1 1
oryx

Zvuk pistanja Golf 6 2.0 TDI

Recommended Posts

U pitanju je Golf VI 2.0TDI 81kW, 2008. god

Desava mi se da na brzinama 70+ km/h kad pritisnem gas cujem zvuk pistanja/zvizdanja, pustim gas i nema tog zvuka, pritisnem papucicu i opet se pojavi, kad spustim brzinu jos se malo cuje i kad vec krenem par minuta 40-50 km/h nema tog zvuka. Imam osjecaj kao da dolazi sa zadnje lijeve strane taj zvuk pistanja, ali opet nisam siguran.

Zna li neko sta bi mogao biti problem ili prijedlog na sta da obratim paznju?

Također odziv na gas nekad malo kasni i kao da slabije vuče u posljednje vrijeme, pa bi pokušao za početak da očistim MAF senzor jer koliko sam čitao to zna cesto biti problem, pa me interesuje da li to mogu sam obaviti ili je bolje prepustiti mehanicaru? DPF filter se bio napunio, prikazalo je 60g čađi, pa je odradjena aktivna regeneracija nedavno i motor je dosta mirniji i tiši nakon toga.

I ujutro kad upalim, prvih par minuta voznje čuje se metalni zvuk iz motora, i nakon par minuta voznje nestane taj zvuk i ostatak dana je sve normalno. Koliko sam čitao hidropodizaci ako odu, cuju se uvijek, a neki su imali slučaj da im se ovo desava jer odu podloske od dizni, da li ima jos neki mogući problem?

Mali i veliki servis radjeni prije par hiljada km, set kvačila i plivajući takodjer zamijenjeni nedavno

Potrošnja u leru 0.6, gradske vožnje 6-6.5

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bilo je do zadnjih ležaja.

I sad mi je ostalo još da vidim šta bi mogao biti problem što se nekad desi kod gašenja, kao da se u motoru nešto stutnji. Ne dešava se uvijek i nema pravila topao ili hladan motor.

Nakon vozanja kad stanem i ugasim desi se to, upalim auto odmah nakon toga i ugasim i nema tog problema. S tim da se ne desi ni uvijek nakon vozanja.

Kod majstora sam bio i pregledaju, kazu sve ok, a nikako da se desi kad sam kod njih. Nosači motora i mjenjača su ok, bilo je nekoliko loših i oni su zamijenjeni ali ovo se i dalje dešava.

Ali koliko me sjećanje služi to mi se počelo dešavati nakon što sam odradio mali i veliki servis, pa ne znam da li je tu moglo biti nešto pogrešno urađeno što bi dovelo do ovog?

 

I da li zna neko koliko su gume na vratima oko prozora ove https://prnt.sc/1196p0h, pošto je vrijeme izgleda odradilo svoje pa su se iskrivile i uvijek se izvlače iz svog sjedista pa mi na vecim brzinama vjetar zviždi :D iako nisam siguran 100% da je to, jer najviše imam osjećaj da zvuk dolazi od lijevog retrovizora a ne znam da li ima tu neki dihtung ili spuzva i da li je to moguce kupiti odvojeno ili kompletan retrovizor?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 1