Titogradjanin.

Član
  • Content Count

    11
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About Titogradjanin.

  • Rank
    SDI

Profilne informacije

  • Ime
    Marko Nikolic
  • Vozilo
    VW Passat B7 karavan

Recent Profile Visitors

66 profile views
  1. Titogradjanin.

    Passat B7 Problem sa klimom

    Hvala na odgovoru. Probacu ovo pa javljam
  2. Titogradjanin.

    Passat B7 Problem sa klimom

    Hvala na odgovorima. Na odmoru sam pa nisam stigao da odgovorim. Klima radi da je u autu prijatno da nije vruće ali vazduh nije hladan kao prije to definitivno. Prije sam mogao max da držim ruku na ventilaciji 20 sek jer mi je bilo onda neprijatno hladno a sada mogu koliko hoću. Vidjecu sa majstorom da nisu u pitanju klapne, jer majstor je provjeravao crijeva i hladnjak i rekao mi je da je tu sve ok .. e sad možete li mi reci koja je kombinacija tipki za kalibraciju klapni da probam ?
  3. Pozdrav svima. Imam problem sa klimom tj sa hladjenjem. Bio sam kod majstora i napunio je sistem sa 500gr i kaže da je bio skroz prazan, a koliko se sjećam prošle godine sam punio sistem, i poslije 2 nedjelje opet sam sve provjerio da negdje ne curi kod njega i kaže da je sve ok. Problem je što na oko 25-30 stepeni autu treba puno vremena da se ohladi, tj nekad na 25 stepeni treba mu čitava večnost a nekada na 30 ohladi brže, nema pravila. Ono što je sigurno jeste da je auto prije mnogooooo bolje hladilo. Prije ruku nisam mogao duže od 20 sek da držim na ventilacijonom izlazu od hladnoće a sada mogu lagano. Majstor je pipao onu cijev u motornom prostoru i ona je hladna i radi kompresor. I kaže da je hladnjak ok isto. Ono što sam ja primijetio jeste da pozadi u kabini iz transmisionog tunela da se tako izrazim izlazi vrlo malo vazduha skoro ništa. Vozio sam se prije neki dan u nekoj staroj škodi pa ono raznosi kako duva pozadi. Takodje naprijed u kabini imam 4 ventilaciona otvora, iz jednoga koji je posredini duva jako kada podesimo klimu da duva jako iz drugog po sredini skoro ništa ne izlazi a iz ostala dva čisto ok. Majstor mi na to kaže da je to tako na Passata. Da kada smanjim duvanje da će se oni izjednačiti i to je to A meni to nije normalno. Da li neko ima iskustva sta bi moglo biti?
  4. Da se javim sa novostima. Majstor na kraju nije zamijenio onaj drugi termostat nego je zamijenio neki ventil na mjenjacu (ovo je naziv na njemackom Kühlmittelregler für getriebe). Od tada nemam problema za zagrijavanjem i auto se 70 zagrije ekspresno, do 80-85 mu treba malo vremena još ali od 85 do 90 čini mi se da mu treba malo duže ali opet nisam sig 100%. Svakako moram auto još da provozam da bih bio siguran ali za sada radi sve ok. Da odgovorim auto mi ima dsg mjenjac. Kako je majstor rekao ovaj ventil je ostao otvoren i kroz njega cirkuliše tečnost i zato se motor nije mogao zagrijati.
  5. Hvala . Javljam ovdje čim mi se majstor javi.
  6. Izvinjavam se na kasnijem odgovoru. Živim u Zell am See-u. Imam garanciju i račun i u srijedu opet idem do majstora pa nek popravlja i radi što oce. Platio sam mu već i sada je ovo reklamacija. Pisao sam ovdje jer sam više umoran od ovog problema, pa da vidim sa vama je li jos neko imao ovakav problem. Prije neki dan sam se čuo sa majstorom i pominje mi da mi je možda partikularni filter problem ili čak egr. A na dijagnostici nema greške. U srijedu ću mu opet reći da vidi taj drugi termostat da njega mijenja. Pa ću da pišem ovdje jesam li konačno riješio problem. Ali ono što je meni čudno, nisam majstor samo logički razmišljam, kada se promijeni onaj glavni termostat kod motora sve radi kako treba nekoliko nedjelja. Ako termostat onaj drugi nije dobar, poslije zamjene glavnog problem bi opet trebao da bude prisutan a ne da se javi poslije nekoliko nedelja. To mi je čudno samo. Ugl pišem čim mi majstor javi što je uradio.
