CreedIV

Član
  • Content Count

    48
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by CreedIV

  1. Pozdrav, Mijenjao sam ulje prije 2 dana u servisu ( nije ovlasteni servis ). Vozilo je Golf 5 1.9 TDI 77kw. U pitanju je sljedece ulje: http://www.shell.com/motorist/oils-lubricants/helix-for-cars/helix-fully-synthetic/shell-helix-ultra-ect-c3-5w-30.html Cijena u Bosni po 1 litru je 24KM sto je cca 92kn sto znaci ultra skupo. Eh sad ovako interesuju me dvije stvari: Citam malo po forumima da se ovo ulje ECT C3 ne preporučuje za VW motore tačnije da nije odobreno od strane VW-a ) navodno samo ECT jeste odobreno )?? Drugo, nakon pređenih 200 kilometara ulje mi je skroz crno al mislim katastrofa crno i smrdi na garež. Nekako mi to sumljivo jer nisam bio prisutan kad su mijenjali ulje, samo sam im rekao da naspu to gore sto sam naveo. Inače uvijek budem tu dok sipaju jer znam da se svakakve muljaže rade u servisima. Molim Vaše mišljenje. Hvala Pozdrav
  2. Pozdrav, vozim Golfa IV, 85kw i 115ks. Prije nekih 10ak dana sam vozio auto na servis, u jedan od priznatijih ( i skupljih) servisa u Vitezu ( BiH). Pored nekih ležajeva i ostalih potrošnih dijelova, otišao mi zamajac, kvačila, druk ležaj, nešto nije bilo ok s mjenjačem, puštao kočionio ulje itd. Sve zamijenjeno, cifra poprilično velika, da ne kažem da sam oderan za zamajac i set kvačila jer me izašlo oko 600 eura samo to dvoje. E sad, na autu su mi se počele dešavati čudne stvari. Prilikom kretanja u prvoj brzini, laganog otpuštanja kvačila i dodavanja gasa auto počinje blago da se trese, najviše na maski osjetim. Pri prelasku preko ležećeg policajca, lagano se usporava, mijenja u drugu i onda pri dodavanju gasa opet to treskanje i opet se u maski osjeti. Baš da testiram, ubacim u prvu, povučem ručnu, stisnem kočnicu i lagano otpuštam kvačilo. Otprilike na pola, auto počinje da se trese. A i generalno kad samo upalim auto i ostavim ga u leru, kao da mi čudnije radi. Pri većim brzinama kao da je auto glasnije, kao da se čuje jači gas. Vozio sam ga u servis opet, oni se furaju na to kao auto je starije, rasklimano ovo, rasklimano ono. Kao moguće da se neka plastika odvojila pa bi se trebala skidati maska ili sta ja znam sta vec, uglavnom to mi djeluje kao šuplja priča... Pa ovdje pitam, jel moguće da su nešto fulali kod tog zamajca ili kvačila pa mi treska baš pri otpustanju kvačila ili ? Oni tvrde da je sve ok, ali opet...meni nije ok, jer me iritira to treskanje. Jos da naglasim, mjenjač ne trese nikako, nije do njega nista. Pomoć ? Hvala.
  3. Pozdrav, zanima me koliko realno klima vise goriva uzima. Do sada po mojim mjerenjima auto je trosilo nekih 7 litara ( vecinom gradska voznja ). Sad kako su ove vrucine klima je vecinom upaljena, i primijetio sam poprilicno na potrosnji. Npr do sad sam za nekih 30KM gazio 250 kilometara, sad evo sa klimom upaljenom tesko da i 200 predjem, jel to realno ? Jos nesto, pritisak na gumama mi je bio na nekih 2.4 - 2.5, pa sam ga spustio na 2.1 ( tako je preporuceno, inace 16ke su gume ).
  4. Pozdrav, imam problema sa potrosnjom goriva u Gradskoj voznji. Znaci kad se ide prva - druga - treca i malo cetvrte pa opet isto. Sat mi pokaziva 9 litara, i to opustena voznja, znaci ne stiskam gas nista jako niti forsiram, najnormalnija voznja. Prilikom izlaska na otvoreno, znaci kad se ide cetvrta - peta i auto pusti, potrosnja je normalna i ide na nekih 5 do 5.5 litara. Odvukao sam u VW servis ovdje kod nas i prvo sto su mi rekli jest da sat zna slagati, da ja naspem goriva i vidim koliko cu preci. Nasuo pun rezervoar, testirao i tako se pokazalo da trosi koliko je i na satu. Brat ima isto Golfa 5 - ista godina, isti motor, i kod njega je potrosnja poprilicno manja. Tako smo npr testirali da zajedno resetujemo potrosnju i vozamo se 15ak minuta jedan iza drugog, isti stil voznje i kod mene na satu pokaziva 9.3L a kod njega 7.4. Znaci da nesto ne stima. Prvo su mi u VW-u rekli da je mozda do DPF-a jer nije mogao odraditi regeneraciju, nije mu valjao senzor neki, i eto zamijenjen senzor, regeneracije odradjena i opet isto. Odvuci cu auto opet njima, ali eto da pitam i ovdje jer mozda je neko imao iskustva i sigurno ima boljih majstora ovdje. Znaci opet da kazem, auto puno trosi samo gradsku voznju, na otvorenom je ok. Hvala na odgovoru.
