1 1
chandler7586

Octavia 3 1.6 TDI problem sa mjenjačem

Recommended Posts

O3, 1.6 TDI, 2016, 98t km, prvi vlasnik, servisiran uredno prema intervalima.

1. mjenjač (manualni) zapinje u nižu (posebno iz 4 u 3), nema nekog generalnog pravila, i hladan i topal, javi se npr. jednom i onda 10x sve ok

2. nešto zacvili (stvarno malo), iz prednjeg kraja, pri jako malim brzinama. Npr. kad parkiram u garažu, znači gotovo već kad stanem. Nema veze dali je kočnica stisnuta ili ne.

3. počeo se čuti klinasti remen (možda se to drugačije zove, ja sam ostao još na vremenu Golfa dvojke :), znate na šta mislim). Klasični sindrom, kad je hladnije i pogotovo kad je vlažno vani. Dali se on mijenja sam ili ide u kompletu sa još nečime ?

 

Evo pokušao sam kratko i detaljno objasniti, ako je netko imao sličnih iskustava pls neka se javi, pa da znam što me barem otprilike čeka.

 

Hvala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za mjenjač, provjeri razinu ulja i umoči prst unutra da vidiš kakvo je ulje. Isto lako moguće da ga je netko prisilno pokušao ubacit u brzinu pa je uništilo sinkron, a tu onda nema pomoći be mjenjača dole pa na reparaciju (ili drugi s otpada).

Za remen, inače se klinasti (onaj za alternator i klimu) i njegov natezač mijenjaju skupa s kompletom distribucije (onaj drugi zupčasti koji okreće bregastu), pumpom vode, i svim natezačima i rolicama. Pogledaj malo koji je servisni interval za to. Inače je nekakvo nepisano pravilo (bez obzira na marku i motor) 5-6 god ili 100-120 tisuća, s tim da prva zamjena ima nešto veći interval.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se mjenjača tiče zamijeni ulje kompletno po specifikaciji koje proizvođač navodi i stavi 0.2L-0.3L više zbog pete brzine. Meni se FEBI mineralno dobro pokazalo, a može i FUCHS, a ako se isti problem javlja onda mora dolje da se bolje pogleda.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 1