marcusmarcus

Član
  • Content Count

    13
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About marcusmarcus

  • Rank
    SDI
  • Birthday 05/25/1995

Profilne informacije

  • Ime
    Luka

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. marcusmarcus

    1.0 TSI naslage na ventilima?

    Pretpostavljam da ipak naslaga još nije toliko puno da uzrokuju takve tegobe, ali ih je dovoljno da utjecu na dotok zraka u cilindar i miksanje smjese. TSI motori su poznati po takvim naslagama, nema sta cistit ventile kod direktnog ubrizgavanja, laka ulja (0w-20) imaju visok NOACK, varijabilnim tajmingom simuliraju EGR, itd, itd., ispravite me ako grijesim. Osobito na 2.0 TSI, al vidim i da ima prica o 1.0, na nekim mjestima na netu preporucuju pjeskarenje na određenim kilometrazama. Nije ni bio blizu crvenog, da je, tek bi onda imao ozbiljne probleme.
  2. Pozz ekipa Radi se o 1.0 TSI (VW Polo, 2022.), 90 000 km (gradska voznja uglavnom). Primjetio sam da, kad upalim auto (hladan motor), digne okretaje na 1500 i tad je motor dosta bucan i vibrira (osjeti se bas u cijelom autu). Kad je topao, isto kao da postoji lagano jaci zvuk na tim okretajima, ali puno manje primjetno. Inace nikakvih problema, super vuce, normalno trosi, ulje mijenjam svakih 15k km, ne trosi ga uopce, nema gresaka u memoriji, tu i tamo bacim neki LM aditiv u rezervar. Pretpostavljam da bi se moglo radit o naslagama čađe na usisnim ventilima? Vidim imaju Pinjusic i neki drugi pjeskarenje usisnih ventila orahovom ljuskom. Mislite da bi to bila dobra ideja? Auto mi je jos pod garancijom (u servisu bi vjv rekli da nema problema s autom i ne bi nista napravili), jel bi mi to narusilo jamstvo? Ili ima koji ovlasteni servis u Zg i okolici da znate da radi takvo pjeskarenje, po nekoj ne-nenormalno visokoj cijeni? Svaki savjet dobrodosao, tnx unaprijed.
  3. Pozz ljudi, molim za pomoc Starom se na 1.9 TDI PD 77 kw (2007. god) pojavio problem, poceo radit na 3 cilindra. Odveo mehanicaru u Zg, kaze poderao se dosjed PD dizni na 3. i manje na 1. cilindru, treba brusit glavu, napravit cahuru. Diznu su isto nosili na testiranje i sve oke. Problem je sto su mu rekli 1400 eura za sve, meni je to nepojmljivo. Jel moguce da to kosta stvarno toliko? Vec 3 tjedna je auto kod mehanicara, idemo u cetvrti lagano vec. Ja sam gledao dijelove na netu(Elring, Victor Reinz, Corteco), sve skupa kad zbrojim izađe manje od 300 eura, nisu skupi za te motore. Kaj bi vi napravili? Svi savjeti su dobrodosli.
  4. marcusmarcus

