1 1
volta14

Golf 3 TDI antifriz & abs problem

Recommended Posts

Poštovanje ekipa, evo nedavno sam se prijavio na forum pa evo imam par pitanja u vezi mog golfića, pa ako ima neko stručan i pametan da pokuša odgovorit da ne kažem pomoć.

Znači radi se o golfu 3 tdi gti iz 96. godine znači ovaj od 115 ks. Odkad sam ga kupio muku mučim s gubitkom antifriza. Eh sad u principu nema pravila koliko antifriza potroši, nekad se desi da pređem 600-700 km a da potroši dva deca, a zna se desit da nakon 100 km moram dosut pola litre, znači gubi ga neravnomjerno. Temperatura vode nakon što kazaljka dođe do 90°C tamo ostaje zaljepljena i ne miče se ni milimetra ni tamo ni vamo, bez obzira na način vožnje. Temperatura ulja se isto tako vrti od 88-94°C, kad ga malo ''koljem'' zna doć do 110°C. Nadalje ventilator od hladnjaka nikad nisam vidio da radi, osim u slučaju kad je klima upaljena, znači ako je klima ugašena i auto radi sat vremena u leru na ovim vrućinama neće upalit ventilator, al ne diže ni temperaturu isto to vrijedi i kad ga ''koljem'' uzbrdo. Znači ventilator ne radi temperatura vode noramlna jedino temperatura ulja zna otić do 100°C il zera iznad. Netko od majstora kojeg sam pitao za pomoć je gledalao tvrdoću crijeva kad radi sat vremena u leru meka su skroz, kad se vozi postignu određenu tvrdoću, al po njegovim rječima to je ''normalno''. Znači auto pali kao mina, ide ko rakeketa, ljepo radi (prede), ne baca nikakav dim itd. Šta sam do sad radio: novi čep od posude, nova posuda, novi termoprekidač, novi termostat, ozračivanje sistema (držati otvoren čep 15-ak minuta). Od kad sam ga kupio prešao sam već 15-ak tisuća km s ovim problemom.

Drugi problem abs ne radi, na instrument tabli svjetli ona lampica od kočnica, senzore smo provjeravali kad smo mjenjali pločice izgleda da je sve ok pa je majstor zaključio da je vjerojatno do osigurača, al ''on ne radi struju pa nek odvezem kod autoelektričara''. Eh sad kontam ako je osigurač nije problem zamjeniti ga samo treba znat gdje se nalazi, pa ako ima koja dobra duša da mi kaže, pa bi ja sam to pogledao, kontam da je to 5 minuta zamjenit, a autoelektričar će vjerojatno uzet 100 kuna za tu akciju.

Eto moja isprika što je tekst malo duži, al trudio sam se detaljno opisat problem, sve ideje, kritike, rješenja, mišljenja su dobrodošla.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takav gubitak antifriza bi se trebao primjetiti u obliku dima ako ga trosi motor.

Provjeri u kabini da li ti mozda pusta hladnjak kabine, makar bi onda trebalo sve zaudarat na antifriz, a stakla bit masna.

Skini zastitu ispod motora I zavuci se ispod I pogledaj oko pumpe I hladnjaka moralo bi bit tragova.

Druga stvar je da su tdi motori te generacije jaaako slabi grijaci, po zimi im treba I do 25 km da dosegnu radnu temp, a ako nafrljis grijanje ne mogu je ni postic. Zato ti po ljetu vjerojatno ni ne pali vent. Ja svog imam prek 10 god I samo sam ga jednom vidio da se upalio. E da, tvoj motor ima 110 ks, ne 115.

