0
VW_GTD23

Kočnice škripe (nečistoća diskova)

Recommended Posts

Gledao sam već na forumu dosta sličnih tema ali nijedna mi nije puno pomogla. Zadnja kočnica mi škripi pri slabijem kočenju što me baš nervira čak se ne mogu ni parkirati a da ne zaškripi. Dok pri jačem kočenju se ne čuje ništa. Ubijeđen sam da je to zbog ovih fleka na disku, ostali diskovi su ok a i pločice su nove TRW keramičke tako da do kvaliteta pločica nije sigurno. Probao sam da skidam sa metalnom četkom na bušilici i Brake-Cleanerom i apsolutno nikakvog efekta. Koliko god da brusim skoro da se ništa i ne skida. Je li iko ikada nešto ovako skidao kao sa slike? Postoji li ikakav način da se ovo skine bez skidanja diska i dodatnog obrađivanja? Neću da mijenjam diskove jer nisu potrošeni tj. svi su tu negdje kada ih budem mijenjao sve ću promjenuti u kompletu.

DSC-0261-1.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa mozda da ih onda sam potrosis dok ne nestane to, dakle puno jacih kocenja, trose se i plocice ali i disk. Druga stvar, mozda je ipak do plocica a mozda je neka tvornicka greska na diskovima pa se boris sa vjetrenjacama.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najvjerovatnije ću ih postepeno trošiti ali malo brže jer stvarno mi se disk ne skida i nosi na dalju obradu. Ćini mi se da je ova fleka bila veća a da se stvarno postepeno skida vremenom. Kako je do nje došlo to stvarno ne znam. Diskovi nisu krivi auto se ne trese nimalo dok kočim. Ne vjerujem da je do pločica jer su stavljenje TRW jedne od najkvalitetnijih keramičkih. Vidjećemo kako će se ponašati vremenom ako bude škripilo i poslije skidanja ove fleke onda je problem u diskovima iako još nisu potrošeni :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam ATE keramičke na prednjim i stražnjim u kombinaciji sa ATE Power diskovima i već 6. godina ništa, nikad nisam čuo da one škripe, uglavnom su klasične uvijek bile problem, jedino ne znam za TRW kakve su, a do sada nisam ni znao da rade keramičke.

Nešto ne valja ili disk ili pločice, ako se baš želiš time zezati onda promijeni set pločica mada bi ovo na diskovima prije toga trebalo probat skinut šaberom i vidjet da li ide, problem je i ona unutarnja strana, tko zna kako je tamo, možda isto. Da imam takav problem skinuo bih disk i odnio na tokarenje, da samo poravna površinu i uzeo set novih pločica.

Kada prelaziš prstom preko diskova da li je izbočena ili udubljena ova naslaga?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ivanm

Još nisam čuo ikome da su keramičke škripile. Uvijek su škripile one jeftine u kojima se mogu naći opiljci metala koji baš stvaraju tu buku.

"

@<TDI>

Sve pločice su bukvalno nove a diskovi imaju debljine sasvim dovoljno. Probavao sam strugati svim i svačim i jednostavno ne ide. Kada prelazim prstom osjeti se neravnina i mislim da je naslaga izbočena. Ne znam bi li se tu smijelo brusiti sa flap šajbama i fleksom. Oni bi možda to mogli skinuti ako već bušilica sa četkom ne može. Pogledaću i zadnju stranu da vidim kakva je. Ako ništa ne upali moraću nositi ovaj disk na ravnanje...

FxmI7-0C2Beik6mQqauaQcnthWztYGHKI4KvGPjx

Share this post


Link to post
Share on other sites

To se onda zapeklo i zato je teško mehanički skinuti naslagu, zato sam ti predložio da se šaberom proba i vidi da li ide, ali nije on za svakoga tko ne zna s njim raditi. Sa ovom lepezom bolje nemoj kemijat možeš napraviti više štete nego koristi, moguće da neće ništa skinuti pa će još bolje zagladiti, a možeš i sve okolo zeznut ili napraviti udubljenje, a to je onda još gore.

Skini disk i odnesi ga nekome da ga samo poravna, ujedno kada se skine vide se i kakve su pločice, pa odluči, novi set ili ove stavi nazad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapekao jeste a čime god da skinem naslagu, disk neće biti idealno ravan kao kada se skine i otokari. Ne znam na kakav tačno šaber misliš, električni ili? Skidanje diska ili još čekati da pločica postepeno skine ovu naslagu. Trećeg nema, moram biti malo agresivniji na kočenju :D 

Fm9XuMURyefDPwnK7Rii2yV31jrnW1eeuAAskB6kyZFivUWw38-I6nZYImBQm-Syi66mFl0l4n1ZUnGo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mehanički, sličan ovom prvom što si stavio, samo sam ga napravio od stare trokutaste turpije i zaoštrio. On mi služi za takve stvari ali opet treba pripaziti kod struganja da se ne napravi više štete nego koristi, predlažem tokarenje po meni najbolje rješenje.

A sad, ako ga ovako i dalje voziš trošiti će i pločice neravnomjerno sa ovom naslagom, tvoja odluka...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovih par dana unazad sam bio malo agresivniji na vožnji i kočenju. Fleka se još nije skoz skinula ali vidi se da se skida postepeno. Što je najbitnije kočnice ne škripe barem zasad a valjda će tako i ostati :D Na zadnjoj strani diska nema ničega. I dalje mi nije jasno kako je ova fleka nastala na disku. Moguće je da su na autopraonici posuli neku kiselinu ili nešto slično što je malo nagrizlo metal...

Share this post


Link to post
Share on other sites
0