  5. Senzor je zamijenjen i potrosnja je i dalje prevelika u gradu. U kuci imamo 3 petice, sve sa istim motorom i 2 se ponasaju normalno sto se potrosnje tice, a kod mene eto problem gradska voznja. Opet kazem, razumijem da hoce board i slagati i sve, ali ne moze uvijek kad vozim svog Golfa biti potrosnja 9 a kad bratovog ili od oca 7 ili 7.5max. Nesto ne stima, a vidim ni ovdje niko nema ideju sta.
  6. Pozdrav, evo mene opet. Golf IV 85kw 115ks, dakle malo jači motor nego sto je standard za Golfa. Kad sam ga tek uzeo nisam mogao vjerovati kako je brz, ubrzanje odlicno, ma sve 5. E onda su poceli kvarovi, mijenjao zamajac i kvacila, ajd ok to. Sad mi je Golf jedno 5 puta tromiji nego sto je bio prije mjesec, nema onog ubrzanja pri kretanju. Jel to turbina ili ? Rekli su mi na servisu da curi malo ulja na turbini, pa reko jel zbog toga slabije vuče ili je turbinina uloga da se pali samo na odredjenom broju obrtaja ? Auto mi je najvise trom pri kretanju u prvoj brzini i kad prebacim u drugu.
  7. Pozdrav, Golf 4 kupljen prije 6 - 7 mjeseci, klima je obicna ( ne digitalna ). I ajde ne mozes je testirati dok ove vrucine ne krenu, ali prosli mjesec na nekih +25 vani je puhalo ledeno ako je upalim. I odjednom je to stalo, opce ne puse nista. Ajde kontam idem je servisirati, vjerovatno nije ni napunjena. A i konstantno je smrdilo kad upalim hladjenje, pa reko treba to i dezinfikovati, filtere promijeniti. Tako i uradio, punjenje klime, dezinfekcija + filteri. I sta sam dobio - I dalje smrdi kad upalim, kao sto je i smrdilo. Klima ne puse onaj ledeni zrak, nego vise kao hladjenje. Osjeti se ono da hladi, ali nije to to, nije to onaj ledeni zrak. Pogotovo sad na +30, eto kazem - kao neko obicno hladjenje kad upalis. Na servisu kad su mi to punili, kazu bio je otisao i neki osigurac od klime, pa su i njega zamijenili. Odvezem auto njima na servis opet, navodno postoji opcija da se nakupilo neke vode ili cega vec dole, da je zacepljeno ( ne pusta kondenz ) i bilo bi potrebno skinuti kompletnu masku unutrasnjosti auta i to propuhati, pa bi onda klima radila na 100% i ne bi smrdilo. I jos mi je lik rekao da mi se to ne isplati raditi. E sad, pije li im vode ova njihova prica ili postoji opcija da klima jednostavno nije doobro servisirana, napunjena i dezinfikovana ?
  8. Pozdrav, pocele su vrucine pa i insekti, pokupio sam ih jedno milion na autoputu. Cim sam stigao kuci saprao sam to koliko sam mogao, evo danas oprao auto i vidim dosta crnih tackica po autu. Nije bas jednostavno ni skinuti, recimo noktom opce ne moze, pokusavao sam. Kupio sam Sonaxovo sredstvo i na uputstvu njegovom stoji kao naspricati, sacekati par minuta i samo saprati - uradio, nestale su neke fleke, ima ih jos dosta. E sad ovdje na Sonaxovoj reklami ima i ova krpica ( koju nema kupiti kod nas ) ali sam kupio slicnu, od drugog proizvodjaca, pise da je za bube. Krpa je dosta gruba, pa neznam kolko ja smijem time trljati po laku ? Da ne ostetim ? Pokusavao sam naspricati Sonax i skroz lagano ovom krpom, ali ne spada. Sta vi preporucujete ? Evo ova reklama od Sonaxa :
  9. Pozdrav raja, zadnjih par dana primjetim da mi je servo osjetno tezi ( Golf V ). E sad, napravio sam prije mjesec dana garazu, ali zbog prostora nije bas jednostavno uci, ima dosta punog motanja, bar 4 puta moram motati puni naprijed, pa rikverc puni nazad . Ima li logike da je sta povezano s tim ? Uglavnom, priliko motanja lijevo - desno ne cuje se nikakav zvug, nikakvo struganje, ali je volan tezi za okretanje. Jos jedno pitanje, jel moguce da sam ga poremetio jer sam okrenuo volan za puni krug, auto bilo ugaseno a kljuc u bravi, ispravljao tockove ? Jel mu steti to sta ?
  10. CreedIV