    Problem sa kvačilom

    E super, hvala ti. Malo sam se prepao na trenutak jer je tesko dobit termin za popravak, a planiram zapalit na more. Al koliko vidim, problem se ne pogorsava pa mogu normalno vozit valjda.
  5. Molim pomoć VW Polo 1.0 TSI (110 ks) star manje od godinu dana, 44 000 km na satu. Pojavio mi se problem sa kvačilom. Naime, kad je auto u brzini i stisnem kvačilo jako polako, pedala bez ikakvog otpora propadne skoro do poda, tek 1-2 cm iznad poda odvoji dovoljno da uspijem izbacit iz brzine. Ako kvacilo stisnem normalnom brzinom, nema problema, odvoji gdje i uvijek i pedala nije mekana. Osim toga, vec dulje vrijeme auto lagano trza kad ubrzavam iz niskih okretaja u višim brzinama, ali nisam siguran da je to povezano. Kvačilo inače ne proklizava ni u kojoj brzini ni pod punim gasom. Jamstvo imam, narucio se u ovlasteni iduci tj, al zabrinut sam o cemu se radi (i hoce li mi priznat jamstvo) i jel se mogu tako vozit u međuvremenu. Ima nekih postova na stranim forumima o pregorenom kvačilu i nisu im jamstvo priznavali, iako se ljudi kunu da nije njihova greška. Nadam se da mene ne čeka isti scenarij.
  6. Izgleda da mi je otisao jedan PD injektor na 1.9 tdi (uskoro cu znat sigurno) i trebat ce ga reparirati. Pa mi trebaju preporuke, tko to dobro radi za neku razumnu cijenu u Zg i okolici? Ima na ebayju neki dieselfixneuss za 85 eura, to mi je malo sumnjivo, ima li tko s njima iskustava?
  7. Pozz svima Radi se o Octaviji 1.9 TDI PD 77 kw. Kroz zadnjih par mjeseci jedno 4-5 puta mi se dogodilo da auto nije htio upalit kao što inače odma upali na prvi zub, nego sam morao verglat ga par puta po 10ak sekundi i tek bi onda upalio. Inače, pali skroz normalno, radi normalno, nema grešaka u memoriji, na VCDS-u svi senzori okej, filter goriva zamjenjen, poslušao sam ovu pumpu u rezervaru i čuje se kako bruji kad dam kontakt. Akumulator testiran i oke je, alternator isto, anlaser stavljen novi prije 2 god. Jel itko imao sličan problem? Nije mi sad to neka frka jer se to vrlo rijetko događa, al me strah da kad ću bit negdje na moru ili ko zna gdje van grada usred velike vrućine, da mi neće htjet upalit uopće pa će bit veliki problem. Jel mi se isplati ić bacat novce mehaničarima da traže uzrok tog, ak je uopće moguće nać kad se tak rijetko javlja? Pitam se da ipak nije do te pumpe u rezervaru, ili da povremeno ne radi ili da radi slabije (nemam opremu za testirat tlak goriva). Što bi drugo moglo bit?
  8. Trebam jedan savjet.... Nekidan sam se malo zavukao ispod auta, skinuo prednje kotače da vidim stanje ovjesa... Ugl desno je otišao krajnik, lijevi je ok još. Na lijevoj strani je otišla kugla (pukla guma okolo), ova na desnoj strani je oke. Sad me zanima, mijenjaju li se ti dijelovi u parovima (ako ne, jel ipak preporučljivo zamijeniti i druge jer su isto toliko stari pa bi i oni mogli uskoro otići). Jel treba raditi geometriju nakon zamjene? I kako znati jesu li seleni ok? Jel se to može na njima vidjeti? Hvala unaprijed
  9. marcusmarcus

    Sve o motornim uljima...

