golfijaner 0 Posted June 9, 2014 Gledao sam neke Passate 3bg uglavnom sa xenon farovima ali pojedini nemaju perače farova. Znam da su u pravilu obavezni i perači farova koji su ugrađeni u braniku ali isto tako na nekim modelima automobila nisu obavezni perači. Moje pitanje je da li je 3bg obavezno imao perače uz xenon farove? Share this post Link to post Share on other sites
Leic 2 Posted June 9, 2014 (edited) Svaki auto uz original xenon ima i perace, jedino auti za americko trziste nemaju Edited June 9, 2014 by Leic Share this post Link to post Share on other sites
golfijaner 0 Posted June 9, 2014 I pretpostavio sam. Jedino još da li su bili na 3bg farovi s lećama bez ksenona? Share this post Link to post Share on other sites
Galaxy 0 Posted June 9, 2014 Svi 3bg imaju farove s lećom. Share this post Link to post Share on other sites
sven 0 Posted June 9, 2014 far za xenon je komplet drukciji od obicnog fara bez xenona iako oba imaju lecu. pranje si mogao imati nezavisno o xenonima a i iskljucivo sa njima takodjer Share this post Link to post Share on other sites
DumiG4 0 Posted June 9, 2014 Postoje neki novi škodilaci i vw koji imaju xenone sa jacinom svijetla slabije od 2000 luma (tako neka cifra) i oni ne moraju imati ni perace ni nivelaciju, al 3bg bi morao imati. Share this post Link to post Share on other sites
golfijaner 0 Posted June 9, 2014 (edited) Ok, samo sam htio provjeriti. Nisam znao da su svi 3bg imali leću pa sam zato i pitao. Na specifikacijama ponuđenih primjera nisu ni navedeni xenoni tako da bi to moglo biti ok. Za pranje sam znao da je bilo kao opcija na obične žarulje. Hvala! Edited June 9, 2014 by golfijaner Share this post Link to post Share on other sites
JaMaTo_style 0 Posted June 9, 2014 Jos jedna nebuloza hrvatskih zakona... Navedite mi jedan jedini dobar razlog zasto bi xenon far morao imati pranje farova a obicni ne?! Share this post Link to post Share on other sites
golfijaner 0 Posted June 10, 2014 Nije HR zakon nego EU pravilnik. Jednostavno je. Kad je far prljav onda xenon smeta drugim sudionicima u prometu jer se svjetlo raspršuje tako da im smeta. Inače, brizgaljke peru točno dio fara gdje je leća baš iz tog razloga. Share this post Link to post Share on other sites
JaMaTo_style 0 Posted June 10, 2014 Na prijasnjem autu sam imao xenon farove, sad na passatu nemam i nikada ni u kojoj situaciji nisam dozvolio i ne dozvoljavam da se farovi zaprljaju do te mjere da bi smetali ostalima u prometu. Uostalom ako je netko toliko nemaran da se to dogodi treba ga iskljuciti iz prometa. Vec sam stoput rekao da na svakih deset hrvata treba postojati jedan policajac, onda bi mozda, ali samo mozda za 30g. postali sto je jedna svedska ili finska danas. A za voznju u rotorima kojih je svaki dan sve vise treba organizirati besplatnu edukaciju, jet to sto se dogadja u hrv rotorima je cisti kriminal! Share this post Link to post Share on other sites
Passat TDI 0 Posted June 10, 2014 Postoje neki novi škodilaci i vw koji imaju xenone sa jacinom svijetla slabije od 2000 luma (tako neka cifra) i oni ne moraju imati ni perace ni nivelaciju, al 3bg bi morao imati. tako je ... ali mislim da je to zasad samo new beetle. To sam bas citao o tome Share this post Link to post Share on other sites
DumiG4 0 Posted June 10, 2014 I meni je isto glupo to s peracima i nivelacijom. Recimo nova c klasa uopce nema u ponudi xenone nego led svijetla i onda ne mora imati perace i nivelaciju. Kao ti farovi nece nikoga zasljepiti ako su "prljavi" i ako se sami ne niveliraju. Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 274 Posted June 10, 2014 Valjda zato jer je snop svijetlosti koje proizvode ledica i xenon zarulja u leci potpuno razlicit. Share this post Link to post Share on other sites
golfijaner 0 Posted June 11, 2014 (edited) Baš tako projektilski. Uhvatili ste se krive teme ali kad je već tako: Voziš po auto cesti i na far se zalijepi mušica. Vraćaš se navečer istim putem, radio si cijeli dan, nisi stigao očistiti tu mušicu i onda blještiš ostalim sudionicima. To je samo jedan primjer. Nema to veze s nemarom. Edited June 11, 2014 by golfijaner Share this post Link to post Share on other sites
DumiG4 0 Posted June 11, 2014 A zasto ne bi malo raspravljali. A sigurno postoji valjani razlog za to, samo ja se nisam nikad nasao u takvoj situaciji da sam trebao prati farove jer sam osljepljivao promet, nit sam ikog vidio da je to radio. Share this post Link to post Share on other sites
vwgolf3 0 Posted June 11, 2014 Baš tako projektilski. Uhvatili ste se krive teme ali kad je već tako: Voziš po auto cesti i na far se zalijepi mušica. Vraćaš se navečer istim putem, radio si cijeli dan, nisi stigao očistiti tu mušicu i onda blještiš ostalim sudionicima. To je samo jedan primjer. Nema to veze s nemarom. tako je, ali i voznja po zimi, kise kad padnu na sol na cesti i kad fino zapekne nevidis kroz sajbu a kamoli kroz far.iako se far s peracima samo nakvasi, i ako je stvarno prljav bez krpe ili praone nista od ciscenja. ali eto zakon je takav i moramo stavljati perace ako bi xenone... Share this post Link to post Share on other sites
DejanM 0 Posted June 11, 2014 Nije li najvažniji razlog za te perače upravo to blato i zima koje lakše spadne s običnih farova koji bolje griju za razliku od xenona? Share this post Link to post Share on other sites
golfijaner 0 Posted June 12, 2014 A zasto ne bi malo raspravljali. A sigurno postoji valjani razlog za to, samo ja se nisam nikad nasao u takvoj situaciji da sam trebao prati farove jer sam osljepljivao promet, nit sam ikog vidio da je to radio. Jer se tema tiče tehnike, a ne filozofiranja. Zakon je takav kakav je i zanima me auto koji zadovoljava zakone i pravilnike, a ne koji je netko sklepao. Share this post Link to post Share on other sites
DumiG4 0 Posted June 12, 2014 Jer se tema tiče tehnike, a ne filozofiranja. Zakon je takav kakav je i zanima me auto koji zadovoljava zakone i pravilnike, a ne koji je netko sklepao. Dobro. Share this post Link to post Share on other sites