    Skidanje insekata sa lima

    Dobro pokusam svakako, stavit cu krpu i drzat je natopljenom vodom, cak cu i sonax ovaj spricati po njoj, pa gledati hoce li spasti. Javim svakako. Hvala na pomoci.
  11. CreedIV

    Skidanje insekata sa lima

    Upravo tako, postoje samousluzne praonice ali bez hemije - pranje, vosak , ispiranje sa hladnom vodom i to je to. Ne znam ljudi, ne mogu sad biti pametan. Skidao sam Sonaxom, skinulo se nesto, ali i dalje su tu. Sta mi je sad raditi, jer sad vec stoje tu nekih 4 - 5 dana. Dal da vozim negdje na praonu da peru toplom vodom ili sta ja znam, da ja skidam necim...ne mogu biti pametan
  12. CreedIV

    Skidanje insekata sa lima

    Imam ovaj Sonaxov za Felge, sto ga pospricas, ostavis da stoji par minuta i lagano vidis kako mijenja boju u crveno. Znaci da probam s njim ? Da pospricam i ostavim ? Sto se tice samousluznih praona, nema kod nas u Bosni, bar ne u Vitezu, tih nekih opcija. Imas opciju Pranje - sto je hladna voda i deterdzent, vosak i ispiranje i to je to
  13. CreedIV

    Skidanje insekata sa lima

    Mozda onda na praonu najbolje odvuci negdje i da oni to srede toplom vodom ili cime vec
  14. CreedIV

    Skidanje insekata sa lima

    Dobro ali ne razumijem zasto kupovati Sonax za felge ako su ljudi napravili Sonax za insekte, a njega kad naspricam i ostavim skinu se neke musice, neke ostanu.
  15. Aha ok hvala na odgovorima. Pozz
  16. Pozdrav, Auto Golf 5 1.9 TDI 77kw PD 2006 godiste. Danas sam bio na servisu mijenjao prednje i zadnje diskove i prednji i zadnji set disk plocica. Nakon sto su zamijenili u kutije su stavili stare diskove i plocice. I tek sad vidim da na kutiji od disk plocica pise Golf 4 i jos drugih auta a ne pise golf 5. Isto tako na kutijama od diskova prednih i zadnjih pise na jednoj Golf 5 2003 godiste a na drugoj Golf 5 2006 godiste. Nekako mi sve to nema smisla da stavljaju plocice od Golfa 4 na Golfa 5. Jel neko drugi imao slicna iskustva? Hvala. Pozz
  17. Da mogu biti ali treba pisati na kutiji Golf 5 i jos nekih auta a ne golf 4. Evo recimo ovdje ljepo pise na ovoj kutiji golf 5 a ne kao kod mene golf 4: http://www.njuskalo....ka-23037818.jpg Da mogu biti ali treba pisati na kutiji Golf 5 i jos nekih auta a ne golf 4. Evo recimo ovdje ljepo pise na ovoj kutiji golf 5 a ne kao kod mene golf 4: http://www.njuskalo....ka-23037818.jpg
  18. Pozdrav, kupujem Golfa V pa u svim ovim oglasima na PIK-u naletim na peticu tip top, 2007 godina, Tour oprema i autic djeluje extra ( vizuelno) , sutra bi trebao otici da pogledam. E sad, kod ovog lika idem s preporukom, jer su mu kao dobra auta i ajde nebitno to, nego ovaj Golf 2007 godina presao 274 000, pa reko jel puno ? Kilometraza je originalna, servisirano u VW. Znam da se prodaje sve i svasta i da se vracaju kilometri, ali eto buraz je kupio nedavno peticu presla 220 000 , provjereno u servisu i jos bruka raje garantuje kilometre ovdje i sve se vrti oko 220 000, pa reko jel ovih 274 000 bas previse, dal da se uzima auto ili ne, ako bi ostalo sve bilo ok naravno jer bi vozio u VW da pregledaju. Cijena 12.200 KM.
  19. CreedIV

