mur3633 239 Posted April 1, 2018 (edited) Evo i ja konačno da predstavim mog Golfa: VW GOLF IV 1.9 TDI •Godina: 2000 •Motor: TDI PD •Oznaka: AJM •Broj vrata: 3 •Šiber •Bord displej (Half-FIS) •Edicija: SPORT Edition •Naslon za ruku •Boja: Moonlight Blue (perla) (LC5M) •Klima: automatska (Climatronic) •Mjenjač: manuelni 6 brzina •Električni podizači stakala •ESP •Volan, mjenjač i ručna obloženi kožom i proštopani plavim koncem. Kad sam ga tek kupio 06.04.2017 izgledao je ovako: Na prvi pogled kad sam ga pogledao djelovao mi je dosta "istrošen". Međutim kada sam ga upalio i čuo zvuk motora koji mnogo tih, promijenio sam mišljenje i zainteresovao se za njega. Privukla me je i oprema koju posjeduje, šiber, alu enterijer, neobična boja LC5M (Vidio sam ih svega 3 u dosta lošem stanju u Podgorici), dizajn sjedišta, trokraki volan, a i to da je uvezen iz DE. Pogledao sam i motorni prostor, koji je bio samo prašnjav i ništa više. Blatobrani nigdje nisu korozirali što mi je isto bilo važno. Enterijer jeste bio u lošem stanju. Sva 4 platna na tapacirima su bila odlijepljena, Net Optic ogreban na par mjesta, ručica gdje su podizači skroz izgrebana i tako te mane. Sve to za 2500€. Vjerovatno je to moglo bolje, ali sam ja bio ograničen s budžetom, a htio sam Golfa 4 s PD motorom po svaku cijenu kao prvi auto. Meni se auto svidio i ja ga kupim. Nisam se pokajao. Odmah sam odradio komplet veliki servis + ulje u mjenjač, kočnice, zadnje disk pločice, itd. Pošto su farovi bili u katastrofalnom stanju, odlučio sam odraditi restauraciju istih. Kupio nova stakla u Bosni i ofarbao farove u crno (Jubi Replica). Zamijenio i lijevi mikroprekidač u bravi, kao i farbanje plastika ispod volana. Naravno sve to DIY. Zatim sam nabavio pristojne felne 7.5J 16 ET35. Djeluju mi kao neka BBS replika. Na njima montirane gume dimenzija 215/55 16. Za sad je tako, a volio bih nabaviti fabričke OZ Aristo 18 i to bi onda bilo to što se tiče felni. Nakon toga "palo" je toniranje zadnjih stakala, takođe DIY. Ručno poliranje, farbanje kočionih kliješta u plavoj boji, promjena servo ulja, promjena trulih čepova na patosu, čišćenje odvodnih kanala na šiberu, kupljen novi Akumulator Banner, teškog srca ošmirglan Net optic i dobijen brušeni aluminijum. Ugrađena 4 komponentna JVC zvučnika sa skretnicama, ubačeni Gamma+Changer. Srednji ventilacioni difuzor od Bore... I još mnogo toga. A dosta toga je i u planu. Poneka slika trenutnog stanja. Mnogo se tu još radilo, mogao bih da pišem kilometarske tekstove. Ne bi to izgledalo ovako nabacano, da sam od prvog dana predstavio auto i postavljao na forum kako što radim. Ali ajde sad, šta je, tu je. Link teme za komentare: http://www.vwclubcroatia.com/forum/?/topic/95334-vw-golf-4-tdi-115-ps-komentari/ Edited April 1, 2018 by mur3633 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted April 3, 2018 (edited) Evo i koja slika enterijera: Evo slika Sport edition sjedišta: Alu trim (bivši Net optic): Ručica mjenjača: Emblem Sport Edition-a: DIY Ambient osvjetljenje : Kožni volan proštopan Orbit Blue koncem: Još jedan sitan detalj što sam ja dodao : Imam ja na njemu još dosta ulaganja. Što se eksterijera tiče imam lakiranje branika, felni i poliranje komplet auta, zatim ide ili V6 ili Jubi lip naprijed, pozadi ili original V6 lip ili DIY varijanta ovoga običnog, kačket spojler kao na R32, itd. A po pitanju