  7. To je radio majstor, povezao je laptop i vozio dok sam ja bio na mjesto suvozača. I rekao je da je temp ista koju pokazuje auto i kompjuter da nema odstupanja. Da znam da će promjena drugog termostata riješiti problem odmah bi posao i završio to ali opet ako to ne riješi problem ode još jedno 200€. Čudno je što neki dan sve radi ok a evo zadnja dva dana ne radi uopšte, nikako da se zagrije auto ako ga vozim po gradu normalno. Ovih dana ću još da ispratim situaciju da vidim oce li se zagrijati jer kao što sam rekao zadnja 2 dana nije se auto zagrijalo Pa me interesuje ako termostat nije ispravan, da li je moguće da ponekad sve radi normalno a ponekad ne ?
  8. Pitao sam majstora za taj drugi termostat i rekao mi je da on nema veze sa mojim problemom. A zamjena termostata ovdje u Austriji nije jeftina, već sam dao 600€ i dalje imam problem. Zato sam pisao ovdje da vidim ima li još neko problem kao ja. Jer ne daje mi se 200-300€ skoro i za ovaj drugi termostat a da ne riješim problem
  9. Zamijenio sam onaj glavni kod motora 3x kao što sam rekao a on ima i drugi koji se nalazi valjda kod partikularnog filtera. Pitao sam majstora da taj ne pravi problem i on tvrdi da on nema veze sa tim. Čudno je da svaki put poslije zamjene onoga kod motora sve radi nekoliko dana ili čak 2-3 nedjelje i onda opet kreću problemi. To mi nije jasno kako
  10. Pozdrav svima. Imam vec nekih godinu ipo problem sa zagrijavanjem motora. U pitanju je Passat b7 2.0 TDI 140ks iz 2014 godine Auto je prešao malo preko 150.000km. Do sada sam promijenio 3x termostat i što je čudno u prvih nekoliko dana sve funkcioniše kako treba, motor se zagrijava lijepo i onda odjednom se problem opet pojavi. Prvo je stavljen neki termostat nemam pojma ni ja koji marke Fibi, pa onda Behr i na kraju sam stavio originalni Vw termostat. Takođe zamijenjen je i senzor rashladne tečnosti tj antifriza. Prije ovoga Passata imao sam isti Passat b7 ali samo kao limuzinu sa istim motorom i znam kako ovo auto diše što se kaže. Pošto auto ima i senzor za temp ulja, znam da kad temp ulja dodje na nekih 71-72 stepena motor bude zagrijan na 90 stepeni. Ili kad senzor temp ulja pokaže da je temp ulja nekih 50 stepeni motor je zagrijan na nekih 60 do 65 stepeni. A sada što je mnogo čudno, kolika je temp ulja toliku mi temperaturu pokazuje i kazaljka za temperaturu motora, a to nema logike. Ako je temp ulja oko 65 stepeni tolika je i temp motora, ako je temp ulja na nekih 75 stepeni tolika je i temp motora itd. A ulju treba mnogo više vremena da se zagrije nego motoru. I što je bitno motor se NIKADA ne prebrojava, kada dodje kazaljka na 90 tu stojii ne ide preko. Jedino ako je neka veća nizbrdica onda se ohladi motor i ulje i onda opet treba vremena da dodje na 90 stepeni .Inače motor fino grije kabinu tj radi grijanje. Vozim auto 10min jedno 100km/h i ne zagrije se na 90 stepeni nego dodje do max 80 stepeni. Ili ga vozim 20 km i još se ne zagrije. Majstor je provjeravao i kazaljku koja pokazuje temp motora da li je ispravna i sve je tu bilo ok. Prije nego što sam stavio originalni termostat znala je kazaljka na autoputu pri 130km/h sa 90 stepeni da padne na 50 stepeni , sa originalnim termostatom to mi se još nije desilo, ali stavljen je tek prije neki mjesec. Ima dana kada sve funkcioniše kako treba a opet više je dana kada ne radi sve kako treba . Da li je neko još imao ovaj problem i ako moze da pomogne bio bih zahvalan.