2 2
drazen1

Centralno zakljućavanje - kvar

Recommended Posts

Imam Pola 2002. s kojim već neko vrijeme imam problema sa zaključavanjem vozaćevih vrata.

Naime ako sjednem u auto i zakljućam se iznutra sa onom tipkom za zakljućavanje sve se zakljuća i moja vrata aliisti tren se i otključaju e sada ako zakljućavam izvana na vozaćevim vratima ponekad uspijem a u pravilu kao da ne radi.

Na suvozaćevim vratima u pravilu ja zakljućavam i otkljućavam auto .

 

Imate kave prijedloge s time da auto nema daljinsko.

 

Hvala ekipo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to se meni isto dešava.

al samo kad sam zaključao tipkom dok sam u autu / u vožnji...

i kad hoću opet izać pa potegnem za bravu bez da sam otključao prije toga, onda imam problema sa tim...

ja sam uvijek mislio da se pobrka nešto, jer nakon malo dr*anja opet sve radi normalno.

 

ni meni nije jasno, pratim topic :zder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vjerojatno je ista situacija ili približna s time da ja to nikada nisam radio pitanje je rastavljanje vrata tj. tapicirunga da nekaj ne strgam.

i gdje se u vratima taj sklop nalazi.

Znam da sam naporan ali ja nikada nisam pipnuo vrata rastavljati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako nisi nikad radio bolje ni nemoj...

imaš negdej na forumu objašnjeno, al nije baš jednostavno... a i kad rastaviš moraš nosit električaru....

Prije toga si provjeri instalaciju na ulazu u vrata....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ako nisi nikad radio bolje ni nemoj...

imaš negdej na forumu objašnjeno, al nije baš jednostavno... a i kad rastaviš moraš nosit električaru....

Prije toga si provjeri instalaciju na ulazu u vrata....

 

 

 

Instalaciju u vratima misliš na onaj kabal što ulazi u vrata

Share this post


Link to post
Share on other sites
Da, u onoj gumi...

 

Upravo provjerio sve je na svome mjestu. U biti moja pretpostavka je da je to ok jer struje ima kada se vrata kada sam unutra uredno zakljućaju ali vozaćeva odmah i otkljućaju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jesi dosa do same brave i nju provjerio jel s njom ili u njoj sve ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ako ti se kad si unutra i kad zaključaš vrata, vrata odmah otključaju - stvar je do mikroprekidača u bravi. kod mene je ista stvar, samo meni mikroprekidač ponekad radi (tad vrata ostanu zaključana, kad su otvorena svijetli lampica na ratima i uključuje se svjetlo u kabini) a ponekad ne (onda ih odmah otključa, ne svijetli lampica niti uključuju svjetlo u kabini kad se otvroe a bogami nit zuji ako imam upaljena svjetla i otvorim vrata a ključ izvadim).

 

čekam da me počne to sve dovoljno živcirat a onda ih rastavim i zamijenim taj mikroprekidač.

Share this post


Link to post
Share on other sites
čekam da me počne to sve dovoljno živcirat a onda ih rastavim i zamijenim taj mikroprekidač.

hahaha :bravo

i ja isto, i sve imam neki feeling da će počet zezat kad najmanje bude trebao......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesi pogledao da li ti je problem kao što sam ja napisao ? Dakle mikroprekidači. Ako je onda imaš riješenje sa slikama na http://www.vwclubcroatia.com/forums/index....c=21671&hl= (to ti je topic MIKROPREKIDAČI NA G4)

Evo još jedan sa slikama na temu mikroprekidača http://www.vwclubcroatia.com/forums/index....c=41393&hl= (topic Rasvijeta kabine)

Evo i treći na istu temu sa slikama http://www.vwclubcroatia.com/forums/index....showtopic=38710 (topic Golf IV vozaceva vrata)

 

Ovdje se sve vrti oko toga da ti ode mikroprekidač u bravi pa treba rastavit vrata, rastavit bravu te zamijeniti mikroprekidač koji košta neku siću (ako hoćeš ovlašteni ti uzme nekih 100€ za novu bravu a ovako uradi sam te košta vremena neka 2 sata i malo lemljenja).

Naravno sve ako je otišao mikroprekidač. Ja sam skužio da je to kod mene problem, ponekad radi, ponekad ne. Kod mene je zaključavanje daljinsko, centralno (ujedno su troja vrata :-)

 

Kad radi onda se na toj bravi može sve zaključati. Kad je auto upaljen (ključ u bravi volana, dan kontak) i zaključam iznutra preko gumba na vratima, vrata se zaključaju kako treba. Isto tako kad radi, ako se vrata otvore onda svijetli ona lampica na vratima i sve one u kabini po stropu. Ujedno mi radi i alarm kak treba pa mi odmah svira ako zaključam vrata a da nisu zatvorena. Još me i upozori pištanjem ako ugasim auto, ostavim svjetla upaljena i otvorim vrata.

