima ali dok uhvatim konačnu brzinu trba stvarno proći jako dugo vremena. E sad još nešto. Na dijagnostici sam primjetio visoku temperaturu usisnog zraka koja iznosi oko 94°C (a trebala bi se kretat od 15-70°C). Što mislite da je ovdje problem. Ja sumnjam na nekoliko stvari ali ih za sada neću iznositi jer me zanimaju vaša mišljenja.