1 1
Dany86

Golf 6 1.6 tdi 77 kW trzanje

Recommended Posts

Pozdrav svima !

Golf 6 1.6 tdi 77 kW 267 000 km, prilikom davanja i puštanja gasa dolazi do jednog trzaja, tj. kao udarac, nekad slabije, nekad jače. To se događa u svim brzinama, a osjeti se najjače u nižim. Čak je nagli skok ili pad vidljiv na kazaljci okretaja, a i kad se u leru dodaje gas isto se osjeti trzanje. Kad se dodaje gas kao da ima motor ima overboost, a kad se oduzima gas kao da motor bude trenutno zagušen. Problem je sad izražen jako i uglavnom je kostantan, a ispočetka je bilo slabo i povremeno. Počelo je tako se počelo osjećati trzanje kao kad ode donji nosač motora, na 145 000 km. Nosač je zamijenjan već nekoliko puta i bilo je bolje nekih 2-3 tjedna i onda opet problem, a sad čak ni to ne pomaže. Kvačilo je promijenjeno (bilo dotrajalo, a i opruge na lameli bile rasklimane, vjerojatno i zbog tog trzanja). Mehaničar je provjerio, i nema nigdje lufta na mehanici, a dijagnostika ništa ne pokazuje.

Primjećuje se i da vozilo ima problem sa snagom, manja je kad je problem trzanja jače izražen. Kad je trzanje slabije (ponekad ga i nema, ali to je rijetko), vozilo ima snage.

Još sam primjetio da se kočnica čudno ponaša, varira intenzitet kočenja za isti pritisak pedale, kao da gubi servo, i da je to jače izraženo kad je trzanje jače. Kad je trzanje manje, kočnica jače hvata.

Na vozilu je izvršen DPF i EGR OFF kad je već bio problem s trzanjem i ostao je i dalje, tako da ne vjerujem da ima veze s tim, a i povremeno bude sve dobro. 

Regulacija turbine (ako je povezano s kočnicom), nešto sa ubrizgavanjem?

 

Zamolio bih neki savjet i preporuku kome se mogu javiti na području Rijeke, tko bi to možda mogao riješiti. Bio sam u ovlaštenim servisima, bez neke sreće.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istu stvar sam i ja primjetio ali samo dva-tri puta za sada. Malo kao zatrza, i onda se dešava isto sa kočnicom kako je gore opisano. Ništa nije dirano na autu, dpf, egr sve orginal (Golf 7, 2.0 tdi, 2016.g.)

Baš me zanima ako ima netko neku ideju... 

Edited by IgorVW

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 hours ago, mvukos00 said:

Jesi li mijenjao i zamasnjak zajedno sa kvacilom?

Zamašnjak nije mijenjan, jednomaseni je, bio kod mehaničara kad je bilo demontirano.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav,

 

Evo još da dodam neke simptome koji se isto ponekad pojavljuju.

Kad se vozi nizbrdo i drži se lagani gas, vozilo na trenutke kao da samo ubrza ili naglo uspori, kao da ima negdje zračnosti na osovinama, mjenjaču ili kvačilu, a nema. Čak je vidljivo i na kazaljci okretaja. Kad je dodan jači gas onda normalno ubrzava (samo sporije jer nema snage) i kad je oduzet onda normalno usporava.

Kod ubrzavanja kao i da motor radi bučnije i jače su vibracije (ponekad se osjete na instrument ploči), kao da je zagušen te nema snage.

Probao sam i odspojiti klapnu na usisu (za EGR) i onda je to trzanje-udarac nešto slabiji. Također se odmah se upali greška. Tu bi možda bio problem sa regulacijom VTG turbine ili samom turbinom, zbog možebitne povezanosti sa slabijom kočnicom, tj servom kočnice. Ne javlja grešku na turbinu, da je preveliki ili premali tlak, možda je greška granična i ne stigne je uhvatiti. Probao sam i odspojiti vakuumsko crijevo  za turbinu, ali problem je ostao i dalje tako da je upitno da li je problem sa turbinom.

Primjetio sam da možda ima i nešto s količinom goriva u spremniku. Trzanje se znalo smanjiti kad se smanjila količina goriva u spremniku, ali samo ponekad. Probao sam i pratiti da li se to stalno događa ovisno o gorivu, ali nema pravila, iako se dosta puta ponovilo.

Još jedan simptom (možda), kad se vozilo vozi duže vremena po ravnom, problem trzanja je znao biti slabiji.

Možda je neki kvar na sustavu goriva. Inače vozilo ne dimi, ne gasi se, radi mirno, i rečeno je da injektori nisu problem. 

Da li bi dobavna pumpa, regulator tlaka goriva ili senzor tlaka na railu, ili možda povrat goriva mogli biti problem?

Neka preporuka tko bi to mogao ispitati? Sama dijagnostika ne pokazuje ništa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 1