enterijera ima baš mnogo. Volan, mjenjač i ručna mi je broj 1, jer su baš istrošeni, ali se bojim da to neće ispasti kao OEM, naljepnice na pragovima, farbanje plastika, MFD, Full FIS tabla, itd. Da ne otkrivam više. A sad jedna interesantna istorija o ovom Mk4: Auto je bio u njemačkom gradu Meerbusch u salonu kao izloženi model. Kupio ga je jedan restoran Pro Catering GMBH za dostavno tek 17.07.2001.g., vjerovatno sa popustom, jer su počele restajling Mk4 tada. Zato i nisam dobio Santa Monicu 17, već čeličnu 15, da bi im bio što jeftiniji. Vozili su ga do 27.03 2009.g. Nisu ga nešto previše mazili i pazili, ali je redovno servisiran u ovlašćenom. Nakon toga ga je otkupio jedan momak i vozio ga vrlo kratko sve do 2014.g. Od tad više nije vožen, sve dok nije došao kod mene. Edited April 3, 2018 by mur3633 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted April 4, 2018 (edited) Popravljen link teme za komentare: http://www.vwclubcroatia.com/forum/index.php?/topic/95334-vw-golf-4-tdi-115-ps-komentari/ Edited April 4, 2018 by mur3633 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted April 20, 2018 Danas kupljene nove gume dimenzija 225/50 16, koje su jako rijetke. Imao sam ponudu za Continental CPC6 za 125€ po komadu. Nekako mi se to nije kupovalo, jer je previše novca za 16 gumu. Tražeći dalje, naišao sam na Barum Bravuris 3HM. DOT2116. Uz malo razmišljanja zbog starosti, privukla me je povoljna cijena sa rabatom od 79€ po komadu. Imali su samo dvije na lageru. Kupio, montirao, balansirao. Ne mogu auto da prepoznam. Neka izguraju 20 000km, ja ću biti prezadovoljan. Bile su ranije Uniroyal RainSport 2, koje su potpuno izgubile grip. Auto sad izgleda mnogo ljepše i niže naprijed s obzirom da je Uniroyal bio 215/55. U planu je OZ Aristo 18 točak, ali ne u skorije vrijeme. Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted April 21, 2018 (edited) Danas ofarban zadnji desni kaliper. Farbao sam ga i ranije, ali je stari u međuvremenu blokirao, pa sam ovaj drugi montirao, ali ga igrom slučaja nisam stigao ofarbati. Ofarban i zaštitni lim diska, sjajnom crnom bojom. Tako da je dobio malo na izgledu, a ujedno i zaštiti od korozije. Ofarbani i šarafi od plastičnog blatobrana. Nije to sve ispalo baš onako kako sam zamislio, jer me je mrak hvatao, pa sam htio što prije da završim. Na ljeto će se raditi to detaljnije malo. Ovo je bilo više probe radi. Primijetio sam da je napukla ova guma od amortizera. Da li ima potrebe da je mijenjam? Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Edited April 21, 2018 by mur3633 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted April 23, 2018 (edited) Danas odrađena ručica mjenjača. Ispalo je kao OEM, nemam zamjerke. Prije: Poslije: OEM (1J0711113CHMQS): U planu je i da se odradi ova donja koža, kao i ručna, da to liči na nešto. Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Edited April 23, 2018 by mur3633 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted May 21, 2018 (edited) Malo se sređivao enterijer. Očišćene i ofarbane plastike ispod volana, centralna konzola i polica. Čišćenje plastika: Farbanje plastika sprejom Dupli Color Tuning Crni Mat za plastiku: Ispalo je fabrika. Prezadovoljan sam. Farbao sam i nosač prednjeg lijevog sjedišta. Počeo je da korozira pomalo, pa je bilo ružno za vidjeti. Ovako je bilo: Nakon farbanja sprejom DC RAL9005 Glossy Black: Evo i jedna slika nakon pranja šamponom Sonax GlanzShampoo. Danas ću vjerovatno promijeniti i dihtung gumu antene, jer stare skoro i nema. Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Edited May 21, 2018 by mur3633 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted May 21, 2018 Tako je i bilo. Ugradio sam dihtung. Nije ga ni bilo. Dihtung poručen iz Kine, naravno nije pasovao, ali sam ga nekako ugradio. Skidanje antene išlo je ključem 22mm. Ovako je izgledala: Skinuta antena: Farbanje izblijedile antene: Montirana sa dihtungom: Nabavljen i upaljač koji je falio: Obnovljena crna farba na prstenu od mjenjača: Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted May 25, 2018 (edited) Skidanje prednje lijeve plastike na blatobranu, radi kontrole čuvene VW boljke. Zaštitio sam taj dio. Ofarbao šarafe: I oprao unutrašnju plastiku: Bilo je malo korozije površinske i u gornjem dijelu. To sam malo ošmirglao i zaštitio, ali nisam slikao. Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Edited May 25, 2018 by mur3633 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted June 2, 2018 Ugrađeni lijevi i desni difuzori od Bore, pa je to sad sve lijepo kompletirano, konačno. Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted June 17, 2018 (edited) Opet jedan mali refresh.. Bilo dosadno pa se vršile usporedbe. Lijepo bi mu stajale, šteta što su 5x112. Po mom mišljenju jedna od najljepših OEM VW felni. Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Edited June 17, 2018 by mur3633 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted June 25, 2018 Odrađena i kožica mjenjača. Na redu je i ručna. Bilo je i nekih pregovora za Net Optic trim, sivi. Međutim odustao sam zbog okvira koji je namijenjen manuelnoj klimi, a ne Climatronicu. Šteta, ali šta da se radi. Ako ne uspijem da nađem Net Optic, uzeće se Brušeni Aluminijum i to je to onda. Možda je Aluminijum čak i ljepši od Net Optica i izgleda skuplje, ali mi je jedino to što je sivi Net Optic dolazio samo u Sport Edition modelima i nigdje više, tako da je rare. Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted July 27, 2018 (edited) Da ne bude da se ovdje ništa ne radi. Kupljena i zamijenjena oba poklopca amortizera. (1J0 412 359) Mnogo je fabrički poklopac kvalitetniji od ovih OEM zamjenskih. Ali dobro, završavaju posao. Zanemarite prašinu. Rađeno je i na instrument tabli. Staklo odvojeno od plastike, da bi se ispoliralo i detaljno očistilo i sa jedne i druge strane. Polirano je sa 3M zelenim i plavim čepom, mašinom vrlo oprezno, jer je jako krto staklo. Zatim je crna plastika ofarbana mat crnim sprejom, da bi se osvježila. Ostalo je samo još da montiram polu FIS Immo3 tablu, ako u međuvremenu ne izleti Full FIS Immo3 tabla. Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Edited July 27, 2018 by mur3633 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted September 14, 2018 Barum Bravuris 3Hm 225/50 R16 92Y. 89€/kom Auto sad izgleda jednu nijansu niže u odnosu na prošle gume 215/55 R16. Prednje gume isto Barum sam stavio pozadi da bih im usporio trošenje. Gume se jako brzo troše, jer im je Treadwear oko 360, ako se ne varam. Ako zanemarimo to, guma se bukvalno lijepi za asfalt i drži u krivine fantastično. Ja sam prezadovoljan. Ovako to izgleda na 7.5J felni. Zatim je odrađen mali servis. Čitajući internet, a