 

Kad ne radi (dakle mikroprekidaš šteka/ne funkcionira), onda se s te brave neda zaključati sve (dakle gurneš ključ u bravu i zaključavaš ali neide sve nego ti zaključava/otključava samo ta vrata bez paljenja alarma - dakle veza na centralno/alarm je ugašena jer pretpostavi da su vrata otvorene no ponekad pretpostavi da su zatvorena pa proradi - ovisi kako je zapamtio da je bio položaj mikroprekidača). Kad je auto upaljen, dan kontak, zaključavam iznutra - zaključa sve ali mi na toj bravi otključa odmah (mikroprekidač kaže da su otvorena vrata iako nisu - poenkad je ok ak je zapamtio da su zatvorena vrata). Kad ne radi ne pali mi lampice na vratima/u kabini, ne upozorava da su svjetla upaljena ako ih ostavim a auto ugašen/ključ izvađen/vrata otvorena. Kad ne radi - žurim da otvorim vrata i dam kontak prije neg se opet auto sam zaključa i počne alarm.

Ponekad kad taj mikroprekidač prestane radit, zapamti da je u položaju zatvorena vrata pa mi recimo otključava/zaključava centralno i alarm ako zaključavam ključem (a ne daljinskim), upozori da sam ostavio svjetla, u vožnji zaključa vrata ako zaključam iznutra i slično. Jedino kaj ne radi je da ne pali lampice na vratima/kabini pa zato znam u čemu je problem.

 

Naravno, provjereno je da nije problem s kablovima u vratima ili onom pregibu u štoku - imao sam skinut tapecirung s vrata radi drugih stvari pa sam usput provjerio sve kontakte i taj pregib. Mora bit mikroprekidač jer svi simptomi upućuju na to. Imam svo znanje da ga zamjenim/popravim (dip. ing. + završena srednja elektrotehnička) ali mi se neda jer me još nije dovoljno iživcirao da rastavim vrata i popravim to.

Na ovim gornjim linkovima ima hrpa slika i upute od skidanja vrata do zamjene mikroprekidača. Nije to nikakvo čudo, jeftino se uzme u čipoteci ili gdje već. Ako imaš alat, brzo je gotovo (treba ti samo križni + plosnati šarafciger, alat za lemljenje, navodno ima i par nitni koje trebaš maknut da se skine brava, treba pazit da kaj ne pukne dok skidaš bravu/kvaku s vrata i naravno moraš bit sposoban to sve složit natrag).

Ako si siguran da je problem u mikroprekidaču (po opisanim simptomima/usporedi s menom/ostalima s gornjih linkova), mijenjaj.

Ako hoćeš da ti to ovlašteni mijenja, cifra ti je negdje 100€ po bravi (mislim da je sama brava oko 600 kn ali zaokružim ja to) pa uračunaj još ruke i slično. Meni se to ne isplati (znam tipa koji je dao zamijeniti brave jer ga je to dosta smetalo a nije mu se igralo samom s time + imal je viška nekih para), samo čekam trenutak da to zamijenim (možda na proljeće, tko zna kaj mi puhne).

 

Ako neznaš kaj je, pogledaj sam ili netko s VAGcom (dijagnostika, spojiš kablom laptop i auto a on ti onda izbaci greške). Ima na centralnoj elektronici/vratima/comfort/koji je već naziv neznam greška.

Evo kako je kod mene (greška iz Vagcoma)

 

Control Module Part Number: 1J0 959 799 AH

Component and/or Version: 4H Zentral-SG Komf. 0001

Software Coding: 00257

Work Shop Code: WSC 01317

Additional Info: 1J1959801C 4H Tőrsteuerger. FS0002r

Additional Info: 1J1959802D 4H Tőrsteuerger. BF0002r

2 Faults Found:

01131 - Control Circuit for Turn Signals

25-10 -- Unknown Switch Condition - Intermittent

00929 - Locking Module for Central Locking: Front Passenger Side (F221)

27-00 -- Implausible Signal

 

Ovaj locking module, eto to je brava. Ponekad piše da je Intermittent tj. javlja se povremeno.

Ovo control circut for turn signals, to je neka druga greška (zbog koje ću do električara kad mi puhne, uglavnom nije bitna za ovaj topic).

 

Sorry na duljini posta. Sad lijepo pročitaj sve još jednom, zapitaj se jel te muče mikroprekidači i baci se u akciju. Mnogi pitaju razne stvari, ali samo neki odrade posljednji dio tj. samu akciju. Ja još čekam poticaja za akciju :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kažeš da je mikroprekidać sića? Koliko košta? I za golfa? Imam slične probleme sa svojim daljinskim a taj mikroprekidač me zeza na 3 vrata od 5!!

Sutra ja zovem ovog jednog elekričara pa da on to pogleda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo lista mikroprekidača na http://www.chipoteka.hr/proizvodi/306300

Na nekoj slici sam vidio da ima s kotačičem pa je to onda ovaj MS-KR s kotačićem i dugom polugom za nekih 13.89 kn. Slika mikroprekidača u bravi je u topicu Rasvijeta kabine (vidi gore linkove) i vidi se da ima kotačić i dugu polugu.

Uzmeš par komada i razvali brave.

