<TDI>

Member
 • Content Count

  4380
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  151

Everything posted by <TDI>

 1. Super, toliko da imam uvida koliko su te dijelovi koštali i što si uzimao, naravno svi tražimo da što povoljnije platimo ali da nije nauštrb kvalitete, barem je tako kod mene. Ništa, sretno sa ovim problemom i nadam se da ćeš ga što prije riješiti, javi kakvo je stanje kada pronađete kvar.
 2. Da, baš te ide ali bit će sve O.K., malo strpljenja naći će se kvar već. Zanimala bi me lista dijelova što si sve zamijenio, koji proizvođač, njihova cijena i gdje je uzeto pa ako imaš račune da ih ovdje staviš ili napraviš listu sa cijenom i ovim testiranjem glave i koliko je sve to na kraju koštalo. Dobro radi usporedbe cijena jer si dijelove sada friško uzeo pa da imamo, nije hitno kada nađeš vremena.
 3. Ne kukaj Joka, dobro si prošao nakon svega, glava čitava, nije pukla, a na putu ti se motor pregrijavao, tako da je onda super ispalo. Ovakve stvari se događaju, bolje sada nego kasnije, prati i javi majstoru pa će on dalje rješavati. Kada se sjetim onog tvog starog Passata i taj je imao problema, ajoj. Passat AFN 81KW - pukli klipovi afn Najsmješnije mi je bila ona fora sa tvojom fotkom od klipova i guzom koja se kasnije pojavila, nasmija me do suza haha. @mur3633, da, baš, bolje ne dirati dok sve fino radi, a i za ovu godinu mi je dosta radova na motoru, odmaram do danjeg. Mislim da je kod tebe loše odrađeno bušenje i stavljanje uložaka u glavu, ako je fulao nagib kuta i za nekoliko 0,10mm ili uložak nije bio točno izmjeren koliko je ulaz za diznu na glavi pa je dizna udarala o uložak, tko će ga sada znat, ujedno moguć i uzrok svim onim problemima koje si imao sa paljenjem, tako da možda i nije bio problem u diznama. Inače se ovo ne bi smjelo dogoditi ako je sve dobro napravljeno jer kako to da na aluminiju sa gumicama toliko izdrži i k tome s ovim lošim OEM držačem. No, dobro da si javio kakvo je stanje na kraju bilo, mislio sam da je ovo najbolje rješenje poslije kupovine nove glave ili nabavke rabljene u dobrom stanju, što isto baš nije lako, no sada barem znamo ako se netko odluči za ovaj poduhvat što može očekivati.
 4. Ovo kao u Alan Ford romanu, pa platio si da ta glava i dalje bude u funkciji na kraju ništa od cijele priče. Ispada da je onaj austrijski set sa "L" držačima i sa debljom gumicom koji sam gore spomenuo onda bolja alternativa nego metanje metalnih uložaka, o poslu i koliko to sve košta (stavljanje metalnih uložaka) ne treba ni komentirati. Od kud tolika pohabanost ležišta za tu km koju si napravio?! Pomalo me boli glava od PD motora, inače nemam problema sa mojim i stvarno super radi ali sve se vrti oko glave motora i PD dizni, a ti dijelovi (novo) koštaju kao da su od suhog zlata. Nova dizna 1000€/kom., a glava cca. 2000€, i kada počne kopanje po glavi i PD diznama i ako nemaš sreće da sve to od prve uspije nema kraja problemima.
 5. Ovo gore što sam spomenuo za set je bilo za VW Touran PD sa 270tkm i već su gumice dobile, a s njom i ležište pa što sad reć ili napravit, strah me i pomislit ali kod mene je 278tkm i taman za gumice mijenjat ili ostavit... A što je bilo sa onom glavom koju si dao raditi uloške za PD dizne?
 6. Baš, 9. stranica napisanog u razdoblju od 12/2019 pa do ove godine. * Golf 4 PD TDI teško pali Ajd, sada si ga sredio i trebao bi te dobrano služiti. Ma ne vjerujem, lik je O.K., malo smo se Joka i ja privatno dopisivali pa mislim da nije, nego nadam se da je dizne vratio na ista mjesta i da ih je podesio sa alatom kako VW kaže, mada da sam na njegovom mjestu kad je već sve to radio dao bih PD dizne bez obzira što su tip-top na dijagnostiku i da mi se da ispis za svaku kako baca i ako je sve O.K., onda ih mirno vratit. Znam da je bilo puno posla i ako se ne varam dao je glavu na hidro test pa ravnanje ali bez obzira, ipak je to PD iz 2002., preko 20. let pa prema tome ima sigurno i puno km, uz uvjet da km nije skidana. Nego, kad smo se dotakli PD dizni, a istrošenost ležišta na glavi je ovdje neizostavni detalj, pogotovo ako motor ima do/ili preko 300tkm postoji set držača koji rade Austrijanci od aluminija pa se onaj OEM skida, stavlja ovaj set koji ide u obliku slova "L" pa ima veću pokrivenost, manje vibracije i fino se vijci stegnu sa imbus ključem + Loctite. Uz cijeli set ide i prva deblja gumica za dizne koja onda pokriva pohabanost ležišta glave, cijeli set cca. 500€, neki dan gledao ona dva Nijemca "Die Autodoktoren" koji popravljaju vozila koje nitko popraviti ne može. Znači, manje posla, nema skidanja glave kao što si ti dao da se rade ulošci za ležišta, po meni pravi posao ovo što si ti radio ali ovo je kao ono, prva pomoć bez skidanja pa ako valja, a valja...
 7. Možda to legne sve na svoje, vidjet ćeš ali prati stanje. Da li si radio možda provjeru dizni kada je sve već bilo dolje, informativno me zanima?
 8. Pumpa u spremniku, povratni ventil na filteru goriva ili tandem pumpa ako je OEM LUK-ova možda... Što ne pitaš stručnjaka koji ti je to sve slagao?
 9. To mi je i susjed rekao da na G7> rade odzračivanje u ovlaštenom putem vakuuma, izvuče sav antifriz iz sistema pa ga onda napuni sa novim, ovakvim ili sličnim alatom i putem kompresora, samo je ovo na starom TDI-u rađeno jer se isto može. Mene je zanimalo s čime se to radi kada sam mijenjao termostat pa sam naišao na ovaj video... Was passiert wenn das Thermostat defekt ist
 10. <TDI>