Za ABS najbolja je dijagnostika, ali ako ju nemas onda u pevecu uzmes univerzalni mijerni instrument I mjeris otpore senzora. Odspojis senzor I na njegovim pinovima mjeris, mora biti cca 1 kilo ohm. Prednji se mjere direktno na rukavcima, zadnji ispod sjedala zadnjih. Onaj koji je neispravan ce imat beskonacno ohma zato jer je geknuo, tj vod se prekinuo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takav gubitak antifriza sam imao kad je oso lezaj na pumpi vode a ostalo ti je sve rekao kolega passat :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zahvaljujem na odgovorima, gledali smo nema baš vidljivih tragova nigdje, vodenu pumpu smo skidali kad smo mjenjali alternator i na njoj izgleda sve ok, stakla u kabini ne magle nit ima igdje vidljivh tragova. Pokušavali smo nakon dužeg vozanja ostavit auto na betonu da radi nebil uočili kakvo curenje, no nema nigdje ništa, jedino šta smo primjetili na sigurnosnom ventilu boce od antifriza da ima tragova curenja, znači možda je moguće da tu izbacuje, no mehaničar kaže da je normalno da tu ispušta pošto ''je sigurnosni ventil za to i napravljen''. Kao što sam u prvom postu napisao bijelog dima nema, dali je moguće da tu količinu antifriza izbaci na sigurnosni ventil? šta bi moglo bit uzrok tome?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikakvo curenje nije normalno, ako ti neki majstor tvrdi da je to normalno potrazi drugog. Isto nebi bilo lose napravit test co2 u sistemu.

 

Poslano sa mog FRD-L09 koristeći Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dali si gledao plastičnu račvu (odakle ide crijevo prema vrhu kilera) koja je zašarafljena na blok i u kojoj je senzor temperature, stegnuta je sa dva vijka, mislim da su imbusi, i zna puknut sa unutarnje strane se pojavi mala pukotina, te kad je auto hladan ne curi niti malo, samo u vožnji, a slijeva se po bloku motora te uslijed temperature odmah ispari.

Ja mijenjao već dva puta na passatu TDI. košta nekih 35kn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa kakav to majstor daje tako objasnjenje kad bi i sam trebao da zna da taj ventil kad pusti da nesto nije uredu.

Provjeri co plinove u antifrizu a i ako mozes testirat cep dal drzi 1.5bar. Moze bit i do samog cepa na posudi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekipa bio sam odsutan zbog posla. Ja kao laik znam da nešta nije u redu ako gubi antifriz, al eto nažalost (ili sreću) stigla je sezona i ove vrućine, pa kad dotjeraš auto majstoru najprije ti je.. sve u sebi što si došao, a zatim gleda kako te se što prije rješit jer mu se neda radit i uz to bi volio da ti može uzet 200-300 kn na brzaka. Dali ima tko prijedlog gdje bi ga mogao odvuć da se izmjeri CO na području šibenika il u krugu od 50-ak km. Isto sam nedavno primjetio da kad se upali lampica od vode, kad stanem u boci ima cca 2 deca vode, al kad otvorim čep (onako lagano dok radi auto) voda se vrati u posudu, te fali možda dec vode (što znači da se u bocu vrati cca litra vode kad se čep otvori).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekipa bio sam odsutan zbog posla. Ja kao laik znam da neta nije u redu ako gubi antifriz, al eto nažalost (ili sreću) stigla je sezona i ove vrućine, pa kad dotjera auto majstoru najprije ti je.. sve u sebi to si doao, a zatim gleda kako te se to prije rjeit jer mu se neda radit i uz to bi volio da ti može uzet 200-300 kn na brzaka. Dali ima tko prijedlog gdje bi ga mogao odvuć da se izmjeri CO na području ibenika il u krugu od 50-ak km. Isto sam nedavno primjetio da kad se upali lampica od vode, kad stanem u boci ima cca 2 deca vode, al kad otvorim čep (onako lagano dok radi auto) voda se vrati u posudu, te fali možda dec vode (to znači da se u bocu vrati cca litra vode kad se čep otvori).

Prijatelju isti problem bio kod mene, otila ti je brtva glave i nabija kompresiju u bocu. Probaj voziti par dana sa malo odvrnutim cepom i nemoj ga loziti i sve ce biti uredu. Ali nije to to pa sam skidao glavu i majstor sve odradio i auto ko nov. Nabije ti pritisak u bocu i rasiri crijeva i nestane antifriz iz boce cim odsarafis cep vrati se na max.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prijatelju isti problem bio kod mene, otila ti je brtva glave i nabija kompresiju u bocu. Probaj voziti par dana sa malo odvrnutim cepom i nemoj ga loziti i sve ce biti uredu. Ali nije to to pa sam skidao glavu i majstor sve odradio i auto ko nov. Nabije ti pritisak u bocu i rasiri crijeva i nestane antifriz iz boce cim odsarafis cep vrati se na max.

