1 1
Sarajevac

1.6 75kW BGU motor, problemi, neravnomjeran rad

Recommended Posts

Pozdrav društvo,
Odnedavno sam postao vlasnik Seat Altea-e 2004 1.6 75kW benzin/LPG, sa izgleda originalnih 67k km. Elem, da ne dužim, primijetio sam jedan problem koji nije konstantan, ali se često javi.
Ponekad se desi da u leru broj obrtaja iznenada padne kao da će se ugasiti, pa se digne, i tako svakih 10-tak sekundi. Kažem samo ponekad, i čini mi se da to nema veze da li je hladan ili ugrijan.
Prije nekoliko dana mi se desilo da na autoputu vozim 100-110, auto ide ali osjetim malo "truckanje", "štucanje". To se s vremena na vrijeme pojavi, traje nekoliko minuta, i nestane. Isto tako, zna se desiti da kada idem uzbrdo i dam gas, počne da "štuca". Ne uvijek, ali ponekad. Promijenio kablove i svjećice, problem ostao. Svi filteri uredno promijenjeni. Dešava se i na benzinu i na LPG-u. Dešavalo se na benzinu onih nekoliko dana prije nego je ugrađen plin, nakon što je ugrađen plin - problem je ostao.
Također sam primijetio da mi obrtaji slabo opadaju prilikom oduzimanja gasa, npr, kada se krećemo u koloni, dam malo gasa, krenem-stanem, obrtaji opadnu s kašnjenjem.

Išao sam na dijagnostiku u ovlašteni SEAT servis ovdje u Sarajevu. Uglavnom, uradili su nekakav update procesora na autu, kao simptomi koje sam opisao bi time trebali nestati.
Kažu da je urađena i dijagnostika i da je sve OK.
Platim oko 40 eura, sve OK, ide auto bez problema (išao je i bez njihove intervencije), dođem pred zgradu, parkiram, ne gasim auto da vidi hoće li početi varirati obrtaji...
I zaista, počeše varirati.  :11
Tako, 5-6 puta, i opet se ustabiliše.

Nakon što sam uradio dijagnostiku u ovlaštenom SEAT servisu, u sklopu kojeg su oni uradili update na software-u, problem koji sam imao je ostao.
Kolega mi je ponudio da uradi neku poluamatersku dijagnostiku.
U prilogu sam stavio nekoliko log fajlova kao i kako zvuči motor i kako sve to skupa otprilike izgleda.
Sumnjiva mi je" Accel. Pedal Pos. - Sensor 1 (G79)" koja je na leru 15.3%, reaguje kada se da gas, ali kada se papučica ne drži, konstantno je na 15.3%.
Ovo ispod je link na log fajlove.
https://drive.google.com/drive/folders/1Lk5gTm1IQ8Je5S7cVUZOOZId4-DFyDCv?usp=sharing

A dodao sam i video da čujete kako sve to zvuči. 

Cijeli motor inače radi nemirno, a negdje sa pročitao da ovi BGU motori inače imaju ovakav neujednačen i nemiran rad (što mi prosto zvuči nevjerovatno)

 

 



Unaprijed veliko hvala na pomoći i sugestijama!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ti uz to sve još i slabo vuče i dosta troši, provjeri fazu motora. Uz to ti još može biti MAP/MAF senzor a možda negdje i vuče zrak gdje ne bi trebao.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Shen said:

Ako ti uz to sve još i slabo vuče i dosta troši, provjeri fazu motora. Uz to ti još može biti MAP/MAF senzor a možda negdje i vuče zrak gdje ne bi trebao.

Hvala na odgovoru!

Vuče solidno u odnosu na svoju snagu i težinu, nemam problema sa vučom. Potrošnja je otprilike 10-11l na 100km autoputa (110-120 brzina, vozim poprilično penzionerski). Inače vozim na plin, pa sam otprilike računao potrošnju plina. Uređaj je nov i nema veze sa ovim smetnjama jer je problem bio i prije ugradnje plina.

