2 2
sljivan

Auto treska na 80 km/h

Recommended Posts

Pozdrav forumu. Nedavno sam uzeo VW Sharana 2019. godište 2.0 TDI DSG, prednji pogon.

Vozio sam ga 2 tjedna kada sam počeo osjećati neku vibraciju na cca 80-90km/h.

Ne trese upravljač, ali vibraciju osjetim kroz sjedalo (i papučicu gasa, iako mi je teško reći vibrira li ona, ili vibrira moja noga od sjedala pa se prenosi vibracija na papučicu).

U vožnji bih mijenjao stupnjeve prijenosa 4-5-6, ali stvari se ne mijenjaju.

Prvo sam mislio da se radi o cesti, ali sam naravno probao i na drugim cestama. Vozim se najviše zagrebačkom obilaznicom. Grada rijetko vidim.

Onda sam mislio da se radi o gumama pa sam ih prebalansirao i zamijenio prednje-zadnje (3 gume su bile na nuli, jedna zadnja je imala 15g disbalansa).

Mogu reći da se stanje malo popravilo, ali nije isčezlo.

 

Koliko sam čitao može biti do diskova, poluosovina, glavčina... ali navodno ako je do prednje osovine, osjetilo bi se i na upravljaču. 🤷‍♂️

 

Supruga naravno ne osjeti ništa. Ja počinjen preispitivati jesu li mi živci popustili pa mi se pričinjavaju stvari kojih nema.

Imam zakazan termin u ovlaštenom servisu, ali obzirom da je vibracija slaba, imam osjećaj da će mi ga vratiti uz odgovor da nisu ništa naši (slično je bilo na touranu).

 

Ima li tko kakvu drugu pametnu za predložiti ili ima kakvo slično iskustvo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni tako trese nakon sta sam stavio aftermarket nosač getribe. Volan ne trese, ali papučica i sjedalo kabina da. I to najvise na cca 75kmh.

Heh moze bit svasta. Nek ti provjere, valjda ce naći negdi lufta..

Poslano sa mog Pixel 6 Pro koristeći Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemoj me uzet za riječ nije isto auto, ručni je mjenjač. Al to se na mome dešava.

Nisam riješio, u procesu sam. Pri montaži me dočekao sjeban navoj na dva vijka. Tako da cekam novu konsolu.
Doslovno mi je motor visio na jajima godinu dana.

Poslano sa mog Pixel 6 Pro koristeći Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma je. razumijem....

samo istražujem. pokušavam proniknuti što sve može biti.

hvala za pomoć

Share this post


Link to post
Share on other sites

jučer bio u ovlaštenom. prebalansirali su gume na road force balansirki. jednu gum je trebalo zakrenuti u odnosu na felgu.
provjerili amortizere i poluosovine. sve jena svom mjestu. napravili probnu vožnju i kažu d ane osjete ništa.
ja, pak osjetim. pa se pitam jesu živci popustili ili koji se vrag događa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma naravno da će reći da je sve u redu nakon što su Vam naplatili za nešto što uopće nije trebalo raditi. "Ovca" došla na striženje... Tako Vas oni doživljavaju. 

Ne trebate Vi nikakvog frenda da Vam kaže svoj osobni dojam u Vašem autu! Znači ja(Vi) koji vozimo taj auto sigurno osjetimo promjene i sami i to bi trebali bolje nego oni koji ga inače ne voze ili ne poznaju! 

Može biti nešto "jednostavno" tipa Pendelum (dogbone) nosač... Ne znam kako naši majstori ovo zovu? Donji nosač motora možda? Uglavnom proguglajte i ovo vrlo lako uočiti (pomognite si sa mobitelom, sagnite se ispod auta i posnimite ga). Znači ako su otišli uprešani gumeni ležajevi u istome (napukli ili napukla guma - vidi se to vizualno) počinje auto prenositi nenormalne vibracije u vožnji. 

Ovo je mrsko svakom majstoru mijenjat! To se maskimalno izbjegava mijenjat!  Rađe će Vam dvomaseni mijenjat nego se igrat s uprešavanjem tih gumenih ležaja nosača motora. Ima B solucija rješavanja toga ako se otkrije da je to... "Otom Potom"

Može i biti da je ležaj(selen blok) na balans štangi popustio i da to vibrira?  Gumice nosača auspuha? 

Znači ako nije do mehanike tipa dvomasenog zamašnjaka, ležaja prednjih kotača(to se bar lako provjeri "mrdanjem" i kotrljanjem kotača da li ima lufta), djelomičnog blokiranja kočionih kliješta(provjerite dal Vam se diskovi ujednačeno troše i da su lijepi glatki "bez štrafta"), onda je sigurno neko gumeno njesra otišlo zbog kojeg sada nešto što inače nebi trebalo vibrira. 

Edited by Špeksi
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Špeksi, hvala najljepša na doprinosu....

Iako se načelno slažem s vama, počeo sam sumnjati u vlastitu masu da prpozna vibraciju, pa je kolega potvrdio moje sumnje, najgore je što se vibracije pojačavaju i smanjuju (što nisam uspio još povezati s uzrokom) pa ih je teško identificirati nekome tko se ne vozi svakodnevno.

baciti ću se na googlanje pa na pregled.

dvomaseni bih očekivao da mi vibrira uvijek kod jačeg ubrzavanja, ali kako nije, to sam eliminirao.
ležaj glavčina bih očekivao da se čuje struganje, pa sam i to otklonio.

e sad... diskovi zadnji jesu malo proštraftani, ali mi ništa ne trese kod kočenja pa sam kontao da i to ne bi trebalo biti.

još jednom hvala na savjetima. sad su dani dulji pa ću iskoristiti danje svijetlo za pogledati te nosače koje ste spomenuli.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 2