dzoni

Član
  • Content Count

    415
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    9

Everything posted by dzoni

  1. VW Arteon 4motion 190ks 2019 registrovan 2020 presako 13.000km imao do sada samo jedan mali servis na 8000km. Posto je pravilo promjene ulja u DSG-u na 60.000km ili 3 godine, da li je potrebno na ovom vozilu mjenjati ulje u DSG-u i kad?
  2. @AUTOFREAK, koji je interval u kilometrazi za zamjenu ulja u haldexu?
  3. Pozdrav, Arteon 2.0 190ks 2020. godiste presao 23000km. Svakih 3000km izgubi 90ml antifriza. Dosipao sam originalnu antifriz iz ovlastenog. Da li neko zna razlog, auto je relativno nov po kilometrazi nije mi jasno kako je moguce da gubi vodi pa makar i u manjim kolicinama. Jos je pod garancijom ali prije nego sto prijavim zanimaju me misljenja. Takodjer, kad sam ga kupio sa 15000km antifriz je bio skoro na minimumu, pa sam dolijevanjem dosao do mjeranja da trosi tacno 90ml na 3000km.
  4. dzoni

    Arteon malo gubi vodi

    ne nije regeneracija. imam DPF aplikaciju provjerio sam jer sam bio posumnjao u to. desava se bukvalno kad je vanjska temp visoka, vrlo vrlo cesto ostane upaljen nakon zavrsetka voznje. evo sad kad je hladnije ne pali ga nikad.
  5. dzoni

    Arteon malo gubi vodi

    sad kad rece motor se pregrijavao, primjetio sam da vrlo vrlo cesto pali ventilator kad se zavrsi voznja i to ono bruji na max (za razliku od prijasnjih 2.0 motora kada pali vantilator kad je bas bas vanjska temp visokoa i kad se bas pregrije, skoro da se i ne sjecam kad ga je palio na CC-u) . Npr ljeti napravim krug po gradu i kad zavrsim voznju ventilator jos odradi neko vrijeme. Mada temperatura vode je uvijek uredna na instument satu. Da li je to na ovom motoru normalno ponasanje?
  6. dzoni

