0
jledenko

Vw caddy 1.9d akumulator

Recommended Posts

Pozdrav

Na caddy mk2 1.9d imam problem sa strujom

Mjerio sam napon na akumulatoru ujutro i navecer, isti je 12.4V

auto u mirovanju trosi 0.02A struje, znaci ne vuce ne nigdje

u radu napon 14.3V, tako da punjenje radi

kad dam kontakt i upali grijace aku padne napon na 9.5v i jedva zavergla par paljenja i onda je akumulator gotov.

stavio drugi, nije novi ali sa ispravnog auta, radio dva dana i opet isto.

jel normalno da povuku grijaci toliko napona pa da potrosi akumulator ili stvarno akumulator ne valja?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvo pogledaj koliko je star tvoj akumulator, ako je 4-5. godina moguće da mu je opala snaga, pogotovo sada kada su već počeli minusi pa je akumulator već u startu još slabiji, znači treba prvo vidjeti koliko A (Ampera) je još dostupno na tvom pa i na ovom kojeg si posudio akumulatoru, napon (V) u ovom slučaju ništa ne znači jer moguće da i ovaj  drugi nije održavan.

Moj prijedlog staviti oba na punjenje i onda pokušaj, za pogledati koliko (A) je ostalo može se testirati sa VAS 6161 uređajem ili zamoliti nekoga tko prodaje akumulatore da ti provjeri snagu napona koja sa godinama opada.

Ako je sve ispravno ovo se ne bi smjelo događati, grijač ko grijač, povuče koliko mu treba da se žarnica užari i napon je reguliran je relejem.

Moja Varta Silver Dynamic 77Ah 780A iz 2015. je još uvijek ispravna i uredno isporučuje 12.5V+ ali daleko od toga da ima 780A, zadnje mjerenje VAS 6161 je odrađeno 2019. i tada je bila na 609A , koliko sada ima može se samo nagađati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koje akumulatore si stavio? Mora biti jacine struje potrebne za tvoj dizel. Ne mozes staviti ispravni iz benzinca koji nedaje dovoljno struje u dizela - kao primjer. 
Isto tako mozes ispitati u ducanima koji prodaju akumulatore, kakav je akumulator. To sto mu je napon ok, ne znaci da kapacitetom i snagom nije u banani.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, jledenko said:

Oba probao napuniti,

upali par puta i mrtvo

sad da ne kupujem novi pa da bude isto

Moguće da je do akumulatora, kad ga napuniš ima taman sape da ga nekoliko puta okrene ali kasnije kada se uključe svi potrošači, svijetla, grijanje itd. plus vanjska temperatura koja se sada spušta do ništice ga pogotovo oslabi.

Jačina struje (A) ti je važna komponenta u tvom slučaju, ne (V DC) kojeg očitaš putem multimetra. Ne znam da li je taj Caddy starija ili novija generacija motora pa da nije stavljen obični umjesto AGM akumulatora za aute sa start/stop opcijom i naravno nije isto akumulator za dizela i benzinca koji su u pravilu slabiji.

Pogledaj na nalji od akumulatora što na njemu piše, koliko ima A ili ga pofotkaj, ujedno i kao što već napisah ako je 4-5. godina star onda je već pri kraju.

Share this post


Link to post
Share on other sites
0