4 4
mur3633

Golf 4 PD TDI skidanje kartera

Recommended Posts

Vidim da mi motor gubi nivo ulja, skinem šus pleh kad vidim da po malo curi na šaraf kartera gdje se ispušta. Stavljen je nov šaraf prilikom zadnjeg servisa i stegnut sasvim normalno. Međutim sad samo vrti i ne može da se pritegne do kraja.

 

Sad sam mislio da skinem karter i razbušim novi navoj za broj veći od originalnog. Mislim da bi to riješilo problem, a ujedno i da se detaljno opere karter kao i ona mrežica.

 

Koji RTV silikon da koristim, tj. kojeg proizvođača?

Koristio sam Abro sivi za neke gluposti, nisam bio baš zadovoljan.

 

Generalno da li je ogroman problem da se karter skine? Gledao sam par snimaka na YouTube, ne djeluje preteško, ali opet oni šarafi između mjenjača i kartera su zeznuti malo jer idu pod uglom.

 

 

Dobro bi došao po neki savjet od iskusnijih.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na mom je skidan karter kad sam 03/2018., mijenjao komplet set zamašnjak sa spojkom. Činilo mi se da podljeva ali pravi uzrok je bio semering na radilici i da se posao ne radi dva puta rekao sam da se skine, opere i ponovno zabrtvi, sve odrađeno u ovlaštenom VAG servisu. Radi se o OEM silikonskom bijelom brtvenom sredstvu (D 176404M2), koštalo je 26€. Od tada do danas nemam nigdje da mi kapa, curka, slini sve je suho, bio je dug put do toga. Što se zatezanja vijaka ti će tu ti ne mogu pomoći, sve je servis odradio, ono što znam je da se vijci kod radilice zatežu drugim momentom nego oni na karteru, Ivo bi tu sigurno znao točno kako ide i s kojim alatom.

•  Oil Pan Gasket/Silicone Sealant 80ml (D 176404M2)

554742_x800_2thua4.jpg

n-d176404m2-dichtmittp9u1h.jpg

35862_fullceuky.png

Semering radilice OEM PVC (stari)
01_20180425_094502vnrme.jpg
Novi OEM semering radilice ALUMINIJSKI (06A103171A)
02_20180426_085238bxpvj.jpg
Ugradnja
03_20180426_133135etqg1.jpg
Brtvljenje mjenjača i kartera
dsc_0052nbo9i.jpg

dsc_0069bzpb6.jpg

dsc_0075haoi1.jpg

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada već spominjete te silikone imam jedno pitanje da ne otvaram novu temu bezveze. Koji silikon/ljepilo koristiti za zaptivanje ECU-a kada se otvori? Tu ne smije da dođe vlaga tako da mislim da treba nešto kvalitetnije uzeti :) Većinom se koristi LOCTITE SI 5970 ali njega ne mogu da nađem ovde :( Šta uzeti🙄

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se brtvene mase, odnosno nanošenja ti će nanosi po uputama, ulje se ulijeva nakon 30-tak minuta dok se brtvo stisne, može se i dulje pričekati, nije žurba ako radiš sve doma. Pogledao sam ispod jer mi je zaštita motora skinuta, ona 2 vanjska imbusa idu sa produžetkom, za ona druga 2 unutarnja imbusa pod kutom treba nastavak sa zglobom, probaj sa produžetkom možda i s njim ide, mislim da bi tako trebalo  biti.
 
Silikonsko brtvo (D176404M2):
• Debljina nanosa...............2-3mm
• Sastavljanje kartera unutar 5min.

Alat:
• Gedora 16
• Imbus šesterokutni......................5mm
• Nastavak ili produžetak za imbus...5mm

Stezanje vijaka:
• Vijci kartera..................................13Nm (imbus 5mm)
• Vijci kod mjenjača.......................45Nm (gedora 16mm)

Neka ti Ivo još ovo blagoslovi pa kreni u posao... Riječ je Gospodnja.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na ovako detaljnom odgovoru.

Motor mi je kompletan suv osim tačno dijela kod šarafa, a ujedno ni šaraf ne može do kraja da se stegne, već vrti u krug. Tako da kod mene otpada semering radilice.

 

Obavezno ću OEM diht masu da koristim, mislim da je to i najsigurnija opcija.

Nakon lijepljenja, ostaviću ga i 2 dana da uhvati, to je najmanji problem. Najviše me je strah ovih šarafa u rupama što su malo pod uglom.

 

Ništa, javljam dalje što i kako.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ništa, da je samo karter bio u pitanju odradio bih to vjerojatno sam, ali kad sam mijenjao dvomaseni set zamašnjaka, pa je bilo skidanje mjenjača zbog sinkrona druge brzine odradio sam i karter odmah u servisu jer ionako je sve bilo skinuto. Čak i da semering na radilici nije puštao, preventivno bih ga zamijenio, preveliki je to posao da se radi dva puta, pogotovo ako auto ostavljaš sebi na duže vrijeme. Moj je tada imao 260tkm kad je semering puštao, znači i prije toga je već bilo problema s njim, nekima traje dulje ali nakon 300tkm sve već postaje upitno koliko će još durati. Malo me začudilo što je OEM semering bio u PVC kućištu, dok je ovaj novi od aluminija, ali bome je i koštao, ne sjećam se više ali negdje preko 100€ je bio, malo opširnije imaš u mojoj temi, jer tamo je i račun od servisa sa svim kataloškim brojevima. O cijeni sinkrona 2 brzine bolje da i ne pričam, amnezija bi mi ovdje dobro došla.

