MateV

Member
 • Content Count

  65
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by MateV

 1. Baš me zanima koliko otprilike troše ti 1.2 benz? Ovih 9 po gradu je naravno ko i svaki auto u gradu al zanima me otvorena cesta.
 2. Da, novi modul je 320-ak e bio lani kad sam ga tražio. na kraju sam ga uzeo s otpada za 40 i radi normalno skoro godinu dana. Ali kažem, i bez tog modula se moraju oba upalit na prvoj brzini preko termoprekidača. Ako ti jedan radi, a drugi ne onda je sigurno do ventilatora ili do el. instalacije.
 3. Imao sam sličnu situaciju lani, meni se nisu palili uopće. Na neku foru samo jednom mi se počeo pregrijavat samo do jedne crtice iznad 90C. Znači imaš dva ventilatora, i oni su spojeni paralelno, znači kad jedan vrti, mora vrtit i drugi. Isto i kad upališ klimu, moraju oba uključit. Ventilatori su ti dvobrzinski, u njima je otpornik preko kojeg ide kad ga spojiš preko srednje žice na onom konektoru. Kad ih testiraš moraš testirat obe brzine. Kod mene su radili u 2. brzini, ali ta prva preko otpornika nije radila. E sad, što se tiče termoprekidača, on ti isto ima dvije pozicije za prvu i drugu brzinu. Razlika je u tome što prva brzina ide direktno preko njega, a druga brzina ide preko relej modula ventilatora (to je ona škatulica ispod akumulatora ima dva konektora na sebi, 1J0 919 506). Tako je napravljeno da ventilatori ostanu radit kad ugasiš auto dok se motor ne ohladi. Kad upališ klimu ventilatori se moraju bez obzira na temperaturu motora upalit, i taj signal ide od klimatronika na taj relej modul ventilatora koji ih pali u prvoj, a ako ne radi onda pali drugu. E sad, problem je što kad ti pregori prva brzina na ventilatorima, druga ti radi puno češće nego inače, a ti relej moduli nisu predviđeni za stalno korištenje druge brzine i onda ti nakon kratkog vremena pregori relej modul i ostaneš bez ventilatora kompletno. To je bilo kod mene, tako da sam mijenjao i modul i oba ventilatora (a na kraju i termoprekidač jer više nisam bio siguran, ali on je vjerojatno bio dobar). Modul je kod mene već bio zamjenski, ja sam pokušao s topranom i to je radilo punih 3 dana, tako da ti je moja preporuka uzet nekog s otpada. Ventilatore sam uzeo zamjenske NRF i oni zasad rade (ali ne koristim klimu skoro pa uopće i vozim uglavnom po otvorenoj cesti tako da su se ti ventilatori upalili možda 5 puta). Samo pripazi ako ventilatore uzimaš s otpada da isto nije pregorena prva brzina ili da nisu istopljeni držači četkica, to je isto dosta često. Mislim da je tebi pregorila prva brzina na velikomu, a za tu drugu brzinu si još pogledaj ako ju uključuje. Možeš premostit na konektoru od termoprekidača ili možeš kroz output test na tabli preko vcds-a. Neznam ako bi se tu moglo ubacit nekakav vanjski otpornik pa ne moraš mijenjat cijeli ventilator, mislim da bi bilo moguće, ali nisam to pokušavao. Evo ti link na moj post i link na TDIclub od kud sam ja izvlačio sve te informacije Check your radiator/condenser fan operation NOW - TDIClub Forums Nadam se da je ovo od pomoći.
 4. Na što misliš pod kompletan trap? Samo amortizeri i opruge ili mijenjaš i selene, spone i sve ostalo? Ovo s gewindama i eibachicama nemam baš nekog iskustva. Jedino sam prije godinu dana vozio pola 2003. g. kada sam kupovao auto, bio je na eibachicama (spuštaju 3 ili 4 cm) i običnim amortizerima. Auto se osjetno vozi malo tvrđe, ali to je sve čega se sjećam. Nisam tad previše obraćao pažnju na to.
 5. Evo tu sam našao, kaže osigurač br. 33 od 20A, u onoj kutiji u kabini. Fuse Box Diagram Volkswagen Golf VI GTI
 6. MateV

  Audi 80 podizaci stakla

  Svakako pogledaj žice u vratima u kakvom su stanju.
 7. MateV

  Problem sa klimom!

