<TDI>

Member
 • Content Count

  4531
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  183

<TDI> last won the day on June 27

<TDI> had the most liked content!

Community Reputation

421 Excellent

6 Followers

About <TDI>

 • Rank
  R36

Profile info

 • Name
  Christian
 • Vehicle
  VW Golf 4 TDI (96kW) Champ Ed.

Recent Profile Visitors

18968 profile views
 1. Uzmi bateriju i baci pogled unutra, ako nešto uočiš onda idi na vađenje istog, to je zasad najlakše bez skidanja otvora za ventilaciju. Usisavač sa produženom plastičnom cjevčicom može isto dobro pomoć pri izvlačenju, osobno isprobao i puno puta mi pomogao, drugo ti zasad nemam što za dodat.
 2. <TDI>

  PlZ hellp

  Izvade se žice odgovarajućim alatom iz konektora od B6, staviš onaj koji odgovara na tvom i vozi.
 3. <TDI>

  Skidanje gumirane zaštite s plastika

  Na žalost ipak sve ide u tom pravcu, tako da se servis Abload.de kojeg sam koristio skoro 10. godina 30.06.2024. gasi, pa s njim nestaju i sve fotke koje su u temi. Nije to to ako se stavi link i sve fotke u jednu hrpu bace, ovako složeno je pregledno i dobro pojašnjeno, a to mi je i bio cilj, da su većina postova neke upute kako sam nešto odraditi i imati neku zadovoljštinu i uspomenu, bez slika i teksta teško je razumljivo većini koja možda i nije toliko vična samostalnim radovima. Materijal mi je posložen po mapama pa nije problem sve dignut na drugi servis, već sam našao koji predlože bivši koji se gasi, a zove se Directupload.eu, pa sam neke zadnje postove već stavio na njega. Isto besplatan, ove godine 20. godina od kada je u funkciji i vidim da ga stalno poboljšavaju, mana mu je zasad što ne vidim broj fotke u linku pa je teško znat koja je, sve ostalo ima kao bivši servis i za sad zadovoljan, sve ostalo ovisi od admina da mi da ovlasti da ih ponovno vratim, nadam se da će mi izaći u susret kao i prošli put kad me Photobucket zeznuo.
 4. <TDI>

  Skidanje gumirane zaštite s plastika

  Eto, onda je bilo bezbolno kao vađenje pokvarenog zuba. Vjerojatno jer je takva plastika, usput i utjecaj Permetala jer je odmašćivač, a na glatkoj se baš vidi, na reljefnoj koliko me sjećanje služi nešto manje. Zato je bojanje najbolje rješenje, jest da nije za svakog jer nemamo svi iste vještine niti znanje, ali ako se odlučiš pregledaj moju temu i vidi kako sam radio pa samo kopiraj. Fotke od teme su vidljive još do 01.07.2024. poslije toga servis se gasi pa će sve nestat, za stavljanje istih morat ću pitat admina ako mi bude dozvolio da ih ponovno vratim, a za to trebam vremena kojeg trenutno nemam.
 5. <TDI>

  Skidanje gumirane zaštite s plastika

  Zeznut je taj sloj za skidanje, na nekim mjestima gdje je onako ljepljiv ide bez problema i skine se fino i čisto, tamo gdje je još u dobrom stanju mora se malo i fizički pogurat, a za to sam si napravio špahtlu od mekog drveta da što manje oštetim plastiku. Onda nanosim Permetal više puta i dulje ostavljam da djeluje i sa špahtom vidim koliko ga je nagrizao, pa malo četkanja, pa malo Permetala, pa špahtla i tako ga dobijem, uglavnom praksa je ovdje dobra škola i kad se jednom nauči ide. Kod ove glatke se sve vidi pa nije zahvalna, reljefna je nešto bolja po tom pitanju ali je zato teža za skidanje ako je sloj još u dobrom stanju.
 6. <TDI>

  Skidanje gumirane zaštite s plastika

  Aceton je po svojim svojstvima odmah iza razrjeđivača, a on je otapalo, što znači da nije pogodan za plastiku. Imam ga i testirao sam ga i nije to to, lagano otapa gornji sloj plastike pa zato nije onako bijela. Etanol i alkohol 70% ne pomažu kod ovog, čak ni IPA koja je jača ne bi pomogla. Permetal ili nešto slično za čišćenje pećnica je zakon, sve ostalo je gubljenje vremena, više posla, a manji učinak skidanja. @ MateV, taj sloj se sa godinama jednostavno pretvori u ljepljivu masu, po zimi još kako tako, po ljeti je to živi užas, zato je skidanje jedino rješenje. Da, kao što sam naveo da bi se boja nanijela i da to drži mora biti i podloga pripremljena kako treba, zato se sloj prebrusi i odmasti poslije toga, ali ne radim to antisilikonom (iako ga imam) jer je to plastika pa se stvara statički elektricitet nakon brisanja i navlači sve moguće na površinu, zato koristim drugu metodu, ali pošto ne želiš bojati nema potrebe da ovdje objašnjavam, ovo drugo sam ti rekao kako bi se moglo riješiti. I kod mene su neki od držača polomljeni, jedan čak i na dva mjesta ali sam to riješio 2K epoxy ljepilom, dodatno stavio malo veću podlošku da vijak ima veću površinu prihvata i sve pet.
 7. <TDI>

