8 8
Scorpion

tapeciranje krova

Recommended Posts

ovakav slican topic sam postavio na hrawebu, pa nadam se da nece biti zamjerke, buduci da ovdje ima vise vlasnika vw a nemaju pristup tamo!

 

bio na moru i od sunca mi se odlijepio krov kod ??ofer ??ajbe, pa kad vec imam takav peh odlucio sam ga full pretapecirat i to u alcantaru!

 

Pa me zanim jel postoji kakav problem kod skidanja i ponovne montaze krova ili su jednostavno samo mali ??tiftici kojima je krov pricvrscen!

Ako je netko radio i na ostalim automobilima slobodno napise, jer mislm da nema nekih prevelikih razlika!

 

A sad savjete i upute

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvo skine?? one ručice gore za dr??anje, sjenila, u sredini ono svijetlo i onda ide?? na one čepove ??to dr??e krov gore za lim s tim da pazi?? posebno na ona dva čepa ??to se nalaze pozadi jer pucaju ko staklo - jo?? mi nije uspjelo ih skinuti da ih nisam polomio :D .....zatim polako skida?? taj pokrov skidajući gumu sa ruba - za??to polako...zato ??to je isto jako krhak pa zna pucati zato malo pripazi?? kad ga skida??. Meni je moj naravno pukao ako da ga sad moram mazati stakloplastikom da ga opet vratim u jedan komad a onda ide gore skaj ili ta alcantra...ne znam jo?? ??ta da stavim :) Di ima te alcantre za kupiti i po??to je po kvadratu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Vitrumu ti je oko 700kn to tapiciranje krova. Ja odo na eco-ko??u...same price. Nema tih para da se hebem s tim, i tako mi se počela odljepljivati ona tkanina pa reko odo ja tamo. :palci:

Alcantara ti je jako te??ka za odr??avati. Lijepo to sve bru??eno, ali jebada za odr??avanje. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kazzam pa jel nisi kupio ono sto si rekao. 140x70cm za 80 kn.

Nisam to stigao onda kupiti :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam alcantaru vec na vratima, ono kako trojka ima panele za zvucnike i imam pretapecirano navlaku mjenjaca i plastiku oko mjenjaca u tom materijalu i sad bi jos krov, moram priznat da nije tesko odrzavat, malo krpica i onaj oxi ...neznam kak se zove!

A da se na njoj pozna svaki k...to je istina!

 

2:kazaam: koje odostraga, kako da onda skinem da ne sje..stvar do kraja, imas mozda ideju!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prijatelji ovdje sam novi pa me zanima zna li netko sa kakvim ljepilom lijepiti platno ??to se odljepilo sa krova?Vozim passat,onu međuliniju i čuo sam da je njima to mana.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Prijatelji ovdje sam novi pa me zanima zna li netko sa kakvim ljepilom lijepiti platno ??to se odljepilo sa krova?Vozim passat,onu međuliniju i čuo sam da je njima to mana.

eeee lega imamo isti problem.

1. privremeno je mo'?? malo zaljepiti obostrano ljepljivom trakom na par mjesta, ali i to se brzo zaprlja i odljepi. Bilo koje drugo ljepilo probija kroz platno pa ima?? fleke kao da je vla??no.

 

2. Novo uzimat je skupo, a polovno se ne isplati. Ode za par mjeseci, ako uopće i nađe??.

 

3.Jedino ??to ostaje je istapicirati. Tu u Zgu, u Vitrumu je oko 700 kn. Kao i ??to sam gore napisao...

 

P.S.cijela unutra??njost mi je crna, jedino mi je taj tapicirung boje bijele kave. Sad to ide u crnu eko-ko??u i komu je..b. matr! Bigaje!

 

Znam za ??to sam dao pare! Vidi jel ima di tamo u Osijeku, pa se probaj dogovoriti. :palci: ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako, u Sisku majstor za svoj rad uzme otprilike 320kn +materijal. Ne daje mi nikakvu garanciju jer, kako ka??e, na na??im Passatima je krov toliko u qurcu, da bez obzira koliko pazi i čisti i brusi i lijepi, ponovno se sve odlijepi. Na to sam ja rekao: Onda ću sam. i to na ovaj način:

1. Skinuti krov

2. Očistiti i obrusiti cijelu povr??inu

3. Koristiti crni skaj (u nadi da neće izgledati zaflekano)

4. Namazati krov i skaj Neostickom ili nečim sl.

5. Pričekati koju minutu

6. Vi??ak skaja odrezati i vratiti krov na mjesto.

 

Inače, isto imam crnu unutra??njost, a krov mi je boje bijele kave. I visi...

