2 2
niner

Akumulator

Recommended Posts

G2 LTD

pišu na njima specifikacije

pišu i na ovom pa ne može

ovi mogu sigurno 15 kg

 

ja od električnih iman samo onaj fen,ima već par godia i radi posa za 80kn kolko sam platija

 

dok sam bija u servisu imali su hazet,chicago pneumatic i forch pištolje i ritko kad je tribalo ručno kola popuštati da ih nije pištolj odvida

 

Autofrik

znam to sve zato kad sam uzima kompresor uzeja sam "jači"

crivo isti tako imam unutarnji promjer 9mm šta je sasvim solidno

prije sam uzima od kolege Hector pištolj i na ovim postavkama je radilo

al pošto ja tolko to ne koristim uzeja sam to u lidla kad mi zatriba da ne tražim okolo

 

 

VW Polo

da znam imaju oni pištoli po 10-15kila

al ja govorim za šarafe na kolima koje ja stegnem kilo ključem na 12kg ovaj ih ne može otpustiti

znam da je to hobbi alat, i kolko para tolko muzike,al samo iznosim iskustva

 

e to, onda bi moga uzeti nisam dobro gleda al čini mi se da je sad negdi oko 150kn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uglavnom u lidl je dosao silikonski sprej za 10 kn pa eto navalite i vodilice prozora naspricat :D

Ja uzeo 5 komada.. moram prozore po kuci podmazat i brave na ogradi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pistolji trebaju i mazanje pa mislit i na to. Uzeo sam u metroa set zracnog alata... cegrtaljka pistolj za odvijanje zavijanje...pa onal klinac zracni pikamer... za 600kn prije hm 5godina. Sve radi bezprijekorno. Naravno sluzi za brzi rad a stezanje guma je rucno....

Share this post


Link to post
Share on other sites

600kn i je neka cijena no ovaj lidlov sam ja platio 230kn tako nesto ( zracni pistolj ). Podmazuhem no bas neke stegnute vijke nemoze skinuti a bome niti sa cijevi nemogu pristupiti. Jedino za sta se vec isplatio je skidanje amortizera na dvici jer ne treba kontra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma kakav pištolj, ja sve ručno križastim ključem i polako, pogotovo felge. :)
Imam i ja nešto alata što sam uzeo u Lidlu, dva kompleta bitova i ključ sa dobrim prihvatom ali baš me sada kod dotezanja ruke brisača počela račva blokirati, malo jača sila i prehladi se, no kao hobi alat je dobar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma kakvi amortizer skinut rukom. Pricam za gornji vijak di treba kontra. Ili neki okasti kljuc sa tankim plastom i naravno u centar imbus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni taj imbus/torex svaki faking put provrti, pogotovo ako je dobro zapekao.

 

Sent from my LG-H818 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mom yetiju je tvornički bio 61 Ah onaj varta crni.. lik ga je nakon 5 godina zamijenio sam nekim 74Ah fiammom.

neznam jel trebalo što kodirai ali se napon čini slab.. oko 12.4V kad auto stoji.. alternator puni sa 13.9V non stop..

nije valjda da je aku već krepao ili pred crkavanjem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaki auto po danu troši cca. 50mA kad stoji i to je normalno, sve iznad toga ne valja ili imaš potrošača za kojeg ne znaš. 12.4V nije ništa loše pogotovo sad kad nastupe hladniji dani pa je razlika ako je auto u garaži ili na vjetrometini a kad motor radi u leru napon bi treba biti do 14.8V, ovisno da li je ler ili pod nešto višim obrtajima, uostalom dolje je labela pa ćeš vidjet u kojim omjerima se kreće napon. Tu su sad i potrošači preko zime kao što su svjetla, klima i grijanje pa napon srazmjerno tomu i opada.

63076407pcyf.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav, moj prvi post i evo vezan je za akumulator, naime vozim VW CC 2013g, 177KS 4Motition R line i otisao mi je akumulator, u pocetku sam primjetio da mi je prestao raditi start/stop sistem medjutim auto je normalno palilo, kasnije me poceo zezat sezor za svjetla kad je prekidac na auto, da bi sad kad je zahladnilo osjetio da auto teko pali ujutro pa sam otisao da provjerim akumulator i rekli su mi odmah zamjeniti, e sad kupio sam Vartu silver dynamic stari akumulator je bio njegov orginalni takodjer Varta, Zamjenio sam akumulator sam odmah je proradio start/stop sistem medjutim nisu se htjela dizat stakla, otvorit panorama pa sam se provozao neki 20-30km i sve je proradilo samo od sebe: Citao sam mnogo da kod ovi AGM akumulatora treba prilagoditi auto na novi akumulator medjutim ova Varta nema BEM code ili ga ja ne vidim odvezo sam auto kod prijatelja na dijagnostiku VCDS 18.9 bila je samo greska sa podizanjem stakala on je to izbrisao i kaze sve ostalo je OK kaze auto se samo prilagodilo.

 

Mene sada interesuje sljedece:

1. jel zaista moguce da se auto samo adaptira na novi akumulator (napominjem da je Start/stopa sistem sam proradio cim sam zamjenio akumulator a on je bio prvi signal da je los akumulator)

2. Da li neko ima ovu Vartu silver dynamic 70A 760ah i da li ima taj BEM code ovaj akumulator

3. Da li ima potrebe da ga vozim na ovlasteni servis jer zaista izgleda da sve radi perfektno nista ne mogu primjetiti na auto da ima problem i dijagnostika VCDS 18.9 ne prikaziva nikakve greske.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel tko otvarao VARTA blue dynamic aku?