 Automobil sam kupio prije 2 mjeseca, imao je taj problem, uradio sam kompletan veliki servis + kablovi i svjećice, problem nije nestao. 

Pretpostavljam da se namještanje "faze motora" radi u sklopu velikog servisa, znam da je majstor koristio marker da nešto označi, slabo se ja razumijem u to. Otići ću do majstora da pogleda MAF/MAP senzor, a za falš zrak ne znam odakle da počnem? :)

Još nešto, primijetio sam da mi kočnica nakon nekoliko minuta postane tvrda i neupotrebljiva nakon što ugasim auto?! Inače nemam problema sa kočenjem, čak šta više, ali niti na jednom autu nisam imao ovakav problem. Čitam po internetu da ima nekakvo crijevo koje vodi od motora prema nekom sklopu za kočenje, da li je moguće da tu pušta zrak i da bi to mogao biti problem?!

Još jednom hvala na odvojenom vremenu i odgovorima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imas crijevo od motora koje ide u kocioni bubanj..nekad zna napuknut pa motor vuce fals zrak... a to s kocnicom kad neradi motor... to je ok.... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Promjenjen EGR, promjenjena klapa gasa, sve novo stavljeno, očišćen senzor usisa, urađen kompletan mali servis.

Pregledana crijeva (tako bar kažu).

Opet se javlja isti problem.

MAP/MAF nisu provjeravali, a fazu motora pogotovu.  Predstavljaju se da su veliki servis, velika reklama, a ustvari su sposobni jedino da promijene ulje i filtere kako treba.

Kažu da dijagnostika ne očitava nikakvu grešku.

UBIĆU SE! :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slicne simptome sam imao i ja kad su mi kablovi bili losi. Nakon 3 god su popucali iznutra a s vana su izgledali odlicno. Pa jedan dan radi super, drugi dan sve isto kao i na videu sto si ti stavio. Ali kazes da su stavljeni novi kablovi, jedino sto ti ostaje da sam provjeris jesu li kablovi, jer moguce da je i nov koji je stavljen puknut. Ovako nesto ti se servisima neda bas istrazivati, samo promjene ono sto misle da bi mogao biti problem, pa dok ne pogode gdje je problem.

Ovdje lik objasni kako testirati kablove

 

Edited by Shen

Share this post


Link to post
Share on other sites


Platio sam 100 Eura renomiranom servisu ovdje u Sarajevu za "uslugu".
Automobil sada radi mnogo mirnije, ne variraju obrtaji, nisam vozio dovoljno dugo da vidim da li je sve OK s potrošnjom.
Radi se o tome da se usluga, kako se na kraju ispostavilo, sastojala u "detekciji problema" i najobičnijem iskopšavanju kabla za koji ja ne znam čemu služi.
Dakle, nije promijenjen niti jedan dio, ali je iskopčan kabal i rekli su mi da tako vozim, a ako se pojavi "check engine" lampica, da im se opet javim. Na moje pitanje da li ću proći EKO test, da li će biti veća potrošnja, da li će slabije da vuče - rekli su mi da neće biti nikakvih problema vezano za moja pitanja?  :huh:
Na slikama se vidi taj džek koji su iskopčali, ima 6 kontakata, nadam se da se na slikama jasno vidi gdje se nalazi?
Čemu zapravo služi taj konektor, kuda vodi i da li je zaista OK da ovako vozim?! Nekako mi zdrav razum nalaže da ima neku svrhu, a opet, kada je bio prikopčan pravio je probleme, sada kada je raskopčan - sve je OK?!

IMG-20200609-103523.jpg

IMG-20200609-103614.jpg

IMG-20200609-103622.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

lambda sonda definitivno... Sad ustekat vcds i pokaze ti gresku....  

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10. 06. 2020. at 22:57, AUTOFREAK said:

lambda sonda definitivno... Sad ustekat vcds i pokaze ti gresku....  

P0135 je greška koju izbacuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 1