MateV

Član
  • Content Count

    80
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    9

MateV last won the day on July 22

MateV had the most liked content!

Community Reputation

18 Good

1 Follower

About MateV

  • Rank
    SDI
  • Birthday 10/22/2003

Profilne informacije

  • Ime
    MateV
  • Vozilo
    Golf 4

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. MateV

    Golf 4 glava upravljača

    Neznam, nisam to radio, ali mislim da imaš majstore koji rade reparaciju tih letvi volana, izgleda mi bolje (a možda i jeftinije) da se reparira tvoja umjesto da kupuješ drugu već repariranu. A s novim brtvama bi trebala bit skoro kao nova. Znam da je to serijska stvar na golfovima, pa čak i polima iz tog doba. Mom tati je to počelo curit na njegovoj četvorki i mislim da je stavio cijelu novu letvu, ali se ne sjećam detalja.
  2. MateV

    VAG KKL 409.1 - Pitanje

    Ne moraš sikdat crackirani vcds, za osnovne stvari će ti i besplatni vcds lite bit sasvim dobar, a ako ti treba malo više toga onda nađi crack za vcds lite 1.2, to ja koristim i sasvim je dovoljan za stariji auto. Ja koristim ovoga tu: VCDS Lite 1.2 Full - Digital Kaos Ako ti treba za kopanje po eepromu onda pogledaj kw1281 test i vag eeprom programmer. Kilometraža ti se sprema u instrument tabli, u centralini motora koliko znam ne. Tako da ako je mijenjano teško ćeš nać dokaze i pravu kilometražu. Po meni mislim da ti je najbolje ić na stanicu za tehnički i zatražit ispis kilometraže (mislim da je 10ak e), tamo vidiš koliko je bilo na zadnjem tehničkom i onda dodaš na to još otprilike 5-10 tisuća ovisi koliko je nedavan zapis i koliko se auto vozio. Potraži po internetu nešto tipa "vw mk3 odometer correction" za postupak kako se to radi. E i ajde molim te nemoj otvarat novu temu za svako pitanje. Za sve već imaš otvorenu temu, dovoljno sličnu, npr.
  3. Šta se dogodilo tvojem? Ako se stako počelo odvajat pa ti pušta vodu to se može lako zasilikonirat natrag. Ako te zeza stuja, ako se izolacija na žicama istopila ili raspala to se da sredit. Kupiš Konektore za žarulje i pinove koji idu na konektor cijelog fara i s novim žicama spojiš isto kako su i stare spojene. Ako su ti polomljene kopčice koje ga drže to bi se moglo zalijepit s dvokomponentnim epoxyem, a možda kao i za četvorku rade i nove kopčice pa imaš cijeli set za reparaciju.
  4. MateV

    Ventilacija

    To ti je senzor za climatronic, po njemu zna koliko prži sunce pa ti pojača klimu i ventilator.
  5. MateV

    Arteon 2021 ACC

    Sliku ubaciš pomoću vanjskog servisa, recimo imgur pa tu zalijepiš link.
  6. MateV

    Ventilacija

    Ne snalazim se baš s etkom previše, ali ovo je prikaz ventilacija za Golfa 2018. Ovaj otvor za staklo nije pojedinačno istaknut, samo onaj senzor za jačinu sunca na sredini pa mi se čini da se to ne može zamijenit, jedino cijelu tablu. Moguće da sam u krivu, ali ja to u katalogu nisam uspio nać. Meni ja na golfu 4 to ispucalo, ali sam to zalijepio s dvokomponentnim epoxy ljepilom i zasad se dosta dobro drži, zamiješaš malo pa naneseš na sami rub di se plastika odlomila ili podignula i dobro će držat jer se to i tako ne dira s rukama pa ne mora bit jako čvrsto.
  7. MateV

    Skidanje gumirane zaštite s plastika

    Meni je to išlo dosta brzo, nakon nekih 30-ak sekund otpusti i samo četkica počne dizat sloj. Samo mi nije jasno zašto ostaje tako bijelo, ali ako ostane tako ću ih prefarbat.
  8. MateV