  Golf 6

  Iz linkane fotke se ne vidi kod greške 15P00? ali iz ispisa lako možeš zagoglati i pronaći dosta informacija vezane za tu grešku... * Mass air flow in regeneration operation too high
 11. E da, onda će ti taj set pomoći kao privremeno rješenje do lakiranja, a nekima je taj set trajno i opet dobro posluži. Druga opcija sa miješanjem baze po lak kodu i kupovinom 2k laka je još skuplje jer se mora kupovati u količini u kojoj se prodaje, a tebi treba samo za popuniti ta oštećenja pa mislim da se onda onaj gotovi set bolje isplati. Ništa, sretno sa radovima i odradi to što prije jer kao što i sam vidiš hrđa ne pita.
 12. Dosta su oštećenja velika, kao da je nešto poveće palo na krov... Postoji set za popravak laka, osobno ga nisam isprobao pa ti ne mogu reći kakav je u praksi i po pričanju nekih kažu da nije baš nešto ali za tebe bi možda bio najbolja opcija jer mi se čini da će to ići DIY metodom ako se ne varam. Ova donja dva videa koja sam stavio ti možda nešto mogu približiti kako se to radi. Imam isti problem ali pošto imam primera, baze i laka ja ću to riješiti slično kao na ovom prvom videu, samo kada nađem vremena. Pitaj u ovlaštenom po lak kodu auta da li ga imaju pa odluči, a tu je i ebay.com pa potraži. Ako imaš nekoga tko se bavi lakiranjem može ti to bolje sanirati nego sa tim setom, s time da se moraš pomiriti da će ta oštećenja i dalje biti okom vidljiva, no bitno da je zaštićeno i da ne moraš lakirati cijeli krov. OEM Lackstift Set - (Basislack + Klarlack) Paint Chip Touch-up -- /DRIVE CLEAN dasAuto - Easy Repair - Steinschlag mit Lackpipette reparieren
 13. Odlično, bitno da je problem riješen i da nije do ECU-a pa je ovo onda dobro ispalo. Što se prekida ti će da li je kabel bio oštećen (izolacija), nije bio dobar kontakt ili nešto treće?
 14. <TDI>