    Pozz ljudi, molim pomoc sa odabirom ulja... 1.9 TDI PD 77 kw, dakle treba mi 505.01 5w-40. Vozim dosta kratkih relacija po gradu, pa ne bih gurao ulje vise od 10k km. Na satu je 200k km, trosi 200-300 ml između izmjena. Bregasta se bila poderala pa je zamjenjena još prije. Razmisljam između: Motul X-clean 8100, Motul Specific 505 01 Ravenol VMO (Ravenol RUP sam imao prije, super se pokazao, al ipak mi je preskup za ovako kratke intervale zamjene) i eventualno Liqui Moly Top Tec 4100 Ako netko ima neku drugu preporuku, pls recite. Nekako naginjem prema VMO, barem sam za njega 100% da nije laznjak.
  10. Pozz svima, unaprijed isprike zbog duljine posta. U principu, nadam se samo da cete mi dat neke ideje sta da dalje pogledam, provjerim, jer vise pojma nemam. Motor je 1.9 TDI PD, 77 kW, 195 000 km. Potrosnja zadnje 2-3 god samo raste, pogotovo u gradu, sad je na 8-9 litara (i to ne u jutarnjoj guzvi stani-kreni, tad ide i na 15ak litara). Otvorena cesta oko 6-6.5 litara, na autocesti 140 km/h 6.7 litara. Evo sto je sve provjereno/zamjenjeno u zadnjih 2 god: - Bregasta, ležajevi, podizači, brtve PD elemenata, strujna letvica PD elemenata - Filter zraka, termostat, set zupcastog i pumpa vode - Nova turbina, MAP senzor, blok ventila (onaj što u sebi ima N75) - EGR očišćen - Liqui Moly diesel purge spojio direktno na injektore da se pročiste - Kompresija dobra, ne dimi, normalno vuce, pali na pola zupa prakticki uvijek - Nove gume, tlak u njima provjeren, kotaci se slobodno vrte u zraku VCDS, nema gresaka, u measuring blocks je sve unutar vrijednosti - Temp goriva, antifriza, ulja normalno pocnu od cca ambijentalne i rastu do 90-93°C za gorivo i antifriz, oko 100-105°C ulje - Temp zraka (nakon intercoolera) cca kao ambijentalna, mozda par stupnjeva iznad u voznji - Injektori grupa 13: -0,14 0,19 0,00 0,00 Sumnjam na MAF senzor, nije nikad mijenjan, imao sam jedno vrijeme par mjeseci K&N filter zraka, al sam se opametio i vratio na standarne. Probao sam ga ocistit par puta sa sprejem za ciscenje MAF senzora, nema razlike. Probao sam i iskopcat ga, apsolutno nikakve razlike nema, ni u potrosnji, ni snazi, ne dimi, nista. Da nisam znao da je iskopcan, ne bi ni primjetio. Po VCDS-u isto mi se cini ok, u leru se prebacuje između 240 i 440 mg/stroke (navodno je tak i drugima i kao to je normlano), na 3000 rpm ide do 900 mg/stroke. Jel vam se to cini ok? Sta bi drugo moglo bit? MAF graf https://imgur.com/a/fOfWhyZ Probao sam i razlicite torzijske vrijednosti. Nakon promjene bregaste i seta zupcastog u ovlastenom, ostavili su je na -3.9 (nezz kolko je bilo prije). Tu je vec potrosnja bila dosta losa, auto s dosta manje snage, jedva je isao do 160 na autocesti. Pa sam stavio na -2.0, potrosnja ista, vise snage, bez problema isao do 190. Na 0.0 isto tako. Probao sam malo u pozitivne, 1.5, tu je vec tesko palio pa nisam ostavio. Problem je kako god namjestio, ne mogu postic da u VCDS pise 0.4 l/h ili 0.5, uvijek je 0.6 ili vise.
  11. Pozz ljudi, treba mi pomoć, ako itko ima dobru ideju sto bi ovo moglo bit, pls javite Dakle, auto je skoda octavia 2, 1.9 tdi (bxe), 195 000 km. Već neko vrijeme (citaj godinu i pol) cujem i osjetim rezonantno brujanje i vibracije po cijelom autu, ali samo u višim brzinama (u trećoj jedva, u cetvrtoj dosta, u petoj najjace), i samo u određenom podrucju broja okretaja, na 1900-2000 rpm i jos jace 2800-3000 rpm. Javlja se samo kad dajem gas. Ako maknem nogu s gasa, stisnem kvacilo nestaje, ako vozim konstantno na tom broju okretaja onda se manje cuje. Po gradu me ne smeta, ali na autocesti je dosta iritantno. Jel mi mogli mozda bit nosači motora/getribe? Razmisljam ih ionako uskoro promjenit. Ili je bas nesto u getribi? Prosle god sam imao problem da je nakon zamjene zamasnjaka i kvacila curilo ulje iz getribe (prema rijecima mehanicara "unutrasnja strana semeringa vodilice potisnog lezaja je bila ostecena") a tak sam napravio jedno 2000 km, dok nije stavljen drugi set kvacila i zamasnjak i nadodano ulje. Nisam siguran koliko je ulja falilo, al mozda je tijekom tog nesto u getribi se ostetilo. Ili je mozda turbo? Zavija vec neko vrijeme, na transplantacijskoj je listi. Mogu samo nadodat sto mislim da nije: bregasta (zamjenjena u ovlastenom prije par mj), PD elementi (u vcds.u su ok vrijednosti), EGR (ociscen, nije pomoglo). Bio na dijagnostici u ovlastenom, nemaju pojma, misle da je getriba ali im se neda raskopat ju. Sve ideje i prijedlozi dobrodosli! Unaprijed hvala
  12. Pozz svima Moze li mi netko preporuciti radionicu gdje bi mi zamjenili turbo (kako treba) i intercooler, a da im ja mogu donijeti sam nove dijelove. Zagreb i okolica...