    Skidanje gumirane zaštite s plastika

    Probao sam s Permetalom i dosta sam zadovoljan kako ide. na kraju sam to skidao stupom i starom četkicom za zube. Ovog iza sam namjerno samo napola ogulio za usporedbu, ali ovako po meni sasvim dobro izgleda. Doduše malo sam zeznuo kavez od radija i bočni poklopac. Oni su mi ostali na stolu dok sam čistio ove poklopce iznad i pošpricalo se premetala po njima očišćenim pa sad izgleda ovako. Na bočnoga sam našpricao kokpit sprej i pustio na njemu da ga upije koliko ide, možda ga popravi. Za vikend ću ga pogledat pa javim kako je ispalo. Pokušao sam i nakon pola sata očistit ga ali nije izgledalo nešto bolje.
  9. Kad već sam radiš na autu i voljan si naučit nešto novo, probaj staru centralinu izvadit i rastavit. Na pločici tražiš čipove u blizini konektora mali smd 8 ili više pinova, ideš jedan po jedan tražiš po oznakama datasheet po internetu. Čip će bit output driver, controller ili tako nešto. Po oznakama naručiš novoga za par e iz npr. Elmatisa (ako nema onda gledaj nešto od većih distributera tipa mouser ili farnell). Možda ih nađeš i po aliexpressu ili ebayu, ali ja ih nebi od tamo uzimao jer lako moguće da su lažnjaci pa ti radi super dan dva a onda opet po staromu. Novoga se na pločicu da zalemit s običnom lemilicom, ali staroga skinut je malo teži posao, neznam koliko si vješt u tome, ali trebat će ti ili lemilica na vrući zrak, a ako ju nemaš možeš se nekako snać s onim velikim fenom za skidanje boje (s njim sam uspješno skinuo jedno 4 ili 5 čipova). Samo moraš svu plastiku na pločici i konektore dobro zaštitit s kapton trakom (plastična traka ko selotejp ali je baš napravljena da bude otporna na visoke temperature). Samo je bitno kako pristupiš psihički pristupiš tome. Nemoj si zadat u glavu da se tvoja može 100% popravit i da moraš uspjet, nego se pripremi na kupnju druge, a ako svoju popraviš tim bolje 😃. U najgorem slučaju potrošio si par sati i 15-ak eura. Ako ju ideš rastavljat stavi ovdje sliku pločice unutra pa ti pokušam suzit izbor koji čip tražiš.
  10. Ma nene ne krivim ja tebe šta si mijenjao sve to, samo me interesira zašto centralina nije bila među prva 3 kandidata na listi nego tek sad. Ova greška koju si izvadio baš vuče na centralinu, e sad dal je kratki spoj u el. instalaciji spržio centralinu ne možeš znat. Staviš novu pa ti i nju sprži. Provjeri za svaki slučaj da ne budeš morao dvaput mijenjat. Al mislim da bi se i ova tvoja mogla reparirat, samo treba nać pravog majstora, a ne izmjenjivača dijelova.
  11. Da ovo mi dosta dava na centralinu, eventualno hladni spojevi unutra pa bi se dalo reparirat. Ako mijenjaš tražiš centralinu s istim kataloškim pa se to onda ukodira na tvoj auto. Tempomat ti je prestao radit zato jer je majstor na prošloj zamjeni zaboravio uključit tempomat u toj novoj koja je stavljana, ali to ti je samo jednostavna adaptacija. Ako smijem pitat zašto se išlo na sve ovo prije centraline? Nekako mi je čudno da se sve to pojedinačno ide rješavat ako auto izbacuje toliko puno i toliko različitih grešaka.
  12. MateV

    Skidanje gumirane zaštite s plastika

    Ma malo sam se krivo izrazio, plastika je već prije bila dosta ljepljiva, a zimus sam one ispod volana i poskidao jer sam nešto kopao oko releja brisača pa ih nisam niti vraćao. Benzinom sam samo pokušao to skinut, ali sam samo probao na kavezu od radija, kad sam vidio da ne ide sam odustao. Da to sam i gledao po tvojoj temi da su neke ispale bijele zato me i bilo strah probat s permetalom. To je onda valjda pobijelilo od antisilikona pretpostavljam. Sad mi je prilika kad je sve vani za tu plastiku sredit. Usput i lijepim pokoji komad koji se odlomio, a nema komada plastike da je cijeli. Svaki je barem negdje puknut. Šta ćeš, 400-tka kuca na vrata. Farbanje stvarno ne volim pa ga pokušavam izbjeć kako god mogu, naravno ni ne očekujem da izgleda novo iz dućana kao tvoj, samo da izgleda donekle pristojno i da ti nakon vožnje ne budu crna koljena. Sad me nakon tih klapnica i grijanja čekaju poslovi oko struje, el. instalacija grijača, žice prema bunkeru, mikroprekidači brave i el. instalacija u svjetlima, a imam i ponudu za polovnu ručicu tempomata za 30e pa možda i to ugradim kad je prilika.
  13. MateV

    Skidanje gumirane zaštite s plastika

    Jel ima nešto osim permetala da skida taj soft touch da ne moram farbat baš svaku plastiku. Samo da skine sloj ali da ne ošteti ili izblijedi plastiku ispod. Ovo kako sam vidio kod kolege TDI-ja plastika pobijeli pa se mora farbat. Pokušao sam s benzinom za čišćenje, ali nije skinulo doslovno ništa. Sad je toliko loše da ću radije vozit bez plastika nego s tim ljepljivim..
  14. Baš me zanima koliko otprilike troše ti 1.2 benz? Ovih 9 po gradu je naravno ko i svaki auto u gradu al zanima me otvorena cesta.
  15. Da, novi modul je 320-ak e bio lani kad sam ga tražio. na kraju sam ga uzeo s otpada za 40 i radi normalno skoro godinu dana. Ali kažem, i bez tog modula se moraju oba upalit na prvoj brzini preko termoprekidača. Ako ti jedan radi, a drugi ne onda je sigurno do ventilatora ili do el. instalacije.