  G13 antifriz

  Ako ti je važno da je antifriz čist i u jednoj boji onda napravi ispiranje sustava, inače za njim nema potrebe ako nije bila neka šteta na motoru. Prešao sam na G12evo, sve je uzeto u ovlaštenom tandem pumpa/limeno brtvo, termostat/brtvo, prirubnica. Prethodno je bio OEM G13 antifriz jer se taj maltene 10. godina koristio, prije njega se koristio G12 po preporuci proizvođača, to i na posudi piše i sada smo opet na G12... Pošto sam radio izmjenu termostata dobio sam ga skoro cijelog van, negdje 5L sam ulovio i nešto sitno se prolilo, s time da sam sa špricom sve izvukao što se moglo iz posude, bloka motora pa čaki iz vodene pumpe gdje se impeler nalazi uz to sam ga ostavio nekoliko dana da se cijedi na pipcu koji se nalazi dolje na hladnjaku i tu se još 1L iscurila, bolje ne može. Nešto malo sam još dobio stiskanjem crijeva dolje na hladnjaku i to je to. Stari OEM G13 roza koji sam izvukao bio je čist i bistar kao da je jučer stavljen, ispiranje nisam radio iz gore navedenog razloga.
 15. Sve pet Filipe, hvala na dobronamjernim komentarima. Inače ima nas koji jednu stvar tretiraju i sa tri različita spreja, čistačem, odmašćivačem pa onda na kraju kontakt sprej. Mislim da za ovo što radiš je dovoljan samo jedan pa ako možeš nabaviti ovaj Kontakt sprej 300 ml od Wurtha nećeš pogriješiti. Baš ga sada gledam pa možda i njega uzmem jer je čak primjereniji ovim kontaktima na vozilima. Dobro si primijetio, ti kontakti se teško izvlače pa ga je nakon završenog posla dobro prešpricati da se olakša vađenje pa i vraćanje istog lakše ide. Za to može dobro poslužiti Motip Silicon Spray 500 ml, također dobar omjer količine/cijene tako da sam ga nedavno isprobao i zadovoljan, a najviše mi trebao za gumu pa sam tražio jednog da mi pokriva taj dio, a ovaj je i za plastiku dobar pa je 2 u 1. Ako naiđeš negdje na masnoću kao npr. ovi kontakti okolo motora tu može dobro poslužiti čistač za kočnice (brake cleaner) i nakon što se s njime tretira i očisti onda prešpricaš sa kontakt sprejem i to je to. Eto, malo se raspričali oko sprejeva ali nažalost neki osnovni asortiman je nužno imati jer olakšavaju posao uveliko, odavno se u to uvjerih.
 16. Ne moraš se slijepo držati ovih marki, možeš bilo koji uzeti koji ti je dostupan kod tebe kao npr. nešto od WD-a ako je povoljan. Ja sam ovaj Oszilin uzeo sa finu elektroniku i za Hi-Fi elektroniku jer imam jedno vrlo zgodno Vintage pojačalo pa sam tih nekoliko potenciometara tretirao sa time, inače je jako hvaljeno u Hi-Fi i računalnoj zajednici i nije baš jeftino, dok ovo drugo poljsko je opet za istu stvar namijenjeno ali količinski je 400 ml i nešto jeftinije od Teslanol T6 200ml tako da sam oboje uzeo i ovaj masniji mi se pokazao dobar kod prekidača, a generalno valja i za sve oko auta. Da, malo smiješno je to napravljeno da je ECU faktički ispod deflektora vode, a sam ECU nije ničim zaštićen, vidjeh kada sam skidao deflektor pa sam se samo nasmijao, isto tako je i sa onim setom konektora koji su pokriveni poklopcem na vozačevoj strani, a pored kojih prolazi kanalica za odvod vode. Uglavnom, dobro si krenuo sa provjerom sa multimetrom ali uz to još kada već tretiraj to sve i sa kontakt sprejom jer osim boljeg kontakta djelovat će i vodoodbojno pa si siguran da je sve O.K. i da usput eliminiraš sve te vodove pa onda ako nije ništa od toga tražiš dalje. Sretno sa radovima, ja sam svoje nekidan završio nakon skoro tri tjedna radova na Golfiću, a bilo ih je nekoliko.
 17. Bilo bi dobro kada si već cijelu instalaciju popratio od izvora signala do potrošača da si odmah i te kontakte pošpricao sa Kontakt sprejom. Možda se samo signal izgubio i tu ti stvara problem. Kada radim nešto, a znam da taj kontakt nisam dirao izvadim ga, pogledam kontakte da li su svi u redu, pošpricam malo sa Kontakt sprejom i ponovno ga vratim. Time se prevenira moguća oksidacija i siguran si da će kontakt i signal biti dobar. Koristim ova dva spreja, jedan je finiji i manje mastan, vrlo pogodan za Hi-Fi opremu i potenciometre dušu dao, ovaj drugi poljski dosta mastan ali nešto jeftiniji i isto odličan u kombinaciji cijena/količina/kvaliteta. Teslanol Kontakt Spray i TermoPasty Kontakt PR YouTube ECU Corrosion: Why It is a Problem and How to Clean It Properly YouTube Why You Should Buy a CLEANING KIT for Your Car's Electric Connector Harness
 18. <TDI>