    GOLF 5 BOARD COMPUTER ?

    UPDATE Zamijenio sam onaj senzor temperature ( tj. vratio stari koji je i bio u njemu ) i nije bio problem u senzoru. U servisu su ga ponovo skopcali na dijagnostiku i rekli da je izgleda problem sa DPF filterom tj. da on iz nekog razloga stalno radi regeneraciju i to naravno uzrokuje veliku potrosnju goriva. Resetovali su ga i ukljucili da odradi proces regeneracije. Nakon toga potrosnja se drasticno smanjila tj. unormalila i sada mi je prosjek nekih cca 5.7l/100km za razliku od nekadasnjih 9.4l/100km. Evo vozim vec par dana i zasad je sve OK. Pa vidjecemo da li ce opet biti problema. Kada su skopcali na dijagnostiku rekli su da su svi parametri u normali te ako problem ne bude rijesen sa ovim sto su radili oko DPF filtera da je onda jedino sto ostaje a sto bi moglo praviti problem MAF-filter protoka zraka, iako na dijagnostici i on izgleda OK tj. nema nikakvih gresaka a i vuca mi je extra. Kontam da je problem u njemu imao bi i problema sa vucom. Pozz
  20. Pozdrav, Ovako interesuje me koliko su tacni podaci koji su prikazani na board computeru? Auto je Golf 5 1.9 TDI 77kw. Kod mene se nesto totalno cudno desava. Naime prije mi je na boardu prosjecnu potrosnju prikazivalo nekih 5.4 do 5.7 l/100 km. Bio sam u servisu mijenjao ulje ( Shell Helix ultra ECT C3 5W-30 ) i znam da je nakon zamjene ulja serviser rekao da mora da "ponisti servis" i skopcao je vozilo na laptop sta je radio pojma nemam. Eh sad nemam pojma zasto ali sad mi potrosnja stoji 9. pa cak i 11 litara/100 KM. Ne znam bas da li se to promijenilo odmah nakon zamjene ulja nisam obracao paznju... Sto se tice voznje vozim istim relacijama kao i prije. Stvarno mi nije jasno sta je u pitanju?? Mislim nigdje veze da golf 5 1.9 TDI 77kw moze da potrosi toliko tu nesto ne stima Hvala. Pozdrav
  21. Hvala momci na pomoci, moze tema lock sto se mene tice, probam onda sa pjenom.
  22. Ma ovo ne dolazi u obzir da pustim da ovo rade, pa citava tabla se razmontira. Mada sam radio i dezinfekciju klime, i dalje se cuje, probat cu to sam s nekim sredstvom. Procitao sam ovdje da je pjena ok, sta mislite o ovom stvarcici iz Sonaxa : 15ak km kosta, skuplja od tih pjena, moze valjati ili ipak pjena ?
  23. CreedIV

    GOLF 5 BOARD COMPUTER ?

    Pa nije glupo pitanje, pitanje je bas na mjestu Pa kontali smo da nema potrebe vracati stari senzor jer je skinut isto sa Golfa 5 1.9 TDI a on nije bio razlog gasenja auta. Tek poslije su ustanovili da je pumpa od goriva pravila problem gasenja vozila. Zamijenili su pumpu a senzor nisu ni dirali tj, nisu vratili onaj stari. sutra cu da odem kod ovog lika sto mi je mijenjao senzor da mi vrati onaj stari pa cemo vidjeti
  24. Oni kao jedinu opciju predlazu to skidanje kompletne armature i ciscenje. E sad mene zanima koliko je to komplikovano ? Jel postoji opcija da se auto rašteluje, tipa da kad to sklope sve skripi ova plastika ovdje, ona ondje. Sta vi preporucujete ?
  25. Pa jel se sad isplati to raditi ili sta vec ?