Memphis

Member
 • Content Count

  113
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

Posts posted by Memphis


 1. 7 minutes ago, pajser said:

  I znas koliko sam dobio tocnih odgovora,a koji nisu upucivali na javi se i rijesim ti uz placanje? 0 (slovima:nula) !!! Duzan si makar emoji482.pngjer cu ti ustedit vrime, mani se foruma, i ne trosi vrime surfajuci ovde, imas sve do u detalj na mnogim “how to for beginners” stranicama i yt


  Sent from my iPhone using Tapatalk

  A šta misliš zašto onda ne bi on mogao isto kao ti to sam sebi riješit? Ako već mora platit onda mu je bolje da ode kod nekoga tko se time legalno bavi di će moć poslije nekome pokucat na vrata.


 2. 6 hours ago, projektilski said:

  Shell puni Castrol?
  Ma ok, kako god da bilo, svjedno mi je, dobro ce biti ulje


  Sent from my SM-G991B using Tapatalk
   

  Krivo sam napisao. Shell puni za VAG.

  "Novo motorno ulje za VW motore s normom Longlife-III 507.00 ili 504.00. Viskozitet ulja 0W-30. Ulje je razvijeno za motore novije generacije (benzin i dizel) koji omogućuju produljene servisne intervale. Ovo ulje zamjena za Castrol EDGE Professional Longlife-III 5W-30. Nakon dugog niza godina VAG grupacija se odlučila proizvodnju originalnog ulja povjeriti tvrtci Shell te je stoga došlo do promjene u našoj ponudi."


 3. On 9/8/2023 at 12:35 PM, projektilski said:

  Ma skoro nemoguce je znati tko im puni, nije im Shell jedini koji im puni, Castrol i Mobil su isto u igri, medju ostalima. Vjerujem da se i mijenja kroz period, pa pod istim kataloskim moze biti jedne godine jedan proizvodjac, druge godine drugi.

  Filtere sam uzeo Mahle, ali ovdje sam isao na OEM jer mi mog uobicajenog Castrol Edge Titanium nije bilo na ponudi.

  Shell puni Castrol više nije u igri kod VAG grupacije.


 4. meyle nikad ne bi uzeo. Dizajn impelera je manje bitan. Bitan je pakung i ležaj. Graf/metelli je top roba tak da s time nemreš fulat. Ta graf pumpa dolazi u Contijevom setu.

  To što je teža ne znači da je kvalitetnija. Obično bude teža zbog težeg impelera a onda ti samo ležaj vše trpi.


 5. On 3/25/2023 at 5:16 PM, VW_GTD23 said:

  Evo malo da osvjezim temu, skoro kada sam radio veliki servis mislio sam usuti G13 antfriz. Medjutim primjetio sam da je kod vecine tih G13 anifriza interval zamjene 3 godine kao i kod G11. Dok je kod G12,+,++ interval zamjene 5 godina i naravno uzeo sam G12 crveni koji je i bio u autu.

  Ima li ko da je sipao G13 antifriz i kakva su iskustva? Vrijedi li to uopste sipati u ova malo starija auta?

  G13 ti je isto što i G12++ samo eco friendly. Interval je isto 5 godina kao za sve g12/13 verzije. Možeš sipat G13 ima nešto veću točku vrelišta i bolju u zaštitu od korozije u odnosnu na G12/g12+. Ispiranje sistema po mojem iskustvu ne preporučujem. Time ništa nećeš dobit ako je antifriz cijelo vrijeme unutra i ako nemaš neki kvari koji prlja rashladni sustav (miješanje ulje i vode, proboj EGR hladnjaka i sl.). Dobit ćeš samo glavobolje jer ti se to pijeni za poludit i jako je teško isprat. 

  Ja miješam sa više vode 60/40 do nekih -20/-25 za više nema potrebe, a po meni je bolje imat više vode jer voda bolje prenosi toplinu za razliku od antifriza.


 6. On 3/21/2023 at 9:03 AM, Ivan1902 said:

  A sa čim zamjeniti?

  Poslano sa mog SM-G988B koristeći Tapatalk
   

  E to je pravo pitanje.

  Mislim ak ti se još ne mijenja VW je izdao spray  (G 052 172 M2) koji bi trebao rješavat cvilež remena. Možeš probat našpricati sa njime. Sva tri proizvođača remena su OEM dobavljači ali najgore je prošao Gates. Navodno je njihov španer bio problematičan ali svaki drugi isto ima neku drugu manu. Do sad bi cvilež trebala biti riješena jer su već napravili neke izmjene kod španera i remena.

  Spray ti navodno vrijedi samo ako imaš Conti ili Dayco remen u kombinaciji sa Gates ili Litens španerom, Ako imaš Gates remen onda se preporučuje zamjena. Koliko vidim spray ti je 50 eura al po meni nije garancija da ćeš riješit problem.


 7. Conti ne radi pumpe nego netko drugi radi za njih u većini slučaja je to graf/metelli, može biti i netko drugi. Te naljepnice tested nose graf/metelli i Hepu pumpe.

  Ma to ti je danas sve lutrija. Jedino kaj znaš conti setu da ćeš dobit conti remen ostalo je sve kako te zapadne. Dayco od nedavno ima svoje pumpe.

