0
Guest nikisorer

problem s motorom na leru i potrosnja

Recommended Posts

Guest nikisorer

imam veliki problem.Imam Golf 2 1.3i 40 KW iz 90.godine,tip motora Nz i Digijet sistemom ubrizgavanja.problem je sto auto ne spusta okretaje kad je hladan ispod 1500 okretaja tj nekad ali samo nekad kad se ugrije bude normalno.u Voznji je sve manje vise ok,ali kad stanem i izbacim iz brzine opet digne na 1500.a potrosnja je od 10-12 litara.onda nakon voznje i stajanja npr 5 min upalim ga i bude normalno i onda opet povecava.u Audi ovlastenom servisu su rekli da je crkla lamda sonda(CO je ogroman) da je neispravan razvodnik paljenja i mjerac protoka zraka.Medjutim jedan "moj" majstor kaze da mjerac nije sigurno jer bi ga kod naglog dodavanja gasas zagusilo,onda je otpojio konektor na mjeracu i to napravio i zagusio ga,ali kad je spojen to se ne dogodi.I on je na "flasni" ispod cijevi usisa i crijevu na toj flasni nasao veliku rupu i kaze da mjerac odatle dobiva zrak i samim tim daje krivi signal ECU i da im je zato i na testeru pokatao kvar mjeraca.Za lambdu vjerujem da je rukla.moze li sve ovo biti samo zbog nje(potrosnja i visok CO i nemiran rad)? MOLIM VAS za savjet i misljenje jer nebi dao tolike novce za to ako nije pokvareno.PUNO hvala svima

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Moguce da je zbog lamde i viska zraka. Inace, ne poznam bas taj motor, ali ako imas onaj ventil (stabilizator rada motora) na usisu, po pricama znam da i on zna bit uzrok takvim greskama

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest zvoneCH

E sada je to tako, znaci ako ti motor dobiva sa strane nakon mjeraca protoka zraka unutra zrk je to prvo sto je treba napraviti, jer moguce ni lambda nije ktriva znaci pokvarena.

 

jer mjerac daje jedne podatke cpu in druge dobiva od lambde, sad je u plinovima previse CO unutra in daje lambda signal da neka pojaca gorivo znaci ostavi duze otvoreni ventil da tako dodze vise benzina unutra.

Jer lambda mjeri ostatak kisika u plinovima, znaci vise kisika javlja da je treba vise benzina, manje kisika manje benzina.

 

Ali to moze samo raditi do jedne granice tada je za nju kraj i vise puta onda iza auta smrdi po trulim jajima i zna da bude i auspuh odtraga sajasti i jako crni.

 

lambda ima jedan kabel koji daje taj signal cpu,najlakse je njeno jelovanje prevjeriti na taj nacin, samo za to ti je potreban i tester ispusnih plinova.

 

odkines tak kabel znaci ga odkopcas di je spojen to je vise puta oko porova ventila namesteni taj konektor, uzmes kabel koji ide dalje od tog konektora za cpu i stavis jednu ruku na + pol baterije a sa drugom drzis kabel na konektoru( metalu) i cekas ca. 1 min. kad vidis na testeru da so plinovi ili vrjednot nmaksimumu stavis ruku sa + na - bateije i drzis kabel dalje, sada se stavr okrece u konra stranu, kada je na maksimumu prikljucis kabele opet zajedno i onda mora skociti ili na sredinu ili opet6 u kontra kao sto je bilo, ako ne reagira nakon prikljucenja je lambda hin jer ne daje signala ili presporo a cpu je imao zdnje odatke dok je jos ambda bila ok.

 

Takav je i nacin kod malo manipuliranja plinova za tehnicni ako lambda nije sasvim k samo tada ne spojis kabel nego ga prije izliras i onda zajedno stavljas da nema kontakta , i radi 100% i ovdje u svicarskoj gdje je tako ili tako500% stroze nego gdej drugo :angry:

 

Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites
0