Vidiš i ja sam imao sličnu pretpostavku, odnosno još uvijek imam sumnju na to, ali majstor kod kog sam vozio auto je to demantirao argumentima da bi u leru nabijalo crijeva, da bi više vode gubio, da bi se crijeva napuhala puno više, te da je već trebalo napravit veću havariju.

Eh sad imao sam opel astru koja mi je prokuhala zato što je ventilator crko, a žena nije skontala da je diglo temperaturu. Odma slijedeći dan kad smo je upalili (puno teže nego inače) počela je puhat crijeva al do te mjere da su bila tvrda kao kamen. Prešli s njom još nekih 100 km dok ono debelo crijevo (bezveze lupam mjere da dočaram) nije došlo sa fi5 na fi10 i naposljeku je izbilo. Pošto je bila stara nisam se trudio napravit je nego sam vozao jedno vrijeme s odvrnutim čepom dok na posljetku nije nakon nekih cca 250-300 km pomješala vodu i ulje i završila u starom željezu.

Eh sad malo mi je sve konfunzno, golf pali kao mina ide kao metak, ne gubi puno vode, prešao sam s njim već nešto više od 15000 km (s astrom sam uspio samo 300km do totalne havarije). Da znam da je brtva dao bi da se radi, al što ako nije? Zato bi volio sve ostalo eliminirat, da nebi rastavio pa da ne bude brtva, pretpostavljam da se ovim testom za CO utvrđuje dali je probila il ne, pa me zanima gdje ga mogu napravit, ako netko zna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ti majstori popravljaju Tamiće, pa onda bace oko malo na aute :lol2

 

ABS

jel iko od tih majstora spaja na dijagnostiku?

najvjerojatnije ti je hladan lem u kompjuteru abs-a,stara boljka kod tih auta

to se skine otvori prelemi (sebi sam to radija)

 

antifriz

ovo je najvjerojatnije brtva glave

jedan je tako voza škodu oktaviju godinu dana,od majstora do majstora 5 čepova prominija itd. :lol2

 

imam isto auto, i iz okolice sam Šibenika(20km od)

imam dijagnostike, i mogu provjeriti i riješiti

tako isto i ovo za glavu,ako želiš znam di da te uputim za CO2 test da budeš 100% siguran

možeš mi se javiti na pm za dalje ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vidi i ja sam imao sličnu pretpostavku, odnosno jo uvijek imam sumnju na to, ali majstor kod kog sam vozio auto je to demantirao argumentima da bi u leru nabijalo crijeva, da bi vie vode gubio, da bi se crijeva napuhala puno vie, te da je već trebalo napravit veću havariju.

Eh sad imao sam opel astru koja mi je prokuhala zato to je ventilator crko, a žena nije skontala da je diglo temperaturu. Odma slijedeći dan kad smo je upalili (puno teže nego inače) počela je puhat crijeva al do te mjere da su bila tvrda kao kamen. Preli s njom jo nekih 100 km dok ono debelo crijevo (bezveze lupam mjere da dočaram) nije dolo sa fi5 na fi10 i naposljeku je izbilo. Poto je bila stara nisam se trudio napravit je nego sam vozao jedno vrijeme s odvrnutim čepom dok na posljetku nije nakon nekih cca 250-300 km pomjeala vodu i ulje i zavrila u starom željezu.

Eh sad malo mi je sve konfunzno, golf pali kao mina ide kao metak, ne gubi puno vode, preao sam s njim već neto vie od 15000 km (s astrom sam uspio samo 300km do totalne havarije). Da znam da je brtva dao bi da se radi, al to ako nije? Zato bi volio sve ostalo eliminirat, da nebi rastavio pa da ne bude brtva, pretpostavljam da se ovim testom za CO utvrđuje dali je probila il ne, pa me zanima gdje ga mogu napravit, ako netko zna.

probaj voziti s otvorenim cepom par dana pa će vidjeti. I onda probaj ga malo naložiti i istjerati će ti vodu iz posude i upaliti ce se lampica da fali vode. Ne bih htio da ti je brtva ali tako je meni bilo. Brtva dobila na 1 cilindru pokazao majstor i sreća pa nije počeo muljati ulje i vodu. Kako je napravio posao kako god ga vozio stoji antifriz na max. Crijeva nita specijalno tvrda bila kad smo kontrolirali. Edited by jooka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala ljudi na pomoći evo javio sam se doktoru Šimi pa vam javim ovdje šta se izdešavalo i kako je prošlo...

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 1