    Arteon malo gubi vodi

    zar je moguce da je vodena pumpa na 15000km? Ako je na 15000km antifriz bio na skoro na minimumu pa po tome ispade da je fabircki dosao sa pokvarnom pumpom
  7. Pozdrav, Imam paket We Connect Plus u kojem je ukljuceno i pregled saobracajnih guzvi u navigaciji. Da li iko zna pojasniti kako to radi jer je toliko precizan i tacan u realnom vremenu da je to nevjerovatno, kako dobija informacije? Je li moguce da multimedija ima izlaz na Internet preko njegove eSIM kartica i tako dobiva podatke? Multimedija je Discovery Pro 2.
  8. ja sam zelio upravo da izbjegnem koristenj androidAuto-a na mobilnom , zato sam i uzeo android box. hocu da mi je mobilni u svakom trenutku slobodan. Tako da moram probat kako ce te Waze ponasat na AndroidBox-u, mislim da nece moci raditi u pozadini jer korisitm na njemu Youtube.
  9. Wi-fi hotspot ne koristim, zato sam i postavio pitanje kako radi. Onda ocigledno radi preko eSIM i to ako imas We Connect Plus. Ali opet se postavlja pitanje kako taj eSIM radi u BiH a koristi stranog providera. Kad mi je WeConnet Plus istekao naravno izgubio sam sistem za saobracajne guzve i opet je proradio kada sam uplatio, ali mene zanima kako on radi dakle ostaje jedino preko eSIM-a. Sto se tice AndroidAuto-a, uzeo sam smart box i pustam preko Youtube-a muziku odlicna stvar. Ali kako da javlja to za kamere preko Waze-a? jel mora Waze aplikacija biti pokrenuta ili kako?
  10. ne diraj nista dok ne crkne. preventivna zamjena je cisto bacanje para
  11. pozdrav, u prirucniku za Arteon 2020 pise da treba sipati adblue po normi ISO 22241-1. Zanima me, jel to svaki adblue koji se moze kupiti na benzinskoj ili gdje god ili se mora "paziti" bas da bude po ovoj specifikaciji?
  12. Pozdrav, imamo jedno pitanje za Park Assist (sam parkira) za Arteon 2020. Kako je moguce da prilikom parkiranja vozac treba kociti, a ne vozilo automatski kad primjeti prepreku? Verzija kod novijeg CC-a tacnije verzija PLA 2.5 je imala tu mogucnost da pored toga sto samostalno parkira da samostalni i koci prilikom parkiranja. Dok kod Arteona i Passata B8 zahtjeva da vozac pritisce kocnicutj PLA 3.0 koji cak moze parkirati i prikolicu.
  13. odlicno, hvala na savjetu
  14. Onda je ovaj 5. generacija ali serviser kaze da se to nista ne cisti samo promjena ulja. Ne znam kako si dosao do cifre 300-350€ kad je u ovlstaneom mene kostalo ulje 60€ i ruke 15€
  15. @AUTOFREAK u ovlastenom litar ulja za heldex 60€ i ruke 15€. Sto se tice filtera, kazu da filter ne postoji, tako mi rekli iz ovlastenog. Sad jel mislio na fillter ulja u HALDEXU ili u pumpi to ne znam.
  16. Ima li iko ideju koja bi dioda ovo mogla biti i gdje to uopce naci, u faru pozicija VW CC? Crkla!
  17. sta znaci Rline 2X kod novijih vozila? Ne mogu na Internetu nista naci o tome, koja je razlika od Rline i Rline 2X ili koliko jos tih X-ovima ima u ponudi i sta znace?
  18. dzoni

    sta znaci Rline 2X?

    hvala @projektilski a kakva je to "sportsko podvozje" sta to ukljucuje a da 2x Rline to nema?
  19. dzoni

    sta znaci Rline 2X?

    pa dobro zna li iko objasnit tacno sta je 2x, 3x ili sta ste ima od x-ova?
  20. dzoni

    sta znaci Rline 2X?

    Pa sta znaci 2x? Da je unutra i vani Rline? Koje jos oznake imaju?
  21. dzoni

    Vcds Passat B8

    to je tacno, to vazi za stariji VAG kabal al nisam za njega ni govorio to je toliko star kabal da ne vrijedi nista, mislim da je to verija do 17 ili 18.
  22. dzoni

    Vcds Passat B8

    to sto pricate veze sa vezom nema, kopija i original su potpuno isti sto se tice funkcionalnosti, original je samo original i ima brze čipove i podrzava upgrade firmware-a, mada ima i i kopija (boljih kopija) sa ST čipom koji podrzavaju upgrade firmware-a. Atmega cip je slabija kopija i ne smije na Internet, ali sto se funkcionalnosti tice, ISTO JE, ni sa najnovijim originalnom ne mozes neke stvari raditi (citajte RossTech forum pa cete vidjeti). sto se tice pokretanja preko loadera, i to je jedan mit koji kruzi Internetom, on sluzi samo da licecena ne postane neaktivna ako je atmega čip (mada ako se pokrene i preko loadera a ode na Internet, moze zeznut firmware), ali kljucna stvar je DA SU FUNKCIONALNOSTI ISTE KAO U ORIGINALA.
  23. hvala na savjetu, okvirno cijena toga je?
  24. serviser iz ovlastenog kaze da ne treba jos mjenjati jer je fakticki novo auto zato me buni.
  25. pozdrav, da li je moguce klonirati kljuc na Passat B6/B7/CC preko VCDS-a? u prodaji ima kljuc sa elektornikom spreman za kodiranje pa me zanima da li je to moguce kodirati preko VCDS-a ili preko nekog drugog uredjaja i kojeg?