   

   

   

  • Like 1

 8. 21 hours ago, Špeksi said:

  👍 + Krkaju tovatnu, litijsku, grafitnu i bakrenu mast unutra 🤦‍♀️. Kunu se u te metode! Ne znaju da Silikon tj. silikonska mast jedina "hrani i štiti gumu" svi ostali proizvodi na bazi petroleja, mineralnih ulja i sl. ju uništavaju!  Velika većina naših mehaničara nikad čula za silikonsku mast. Sa tretmanom silikonom guma može biti "vječna" i ne gubi svojstva. Sa svim drugim gore spomenutim postaje gruba,kruta,gubi fleksibilnost i puca tako da je također vrlo vjerojatno da su gumice klizača odradile svoje...

  Možda ti ne znaš. Klizače ne mažeš radi gume nego radi samih klizača. I mogu se mazat bakrenom masti isto kao i pločice budući da je otporna na visoke temperature. A to kaj su sad neki drugi trendovi u autoindustriji to je priča za sebe.


 9. 16 hours ago, Špeksi said:

  Ne radi se tu samo o propeleru. I da... Ne mora značiti da če kompleksniji sklop prije skviknut od jednostavnijeg, ali realno gledajući jednostavniji mehanički sklopovi imaju manje pokretnih dijelova koji mogu zaribati.

  Dakle Passatova B8 original "switchable" "električna" (kontrolirana ECU-om vozila) pumpa je mehanička pumpa sa varijabilnim načinom djelovanja koja djelovanjem propelera omogućuje zaustavljanje/kretanje tekućine zavisno  prema potrebama motora odnosno  prema zadanim postavkama vozila i s njom se vozilo prije zagrijava i time trebalo bi biti nešto ekonomičnije.  

  Sa zamjenskom "non switchable" čistom mehaničkom se žrtvuje vrijeme zagrijavanja vozila, samim time dok se ne zagrije je naravno i veća potrošnja jer se propeler stalno okreće i cirkulira tekućinu. Nema mogućnost nikakve regulacije tekućine. Na zamjensku se stavlja kabel iz originalne pumpe kako auto ne bi upalio žute lampice tj.kako bi se zavarao ECU vozila tako da misli da ima original pumpu unutra.

  I da... Ne znači niti to da bi zamjenska bila trajnija, ali mi i dalje žao što nisam probao.

   

   

  OK znam kakva je pumpa u novijim VW-ma i kako rade. Ali isto tako imaš zamjenskih pumpa sa i bez solenoida koji uključuje/isključuje to je opcija. Drugo ništa drastično se neće dogodit ako staviš običnu pumpu. Zimi će u određenim uvjetima vjerojatno opadat radna temp i da treba će mu nešto više da se zagrije, takavom novijom pumpom je riješen "problem" koji je ima npr. PD motor. Ta pumpa nije ništa posebno u odnosnu na obične, osnova je ista.

   


 10. ne treba usporedba kad je to čista znanost. Ja govorim općenito a ne za određeni model. To kaj je u originalu došla sa metalnim impelerima ne znači da je bolja. Sa TDI PD dolazi plastična pa kaj sad. A evo i slike da vidiš. Nekad su pumpe sa platičnim impelerom bile na lošem glasu zbog toga što materijal od kojeg su rađene nije bio kompatibilan sa svim vrstama antifriza pa su brzo odlazile. S vremenom je tehnologija napredovala kao i korišteni materijali pa je situacija daleko drugačija kao i u svemu. Al kao što rekoh ako je pumpa kvalitetna nema bojzani bez obzira kakav impeler imala.

  OE plastic
  5dc91e4773bf6-xl.jpg

  Zamjenska/metal
  image.jpg


 11. 6 hours ago, Špeksi said:

  Pitanje: Jeste li veliki servis napravili na 70kkm kad je propišala ili samo zamjena pumpe? BTW ne vjerujem da bi ijedna zamjenska non switchable naročito recimo Febi sa metalnim propelerima otišla na toj kilometraži i još k tome su jeftinije...

  Febi nije neka marka u koju se možeš pouzdat. Metalni impeler ne znači kvalitetu niti da je time pumpa bolja, to je zabluda kod ljudi. Plastični impeleri su konačnici bolji jer imaju bolji dizajn  (turbinasti) dizajn impelera koji bolje tjera vodu, osim toga lakši je što manje opterećuje pakung i daje bolji balans. 

  Ako je pumpa šrot raspast će se bez obzira imala plastični ili metalni impeler. 


 12. On 5/9/2022 at 5:58 PM, Ali said:

  Pozdrav ljudi! Vozim Jettu mk5/Golfa V 1.9 tdi 77kw 2007.g. oznaka motora BXE s prijeđenih 239 000. Naime, nedavno mi je počela gubiti snagu pri ubrzavanju na 2000 do 2700 okretaja i ustanovili smo da je jedan kabel od dizne otišao. Zamijenio sam samo taj jedan i auto sada normalno ubrzava. No znači li to da bi bilo potrebno promijeniti i ostala tri i jesu li onda i same dizne na izdisaju?

  Uz to, auto bez problema pali, ali dok je hladan, na leru neravnomjernije radi na 900 obrtaja i kao da malo trokira. Kad dosegne 90°, to prestane i obraji se spuste na cca 700. Ali onda mrvicu teže pali kad je ugrijan. I čini mi se da troši malo više, na boardu mi prikazuje 8.5l gradske vožnje, prije oko 7.

  okretaji ti trebaju pasti na na 30C tak da provjeri senzor temeprature.