  A plin nikako, moraš ić kod majstora koji će ga izvadit (pa po tome znat koliko ga je bilo unutra), i onda po potrebi nadopunit. Inače ako je iznad pola nominalne količine je dovoljno plina da ukopča kompresor, čak i da hladi samo slabije. Ako imaš dosta plina onda se posavjetuješ s majstorom i ne vraćate plin nazad u auto nego promjeniš taj prekidač tlaka i onda se vraćaš da ti ga napuni. Inače taj proces vađenja pa vraćanja plina je 40-ak eura + razlika koliko ti plina fali, mislim da je 500g plina 50-ak eura. Kad su majstori prespajali kompresor direktno, jel klima hladila? Ako nije hladila je definitivno do plina, a ako je hladila još jedna mogućnost ti je relej modul ventilatora, mislim da je to ispod akumulatora i on po komandi pali ventilatore ali i kompresor klime.
 8. Pa staviš ga serijski s komadom žice s kojim radiš. Znači ako premaštaš termoprekidač staviš jednu žicu iz konektora na osigurač pa od osigurača nazad na konektor. Ista priča i ako testiraš ventilator, samo ideš od aku+ na osigurač pa s njega na vent., a minus spajaš direktno. Ne ugrađuješ ga u auto nego samo koristiš dok ispituješ, da nebi nešto pošlo po zlu pa završiš s istopljenom el. instalacijom ili tako nešto. Više u smislu "za svaki slučaj".
 9. MateV

  Problem sa klimom!

  Moguće da ne ukopčava kompresor zbog prekidača niskog tlaka plina. Ili nema plina ili je neispravan prekidač.
 10. Termoprekidač ti je baš na hladnjaku, s unutarnje strane na samom kraju. Znači gledaj ispod odnosno iznad priključaka od vode. Ventilatore, relej i el. Instalaciju testiraš tako da premostiš po dva pina na konektoru termoprekidača. Mislim da je na trojki isto kao i na četvorki da su dvobrzinski ventilatori, da prva brzina ide direktno preko prekidača, a druga ide preko releja ventilatora. Jedan pin ti je stalnih 12v koji spajaš na druga dva za prvu odnosno drugu brzinu. Ako ima klimu upališ klimu i kad vidiš da ukopča kompresor mora uključit i ventilatore unutar 15-ak sekundi. Ako ne ukopča kompresor (možda nema plina ili tako nešto) neće ukopčat niti ventilatore iako su ti možda ispravni. Kad tako nešto testiraš i spajaš žicama svakako to radi s privremenim osiguračem, ako se nešto krivo spoji da ne nastane još veći problem. 10A je dosta dobra vrijednost i može izdržat i 30-ak ampera kratkovremeno. Ako ti trebaju pinovi za ubacit u konektor možeš polomit stari pregoreni osigurač i uzet od njega kontakte..
 11. MateV

  Passar 2016god.R-line

  Ne, žao mi je. Eventualno bi neki autoelektričar mogao znat čovika kojem šalje takve slučajeve.
 12. MateV

  Passar 2016god.R-line

  Moras nac nekoga ko se bavi reparacijama tabli. Inace nova tabla, na ovim novijima mislim da samo ovlašteni može ukodirat ključeve.
 13. Mislim da ćeš najviše sreće imat na otpadu. Ili fb marketplace ljudi koji prodaju karambolirane u dijelove.
 14. Ne razumijem se baš u takve stvari, tu bi kolega Autofreak mogao puno bolje znat. Po meni ovako na slijepo vuče na karike i da je spreman za generalku. Koliko km ima?
 15. Za mjenjač, provjeri razinu ulja i umoči prst unutra da vidiš kakvo je ulje. Isto lako moguće da ga je netko prisilno pokušao ubacit u brzinu pa je uništilo sinkron, a tu onda nema pomoći be mjenjača dole pa na reparaciju (ili drugi s otpada). Za remen, inače se klinasti (onaj za alternator i klimu) i njegov natezač mijenjaju skupa s kompletom distribucije (onaj drugi zupčasti koji okreće bregastu), pumpom vode, i svim natezačima i rolicama. Pogledaj malo koji je servisni interval za to. Inače je nekakvo nepisano pravilo (bez obzira na marku i motor) 5-6 god ili 100-120 tisuća, s tim da prva zamjena ima nešto veći interval.
 16. MateV

  Gume

  Te contijeve preporučam. Kod mene su PC6 i stvarno sam zadovoljan s njima, po suhom drže ko lude, po mokrom isto dobro osim ako nije izlizan asfalt. Čak i po mećavi i laganoj poledici kroz Gorski kotar kad sam u 11. mjesecu išao do Zagreba. Jedino neznam koliko se brzo troše. Kad sam kupio auto izgledale su ko nove, mislim da nisu imale niti 10 tisuća, u međuvremenu sam ja nabio još 10 tisuća na njih i uskoro su za mijenjanje. Nekako mi je to kratko očekivao sam više nekako 30-ak tisuća od njih, ali opet neznam koliko ih je prošli vlasnik dugo vozio, tako da ne mogu reć.
 17. MateV