 

Rezultat javim, a i slike...

Share this post


Link to post
Share on other sites
U Vitrumu

 

hvala. trebalo mi to.

 

adresa : Ilirska Grana ( bez broja )

Share this post


Link to post
Share on other sites

ako je ibiza u pitanju, onda ti toplo preporucam www.seatclubcroatia.com/smf jer sam 100% siguran da ih je barem dvoje vec skidalo tapecirung krova

Share this post


Link to post
Share on other sites

Disclaimer/Upozorenje!

 

Naredni DIY tekst je informativne prirode. Detalji o rastavljanju (polo??aj vijaka, njihova veličina i sl.) odnose se na VW Passata *93. godi??te, popularan kao 35i linija. Za sve ostale marke i tipove automobila je slična stvar. ? to se tiče samog tapeciranja, stvar ??ljaka. Meni je izdr??alo cjelo ljeto, a auto mi je tamnoplavi. Za sada nema nigdje nikakvih naznaka slabosti (da bi se odlijepljivalo ili sl.). Garanciju na takav posao mi nitko nije davao i to je bio razlog ??to sam se u to upustio sam.

 

POČETAK:

 

Evo 'vako. Ovo je bio problem:

wwaa234004sn3.th.jpg wwaa234005dj6.th.jpg

 

Potrebno za rad:

wwaa234009em2.th.jpg

Izvijač kri??ni srednji, igla ili ??penadla, francuski ili okasti ključ za vijak od pojaseva, par jakih ruku, 2x 800 ml ljepila Moment Kraftkleber, kist (bar 40mm ??irine), skalpel ili ??kare, srednja doza strpljenja.

 

 

1. Skinuti krov. Kako?

-Francuskim ključem skinuti vijak dr??ača pojasa. Zatim skinuti plastiku između prednjih i zadnjih vrata (bez straha krenuti odozdola prema gore, nema skrivenih vijaka).

-Zatim poskidati sjenila i rasvjetu te rasvjetu kod stra??njih vrata

-Iglom skinuti u svakom "??toku" mali okrugli čep (pokriva jedan vijak a nalazi se sa gornje strane i lako je uočljiv)

-Skinuti vijke i plastike. (obratiti pozornost gdje ide koji vijak jer nisu svi isti niti navojem niti du??inom)

-Oboriti stra??nju klupu, a prednja sjedala povući max naprijed i poleći naslon unatrag.

-Krov ide kroz gepek van. Treba biti jako pa??ljiv prilikom savijanja krova jer je od kartona i vrlo lako puca.

 

2. Očistiti krov. Kako?

-Sada kada je krov vani (i nadam se cijel) treba skinuti stari tapecirung i očistiti krov. Dovoljo će biti krov "očetkati" ili čvr??ćom metlom tj. metlicom ili tvrdom četkom (nikako čeličnom četkom).

-Nakon četkanja nije potrebno prati nikakvim razrijeđivačima i sl. otapalima. Neka ostane na dodir onako malo ljepljivo. bitno je samo skinuti mehaničku nečistoću.

 

3. Lijepiti novi tapecirung. Kako?

-Tkaninu za tapeciranje (u mom slučaju plavi skaj tj. eko-ko??a dimenzija ??=1400mm d=2000mm) odmjerite po krovu tako da je vi??ak sa svih strana otprilike jednako raspoređen. Za sada vi??ak nemojte rezati. Ni onaj sa strane ni onaj po du??ini.

-Pripremiti lijepilo i kist. Za ljepilo sam uzeo Moment Kraftkleber jer je deklariran za temp. do 110 stupnjeva Celzijusevih. A koliko podnosi minusa to ne znam. U Merkuru je cijena kantice od 800ml otprilike 43 kn. Ukupno sam potro??io kanticu i pol.

-Krećemo sa lijepljenjem stra??nje strane krova jer je "ravnija tj. jednostavnija). Kistom namazati otprilike 15ak cm od kraja krova. Dobro razvući lijepilo i na krovu i na tkanini. Čekati da lijepilo bude suho na dodir pa tek onda spajati. Najbolje je uzeti suhu i čistu krpicu i njome stiskati tapacirung na krov, Bitno je znati da kada stavljate tapacirung ne smijete naborati tkaninu jer je poslije sigurno nećete moći izravnati...

-Gornji postupak ponoviti toliko puta dok ne dođete do dijela gdje su sjenila i grba od sredi??njeg djela rasvjete. Tu vam se u principu podrazumijeva da ćete nastaviti lijepiti na isti način, samo smanjite korak lijepljenja. Za duplo npr. 7cm.