i raspitivajući se po mnogim forumima, odlučim sipati 507.00 ulje gradacije 5W-30. Evo i zašto: Superiornije je po svim pitanjima u odnosu na 505.01 tj. 5W-40 ulje. Kupim 5+5L Ravenol WIV III LongLife 3 5W-30 ulja i OEM filtere za Golfa, a i Sharana. Uzeo sam i filter vazduha i goriva za Golfa, jer su prešli oko 9000km. Naravno, detaljna zamjena ulja i filtera. Očišćeno kućište filtera od starog ulja na oba auta. Filter vazduha iz Golfa, nakon 9000km: Filter ulja iz Sharana nakon 5500km: Na kraju tankiranje ulja: I jedna zajednička na kraju: Na Golfu je odrađena i reglaža trapa naprijed nakon zamjene jabučice (montirao Lemforder, izvađena OEM jabučica, proizvedena 2000.g. Odlično izdržala nakon toliko godina i 238 000 km). Nije bilo puno odstupanja, nešto skoro zanemarljivo, ali sam ipak insistirao da se to odradi da bude savršeno. Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted October 8, 2018 Skinut interkuler da bi se očistio. 239 000 km na satu. Originalni interkuler iz 2000.g. marke Valeo. Izvukao sam toliko malo ulja, da ne bih mogao ni šoljicu kafe napuniti. Isprao ga detaljno benzinom, dva puta. Izašao je kao nov iznutra. Pregledao sam i stanje EGR ventila. Bilo je jedva malo gareži, skoro zanemarljivo. Nisam slikao, kasno se sjetih. Ispolirao i voskirao sam komplet auto 3M pastama. Povratio sam sjaj 100%tno, ali nisam uspio da uklonim holograme. Ima pomalo i pomorandžine kore. Vjerovatno ću na ljeto morati da ga ošmirglam sa P1200,2500,3000,6000, zatim da ga neko ispolira profesionalno. Ovako je ispao prednji blatobran. Evo i jedna slučajna, meni interesantna slika enterijera za kraj. Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted October 8, 2018 Nisam se hvalio, igrom slučaja, sasvim neplanirano naletim na Brušeni aluminijum (4J4) izvađen iz Golfa. Pregovarao sam za Net Optic, ali je bio okvir za mehaničku klimu. Zato sam i odustao. Ovo mi je ispalo sasvim slučajno nisam mogao da odolim, a moj ošmirglani Net Optic sam prodao. Sad se to lijepo uklopilo. Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted October 15, 2018 Evo jos jedan OEM+ mod koji sam zacrtao da odradim. Imao sam ponudu za OEM Xenon farove sa svim potrebnim adapterima, stanje kao novo za 180€. Međutim nisam htio da uložim novac u to, nego sam se ipak prepustio DIY varijanti. A nešto mi se ni ne sviđa ono 1.75" Xenon sočivo, previše je malo, a i pri tom gubim nivelaciju farova iz kabine, a automatske nemam. Nabavim lijevi Hella stanje kao novo i desni Valeo, stanje solidno za 45€, oba bez maglenki. I upustih se u projekat. Trebalo je dosta prepravki donorskih sočiva. Nije loše ispalo. Sad sam u jednu ruku i sigurniji na putu, žmigavac je uočljiviji nego prije. Stavio sam i original stakla, koja su mnogo kvalitetnija od onih kinesko-turskih zamjenskih što sam imao ranije. Prepravljanje instalacije fara: Naravno idu LED sijalice u sva četiri žmigavca, tako da neće biti pregrijavanja. Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted October 15, 2018 Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted October 20, 2018 Prošetalo se malo do planine. Mjesto: Kučka Korita. Nije moglo da se ne napravi koja slika u ovim prelijepim jesenjim pejzažima. Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted May 23, 2019 E pa da se počne. Šiber... Nešto što me je za malo natjeralo da siječem krov i navarim krov bez šibera. Mnogi su me pitali jesam li lud i zašto šiber jednostavno ne zasilikioniram. Ja ipak odlučim na sredim to. Par dana prije Nove godine povedem auto u Glass servis da mi kao navodno stavi novu dihtung gumu za 40€. Naravno ja se obradovao i bez razmišljanja prihvatio, jer su me u VWu dočekali sa cijenom od 102€, dok u Škodi 86€. Kataloški dihtunga za Meritor-Rockwell je 8D0877297, ukoliko je Šiber marke Webasto tada je kataloški 8E0877297 Naravno vrtio me danas-sjutra, da bih na kraju ja poludio i tražio novac nazad. Kad sam ga dobio, bacio sam se u potragu Golfa 4 sa šiberom na otpadu. Naravno listao sam oglase i zvao jedno 20ak otpada i ljudi koji rashoduju, svi su mi rekli ne traži, jer ga naći nećeš. Ja ne bih bio ja da ne počnem kopati dalje. Naletim na plavog Passata B5.5 limuzinu sa šiberom 2004.g. Pitam čovjeka da li bi prodao samo dihtung, reče mi ne, nego samo ako ćeš sve komplet sa motorom. Stakleni šiber je bio u pitanju, nikako solarni. Malo na Etku prosurfovah nađem da su ista marka ukoliko je stakleni. Kataloški konstrukcije šibera od Passata je 4B5877049B, dok je kod mog Golfa 8L0877049B(Webasto). Kataloški stakla Passata je 4B0877071H, Golfa 8D9877071A. Skinem ja svoj šiber i pravac Sharanom do tog Passata. Šiber na oko identično isti kao moj. Kupim sve to zajedno sa motorom i postavim na auto. Ovaj prvi šiber je od Passata, drugi je Golfov. Tu nije kraj. Krenuh ručno da ga zatvorim, neće. Iznervirao se ja maksimalno. Na kraju otac uze posao u svoje ruke i provali da staklo i klizači ne odgovaraju konstrukciji krova na Golfu, jer su mnogo visočiji. Nekako je premjestio klizače sa Golfovog šibera na Passatov i staklo Golfovo. Sve to upasujemo nazad, okreni ručno, radi. Uzeh stari motor i nulirah ga i umontiraj. Sve fukcioniše fino. Nivelacija stakla, paklen posao. Zadnji dio stakla mora da je izviše lima, dok prednji dio mora da utone 1mm i tada nema puštanja vode i šištanja. Sve je to ispalo top i na kraju je šiber kao nov. Još sam pošao i kupio noviji prekidač šibera zajedno sa osvjetljenjem kabine i to umontirao sa novijim motorom koji je isto marke Bosch kao i moj. Dobio sam funkciju natezanja džojstika da bi se uvukao skroz do kraja i to po jednu nijansu, dok je kod mog bilo da se uvuče da malo ostane ili skroz do kraja. Nebitna funkcija, ali eto. Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted May 23, 2019 Idemo dalje... Auto u toku vožnje počeo da trokira. Prvi cilindar van funkcije. Majstor mi kaže ajde da radimo gumice, jer je to svakako bilo u planu jer je zimi teže palio. Ajde, kupim ja Bosch gumice 30€, jer su OEM preskupe bile. Auto kao prije, pali odlično. Nedugo posle toga, auto ponovo počne da trokira, samo ujutro na hladan start. Pođi kod majstora, na dijagnostiku sledeće jutro na hladan start, vidi da su dizne sve otišle, čak da je četvrta bila mrtva. Odmah u Užice se šalju na reparaciju sve 4. Stigle, ugrađene, sve izašlo 300€. Rad motora kao da je nov, tiši dosta. Ja prezadovoljan. Malo sam zavirio u motor, dosta je dobar, samo je bregasta mrvicu ponešena, što je i poznato kod PD motora, ali se finansijski nije moglo, pa neka čeka sledeću godinu. Opet na okupu. Nabavljeno i nešto djelova za enterijer. Sve sređeno DC sprejom i stub opran Sonax pjenom za tekstil. Odrađeni satovi u negativ, samo da se proba. Nije loše. I ostaju u plavoj boji, jer ipak se vozi VW, a ne Audi... Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted November 3, 2019 Pošto dugo nisam pisao u temi, malo se nakupilo Manje-više sve sam pisao u nekim drugim temama, ali red je i ovdje da sve sumiram. Odrađena turbina u servis Božec u Čačku. Godinu pismene garancije. Sve detaljno očišćeno EGR, usisna, crijeva, SMIC, itd. Svi fiteri zamijenjeni, montirani OEM. Turbo prije Turbo poslije Mali servis Ugrađena Full FIS tabla od PassataAktiviran MTE, Svijetleće kazaljke, Welcome poruka i Needle sweep. Idemo dalje...Kupljeni Bosch brisači za pozadi i naprijed Novije kačenje je u pitanju, što je mnogo ljepše jer se ne vide iz kabine. Neko ga je zamijenio ranije. Stigle alu pedale bez footrestaNe izgledaju loše. Pošto auto nije htio hladan da pali na prvu, tj. dugo je verglao, ispostavilo se da je u pitanju tandem pumpa/vakum pumpa. Oko nje sam imao dosta problema dok sam našao odgovarajuću. Postoje LUK i Bosch. E sad najviše je Luk pumpi i najčešće su one ugrađivane, ali imaju problem sa ulazom vakuma jer olabavi, pa auto počne da brljavi. Bosch pumpe nemaju taj problem i generalno su kvalitetnije urađene i nose kataloške brojeve 038 145 209 C/M/Q, gdje je Q aktuelna i može se kupiti u ovlašćenom za nekih 400€. Svi ostali kataloški su Lukove pumpe. Svim silama se trudio da nađem zadnju seriju VAG 1.9 TDI PD auta da skinem Q pumpu, međutim šanse nije bilo. Na kraju sam našao pumpu 038 145 209 M iz 2008.g. i kupio je. Touran 1.9 BLS motor Kupljen i novi metalni OEM dihtung Fabrička pumpa LUK 038 145 209 A Nipošto ne uzimati polovne pumpe iz četvorki, Passat B5.5, tj. generalno godišta 2000-2006, jer su problematične. Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted November 6, 2019 Upalio auto nakon ovoga, trokira. Kaže prekid struje na prvoj dizni. Uz pomoć kolega >TDI> i[mention=362255]VWTDI[/mention] i snimka koji su mi proslijedili skinuo sam deklo da pokušam riješiti problem. Instalacija je 2000.g. očistim je i malo buksnice stisnem kliještima. Naravno od starosti i temperatura koje su je dotukle buksnice počnu pucati. Nije mi se dalo popravljati i pođem skinem instalaciju sa ovog motora od Tourana iz 2008. Instalacija kao nova. Odradio još neke sitnice, koje su mom oku smetale i upalio auto, naravno radi kako treba. Evo možda još nekome zatreba. Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted December 11, 2019 Dihtung štopova za hečbek (1J6 945 191)Utična čaura desnog štopa (1J6 945 299)Plastična nitna na braniku (N0385491)Danas stigle ove 3 stvari. Odmah zamijenio dihtunge. Velika je razlika između starih i novih. Dobro očistio lim, premazao ga motornim uljem i ušarafio štopke. Nadam se da sam riješio problem vode u gepeku. Stari dihtung Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 239 Posted January 9, 2020 VW RNS-MFD 3B0 035 191 D 3B0 035 191 GKupljene danas. Namontirao odmah verziju D koja je potpuno ispravna. Rastavio sam prednju masku gdje sam detaljno očistio LED tako da jače sijaju. Oduševio sam se i nikad ne bih poželio bolju multimediju u Golfu 4. Zvuk je brutalan, pa čak i sa FM radija. Naravno preko VCDS odradio kodiranje i prilagodio zvuk Golfu. Povezao sam je na bord displej, prikazuje sve uredno. Verzija G ima loš desni potenciometar, pa ću pokušati da ga popravim, bio bi fin za Sharana. 1 Share this post Link to post Share on other sites