Onaj semering na drugoj strani kod zupčastog je lakše zamijeniti, pogotovo jer se nakon svakih 90tkm radi veliki servis, pa i da pušta nije greda, ali ovaj je baš smola jer se skida mjenjač, to košta, a ima i dosta posla dok se do njega dođe, usput treba i specijalni alat, zato sam to i odradio.

Ovo da je navoj na karteru otišao je valjda od prvih vlasnika koji su na osjećaj stezali, kako inače objasniti da je navoj prosvirao. Moj savjet oko toga je da se nareže novi veći navoj na karteru i odmah unutarnji na originalnu mjeru, da i dalje možeš koristiti OEM vijak, mislim da ti to svaki tokar može napraviti, s tim da se vanjski navoj namaže sa Loctite 542 ili nekim sličnim. Ovaj je srednje čvrstoće, ja ga koristim kod pneumatike za brtvljenje navojnih cijevi ili produžetaka od kompresora.

Pričekaj još Ivu da se javi, njemu je to svakodnevni posao pa neka ti potvrdi momente stezanja vijaka i pokoji savjet kod skidanja, i svakako si nabavi moment ključ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nediraj nista tj neskidaj. Imas set za popravak... dakle ureznica i novi cep s brtvom.... Ide malo veci al sve radi ok. Moza ima wurth al bilo je u top alati

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj neku sliku kako izgleda taj set za popravak, ili si mislio na set za narezivanje unutarnjeg navoja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obična ureznica za navoj, ništa specijalno, a vijke daju da se može odmah koristiti. Imam setove takvih ureznica za vanjski i unutarnji navoj, kad zatrebam narežem.

Može se na karteru direktno urezati, pripazi da ti ravno uđe, odnosno pravac, kasnije ide. Namaži ga sa tovatnom masti, da pokupi špene, a ono ulje koje si ispustio, ne znam, možda da ga iskoristiš za ispiranje pa ga ponovno uliješ, a onda novo.

Razmisli, ja bih možda bolje išao na opciju novog polovnog kartera, ili možda kombinacija skidanje pa kod tokara da se nareže dvostruki navoj na onu veličinu koja je bila, tvoja je zadnja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije isključeno da neće biti i drugi karter. Možda i najbolja opcija.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tako bih ja napravio, pa vidi koja varijanta ti najbolja odgovara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma slazem se autofreakom, ako se moze urezati novi navoj i staviti novi cep, stvarno ne vidim potrebu za kupovinom novog kartera.

Edited by projektilski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve ti je to na osobnoj razini, netko bi narezao navoj jer je to linija manjeg otpora, a netko bi si nabavio novi karter da se ne zeza svaki puta sa drugim vijkom i želi da mu bude original, usput ga očistio. Ja bih se barem potrudio pogledati gdje ima, koliko košta pa razmislio, navoj se uvijek može narezati, a ako bi mi uletio povoljan novi, zašto ne, ujedno znam gdje bih tražio i gdje bih ga mogao dobiti.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako misliš kod zamjene ulja na ovom originalnom ide svaki puta novi vijak, takva je preporuka, ne može se pločica mijenjati posebno jer je ne ide preko navoja, malo blesavo. Ako bi narezao novi navoj onda bi vijak bio druge veličine, taj bi se mogao više puta koristiti, koliko vidim samo bi se platnica mijenjala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karter kao karter. Polovni, novi nije važno, bitno mi je da nije nigdje pukao i da navoj na šarafu nije proglajzovan kao na mom.

Definitivno opcija u razmatranju. Jer mi je nekako glupo da ne koristim original šaraf.

 

Ne znam da li pasuju sa novijih PDa, recimo G5.

 

Što se skidanja tiče, to svakako

Nakon 20 godina valjalo bi to da se pročisti odozdo, bez obzira na redovne zamjene ulja. Na kraju krajeva ni ne znam kako je održavan prije mene.

 

 

Vidim da ima i nov Topran oko 40€ košta. Nešto nisam posebno oduševljen tom markom i njihovim kvalitetom

f1376151-730a-483c-bbb5-5ce83bba3f49

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam mjenjao karter uzo topran 60km sa indikatorom razine ulja  i nikakvih problema ne curi nigdje sve uredno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako imaš priliku baci oko na taj Topranov, pa usporedi odljevak sa originalnim. Sada imaš više alternativa pa odluči koja ti najbolje odgovara.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

stavi ga na vagu pa ces sam doc do zakljucka :)     Ja bi tu opicio siri saraf i prst u uho. TAo sto nijeorg vijak nista neznaci... Mjenja se bakrena podloska i gass

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inače vijak (čep) kartera s brtvom je 6,00 Kn/1kom (kod mene) i u pravilu se kupuje konstantno.
Mali trošak, a dugoročno puno znači. (ne samo na VAG koncernu, nego i kod mnogih drugih, a zbog samog navoja na karteru).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, skuplji je u ovlaštenom, mislim da je oko 18kn kom (N90813202).

00424808cb2eb4ae1baffg2krx.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Može jedan šaraf kartera biti gore zauvijek samo nova pločica svaki put i to je to Ali problem je u majstorima što taj šaraf zatežu onak od oka a to obično bude prejako i vremenom navoj popusti...

Nije problem šaraf nego ljenost izmjeniti podlošku pa ga malo jače" dotegne bilo majstor mehaničar ili kućna radinost a najjače mi je izmjena ulja kod lokalnog Vulkanizer tu su krateri na testu izdržljivosti Hehehe...

Poslano sa mog ELE-L29 koristeći Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 4