  Skidanje gumirane zaštite s plastika

  Da rezimiram što sam htio kazat, uzmeš Permetal i odradi skidanje ove tvoje bitumen ljepenke, nakon tretiranja plastičnih dijelova samo operi u običnoj vodi i dobro iščetkaj plastiku, bolje se skida sloj sa ove reljefne sa četkanjem i nemoj nanosit nikakve domaće odmašćivače nakon toga tipa Čarli ili Likvi, samo dobro operi dijelove nakon Permetala, iščetkaj taj sloj u vodi, isperi, osuši i vidi rez. Ova reljefna plastika bi trebala ispast dosta dobra i bez nekog dodatnog tretiranja (bojanja ili nanošenja silikonskog spreja), tako da ako ti je to O.K., ostavi kako je ugradi i vozi, ako neka dobije mramorni efekt ili je malo na nekim mjestima izblijedila može se nanijeti tog silikonskog spreja da malo kašira i to je to, drugog savjeta ti za sad nemam, kad nećeš bojat.
 8. <TDI>

  Skidanje gumirane zaštite s plastika

  Nisi to trebao radit sa benzinom jer nema svojstva skidanja, osim što si taj zaštitni sloj razlio kao bitumen ljepenku. Sad će to bit malo veći problem za skinut, da si odmah išao Permetalom bila bi pjesma. Kad sam pripremao plastiku za bojanje onda sam ju dodatno prebrusio i odmastio, to je priprema za bojanje po PS-u, zato je bijela, nije to sve od Permetala, iako nije niti sva plastika od jednakog materijala proizvedena, pa su moguće oscilacije, a najgora je ova glatka jer se na njoj sve vidi. Nešto slično sam odradio na vanjskom deflektoru vode, na onoj PVC zaštiti ispod brisača na vjetrobranskom staklu. Ta plastika mi je izblijedila pa ju nisam htio bojat, jer DC sprej nije namijenjen za PVC plastiku koja je izložena vanjskim utjecajem, pa sam odradio drugu metodu. Imao sam onaj jeftini jumbo silikonski Cockpit sprej 750ml od vanilije i onako dobro opranu plastiku nanio 3. sloja sve dok materijal više nije upijao i odstajao dan, dva. Plastika je dobila svoju prirodnu boju, odbija vodu i sve pet, već godinama je isto, a pere se Sonax šamponom i nema promjena. Tako se moglo i ovdje kod tebe odradit, mislim ja to ne bih, prebojao sam kilometre plastike u interijeru, doslovno sve što se moglo, ali ova metoda je za lijene i možda bi bila pogodna i za tvoj problem.
 9. Pokušavao sam nešto preko savitljive cjevčice da podmažem prednji ležaj ventilatora ali teško ovako na autu, nemoguća misija, inače DC motor odzada ima mesinganu čahuru, meni je smetalo kad ga okrenem u suprotnom smjeru pa malo zacvili, ali pošto je ležište osovine od mesinga on je samopodmazujući materijal pa nema potrebe za podmazivanjem, a do njega se tek ne može bez da ga cijelog odvališ odzada, zato je i stavljen, to sam naknadno saznao kad sam ga vidio rastavljenog.
 10. Požuri se, proći će ljeto dok ti napuniš klimu i isprobaš. Kod mene se ventilatori nikad nisu palili bez klime, sa klimom se pale oba, čak i kad sam stavljao novi termostat pa radio čuku vremena na mjestu da se zagrije, odvozio nekoliko km pa se vratio u garažu i ništa, a vani baš bilo vruće, novi termostat drži kazaljku na 90C zakucanu ali ih nisam nikada čuo da se pale. Gledao sam onaj YT video i lik kada je mijenjao termostat čekao je jedno sat vremena da se motor ugrije na mjestu i pred kraj ga je stisnuo na 2000 o/min. na kratko i tek kad je preko VCDS-a temperatura došla do 93 °C onda su se upalila oba, inače dizelu treba dosta da dosegne tu temperaturu, a u normalnoj vožnji i kad ima vanjsko hlađenje rijetko prelazi tu granicu.
 11. Dobro mi je onda Google preveo, tamnoplava boja, i da, mislio sam na prvog plavca. Potraži malo po projektima u G4 da li je netko stavljao gewinde i koje pa vidi u komentarima što se pisalo, mislim da ima čak i hrpa otvorenih tema po pitanju gewindi, pa možda naletiš na info koji te zanima, forum je prava enciklopedija što se tog tiće i meni je pomogao puno puta. Koliko sam skužio iz pisanja ovo bi ti trebao biti neki auto za pokazivanje ili ti Show car, onda bi pravac prema gewindama možda bio baš ono što tražiš, ostaje pitanje što uzet od ovih prihvatljivijih marki jer si KW već u startu izbacio, ali vjerujem da imao i nekih koji ne ruše budžet toliko. Baci pogled na neke teme pa odvaži il gewinde il nešto iz Eibach kolekcije, sretno i čekamo rasplet.
 12. Ne znam što ti "teget" znači, morao guglat, vjerujem da misliš na onaj plavi G4. Stavi onda gewinde pa namještaj visinu po potrebi, mislim da bi ti to bila najbolja opcija kad ne želiš vraćat na tvornički.
 13. Imaš gore link na trgovinu koju sam ti stavio koja se bavi baš Detailingom, napravi upit i naruči si set koji ti odgovara za tvoj tip kože, imaju kvalitetne proizvode. Perač nije nužan, može se i ručno ali ako želiš uložit i to je opcija. * PH Detailing ZG Ul. I. Resnik 60, 10000, Zagreb +385 99 662 6226 info@ph-detailing.hr
 14. <TDI>

  ključ g4

  mur3633, tvoj G4 je starija generacija kao njegov, daj mu kataloški od svog ključa pa nek naruči onda po njemu, sigurnije nego ovako naslijepo. Uzmi sa dva dugmeta, ako ima i po kataloškom koji ti kolega pošalje sa 433MHz, a dalje kako bude.
 15. <TDI>

  ključ g4

  Kad se nešto radi valja napraviti koju fotku, pogotovo ako je negdje kataloški naveden, da je, imao bi info i o MHz odmah.