2 2
vrba_7

B8 PASSAT 2.0 TDI FANTOMSKI GUBITAK SNAGE

Recommended Posts

Pozdrav svim članovima foruma. Budući da sam novi član na ovom forumu ne mogu otvoriti novu temu u odgovarajućoj rubrici pa se unaprijed ispričavam moderatoru te ga molim da temu premjesti kamo je potrebno.

Vozim Passata B8 2.0 TDI 2015. godište ručni mjenjač, trenutno ima 195000 km. Prije cca 3 mjeseca mi se javio problem kojeg nisam uspio riješiti s mehaničarima pa se nadam da netko ima bilo kakvih iskustava i savjeta koji bi mi bilo od pomoći.

Simptomi koji se javljaju su  fantomski nagli trenutni veoma kratki gubitak snage, nije da se auto ugasi ili da naglo padnu okretaji  nego kao da naglo zakočite motorom, isto povremeno dešava kod ubrzavanja u 2/3 brzini na oko 1800-2100 okretaja ili kod konstantne vožnje u 4/5/6 brzini ali u znatno slabijem intenzitetu.  Zbog problema sam promijenio način vožnje te svako ubrzanje radim nježno i postepeno, primijetio sam da u nekim trenucima prije se dogodi fantomski pad snage i nagli trzaj gas na autu postaje trom te odaziv na gas nije kao inače, nakon trzaja odaziv na gas i ubrzanje vrati se u normalu. Nikakva greška motora nije zabilježena, dijagnostika ne pokazuje ništa aktivno, jedino što je u arhivi zabilježeno je greška na senzoru bregaste, mehaničari dižu ruke jer bi moglo biti svašta i ništa. Mislio sam da bi moglo biti gorivo ( tankao više od 10 godina sa svim autima na Petrolu, nikad ništa, nakon nastanka problema tankam na Shellu, ulio i Datacol misleći da bi moglo biti do goriva no ništa. Napravio sam veliki servis u 6 mj 2023, svi filteri su promijenjeni, od servisa pa do nastanka problema auto je prošao cca 8.000 km ( svaki dan vozim cca 90-100 km ) 

Nemam neko duboko mehaničko znanje što se tiče automobila pa bi mi svaki savjet i više nego dobrodošao.

Hvala!

Share this post


Link to post
Share on other sites

vele treba netko napisat nešto krivo pa eto nek krenu ispravci 🙄

 

turbo ? pumpa goriva ? vakuum crijeva ?

https://www.myturbodiesel.com/threads/what-could-this-be-slow-acceleration-no-uuumph-no-other-symptoms.31607/

https://www.myturbodiesel.com/threads/2015-passat-tdi-intermittent-buck-jerk-and-occasional-stall.36755/

 

nisam mehaničar... al javit će se ekipa već

 

PS. location, location, location.. možda ti ima netko blizu od ekipe, pa upiši odakle si. ima tu kvalitetne ekipe s malo vremena

Edited by mknezic
dodah location

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eto, ja imam taj famozni problem di se također osjeti gubitak snage (lagani), takodjer se osjete neke vibracije/podrhtavanja/ trzanja kod laganog pritiska na gas cca 1800- 2100 okretaja. Ponekad mislim da su vibracije zbog nosača ili sl., ali u zadnje vrijeme mi se čini da su to više problemi sa gorivom/zrakom ili slično. Dakle ja to već godinu dana promatram, osluškujem i bilježim zapažanja kako bi probao pronaći smjer u kojem krenuti jer se danas nitko ne želi baviti sa tim vrstama istraživanja. Znači lud sam i zbog toga mi je Passat B8 postao najgori auto od svih kojih sam imao, a trebao je biti najbolji s obzirom na cijenu koštanja. Uglavnom zadnje zapažanje je sljedeće. Kad ujutro krenem na posao i stignem na odredište ostavim auto, nakon što krenem kući dignem ga na cca 90 km/h 5 brzina ili 4 nemojte me držati za riječ cca 2100 okretaja ili koliko već ima na tih 90 km/h. Auto trese naprijed-nazad, dakle podrhtava kao da kasni paljenje. Tipa kao da radi na 3 cilindra. Nije to cukanje jako, ali svaki vozač bi osjetio to treskanje.  Jedina greška koja se javila na dijagnostici je greška povezana sa senzorom bregaste osovine, e sad da li je to povezano sa time ili je ta greška koja se javi jer nekad auto kod prvog paljenja zna dugo verglati dok ne upali ne znam...