 

Dakle, za 14 kn x 3 brave i jedno popodne riješiš sve probleme (nadam se da je to konačno riješenje jer nakon toga preostaje samo ovlašteni i 100€ x 3 + ruke).

Edited by mknezic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Malo sam search-ao ali nisam uspio naći slučaj kao moj..naime, na stričevom G4 ne radi zaključavanje. Radi se o Golfu 4, troja vrata, ima daljinsko/centralno original i na daljinsko mu zaključa sva vrata osim vozačevih koja onda mora s ključem zaključati..

 

Rastavili smo vrata, izvadili bravu i provjeravao sam mikroprekidač i on je ok, kad ga stisnem pali alarm, svijetla se pale/gase u kabini, itd.. Onda sam skužio da motorić zaključavanja dobiva struju ali ne radi, probao sam izravno na njega spojiti napon (eliminirao sam konektor) i nije htio raditi, kasnije je dvaput zavrtio i opet ništa..

 

E sad, pretpostavljam da nisu problemi u mikroprekidačima nego baš u tom motoriću..da li bi se moglo negdje nabavit taj motorić samo ili mi komplet brava ne gine?

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolega mknezic je u gornjim postovima sve lijepo objasnio, postoji niz stavki koji su vezani za taj problem mikroprekidaca na G4, rjesenja ima dosta od najjednostavnijih znaci odlazak u chipoteke do najgore varijante tj odlaska u ovlasteni, ovaj primjer mikroprekidaca sa kotacicem sam ja sebi skemijao i slikan je na mojim bravama od vozackih i suvozackih vrata:

 

DSC00309Medium.jpg

 

i evo vec vise od godine dana rade bez ikakvog problema-eto cijeli posao od 13 i nesto sitno kuna i vrijeme potrebno za rastavljanje i sastavljanje vrata-kod ovog mikroprekidaca jedina je caka sta kotacic moras namjestit na ovaj greben da odradjiva kako treba i zbog toga sam ja savijao ovu polugicu jer je u originalu malo duza i da oznaka ovog mikroprekidaca jest MS-KR s kotačićem i dugom polugom.

 

da, sta se tice ovlastenog prodaje se samo cijela brava u kompletu, sta je po meni malo besmisleno bacat se u taj trosak a s druge strane rijesis problem za nikakve novce.

Edited by toniBW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ej ekipa, zvrcnija san danas jednog lika i kaže mi da na mom golfu 4 98g ti mikriprekidaći su zalemljeni plastikom?? I da to kad skineš ne moš napravit više, i da mi je potrebna brava??

 

Može mi je nabavit polovnu

Share this post


Link to post
Share on other sites

sve što je od plastike, metala, ... može se ljepit, varit, lemit, ... nekako su morali napraviti bravu.

lemi se legurom metala i sve se može odlemit i ponovno zalemit.

malo mi je teže povjerovati da se nemože to popraviti a da baš priručno ima jednu bravu koja baš tebi treba za nekih 50€.

nisam rastavljao ništa dosad ali vidim da su drugi i da nije bilo nekih problema.

znam da se neki sklopovi zaliju plastikom tako da se nemože rastaviti ali je to u svrhu zaštite dizajna samog sklopa (da ti neko ne pokrade tvoj rad). teško da bi to vw išao raditi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ali ekipo meni to još uvijek ne radi. Pokušao sam to rastaviti ali meni to uistinu neide. :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tko zna ili zna nekoga tko mi to može rješiti jer opcija servisa je preskupa.

 

Hvala :palacg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tko zna ili zna nekoga tko mi to može rješiti jer opcija servisa je preskupa.

 

Hvala :palacg

 

 

Uzmi imenik i nazovi par auto električara. Nači če se neki koji če ti odma znati reći cijenu i vrime potrebno da se to rješi jer je vjerovatno to već popravlja na dosta pola i golfova. Ove cifre od 100EUR su kod ovlaštenih.

Ja imam isti problem kao ti. To da se ne moš zaključati dok si u autu ako pritisneš tipku na vratima i još neke dodatne probleme sa tim bravama. Nisam to još rješija ali sad san zapeja!

Kontaktira san par auto el. i za 10-tak dana idem u akciju.

I meni su govorili da se brava komplet minja ali neki su rekli da to triba rastavit zamjenit mikoprekidače i možda zalemit neke pinove koji su im mana te da u 70% slučajeva tako se da to napravit.

Edited by frenki sdi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ej ekipa, zvrcnija san danas jednog lika i kaže mi da na mom golfu 4 98g ti mikriprekidaći su zalemljeni plastikom?? I da to kad skineš ne moš napravit više, i da mi je potrebna brava??

 

Može mi je nabavit polovnu

 

ja sam na svom mijenjao mikroprekidać, isto je bio pričvršćen sa dvije plastične piksne koje polaze kroz mikroprekidać..

Ja sam ga vratio sa onim vrućim ljepilom, jasno nagrubio prvo površinu na koju se treba primiti i drži ko bomba. :palacg

Jedino to što nisam riješio problem, jer mi negdje masa nije spojena, pa ću morat amaturu skidat cijelu jer mi više mozak isparava zbog toga!

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 2