  Golf 7 Tdi gubi gas

  Probaj očistit MAF
 18. 16.5 ili 17 ti je isto (samo neki proizvođači zaokružuju) i oni ti idu i naprijed i nazad. Samo nisam siguran ali mislim da treba nekakav odstojnik da se zvučnik odmakne od vrata i približi oplati.
 19. E to ti neznam, moraš ga spojit pa isprobat.
 20. Dqkle, može ti bit ili do tog senzora brzine ili do table. To ćeš najbolje znat tako da ga spojiš na dijagnostiku. Senzor testiraš tako da staviš da ti pokazuje live data od brzine i s nekim provoziš auto. Ako je brzina otprilike po tvom osjećaju točna, senzor ti je ispravan (pokazuje ti ili točnu brzinu ili 0, neće pokazivati netočne vrijednosti). Taj senzor ti se fizički nalazi na mjenjaču, dakle on je pričvršćen izvana i ulazi unutra. Možeš ga normalno izvadit, samo prilikom vraćanja pripazi da ne uništiš brtveni prsten jer bi ti moglo curit ulje iz mjenjača i pripazi da ti nešto ne upadne unutra. Sami pokazivač na tabli testiraš tako da napraviš output test, tj. da ti tabla testira sve lampice i kazaljke koje ima. Kad dođe do brzinomjera ti napravi krug od 0 do max pa na 100 km/h. To za dijagnostiku pretpostavljam da nemaš, ali sigurno imaš neki laptop pa makar i stari, stoga ti je moja preporuka da kupiš neki kabel za dijagnostiku s ebaya (traži vag 409.1 kkl) i koritiš ga s vcds-liteom. Imaš po internetu crackiranih verzija, ako ne nađeš imam ja pa ću ti poslat. Nije pravi vcds ali na trojki i četvorki i za tvoje osnovne potrebe nećeš niti primjetit razliku da nije prava verzija. Inače kabeli su ti oko 10-20€ i rade za sve iz vag grupe do otprilike 2003.-05. g. (ovisi o modelu). Ako ne želiš nabavljat dijagnostiku i samo ovo želiš riješit onda ćeš morat probat nešto mijenjat. Počni prvo sa senzorom jer je jeftiniji, a ako ne bude radilo mijenjaj tablu. Na trojci mislim da nema immobilizera tako da drugu tablu možeš samo spojit, samo moraš pazit na kilometražu koju ti prikazuje da nebiš pokupio kaznu idući put na tehničkom.
 21. Da, gradska voznja je problem za bilo kakvog dizela a pogotovo za novog dizela s dpf-om. Kad su ti to na servisu radili force regeneraciju i koliko kilometara dnevno radiš? Inače kad vidiš da on sam radi regeneraciju (okretaji u leru se dignu na 1000) nemoj ga gasit nego ga pusti dok ne završi.
 22. MateV

  2.0 TFSI CCZB problem

  Rastaviš i onda očistiš s krpom, starom četkicom za zube i karburator, throttle body ili brake cleanerom. Ta klapna ti je na usisu zraka nakon filtera. Kalibraciju radiš u vcdsu. Mislim da se zove Throttle body adaptation. Držim ti fige. Meni kad sam to radio zbog problema s minimumom na dva auta nije uopće pomoglo
 23. A tu ti nisam siguran ali mislim da možeš mijenjat proizvođače čeljusti, samo je pitanje ako može samo čeljust ili mora i nosač čeljusti bit od istog proizvođača. To ti nebih znao
 24. Ako sam dobro pohvatao sve to, to se odnosi na tko proizvodi čeljusti, za G4 mislim da je TRW, ali to je samo proizvođač čeljusti i ti možeš stavit bilo koje diskove na njih. Na kraju krajeva to je samo komad željeza i ako su ti sve dimenzije iste nemaš problema. Najbolja usporedba ti je kao da na brembo diskove stavjaš ate pločice recimo.
 25. Ups krivo smo se razumjeli onda. Na ATE katalogu kad odabereš Golfa 4 1.9 SDI, prednji diskovi 256 mm izbaci ti samo 2 moguća, ATE obični i power diskovi, oba istih dimenzija. I za njega kaže 36.7 mm: Zadnje kočnice su ti potpuno druga priča. Same čeljusti su drugačije, način montiranja čeljusti, promjer diskova, debljina diskova (prednji su 22, zadnji 9), zadnji nemaju otvore za hlađenje, itd, tako da ti je i visina drugačija, odnosno 40.6 mm: Evo ti link na ATE katalog, od tamo si izvadi sve dimenzije koje te interesiraju čak i ako ne misliš uzimat ateove. Mislim da im katalog ne raspoznaje po motoru koji je promjer diskova pa ti za SDIja nudi za prednje i 256, 280 i 288. Samo mu ručno stavi koji je promjer diska i na koju osovinu idu i on ti izbaci dostupne. ATE Catalogue