  Golf 6 sajla na menjaca

  Za fotke ti treba neki vanjski servis poput Imgur, ImgBB, Photobucket ili Abload.de kojeg ja koristim već desetak godina i po meni nema boljeg od njega, zatim uzmeš njegov URL od fotke i kopiraš ga u temu, a u ovdje možeš isprobati. Proba stavljanja slike Za drugi upit će ti se netko već javiti tko ima G6...
 19. <TDI>

  Loš prijam stanica

  Dosta dijelova je otapalo i svake godine još otpada, računaj da G4 ima preko 20 let pa nije niti čudno. Ni ja nisam neke dijelove više mogao nabaviti, srećom da sam tada bio u điru pa sam sve što me zanimalo uzeo. Imam još taj zamjenski kojeg si gore postao pa ako te zanima kontaktiraj me na pm, ako ne, ide ponovno u kutiju.
 20. <TDI>

  Golf 4

  Kada spominješ "vodu" onda misliš na antifriz ili? Da li si skinuo donju oplatu motora i detaljnije pogledao gdje je mokro i gdje bi moglo puštati?
 21. <TDI>

  Golf MK4 brava

  Provjeri onda ponovno onu instalaciju što si sam popravljao i na ostalim mjestima, preporuka na lijevom gornjem pregibu kod gepeka ima dosta žica u snopu pa baci oko da li je tamo sve u redu, na desnoj strani je manja vjerojatnost ali nikad se ne zna. * Beispiel: Montage VW Golf 4 Variant - SenCom T.Q. - Kabelbaum Rep.-Satz Heckklappe * VW Golf5 Kabelbrand im Kabelbaum Reparatur für Anfänger
 22. Laptop sa AC adapterom uvijek koristim kod skeniranja sa VCDS-om, bez i samo sa baterijom rijetko, ne treba mi takav komfor da moram biti unutar vozila. Ovako iz tvojeg opisa, a i ono što sam mogao vidjeti iz nekih serijala koje popratim čini mi se neki hladni lem na nečemu ili negdje ima kontakt pa kada se zagrije imaš navedeni problem. Ako je netko radio neke dogradnje sa strujom poprati to, ako ne ili nisi siguran ostaje ti da sam pogledaš ona mjesta koja si naveo gdje ti se javljaju problemi od instalacije do samog potrošača. Neki korisniji savjet ti nemam ali tako bih odradio kod sebe da imam sličan problem.
 23. <TDI>

  Golf MK4 brava

  Dobar izgovor zlata vrijedi, barem se tako kaže. Ne znam da li si vidio snop od gepeka na lijevoj strani, usko i baš nezgodno, pogotovo kada ima žica raznih debljina i bilo je fanj posla dok sam ih sve ponovno sredio. Ubacivao komadiće jer je bilo dosta napeto pa nisam imao izbora, znači reži, produlji, zalemi i preko toga termo bužir i za sada mir. Nije gepek toliko frekventan kao vrata ali ipak računaj 2015. i sada 2023. pa nije baš da se nije otvaralo.
 24. <TDI>

  Golf MK4 brava

  Kod mene je nekoliko žica bilo polomljeno na gepeku, onom pregibu koja je poznata boljka kod svih, mislim da sam to odradio 2015. i od tada mir. Izgleda da je ipak do majstora ako stalno pada, mislim lomi.
 25. <TDI>

  Golf MK4 brava

  Već je to radio, da li je ponovno neka pukla ili nije dobro zalemio i izolirao termo bužirom žice, ili ima neki kontakt tko zna... Ja bih napravio i provjeru sa VCDS-om da vidim ima li grešaka jer može biti i do comfort modula, on je drugi po redu u tom nizu.