Simkke

Član
  • Content Count

    19
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Simkke last won the day on December 3 2021

Simkke had the most liked content!

Community Reputation

2 Neutral

1 Follower

About Simkke

  • Rank
    SDI
  • Birthday 07/15/1995

Profilne informacije

  • Ime
    Simkke
  • Vozilo
    Passat B6

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Simkke

    Passat B7 DPF problem

    U toku regeneracije ne pali lampicu već primjetim da se promijeni zvuk motora upale se ventilatori i podigne obrtaje na oko 975-1000. U tom trenutku ne bude ni jedan potrošač upaljen (klima, grijanje, svijetla...), znači sve pogašeno. Takođe iz auspuha se osjeti drugačiji miris I kao da kondenzacija curi iz auspuha u toku regeneracije. Nema dima. Na satu ima 270.000km, drugi sam vlasnik, prethodni vlasnik ga je vozio na otvorenom stalno po Njemačkoj. Jedina greška koju ima je P0401 od EGR ventila koju nikako da riješim jer mi se pojavila a auto nema nikakvih simptoma kvara EGR-a. Znači auto ide normalno, ne pali safe mode i tome slično... Ta greška stoji 4 mjeseca ali auto nema nikakvih problema.
  2. Pozdrav forumaši, Naime, imam problem sa Passatom B7 2014 2.0 TDI 103kw, prešao sam sa njim oko 480km a za to vrijeme je uradio oko 4-5 regeneracija. Oko 80% je gradska vožnja ostalo, jednom sedmično 40km otvorene vožnje. Danas prije nego što sam stigao do kuće je upalio regeneraciju (digao obrtaje na 975-1000, upalio ventilatore) ostavio sam ga da radi na leru i nakon 15 minuta je ugasio ventilatore, vratio obrtaje na 800, nakon toga ostavio sam ga još 5 minuta da radi u leru, i nakon toga ga ugasio. Poslije sat vremena sam krenuo do grada i upalio mi je opet regeneraciju i isto sam ostavio 15 minuta da to sve odradi. Pa me interesuje da li je ovo normalno?
  3. Simkke

    Passat B7 problem

    Passat B7 je, motor 2.0 TDI Commonrail, 103kw, 2014 godište. Auto nema nikakvih simptoma, vuče normalno, ne prebacuje ga i safe mode, ne dimi, apsolutno ništa. Klapna gasa očišćena, bila je dosta zaprljana.
  4. Simkke

    Passat B7 problem

    Da li predlažete čišćenje EGR ventila pošto sam nedavno čistio klapnu gasa i lampica se ugasila i drugi dan upalila. Klapna gasa bila je baš zaprljana, pa bih očistio i EGR, zanimaju me vaša mišljenja. Da napomenem greška je P0401.
  5. Simkke

    Golf 2 kvarovi

    Za to što ti ne prikazuje pređene kilometre provjeri kilometar sajlu ili kupi novu. Za to što ti ne radi osvjetljenje instrument table prvo provjeri osigurač da nije iskočio ili da nije eventualno otišla ona dioda (sijalica). Rikverc svjetlo što ti ne radi provjeri prvo sijalicu a zatim prekidac kad ušaltaš u rikverc da pali rikverc svjetlo.
  6. Hvala na savjetu. Naravno, nije mi problem zamijeniti EGR ventil, ali imam dosta prijatelja kojima se upalila išta greška i oni su zamijenili novi EGR ventil i opet se pojavila greška, i ispostavilo se da je zaprljana klapna na usisu. Kao što sam na početku rekao, auto nema baš nikakvih simptoma da je EGR ventil, pa baš zbog toga bih pokušao da očistim prvo klapnu usisa i provjerim MAF i MAP senzor.
  7. Pošto je u njega EGR iza motora pored DPF filtera, da li ga je teško skinuti i očistiti ? I da li je najbolje očistiti samo EGR ili i one cijevi od njega ?
  8. Pozdrav svima, Radi se o Passatu B7, 2.0 TDI Commonrail 103kw, 4motion, 2014 godište. Naime, prije mjesec dana mi se upalila lampica "check engine", odvezao sam auto na dijagostiku i pokazalo je grešku P0401 - nedovoljan protok EGR ventila. Ugasio sam je i nakon 10 dana mi se ponovo upalila, tad dan sam nasuo pun rezervoar goriva i usuo aditiv za čišćenje injektora (injector cleaner). Poslije 50-60 kilometara lampica se ugasila i nije se palila do 200 pređenih kilometara. Nema nikakvih promjena u radu auta, vuče normalno, troši oko 9,5-10l gradske vožnje i 6,5l otvorene. Ako je neko imao sličan problem, ili zna o čemu se radi, molio bih da pomogne u vezi ovoga. Unaprijed, hvala.
  9. Provjeri poluosovinu, može biti do ležaja koji ide sa mjenjača ..
  10. Simkke

    Passat B7 problem

    Motor je 2.0 TDI 103kw 2014 godište je auto
  11. Simkke

    Loše paljenje ponekad

    Može biti do gumica na diznama, meni se dešavalo da 2-3 puta verglam dok ne upali, kao da navlači gorivo. Koliko te koštala zamjena ?
  12. Pozdrav svima, Prije 2 dana mi se na passatu upalila lampica check engine i otišao sam na dijagnostiku i rečeno mi je da je EGR izbacio grešku. Kasnije sam otišao kod mehaničara i on je spojio na dijagnostiku i očitalo mu je grešku nedovoljnog protoka ugljen dioksida kroz izduvni sistem, rekao mi je da ovo vjerovatno nije toliki problem. Pa me zanima da li neko zna o čemu se radi?
  13. Pošto sam imao 2 auta sa ovim motorom mogu reći da su motori neuništivi uz redovno održavanje i servisiranje. Naravno, kao i svaki drugi motor, doći će vrijeme kvara. Majstor mi je rekao da je jedina mana motora sicevi dizni na glavi motora. Dizne su napravljene da sa jedne strane imaju zaštitu a sa druge nemaju, tako da tokom rada motora od vibracije dizna vibrira u svom položaju i tako oštećuje siceve. Dosta ovih motora je prešlo preko 500k kilometara, vraćenih na 220-270k. Naravno, ako je redovno održavan ne bi trebalo predstavljati veliki problem.
  14. Naravno da si od pomoći, danas sam odvezao auto kod mehaničara i skinuo je dizne i odnio bošisti. Rekao je da će biti gotovo sutra do podne, pa javljam da li je problem riješen.
  15. Meni takođe se isto dešava kada je zima, ne znam da li bi pomoglo stavljanje nepovratnog ventila na neko crijevo?