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minutes ago, PeSti0018 said:

I jos uvik niste prominili senzor bregaste?

Nisam jer sam tu grešku tek sad zamijetio, a i zna se dogoditi sa vremena na vrijeme da kod paljenja auto duže vergla prije nego sastavi pa se kao posljedica tome javlja ta greška sa senzorom bregaste osovine (tako sam čitao na nekim stranim forumima). No budem vjerojatno ovih dana to napravio jer do sada nisam išao u tom smjeru. 

Edited by Miroslav

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prijatelju nadji i procitaj sta taj senzor sve odradjuje, bice ti jasnije oko tvog problema vjeruj.

Poslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na odgovorima!

Interesantno je da je i meni na jednoj od dijagnostika pokazalo grešku senzora bregaste, isto kao i kod Miroslava zna se desiti da kod svakog 30-40 paljenja auto malo duže " zavergla " . Na servisu definitivno promjena senzora, ima li netko preporuku oko marke i cijene senzora te koliko je za promjenu istog potrebno vremena da me ne " ožene ".

Inače sam iz Varaždina, ima netko preporuku za dobrog mehaničara za VW u gradu ili okolici ?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebao bi naći meha koji moze i zna logirat auto. E tu su maperi kao doma (mozda ne ovi s klupice sto samo spustaju mapu). i onda se moze vidit koja komponenta šara.....

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas napravljen servis i zamijenjen senzor položaja bregaste. Za sada auto radi kako treba, nema gubitka snage u situacijama kada se to obično dešavalo, nadam se da je to bio razlog. Hvala svima na pomoći!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav.

Lažna nada, taman poveselih se da je problem riješen ista stvar se počela dešavati. Auto se ( barem meni ) jedno kratko vrijeme osjetno bolje vozio no bolje, možda je to moj subjektivni dojam no razlika se osjetila, sad opet po starom. Prilikom servisa pregledan je i očišćen MAF senzor te klapna gasa iz preventive no isključili smo da to radi probleme.

 Taj simptom " gutanja gasa " koji rezultira naglim zacukavanjem opisao bi kao da odjednom autom naletite na trenutni ali vrlo kratki ogroman otpor, kao što npr kod mimoilaženja s kamionom koji vozi u punoj brzini ili udar frontalnog vjetra, nešto kao da nestane kompresije laički rečeno. Ono šta sam primijetio je da se to dešava u jačoj mjeri ( ne svaki puta ) kada malo duže vrijeme vozite sporo npr u gradskoj vožnji i upotrebljavate minimum gasa u 2 ili 3 brzini te odjednom u drugoj brzini pritisnete više gasa, te u situaciji kada se vozite nekom srednjom brzinom npr 70-80,  usporite npr za prelazak preko ležećeg ili oštećenja na cesti te opet ubrzate u 2 brzini s 20km/h na više.

Također primijetio sam da taj problem se češće pojavljuje kada se auto sasvim ne ohladi, npr nakon vožnje od pola sata kad se auto ugasi i odstoji kojih 30 min pa opet vozi.

Ostalo " čudno" ponašanje šta sam primijetio je da u 2 ili 3 brzini prilikom pada okretaja s 3000 na 2000 na način da samo pustim gas u vožnji osjeti se čudna vibracija na volanu koja dolazi od motora, ako u tom trenutku dam i malo gasa vibracija odmah nestane. Je li sad to povezano s glavnim problemom stvarno nemam pojima no svakako je vrijedno spomena ako pomaže u identifikaciji problema.

Druga " čudna stvar" šta se danas desila, ako je slučajno povezana s postojećim problemom jest da prilikom pokretanja auto se nije odmah glatko upalio nego je na 2 sekunde trokirao kao da mu fali struje te mi se pojavilo upozorenje " error: start-stop system", ugasio sam i ponovno upalo auto ( bez problema ovaj put ) i greška je nestala. 

Eto ako itko ima ikakav koristan savjet i više bi mu bio nego zahvalan....

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 2