Mog je sad pocela patit hladnoca i punio sam ga ali bi htio vidjet razinu tekucine a strah me kako cu ga zatvorit kasnije...vidio sam na youtube likovi ga izbuse busilicom i kasnije zaljepi trakom...to mi ne djeluje bas pametno ili?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da je peta godina

74ah ali je bio na benzincu cjelo vrijeme

Share this post


Link to post
Share on other sites

I moja varta je ušla u petu godinu i vidim da je oslabila ali još gura. Sa 780A pala je na 663A, kontrola u ovlaštenom putem VAS 6161 pa vjerujem da će slijedeće nakon ove zime još pasti, no vidjet ćemo.

 

Što se ti će upita oko bušenja akua radi dolijevanja vode po meni potpuna glupost, pogotovo kad gledaš da je nakon 5. godina dosta odradio iako je bio na benzincu a uz to cijene akumulatora su danas povoljne pa zar ima smisla to raditi. Takav aku ima već od 400-500 kn pa čemu sve ovo a pomladiti ga sigurno nećeš.

 

https://www.ekupi.hr...43-1002031.aspx 419kn

https://www.ekupi.hr...11-1001668.aspx 719kn


Izgleda da su sad na ekupi povećali cijene, doša zima, došle i nove cijene. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je AKU bez održavanja ( znači nema dotakanja destilirane ), nema tu smisla ništa otvarat....

Zato i je hermetički zatvoren. Dam se kladit i da ga otvoriš čelije bi bile ''potopljene'', baš iz razloga što je hermetički zatvoren, tj. ima par manjih odušaka na sebi gotovo nevidljive golim okom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ti je varta skupa uzmi neku drugu jeftiniju marku u cjenovnom razredu koji ti paše kao topla i riješio si problem. Ja sam vartu silver 77Ah 780A platio 880 kn prije 5. godina i to je bila dobra kupovina, sad nisam gledao koliko košta ali ako ju uspoređujem sa plavom serijom sigurno je skuplja. Sad je nagore vrijeme za kupovinu jer su digli cijene i koriste priliku a mahom sad akumulator oslabi kad zahladi i stisne minus a gro ekipe nije čula za nadopunjavanje a kamoli da to prakticira na nekoj mjesečnoj bazi ako ima dosta kratkih relacija a potrošača hrpu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma bio je on dobar jos al su mi ga ljetos majstori sjebali...ostavio auto kod limara i decki slusali radio dok nije crko i sad stuca lagano ujutro

Ali probat cu ga jos nadopuniti par puta ako izgura zimu ici ce on jos iducu godinu( i prosla varta mi je isto tak odradila)

Ako budem uzimao uzet cu vartu opet vjerojatno ali neki manji ne treba mi ovakav veliki sad

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadopunjavaj ga i izdržat će, malo prati sa multimetrom razinu napona pa po potrebi puni. Imam ugrađen indikator u tri boje kao semafor, spojen direktno na akumulator i odmah vidim kad je na crvenom da ga moram staviti na infuziju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

imam skodu yeti sa 2.0 tdi cr motorom 81 kw, 2012 i original akumulator je bio 60 Ah Vatra ona crna vagova..

lik koji ga je vozio do sad je prošle zime stavio novi fiamm ali čak 74Ah dakle dosta veći.. neznam zašto je to radio, valjda je mislio bolje veće i jače, ali znam da se akumulator stavlja isti kapacitet i startna struja ili malo veći a ne nikako ovoliko veći.

napon punjenja kad auto radi je od 13,8-14V, dakle to je ok.. auto pali normalno i na minusima ali napon u mirovanju je 12,35V.. imao sam neke aute prije i na svima je bio napon u mirovanju iznad 12.6V, u bilo koje doba godine..

imam onaj mali smart punjač i napunim ga i tad je 12.65 V napon sat vremena nakon punjenja ali nakon par dana opet se ustabili na 12.3V i slično.

moja je pretpostavka da alternator ne može držati punim akumulator 15Ah veći od onog koji je tvornički bio u njemu. jel ima netko neka iskustva slična, hvala.

 

da ga nadopunjavam svakih 2 tjedna ili slično? čuo sam da je to poželjno pogotovo zimi..

Edited by ivanm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem je sto vecina ljudi ne zna niti im trgovci kazu pri kupovini novoga akumulatora da ga prvo stave na punjac i dobro napune...neki moji akumulatori su znali po par sati se puniti. A sad ti metnes takvoga novoga na auto i vozis se 10-15min i to je to...automatski nije punoga kapaciteta vise niti je ispravno formiran.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako na ovim novijim autima mijenjati akumulator ili puniti jel mislim da u papirima pise da ga treba mijenjati pod naponom. Sta ako mi rikne na putu i zelim ga promjeniti?? Ili puniti?

Da li se moze puniti dok je na autu?

I nesto sam citao da kod paljenja sa drugim autom da se minus ne smije spojiti na minus akum. Nego negdje na masu, nesto radi elektronike?

 

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 2