-Za kraj popravite rubove. Ukoliko se negdje nije dobro primilo.

-Pod pretpostavkom da ste uspje??no (??to znači da ste zadovoljni dosad učinjenim) zalijepili tapacirung. Odite ne??to pojesti i popiti dok se ljepilo ne sasu??i do kraja.

-U nastavku okrećemo krov naopako. Na svakom pregibu ??karama ili skalpelom napravite rez da bi ljep??e mogli zaljepiti tkaninu. Sada je dobro vrijeme za odrezati vi??ak tkanine. Jedno 5 cm od ruba krova je i vi??e nego dovoljno za napraviti preklop i tako ga zalijepiti. Dan su??enja i sve 5.

 

Ovako to izgleda prilikom su??enja u podrumu:

wwaa234013qh1.th.jpg wwaa234014qp3.th.jpg

 

4.Vratiti krov. Kako?

-Vrlo jednostavno (hehe). Samo obrnite redoslijed postupaka iz točke jedan (1)

-Obratite pa??nju na činjenicu da je krov sada krući tj. izgubio je na ionako jadnoj elastičnosti i treba biti jaaako pa??ljiv prilikom vraćanja istog kroz prtlja??nik iliti gepek.

 

THE END

 

Krov će smrditi po ljepilu jo?? neko vrijeme. Ako imate prilike luftati auto u gara??i ili sl, to će pomoći da se rije??ite smrada ne??to prije nego ja...

Ovako to izgleda namontirano u autu, samo jo?? treba staviti plastike od "??tokova"

wwaa234015pt4.th.jpg

 

Ne garantiram da će lijepo ispasti ako netko bude stavljao ne??to drugo a ne skaj (eko ko??u) koja je nepropusna. Razmi??ljao sam o kori??tenju silikona prilikom lijepljenja, ali mislim da bi to ispalo neravno i trebalo bi du??e vremena da se osu??i. Ako netko proba na taj način neka javi rezultate. Sve u svemu. Cijeli postupak me ko??tao (ljepilo+tkanina+kist=90+80+5) 175 kuna za jedan dan posla i jedan sat idućeg jutra za monta??u i usisavanje auta. Stavio sam par slikica. Nisu neke kvalitete ali shvatiti ćete bit. Sada se razmi??ljam da bi bilo bolje u crnoj boji, ali nema veze i prilično kuul izgleda bijela boja sjenila.... :)

 

EDIT: Stavljene veće slike unutar post-a!

Edited by LittleBas3rd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je report... :respekt Little Bastrd..Admini ovo pod sticky

Share this post


Link to post
Share on other sites

Auto mi je "uglavnom" tamnoplavi, pa odtuda ??elja za tamno plavom. Malo boje da razbije monokromatski osjećaj u kabini. Sada polako stavljam jo?? tamnoplavih dijelova (osvjetljenje, ko??a kod ručice mjenjača, volan itd.). Slike slijede.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest srecko20

Ej bok htio bih vas pitait koliko bi otprilike do??lo presvlačenje siceva u cru eko ko??u i ko to uopće radi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ej bok htio bih vas pitait koliko bi otprilike došlo presvlačenje siceva u cru eko kožu i ko to uopće radi

Za tog tvog VW ploa :lol: kak pise u opisu garaze oko 2000kn...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Auto mi je "uglavnom" tamnoplavi, pa odtuda ??elja za tamno plavom. Malo boje da razbije monokromatski osjećaj u kabini. Sada polako stavljam jo?? tamnoplavih dijelova (osvjetljenje, ko??a kod ručice mjenjača, volan itd.). Slike slijede.

 

 

Ups, my bad... :bag: Nisam znao.....onda je prva liga :palacg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Zvjezdana

 

Svaka čast na obja??njenju... I nama se na passatu isto odljepio krov... I probali smo tkaninu nazad zaljepit ali neide... Budemo probali ovo kako si ti rekao pa ćemo vidjet... Javim se dal nam je uspjelo...

 

 

Edit: Neki lik nam ga je tapecirao za 700kn... Čini se da je dobro napravio. Vidjet ćemo kako će preživjet ljeto....

Edited by Zvjezdana

Share this post


Link to post
Share on other sites
mene samo zanima jeli ti jos to ljepilo drzi??? :zivio

 

Dan danas drži jednako kao i drugi dan nakon obavljenog posla... Vjeruj mi i ja sam iznenađen... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 8