0
MarkoO

Oznake za stavljanje motora u fazu, pomutnja

Recommended Posts

Pozdrav svima. Radi se o generaciji benzinskih motora s monopointom 1.6 / 1.8 kakvi su išli u Golf 2, Jettu 2 i Passat B3. Oznaka na glavi upućuje na 1990. godinu proizvodnje Made in Mexico, kod motora ne znam jer je broj na bloku iskucan a poklopac zupčastog je stavljen s motora s kojeg je prekopiran broj.

Nedavno sam došao do zaključka da mi je motor preskočio jedan zub pa sam ga vratio u fazu postavljanjem jedine postojeće oznake na zamašnjaku u GMT, te dovođenjem ventila na 4. cilindru na vagu, odnosno ispušni se upravo zatvorio a usisni se kreće otvoriti. Problem je taj što mi se u tom slučaju oznaka O.T. na remenici bregaste i dalje ne poklapa s oznakom na plastici, niti mi se donja oznaka na remenici kanalnog remena poklapa s oznakom na poklopcu zupčastog. Ako okrenem zamašnjak kojih 20mm u smjeru vrtnje motora (obrnuto kazaljci na satu gledano sa strane zamašnjaka) onda mi se obje oznake poklope ali mi naravno ventili više nisu na vagi odnosno usisni je malo otvoren, tako da pretpostavljam da to nije više GMT makar se oznake poklapaju?

Inače motor radi lijepo, paljenje sam kako nemam stroboskop stavio statički na cca. 10° prije GMT zbog plina.

Ako pretpostavim da su oznake na remenicama bregaste i radilice GMT i prema njima namjestim paljenje onda motor radi daleko lošije.

Pokušao sam odrediti GMT stavljanjem žice u cilindar i okretanjem zamašnjaka ali na taj način nema šanse da precizno išta odredim.

U auto je ubačena klima s Passata B4 a remenica kanalnog remena je s 2.0ABA motora, da li je moguće da oznaka na toj remenici za GMT se ne treba poklapati s oznakom na poklopcu zupčastog jer na internetu nalazim svakakve informacije...

Da li je moguće da ta jedna jedina oznaka na zamašnjaku (ravna crtica) uopće nije GMT?

Da li na toj generaciji motora (po glavi oznaka proizvodnje 1990.) remenicu bregaste drži samo konus a nema klin pa je možda netko radio nešto na glavi a nije vratio remenicu pravilno...?

 

Pitanja, pitanja...hvala na odgovorima :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanimljiv je ovaj alat za određivanje GMT, ali sve to ne vrijedi za ovu moju vrstu motora kad svjećica dolazi pod kutem, još se može dogoditi da ga klip savije ili još bolje slomije u cilindru. 

Zna li itko ima li bregasta ovog godišta (1990.) klin ili je samo drži konus?

I još možda lakše pitanje, trebaju li u gmt na 4. cilindru oba dva dva ventila biti na vagi? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stvorio pomutnju sam sebi. Ipak postoji 0 za gmt samo se treba dooobro zagledati u zamasnjak. Sada se sve poklapa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad se stavlja faza gledas prvi cilindar tj od remenice bregaste... vaga je vaga tj kad su brijegovi gore a ne dolje... Bregasta ima kajlu a dizel nema jer se na dizelu po pravilu skida remenica kad se metje remen.

0 se mora slagat sa gmt tj kontrolom kroz otvor svjecice....   Međuosovina je isto bitna njene oznake se trebaju slagat s oznakom remenice radilice....  tj da gledaju jedna u drugu... pa onda razvodnik u potreban polozaj....  Sve se da nac na netu... il auto dati... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
0